Jump to content
Saturday 25 May 2024

bhemac

Guldmedlem
 • Content Count

  17,491
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  165

bhemac last won the day on March 13 2020

bhemac had the most liked content!

Community Reputation

2,859 Expert

7 Followers

About bhemac

 • Rank
  Guldmedlem

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Visst, prova gärna men förvänta inga underverk. Värt att tänka på innan man lägger ner för mycket jobb.
 2. Det kanske är ok att bålla det gamla namnet och lägga till ett nytt på egen rad. Kan Neptun tillåta det tro?
 3. Att man ska avlasta ankarspelet är nog mest för att slippa slitage på kugghjulen när man ligger stilla ch båten "rycker" i kättingen. Backa fast ska spelet hålla för. Det går ju ganska bra att göra det manuellt. Det fina med kättinglåset är ju att jag inte behöver lägga av det för att ta upp. En liten, rostfri tryckluftkolv är annars en tanke. Vill man inte syssla med tryckluft så kan man ju fylla med olja och en kolv i andra ändan så får man ett enkelt hydrauliskt system, typ bromsar i en bil.
 4. Nu förstår du varför jag seglar själv
 5. I kommersiella anläggningar räknar man runt 20-25% mer energi om man följer solen men sådana anläggningar byggs inte på våra breddgrader, det är inte lönsamt. För att få ut mesta ska man ha flera, mindre paneler hellre än få stora. Om man tex har 2x50W som följer solen så kan man lika gärna ha dessa på däck och komplettera med en 25W panel. Då får man lika mycket energi. När man tittar på hur mycket energi man får så ska man titta på hur myket man får i genomsnitt under flera dagar. Riktar man panelen mot solen så är alltid toppeffekten större för en panel som följer solen. Har man möjlighet så är en targabåge med horisontella paneler väldigt praktiskt.
 6. bhemac

  Kylskåp

  Ett flertal tester ger en del fakta men bara hur lång tid det tar innan man måste pinka. Men det finns ingen fakta för hur man får en öl att smakar bäst. Systembolagets rekommendationer baseras på provningar utförda av personer med stor erfarenhet. Gå på seriösa provningar, det ger mycket kunskap.
 7. Vi Blevo Röda Läderlappar. Ursprungligen märkte man varje famn. Jag ska montera mitt kättinglås, kanske kan göras fjärrmanövrerbart!
 8. Limmad/skruvad på däck blir både billigare och hållbarare.
 9. Det är lugnt, bara man inte visslar på däck, tar med kärringar ut eller tar ombord bananer. Eller går ombord när man sett en rödhårig.
 10. De flesta av världens alla fartyg bytter namn flera gånger under sin livstid. Det är egentligen bara en liten grupp här, företrädesvis seglare, som anser att man inte kan/(får) byta namn på en båt.
 11. bhemac

  Kylskåp

  Vi gjorde mycket ingående undersökningar under studietiden. Väldigt påtagligt var tiden från första ölen till första pinken, ju kallare öl desto kortare tid. Med källarsvalt brukar man mena ca 12°C och enl tex Systembolaget så ska många öl sververas vid den temperaturen. Ljus öl (som ofta har högre alkoholhalt) ska vara svalare men inten så kall som i en kyl (4C). Mörkare öl sk hålla uppåt 16 °C. Drick öl i UK eller Tyskland, den brukar vara källarkall. Medan amerikansk kemikalieöl brukar vara svinkall. Prova att dricka lite varmare öl, har man kört så ett tag så känns iskall öl lite konstigt.
 12. Mitt ankarspel har inen frifallsfunktion utn jag får spela ut kättingen. Det ska mata ut 35m/min, jag räknar 2m/sek. Men, ofta ska man gör andra saker samtidigt och då ät det lätt att glömma räkna. Därför vill jag ha ett räkneverk. Att fixa ett enkelt räkknverk är enkelt men att få dt i den trådlösa fjärrkontrollen skulle vara perfekt, det är nog värt knappt 4000kr för mig som ofta seglar ensam och ofta svajankrar. Man får även två smarta extra funktioner. Dels, kan man programmera att är man trycker på knappen så går det ut tex 20 m. Sen har man en funktion som stoppar upptagningen när det är en viss bit kvar. För min del skulle deet vara perfekt, när ankaret är en knappt en meter under ytan då kan jag börja gå.
 13. bhemac

  Kylskåp

  Öl ska vara källarsval, är den kallare så blir den extremt urindrivande.
 14. Fast jag har nog ingen sådan apparat i båten och min dator har ingen jordanslutning. Men jag har en burk som kopplar om mellan inverter och landström (IVT US-12N) och där kopplas landjord och ev jord i invertern. Landjord är kopplad till omgivande vatten via kopparplåt. Nu måste jag kolla hur jorden invertern är kopplad.
 15. Jag har enkel avfuktare från Biltema, den har fungerat utan problem i flera år. En enkel avfuktare är ju egentligen inget annat än ett modifierat kylskåp och de brukar ju inte skapa oro. Massor av hus har ju krypgrundsavfuktare och de verkar inte vara oroliga. Min plan är att så småningom byta till tex en Acetec EvoDry 6H "riktig" adsorptionsavfukatre, ta in uteluft, avfukta och blåsa in i båten. Den typen blåser också ut fukten och samlar inte vatten i någon behållare. Det effektiva är att man kan distribuera den torra luften till olika utrymmen i båten även tex motorrummet. Man behöver inte heller täta båten eftersom man jobbar med ett övertryck. Enda nackdelen är priset, 8tkr.
×
×
 • Create New...