Gå till innehåll
måndag 21 januari 2019

bhemac

Guldmedlem
 • Innehålls Antal

  12 864
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  50

bhemac senast vann den dag 18 Januari

bhemac hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 792 Expert

5 följare

Om bhemac

 • Placering
  Guldmedlem

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. bhemac

  Tappade containrar

  Om man nu ska segla över Atlanten och är rädd för flytande containers så verkar en Dehler 34 vara en lämplig båt. https://www.youtube.com/watch?v=rvxhQO4pw2E
 2. bhemac

  Måste man byta MMSI då man byter båt?

  Precis som jag då men jag beskrev moderskeppet så de vet vad de ska leta efter om jag skickar ett DSC larm.
 3. bhemac

  Måste man byta MMSI då man byter båt?

  Betalar du en eller två avgifter? Här är där man ansöker. Kan inte se att det finns något annat än att det avser en båt? Antagligen väldigt intressant för många!
 4. bhemac

  Tappade containrar

  Nog kan man segla på en container med en Vega utan större risk.
 5. bhemac

  Måste man byta MMSI då man byter båt?

  Nej, man får endast ha ett MMSI per båt. Jag fick hitta på en båt till för att få ett eget MMSI till handjagaren. Anledningen är att jag vill kunna göra anrop och "position-request" mellan enheterna. I USA tex kan man få flera MMSI på samma båt och dessutom utan extra kostnad. Jag hade en dialog med PTS 2011, de sa att de jobbade på en liknande lösning men när jag reggade handjageren 2015 så hade de inte hunnit jobbat färdigt. I USA ansåg man att fler registrerade DSC stationer innebär bättre säkerhet och därmed lägre kostnader.
 6. bhemac

  Ordpoliser

  Jag tror man använt "han/hon" de senaste hundra åren om man inte tex kan skriva "denne".
 7. bhemac

  Måste man byta MMSI då man byter båt?

  Jag har ett eget MMSI till handjagaren som jag också får betala för!
 8. bhemac

  Mina renoveringstips

  Den plywooden kommer att kräva mycket noggrann ytbehandling för att inte slå sig.
 9. bhemac

  Koppla in AIS

  Tack, det visste jag inte. 57 m ö.h. är alltså marken där huset står. Fast då ligger ju Vänern 44 m ö.h. Sen sitter antennen ca 10 m över marken så min verklig antennhöjd blir 23 m. Räknar man som tex VHF kartan till en punkt 2 m upp så har jag 11M räckvidd. Till min masttoppsantenn har jag 13,3M.
 10. bhemac

  Måste man byta MMSI då man byter båt?

  MMSI och anropssignal är kopplat till båten.
 11. bhemac

  Lanterna

  Det kan handla om backström, en bild på panelens baksida kanske kan ge en ledtråd.
 12. bhemac

  Vilken laddare.

  Självklart. Man ska inte rör något som fungerar om man inte får några väsentliga fördelar. -- Pratade med en kille som tänkte bygga om till 230V. Vi räknade lite och kom fram till att det belv billigare med en trafo. Istället köpte han lite grejer från USA, typ mixer, brödrost, inverter mm. Trots tull, moms och frakt så blev det billigare än att köpa motsvarande här hemma.
 13. bhemac

  Vilken laddare.

  Undrar hur de menar? Liion laddas med 4,2V per cell eller 16,8V för ett batteri. Visst kommer batteriet att laddas men bara till 30-40%. LiFePO4 får laddas med absolut max 3,65V/cell eller 14,6V/batteri. Så långt är blybatteriladdaren ok. Spänningen får absolut inte bli högre vilket tex temp.kompensering kan ge. Men en blyladdare är byggd för att ladd först med 14,4V och sen minska till ca 13,6V. LiFePO4 batteriet laddas till 50-60 procent. Samma med generatorn. Fast de har de glömt skriva de som säljer färdiga "12V LiFePO4" batterier. Optimal laddning av LiFePO4 är att ladda med konstant ström tills batteriet ät laddat till 60%. Detta tar ca 1 timma. Resterande 40% laddas med konstant spänning. Denna fas tar också ca en timma. Därför krävs det en speciell LiFePO4 laddare eller solregulator avsedd för denna batterityp. Sterling ProAltC har också ett läge för LiFePO4. Ladda inte med blyladdare, det kan bli ett dyrt nöje. Generatorn är i det fallet mindre farlig eftersom den normalt inte har temp. kompensering eller utjämningsladdning som ofta sk intelligenta laddare har.
 14. bhemac

  avgaskrök var köpa ?

  Kolla vad kostnaden blir med JetCarrier
 15. bhemac

  Bygga ankarbox, vilket träslag?

  Bankirai är inte så benägen att spricka men det är väldigt klokt att ändå förborra. Det finns en risk att skruvarna går av, framförallt när man lägger trall med långa skruv. Mycket trevligt material att jobba i.
×

Viktig Information

Maringuiden använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan ändra dina inställningar för detta, annars räknar vi med att du godkänner detta. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Användarvillkor och GDPR policy Sekretesspolicy