Gå till innehåll
måndag 19 november 2018

bhemac

Guldmedlem
 • Innehålls Antal

  12 448
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  33

bhemac senast vann den dag 3 November

bhemac hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 708 Expert

5 följare

Om bhemac

 • Placering
  Guldmedlem

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. bhemac

  Frågor om Nauticat 33

  Nja, den är ganska värdelös som seglare, det behöver blåsa minst 10 m/s för att den ska röra sig. Men seglen ger en mycket god stabilitet. Jag gillar Rasmus som heller inte är någon överdriven seglare även om den seglar klart bättre än en NC33. Men troligen skulle jag välja NC33 inte minst för styrhytten som passar bra i vårt svenska klimat. Fö en väldigt trevlig båt med en bra, fungerande inredning.
 2. bhemac

  Solcells frågor

  Ja, anläggningar med grid tie inverter för att återföra ström till det fasta nätet. -- Sol, vind & vattenfolket är de här, ofta lite udda människorna, som lever helt utan ström från det fasta nätet. Men, de driver utvecklingen framåt och hittar många spännande lösningar. Jag har jobbat lite med att elektrifiera sommarstugor där det skulle kosta en förmögenhet att dra fram el. Det är väldigt intressant och många ideer stjäl vi från sol, vind & vattenfolket. En del som nog kommer mer är att man använder en spånning på ca 140VDC. Då kan man direkt driva datorer, ladda mobiler mm. Dock inte ladda eltandborstar. Man bygger datorhallar där datorerna går på 350VDC där det också finns en batteribank som backupp.
 3. bhemac

  Värmesystem

  Det kan vara en väldig fördel med flera 50mm slangar och utblås på fler ställen.
 4. bhemac

  Vinterupptagnimg Najad 34

  Men kanske bland de vackraste!
 5. Bra information. En sak som kan vara bra att tänka på är att göra en isolationsmätning. Det kan en behörig elektriker göra. Men man kan göra det själv om man har "nödig kunskap", jag gjorde det själv och dokumenterade både mätning och installation med några mobilbilder. Snart dags igen pga ombyggnad. Man kan tycka att det är lite onödigt att följa alla regler men i just detta fallet kan det bli extremt dyrt om det skulle hända en olycka.
 6. bhemac

  dynor

  Utom för de som tar luft till värmaren inne i ruffen. Kall uteluft som värms är torr. Ribb-botten är bra, borde vara standard i båtar. Sen ska ju alla utrymmen vara ventilerade. Titta i gamla båtar, där fanns det hål överallt.
 7. Så fort man spikar fast en sladd eller sätter et fast uttag så ska hela installationen göras enligt reglerna. Tyvärr. Anledningen är enkel. Alla försäkringsbolag har en "aktsamhetsklausul" där det bla står att försäkringsbolaget kan sätta ner eller helt vägra ersättning vid skada om man inte följer "gällande regler och lagar. Och ja, man tillämpar detta ibland. Men få skryter om det.
 8. bhemac

  Solcells frågor

  Det var ASEA och en av de första likspänningsmatningarna i världen. Inte när varje hushåll endast hade tre 10W glödlampor. Problemen finns kvar, jag har en bekant som bor sist på linjen. När det ska bakas till jul glöder bara hans lampor. Men visst, han får pengar tillbaka. Skulle man anlägga likspänningsnät så skulle man idag gå fram meden ganska hög spänning och sätta en DC/DC omvandlare i varje hus. Belysningen i huset skulle troligen ligga på 48V. Motorer blir något mer besvärligt men inte omöjligt. Sol, vind & vattenfolket kör oftast 48V. 230V får man via inverter.
 9. Ja tyvärr om du vill ha en godkänd installation. Det enkla alternativet är att bara använda en skarvkabel och då gärna med en jordfelsbrytare på. Så hade jag det länge, med en sladdmonterad JFB.
 10. bhemac

  dynor

  Ingen aning om vad man använder för material i båtdynor. Mina gamla dynor verkade "vattentäta" när man spillde vatten på dem. Kan nog vara värt att testa. Viktigt men ofta åsidosatt är ventilationen i båtar och dålig ventilation skapar alltid problem. Det korrekta ordet är "underdäck" men används nog sällan idag.
 11. bhemac

  Solcells frågor

  Som idag fungerar ganska dåligt enligt de som bor på Gotland.... Fast det det är nog inget fel på tekniken. De elöverkänsliga verkar föredra likspänning, strålar mindre sägs det. I USA var det stora diskussioner mellan bla Thomas Edison och George Westinghouse om Lik eller växelspänning. I skrämselpropagandan berättade Edison, som förespråkade likspänning, att när man avlivade folk så gjorde man det med växelspänning.
 12. bhemac

  Solcells frågor

  Det gick bra på betydligt större avstånd men det berodde framförallt på att uttaget var litet. Dessutom producerades ofta elen ganska lokalt. När jag bodde i Haga, Göteborg på 70-talet så hade vi 220V likström. I USA var det en stor strid om lik eller växelspänning, hela New York hade likspänning under lång tid. Idag hade man antagligen kunnat behålla likströmmen och använt switchteknik. I en modern basradiostation används 48VDC, dels för att man direkt kan använda batterier som backup, dels för att man i all utrustning har DC/DC omvandlare som ger de spänningar elektroniken behöver. Det hade varit mycket bättre om vi använt 24V i båtarna, i synnerhet eftersom både elektronik och LED lampor kan ha switchade omvandlare. Med 24V behöver vi bara en fjärdedel så tjocka kablar.
 13. bhemac

  dynor

  Men är det skum som används i båtar så bra? Vanliga madrasser för hemmabruk klarar att transportera fukt men är de i båten verkligen lika bra? Jag tror inte på det men man kanske kan göra lite test. Om nu madrassen släpper igenom fukt så är det ju absolut nödvändigt att det finns ventilation under madrassen. Liggunderlag som är snortätt är då synnerligen olämpligt. Det kan nog vara väldigt intressant att kolla luftfuktigheten i tex förpiken. Den kan nog bli väldigt högt, i synnerhet om man sover med stängd dörr. Vi svettas ut ca 200ml under natten och avger en massa fukt via utandningsluften. Därför bör det inte finnas kalla ytor där fukten kan kondenseras. När man tex isolerar förpiken brukar man uppleva att klimatet blir bättre. Troligen pga mindre kall yta/kondensering.
 14. bhemac

  Solcells frågor

  Ett antal paneler bränns sönder varje år pga den bakström som uppstår i en skuggad del av en parallellkopplad panel. Brukar synas som en lite brun fläck på panelen.
 15. bhemac

  dynor

  Inte att förväxla med rib-botten! Jo jag var inne på det men det blev lite mycket jobb att få dit det.
×

Viktig Information

Maringuiden använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan ändra dina inställningar för detta, annars räknar vi med att du godkänner detta. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Användarvillkor och GDPR policy Sekretesspolicy