Jump to content
Tuesday 19 October 2021

Brunnsviken

Medlemmar
 • Content Count

  661
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Brunnsviken

 1. Epoxi skyddar väl i sig inte mot beväxning? Nu får du hitta närmaste bottentvätt och köra igenom den 2-3 gånger per säsong, så slipper du i stort sett slime och snäckor. Jag kör sista tvätten innan upptagningen.
 2. Det har du helt rätt i. Jag får för mig att det behövs fler prylar ibland, men det är tvärtom. Det behövs färre.
 3. Tack för tips alla. Skulle man satsa på portabel eldstad så verkade ju en sån här förnämlig, men lite dyr: https://www.utomhusliv.se/produkt/barbar-eldstad-for-grillning-firebox-4p/.
 4. Det svarade mig inte i person 🙂 Jag använde kartan de har på hemsidan och valde ”Grillplatser”. Nu när jag kollar igen så är det fel av mig att säga att det inte finns så många, de låg väl inte där jag ville bara när jag kollade igår kväll 😛 Jag vill helst att det ska vara ganska obesökt och tomt, och att det inte ska kännas enklare att ta bilen. Därför är jag inte så sugen på fastlandsanslutna ställen, t ex Björnö. Grinda undviker jag helst pga populariteten, men nu är det ju lågsäsong faktiskt. Är Gålö fullt av utomhusturister en helg vid den här årstiden? Jag har aldrig varit där. Allt som ligger i Ingaröfjärden eller strax utanför, som Nämdöfjärden eller möjligen Kanholmsfjärden, tänkte jag. Eller i närheten av Vaxholm om jag går norr istället för söder.
 5. Jag tänkte göra en hösttur i Stockholms skärgård och steka eller grilla något över öppen eld. Funderar nu över det här med att göra upp eld. Man ska ju inte göra det direkt på stenhällar, men hela skärgården är ju en enda stor stenhäll. Det finns inte så många fasta grillplatser, jag kollade hos Skärgårdsstiftelsen. Hur gör ni för att inte sabba naturen? Är enda sättet att kånka med sig en grill? Det hade varit mysigare att sitta runt en öppen eld…
 6. Jag har ingen som helst statistik över hur många på någon av Sveriges kuster som känner sig upprörda och överkörda på samma sätt som du. Har du det så vore de spännande att läsa. De västkustare här på MG som tycker att din strid behövs verkar iallafall lysa med sin frånvaro, utom i de enstaka PM du pratar om att du får ibland.
 7. Ja, jag får också den uppfattningen, trots att jag länge försökte tolka det som att Mellgard försöker göra mänskligheten en tjänst. Men det visade sig att han bara vill göra sig själv, och några enstaka andra TBT-användare, den tjänsten För de allra, allra flesta är tillåtande av TBT-färger en icke-fråga. Det är inte som att Mellgard försöker rädda regnskogen eller sillen i Östersjön, eller arbeta mot att uppnå något av FNs 17 mål för 2030 som verkligen är en utmaning. Det hade varit desto mer beundransvärt.
 8. Jag har ingen anledning att tvivla. Ett hälsosamt leverne är ingen garanti för ett långt liv, det ökar bara chanserna. Det är därför alla ibland bör stanna upp och fundera vad man gör med sin tid på jorden. Memento mori.
 9. Jo, tänkte också det men ville inte vara så morbid. Det vore väldigt sorgligt om den här saken skulle vara det sista Mellgard gör. Det önskar jag varken honom eller världen.
 10. Det visade sig i något inlägg längre bak faktiskt inte handla om pengar, vilket jag också trodde ett tag, utan om ren princip. Principen att man inte får bestämma över Mellgard. Mellgard är sur på att någon bestämt vad han ska göra, utan att de i hans tycke har tillräckligt på fötterna. Det kan han helt enkelt inte släppa, utan lägger nu oräkneliga timmar på att argumentera för sitt fall. Därifrån tar det aldrig slut, har jag insett, utom möjligen om Mellgard får sjösätta sin båt. Men jag tvivlar på att det räcker, för då har han ju inget att lägga sin oändliga fritid på. Det skulle inte förvåna mig om han kräver Kunglig Majestäts skriftliga ursäkt för den förnedrande behandling han utsetts för, ett rejält skadestånd samt att Transportstyrelsen och Grödinge Båtklubbs styrelse och säkert några till får stå vid skampåle på Stortorget också. Och kanske Lex Mellgard som grädde på moset, som för all framtid låter båtägare med TBT-haltig färg ha den kvar på skrovet. Jag är ganska nyfiken på Mellgard som privatperson vid det här laget, för jag har ibland svårt att avgöra om han håller på bara för att det är roligt att göra folk upprörda eller om det hela är på allvar, eller båda två. Han verkar iallafall blivit fullständigt fixerad vid att ha rätt, på ett sätt som verkar lätt ohälsosamt.
 11. Nej, det blir ett alldeles för enkelt slut på den här historien, eftersom det med ens skulle lösa alla problem. Båten ska sjösättas på klubbens bekostnad, helst efter domslut och handräckning av Kronofogden, eller inte alls - av ren princip.
 12. Då skulle jag säga att det förpliktigar att inte dra detta ”fina” sällskap i smutsen genom att fundera på hur man agerar gentlemannamässigt i andra sammanhang. Har du samma resonemang kring Fjällklubbens miljöarbete och policies som du har kring TBT och Östersjömiljö, dvs finns det skäl att ifrågasätta forskningsresultat och avstå från att anta försiktighetsprincip, så gör du det (av princip, som du brukar hävda)? Fjällvärlden anses väl vara en känslig biotop, så jag kan tänka mig att Fjällklubben anser att man ska vara varsam om miljön. Jag vill inte göra en höna av en fjäder, men du bör nog vara lite försiktig med att ståta med att vara hedersledamot i ett sällskap med (gissar jag) stark miljöprofil samtidigt som du i andra sammanhang antar en - ja, faktiskt - rättshaveristisk princip kring TBT. Det är tur för dig att du inte är politiker, då hade du fått en tuff måndag när dags- och kvällstidningarna börjat ringa.
 13. Var det i nuvarande båtklubb du utnämndes? Skämt åsido så är det som jag med fler vittnat om i tråden arbetskrävande att driva en ideell förening, mycket beroende på hur engagerade medlemmar man har. Att någon konsekvent ställer upp bör uppmärksammas och belönas med ett fint pris. Att du bidragit med konstruktivt arbete till en förening ger mig ändå lite hopp om mänskligheten.
 14. Det var väl ett sällsynt bra sätt att se till att du inte blir invald? Det låter smått bisarrt att kräva en persons avgång som villkor för att "erbjuda sina tjänster", såvida du inte blev ombedd att kliva in. Inte ens då är kravet speciellt lättsmält. Nu vet jag inte vad styrelsen och resten av klubben tyckte om personen du ville bli av med, men varför skulle styrelsen göra sig av med en person bara för att få nöjet att ha dig med i styrelsen? Jo, indirekt gör du det av flera skäl: - Styrelsen jobbar ideellt och har inte oändligt med tid att lägga på arbete med klubben. Den tid som de måste lägga på att diskutera och processa med dig tar tid från andra saker som måste eller skulle kunna göras i klubben istället. - Nu när du tvingat klubben till juridiska processer så måste de antagligen bekosta juridiska ombud, kanske både för utredningar och representation. Detta är pengar som kommer från klubbens medlemmar och skulle kunna användas till annat. - Möjligheten "att kräva båtklubben på kostnaderna" får det att låta som att klubben är någon sorts rövare som roffar åt sig medlemmarnas pengar. Klubben är ideell för tusan. Om du och några andra får möjlighet att kräva att klubben på pengar så är det medlemmarnas gemensamma pengar som används, dvs kollektivet ska bekosta ett särintresse. Det är helt korrekt och jag har svårt att tro att styrelsen sitter och tänker att "nu jävlar ska vi klämma åt våra medlemmar med pålagor från Transportstyrelsen och kommunen". Det har jag - nästan - svårt att tro att du tänker heller. Vi har varit på det här tidigare i tråden, styrelsen ska och försöker säkerligen arbeta för medlemmarnas kollektiva bästa. De kan omöjligt och ska heller inte ta hänsyn till särintressen utom i undantagsfall. Du har drivit ett undantagsfall närmast in absurdum, tycker jag. Någon gång under den här trådens livstid såg det ut som att du gjorde det för att driva ett prejudikat, men sen erkände du till slut att det bara handlade om ditt fall och din båt. Då tappade jag hoppet om det här. Hade jag suttit i din båtklubbs styrelse så hade jag låtit dig sjösätta båtfan och sen uteslutit dig. Jag är förundrad över att de fortfarande låter dig vara medlem, men de kanske tycker att det är kul att jobba extra med de här frågorna, eller så tycker de att du är en så fin tillgång till klubben att de gärna vill ha kvar dig. Vad vet jag.
 15. Vilket antagande är det felaktiga? Att staten oftare är en starkare part? Att båtklubben är fienden? Det ligger snarare i betraktarens öga. Jag känner dig inte som person, men av det som gått att utläsa i den här tråden tycker jag att epitetet passar ganska väl. Att du är rättshaverist i den här frågan betyder inte nödvändigtvis att du är egoistisk i största allmänhet. Det är alldeles utmärkt att du visar omdöme och gott sjömanskap, men ditt agerande i TBT-frågan inte minst visavi din klubb gör mig lite bekymrad.
 16. Samma här. Tack för att du orkar, excel. Jag hade inte känt lika starkt kring det här om Mellgard bara stridit mot staten, som alltsom oftast är en starkare part. Men nu är det båtklubbens styrelse som är fienden, och de ägnar sin fritid åt att försöka göra klubben så bra som möjligt för en majoritet av medlemmarna (antar jag). Stackars människor, med allt det merarbete och rättsprocesser som Mellgard orsakar dem för att de gjort sitt bästa i att tolka en luddig förordning.
 17. Ja, jag skulle inte bli förvånad om du gör det, i ditt enskilda fall. Ja. ”En rättshaverist är en person hemfallen åt rättshaveri (från tyska Rechthaberei), vilket enligt Svenska Akademiens ordlista är en "person som påstridigt hävdar sin rätt". Ordet är pejorativt, det vill säga nedsättande. I sin ursprungliga, vidare, bemärkelse betecknar ordet en person som har ett begär att alltid ha rätt (jämför besserwisser). I dag används ordet emellertid ofta om personer som envetet hävdar sin rätt, i juridisk bemärkelse.” https://sv.wikipedia.org/wiki/Rättshaverist Vad det ideella har att göra med detta förstår jag inte riktigt.
 18. Jag läser lite då och då, skakar på huvudet lika mycket varje gång. Det går bara i cirklar. Antalet läsningar skulle jag inte tolka som att folks intresse för TBT-frågan är fantastiskt, utan att den här tråden är som en trafikolycka. Det är mest tragik, men folk dras till den ändå. Mellgard, du är i Trump-klass att lyckas hålla liv i din fråga genom nya inlägg här hela tiden. Det ska sägas att jag hade minimal koll på TBT-frågan eller vad allt rabalder var om, innan jag började läsa den här tråden. Nu är jag desto mer övertygad om att de som bråkar om sin bottenfärg likt Mellgard bara är rättshaverister som vill göra som de alltid har gjort, typ sänka grovsoporna ute i djupare vikar och pissa i sjön. Det gjorde man ju förr i tiden och ingen dog av det.
 19. Helt krasst är det så klart enda sättet för ett vinstdrivande företag att överleva, sen kan det alltid diskuteras hur hög marginal som är rimlig. Kolla jag årsredovisningen för tidigare nämnda rövarprismek så har de bruttovinstmarginal på 28%, dvs de lägger på i genomsnitt 28% på allt de säljer. Dock inkluderar det även båtar och motorer i den här firmans fall.
 20. Det kan vi så klart bara spekulera i om ingen verkstad vill bidra med info om sitt inköpspris. Jag gissar att @Rolle85 menar jag vad menade: att konsumenter själva får tag på vätskor (mycket) billigare trots att verkstäder bör ha lägre inköpspris än oljan som står i förpackning på hylla till konsument. Dvs att de tar (oskäligt) hög marginal på vätskor. Men allt är bara spekulationer...
 21. Ja, högst sannolikt. För ett år sen betalade jag 142 kr litern för drygt 6 liter Yamalube Synthetic 10W-40. Samma olja kostar 137 kr/l enligt rekommenderat pris på Biketown. Växelhusolja Yamalube GL5 "inkl fett" påstod firman att det gick åt 5 l, men det kan inte stämma - förra året gick det bara åt 1 l. GL5 har literpris på ca 235 kr/l i handeln. Jag betalade 394 kr/l tydligen. Tändstift? 95 kr/st och de bytte alla 6. Arbetet gick ovanpå detta och totalsumman för en rutinmässig 100-timmarsservice landade på - slår jag rekord på MG nu? - 7 805 kr. Om vi antar att det här tog 3 timmar som på Flipper, så var kostnaden för arbetet drygt 1 100 kr/tim (Flipper låg i och för sig på 1 200 kr/tim). Det är i linje med vad en annan, icke auktoriserad mekaniker också ville ha i timmen, även om han trodde sig klara av allt på 1,5 timme. Tydligen är det bra marknad att vara mek just nu. Jämför jag med vad jag betalade på Flipper Marin inser jag att de jag servade hos senast är överdrivet dyra. Betalade över 2000 kr mer hos dem än hos Flipper. Fan att Flipper dumpade Yamaha till förmån för Mercury. Men nu har garantin på motorn gått ut ändå, så då behöver jag inte åka tillbaka till rövarna.
 22. Exakt så är det. Vill man komma billigt undan måste man göra allt själv. Vilket fler och fler naturligtvis gör när mekaniker blir dyrare och dyrare, men fler och fler skaffar båt och (de bra) mekanikerna verkar inte bli fler, så priserna hålls uppe.
 23. Får du inte specificerat kvitto så du ser vad de har gjort? På Yamaha auktoriserad service kunde jag bara konstatera att både arbetstimmar och literpris på vätskor är högt, men inte mycket att bråka om… Jag frågade också MG om de höga kostnaderna för ett år sen eller två, men det var det här med garantivillkoren som fick mig att svälja kostnaden ändå.
 24. Jag bor i Stockholm och har sjövägen 11 distans till närmaste auktoriserade service. Det verkar vara något som man som båtägare får leva med. Jag försöker se det som en mysig hösttur och bortse från vad det kostar i tid och pengar. Fast nu har jag lyckats gräva fram några mobila icke-auktoriserade som kan komma till mig och serva. De var inte lättfunna…
 25. Vilka guldkillar. Inte vanligt tror jag.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy