Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
Thallatha

0,2-lagen

Rekommendera Poster

Skitsamma hur den smakar... om den e alkoholfri. Då finns det ju en massa andra alkoholfria alternativ som e mycket godare.

Varför gör man drink av alkohol istället för att häva i sig sprit?

Jo.... för att dölja smaken.. sen kanhända man lär sig gilla alkoholsmak.... å då e ju anledningen till alkoholfritt borta.. om man bortser från ivreri såklart.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har ni vägarna förbi Norge så vill jag rekommendera Aass Uten.. en ljus lager som är en förträfflig båtpilsner....

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja det säger en del... Brus som produceras för att ge rus.... Vill du bli full så finns det sötsliskiga alternativ till brännvin och och annan sprit.?.

Redigerad av smoegen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Alkoöäsk heter rusbrus.

Not my kind of drink men trevligt ord tycker jag.

Det är inte ett svensk norgeskämt typ brusefotölj.. utan alkoläsk heter eller kallas i alla fall jus rusbrus.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skitsamma hur den smakar... om den e alkoholfri. Då finns det ju en massa andra alkoholfria alternativ som e mycket godare.

Varför gör man drink av alkohol istället för att häva i sig sprit?

Jo.... för att dölja smaken.. sen kanhända man lär sig gilla alkoholsmak.... å då e ju anledningen till alkoholfritt borta.. om man bortser från ivreri såklart.

 

Vilket skitsnack. Man gör alltså drinkar enbart för att dölja spritsmaken???

Du måste ha missat att det finns massor av spritsorter som faktiskt smakar något och ger smak till drinken.. Gin, Rom, Calvados, Konjak mm mm..

Visst kan det finnas ok alkoholfria drinkar, men aldrig med samma smak som med alkoholbas av bra kvalitet.

Försök hitta ett alkoholfritt alternativ till t ex en GT blandad på Hendricksgin och tonic av riktigt bra sort..

 

Väldigt märkligt inlägg..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Vilket skitsnack. Man gör alltså drinkar enbart för att dölja spritsmaken???

 

 

Det finns nog en del som gör så... tyvärr.

Kanske Caribic410 gör det - vad vet jag?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hembränt och Grapetonic är väl en klassisk DöljSmaken-grogg... Då föredrar jag faktiskt det hembrända rent...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Skitsamma hur den smakar... om den e alkoholfri. Då finns det ju en massa andra alkoholfria alternativ som e mycket godare.

Varför gör man drink av alkohol istället för att häva i sig sprit?

Jo.... för att dölja smaken.. sen kanhända man lär sig gilla alkoholsmak.... å då e ju anledningen till alkoholfritt borta.. om man bortser från ivreri såklart.

 

Vilket skitsnack. Man gör alltså drinkar enbart för att dölja spritsmaken???

Du måste ha missat att det finns massor av spritsorter som faktiskt smakar något och ger smak till drinken.. Gin, Rom, Calvados, Konjak mm mm..

 

 

Fast de du räknar upp är ju på olika sätt smaksatt sprit.

 

Gin är en destillerad spritdryck smaksatt med enbär.

 

Rom tillverkas av sockerrör. Antingen av sockerrörssaft eller av melass, vilket är en restprodukt vid sockerframställning. Till största delen kolonndestilleras rom. Ett annat sätt att destillera är i en enkelpanna, (pot still), vilket ofta ger en kraftigare smakupplevelse då alla smaker och ämnen finns kvar i brygden.

 

Calvados är ett franskt äppelbrännvin som produceras i den franska regionen Calvados i Normandie.  Calvados tillverkas genom destillation av cider och lagras på ekfat innan den buteljeras.

 

Cognac i princip inte är någonting mer än destillerat vin kan framställningen av cognac ha pågått sedan destillationstekniken uppfanns. Fram till slutet av 1400-talet användes cognac mest som medicin, men när makthavarna märkte att folket hade skapat ett beroende av det förbjöd de försäljning av cognac under högtidsfester.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hembränt och Grapetonic är väl en klassisk DöljSmaken-grogg... Då föredrar jag faktiskt det hembrända rent...

Beror lite på vem som bränt det. :)

Annars sägs det ju att när det gäller GT så var det från början tvärtom. Engelska soldater i Indien drack tonic, som ju innehåller kinin, för att inte få malaria. Det var så beskt så man blandade ut det med gin för att göra det mer drickbart. Nu var det säkert mer kinin i den tonicen som blandades  på den tiden än den man köper på ICA idag.

Redigerad av Riro

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Pinnar på brasan!!!! :)

 

Det gäller att välja rätt ämne om man startar en ny tråd.

 

Vilka fritidbåtsägare bryr sig överhuvud taget om ett sån oviktigt ämne som ankarutrustning på sina båtar!?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Pinnar på brasan!!!! :)

Det gäller att välja rätt ämne om man startar en ny tråd.

 

Vilka fritidbåtsägare bryr sig överhuvud taget om ett sån oviktigt ämne som ankarutrustning på sina båtar!?

 

Precis... :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Hembränt och Grapetonic är väl en klassisk DöljSmaken-grogg... Då föredrar jag faktiskt det hembrända rent...

Beror lite på vem som bränt det. :)

Annars sägs det ju att när det gäller GT så var det från början tvärtom. Engelska soldater i Indien drack tonic, som ju innehåller kinin, för att inte få malaria. Det var så beskt så man blandade ut det med gin för att göra det mer drickbart. Nu var det säkert mer kinin i den tonicen som blandades  på den tiden än den man köper på ICA idag.

 

Nu har vi gjort drinken mer marin genom addera citron till den, och citrus motverkar ju som bekant sjörbjugg, nåt som är vanligt bland sjömän.

Så den drinken är ju rena medicinen varför den absolut borde vara tillåten i alla sammanhang :)

 

/B

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om jag inte missminner mig kommer just ordet grogg från de gamla fullriggarnas tid.

Vattnet i vattentunnorna blev ofta dåligt under färden och spetsades därför med rom i tunnorna för att förlänga hållbarheten, detta kallades för grogg.

 

Men jag håller nog ändå med om att sprit inte skall förtäras under färd, trots den långa traditionen...

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Skitsamma hur den smakar... om den e alkoholfri. Då finns det ju en massa andra alkoholfria alternativ som e mycket godare.

Varför gör man drink av alkohol istället för att häva i sig sprit?

Jo.... för att dölja smaken.. sen kanhända man lär sig gilla alkoholsmak.... å då e ju anledningen till alkoholfritt borta.. om man bortser från ivreri såklart.

 

Vilket skitsnack. Man gör alltså drinkar enbart för att dölja spritsmaken???

Du måste ha missat att det finns massor av spritsorter som faktiskt smakar något och ger smak till drinken.. Gin, Rom, Calvados, Konjak mm mm..

Visst kan det finnas ok alkoholfria drinkar, men aldrig med samma smak som med alkoholbas av bra kvalitet.

Försök hitta ett alkoholfritt alternativ till t ex en GT blandad på Hendricksgin och tonic av riktigt bra sort..

 

Väldigt märkligt inlägg..

 

Beställer alltid alkoholfri GT i baren, Tonic med en citronskiva och mycket is. MUMS! Förstår inte problemet då jag tycker att hälla söt läsk i fin dyr sprit är vansinnigt! För ett tag sedan var jag på krogen och en kille jämte mig beställde in 24 årig whiskey och en kopp kaffe. han fick whiskeyn och en kopp kaffe och hällde den genast i koppen och drack upp detta. Snacka om att missbruka alkohol på fel sätt! :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Din af:a sk gt morde ju heta bara t isf.

Kaffe e gott wirre e gott.. han kanske tyckte det blev synergieffekt med blandningen.

Finns ju värre att hälla i.. is eller vatten, som en del gör... för att nån som tycker bättre än man själv... har påstått att man ska. I en 40% wirre har du ju i princip redan 60% vatten.. varför ha mer?

Det är missbruk på fel sätt fast på rätt sätt beroende på hur bra smaklökar å vems tyckande som gäller..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om jag inte missminner mig kommer just ordet grogg från de gamla fullriggarnas tid.

Vattnet i vattentunnorna blev ofta dåligt under färden och spetsades därför med rom i tunnorna för att förlänga hållbarheten, detta kallades för grogg.

 

Men jag håller nog ändå med om att sprit inte skall förtäras under färd, trots den långa traditionen...

Saxat från wikipedia:

 

"

Groggen kommer från den brittiske stränge amiralen Edward Vernon som spädde ut besättningarnas romransoner med vatten för att minska fylleriet bland sjömännen. Han kallades 'Old Grog' sedan han låtit sy sina uniformer i ylletyget grogram.[1]

 

Lättgrogg var i Sverige enligt Brattsystemets bestämmelser för utskänkning av spritdrycker en grogg som serverades färdigblandad på restaurang och innehöll högst 2,5 cl eau-de-vie, whisky eller gin samt 20 cl vatten eller annan alkoholfri dryck."

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Din af:a sk gt morde ju heta bara t isf.

Kaffe e gott wirre e gott.. han kanske tyckte det blev synergieffekt med blandningen.

Finns ju värre att hälla i.. is eller vatten, som en del gör... för att nån som tycker bättre än man själv... har påstått att man ska. I en 40% wirre har du ju i princip redan 60% vatten.. varför ha mer?

Det är missbruk på fel sätt fast på rätt sätt beroende på hur bra smaklökar å vems tyckande som gäller..

Saxat från wikipedia:

 

"

Hur man dricker whisky

 

Det råder evig debatt om hur man på ett bra sätt ska intaga whisky. Med vatten eller utan. Med is eller utan. Vilka glas som ska användas.

 

De flesta kunniga personer på området är eniga om att man INTE ska dricka whisky med is ("on the rocks"). Isen kyler ner drycken vilket har till effekt att smaken inte framträder lika mycket, och detta vill man knappast uppnå om man ska avnjuta en fin maltwhisky.

 

När det gäller att blanda ut whisky med vatten är detta något som delar expertisen. Ungefär hälften av finsmakarna hävdar att whiskyn ska drickas som den är eftersom smaken då framträder mer koncentrerad. Andra hälften hävdar att man bör ha en skvätt vatten i whiskyn precis innan man dricker den, eftersom aromänena då frigörs och uppfattas lättare. Slutligen kan man klart säga att detta är helt upp till tycke och smak och det finns inget egentligt rätt eller fel.

 

En annan vanlig missuppfattning är att whisky ska avnjutas i cylindriska glas med tjock botten, s.k. tumlare. I själva verket råder samma förhållningssätt till fin whisky som till Cognac, dvs att man dricker det ur kupformade glas med fot som är avsmalnande upptill. Whiskyglasen påminner i formen om cognacsglas, men har en något smalare kupa. Om man inte har sådana glas att tillgå går det dock alldeles utmärkt med cognacsglas. Hela tanken är att doft- och aromämnena ska samlas nere i kupan för att sedan koncentreras på sin väg upp genom den avsmalnande öppningen."

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I nån frågesport... är det whisky eller kan ha varit whiskey med vichyvatten

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I nån frågesport... är det whisky eller kan ha varit whiskey med vichyvatten

???

 

Vad menar du???

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

I nån frågesport... är det whisky eller kan ha varit whiskey med vichyvatten

???

 

Vad menar du???

Grogg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Din af:a sk gt morde ju heta bara t isf.

Kaffe e gott wirre e gott.. han kanske tyckte det blev synergieffekt med blandningen.

Finns ju värre att hälla i.. is eller vatten, som en del gör... för att nån som tycker bättre än man själv... har påstått att man ska. I en 40% wirre har du ju i princip redan 60% vatten.. varför ha mer?

Det är missbruk på fel sätt fast på rätt sätt beroende på hur bra smaklökar å vems tyckande som gäller..

Saxat från wikipedia:

 

"

Hur man dricker whisky

 

Det råder evig debatt om hur man på ett bra sätt ska intaga whisky. Med vatten eller utan. Med is eller utan. Vilka glas som ska användas.

 

De flesta kunniga personer på området är eniga om att man INTE ska dricka whisky med is ("on the rocks"). Isen kyler ner drycken vilket har till effekt att smaken inte framträder lika mycket, och detta vill man knappast uppnå om man ska avnjuta en fin maltwhisky.

 

När det gäller att blanda ut whisky med vatten är detta något som delar expertisen. Ungefär hälften av finsmakarna hävdar att whiskyn ska drickas som den är eftersom smaken då framträder mer koncentrerad. Andra hälften hävdar att man bör ha en skvätt vatten i whiskyn precis innan man dricker den, eftersom aromänena då frigörs och uppfattas lättare. Slutligen kan man klart säga att detta är helt upp till tycke och smak och det finns inget egentligt rätt eller fel.

 

En annan vanlig missuppfattning är att whisky ska avnjutas i cylindriska glas med tjock botten, s.k. tumlare. I själva verket råder samma förhållningssätt till fin whisky som till Cognac, dvs att man dricker det ur kupformade glas med fot som är avsmalnande upptill. Whiskyglasen påminner i formen om cognacsglas, men har en något smalare kupa. Om man inte har sådana glas att tillgå går det dock alldeles utmärkt med cognacsglas. Hela tanken är att doft- och aromämnena ska samlas nere i kupan för att sedan koncentreras på sin väg upp genom den avsmalnande öppningen."

Även dom andra aspekterna hävdar jag, är upp till var och en..

Tjockt glas, tunnt glas, is (om jag vill ha kall föredrar jag en som förvaras i frysen, då e de riktigt kallt å fungerar på både majs och malt.. å på både blandad och oblandad malt... och majs)

blandad med kaffe eller annat mm.

Låta sitt eget sug och sinne styra är ju fortfarande tillåtet... väl?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

Din af:a sk gt morde ju heta bara t isf.

Kaffe e gott wirre e gott.. han kanske tyckte det blev synergieffekt med blandningen.

Finns ju värre att hälla i.. is eller vatten, som en del gör... för att nån som tycker bättre än man själv... har påstått att man ska. I en 40% wirre har du ju i princip redan 60% vatten.. varför ha mer?

Det är missbruk på fel sätt fast på rätt sätt beroende på hur bra smaklökar å vems tyckande som gäller..

Saxat från wikipedia:

 

"

Hur man dricker whisky

 

Det råder evig debatt om hur man på ett bra sätt ska intaga whisky. Med vatten eller utan. Med is eller utan. Vilka glas som ska användas.

 

De flesta kunniga personer på området är eniga om att man INTE ska dricka whisky med is ("on the rocks"). Isen kyler ner drycken vilket har till effekt att smaken inte framträder lika mycket, och detta vill man knappast uppnå om man ska avnjuta en fin maltwhisky.

 

När det gäller att blanda ut whisky med vatten är detta något som delar expertisen. Ungefär hälften av finsmakarna hävdar att whiskyn ska drickas som den är eftersom smaken då framträder mer koncentrerad. Andra hälften hävdar att man bör ha en skvätt vatten i whiskyn precis innan man dricker den, eftersom aromänena då frigörs och uppfattas lättare. Slutligen kan man klart säga att detta är helt upp till tycke och smak och det finns inget egentligt rätt eller fel.

 

En annan vanlig missuppfattning är att whisky ska avnjutas i cylindriska glas med tjock botten, s.k. tumlare. I själva verket råder samma förhållningssätt till fin whisky som till Cognac, dvs att man dricker det ur kupformade glas med fot som är avsmalnande upptill. Whiskyglasen påminner i formen om cognacsglas, men har en något smalare kupa. Om man inte har sådana glas att tillgå går det dock alldeles utmärkt med cognacsglas. Hela tanken är att doft- och aromämnena ska samlas nere i kupan för att sedan koncentreras på sin väg upp genom den avsmalnande öppningen."

Även dom andra aspekterna hävdar jag, är upp till var och en..

Tjockt glas, tunnt glas, is (om jag vill ha kall föredrar jag en som förvaras i frysen, då e de riktigt kallt å fungerar på både majs och malt.. å på både blandad och oblandad malt... och majs)

blandad med kaffe eller annat mm.

Låta sitt eget sug och sinne styra är ju fortfarande tillåtet... väl?

Precis... Men om du vill ha ut mer av doft och smak, så är ett kupat glas att föredra... Du får aldrig ut så mycket doft eller smak i ett cylinderformat glas, och det är fakta och inga tyckanden...

 

Men som du själv anser: Smaken är som rôven, delad (som tur är...) :):)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Whisky kan väl köpas i platta plastflaskor på Stenabåtarna.

 

Har förstått att en del föredrar att dricka den pissljumen direkt ur flaskan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

 

Din af:a sk gt morde ju heta bara t isf.

Kaffe e gott wirre e gott.. han kanske tyckte det blev synergieffekt med blandningen.

Finns ju värre att hälla i.. is eller vatten, som en del gör... för att nån som tycker bättre än man själv... har påstått att man ska. I en 40% wirre har du ju i princip redan 60% vatten.. varför ha mer?

Det är missbruk på fel sätt fast på rätt sätt beroende på hur bra smaklökar å vems tyckande som gäller..

Saxat från wikipedia:

 

"

Hur man dricker whisky

 

Det råder evig debatt om hur man på ett bra sätt ska intaga whisky. Med vatten eller utan. Med is eller utan. Vilka glas som ska användas.

 

De flesta kunniga personer på området är eniga om att man INTE ska dricka whisky med is ("on the rocks"). Isen kyler ner drycken vilket har till effekt att smaken inte framträder lika mycket, och detta vill man knappast uppnå om man ska avnjuta en fin maltwhisky.

 

När det gäller att blanda ut whisky med vatten är detta något som delar expertisen. Ungefär hälften av finsmakarna hävdar att whiskyn ska drickas som den är eftersom smaken då framträder mer koncentrerad. Andra hälften hävdar att man bör ha en skvätt vatten i whiskyn precis innan man dricker den, eftersom aromänena då frigörs och uppfattas lättare. Slutligen kan man klart säga att detta är helt upp till tycke och smak och det finns inget egentligt rätt eller fel.

 

En annan vanlig missuppfattning är att whisky ska avnjutas i cylindriska glas med tjock botten, s.k. tumlare. I själva verket råder samma förhållningssätt till fin whisky som till Cognac, dvs att man dricker det ur kupformade glas med fot som är avsmalnande upptill. Whiskyglasen påminner i formen om cognacsglas, men har en något smalare kupa. Om man inte har sådana glas att tillgå går det dock alldeles utmärkt med cognacsglas. Hela tanken är att doft- och aromämnena ska samlas nere i kupan för att sedan koncentreras på sin väg upp genom den avsmalnande öppningen."

Även dom andra aspekterna hävdar jag, är upp till var och en..

Tjockt glas, tunnt glas, is (om jag vill ha kall föredrar jag en som förvaras i frysen, då e de riktigt kallt å fungerar på både majs och malt.. å på både blandad och oblandad malt... och majs)

blandad med kaffe eller annat mm.

Låta sitt eget sug och sinne styra är ju fortfarande tillåtet... väl?

Precis... Men om du vill ha ut mer av doft och smak, så är ett kupat glas att föredra... Du får aldrig ut så mycket doft eller smak i ett cylinderformat glas, och det är fakta och inga tyckanden...

 

Men som du själv anser: Smaken är som rôven, delad (som tur är...) :):)

Kupat glas jo.. upplevelsen av smak å doft kan skilja massor beroende på olika yttre omständigheter som ex form på det kärl det smakhaltiga intages från... sen kan du ju påverka detta till olika grad med din lekamen..

Inställning å förväntan hos dej själv spelar åxå roll.. allt händer i skallen.. resten är bara utrustning..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lagens tillkomst följer logiken "om man har en hammare så är alla problem en spik"

 

Det är ju en underlig logik.

 

Om man inte har en hammare och skall foga samman något med spik - så har man ett problem.

 

Har man en hammare, så är ju varje spik en möjlighet.

 

Fast man kanske måste va hantverkare, för att förstå det.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Beror väl på definitionen av problem.

Problem behöver ju inte vara något man vill men inte kan uträtta utan något som ska utföras.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Beror väl på definitionen av problem.

Problem behöver ju inte vara något man vill men inte kan uträtta utan något som ska utföras.

 

Det är väl lika illa om man har hammer och spik och man inte kan eller inte vill.

 

Kan man dessutom inte förstå att man bör va nykter när man kör stora och/eller snabba båtar - då har man ytterligare ett problem.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...