Gå till innehåll
torsdag 09 maj 2024
KillerBoo

Projekt: Bo i båt

Rekommendera Poster

Toan: Vad ar artikelnummret pa mirakellimborttagaren?

 

Killerboo: Funderar mer och mer pa att ocksa bo i baten. Iaf under den normala sasongen.. :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Någon mirakellimborttagare är det väl inte. Det är som vanligt när man skall jobba med båten och få bort färg och annat skräp - ett hårt jobb. Finnessen med grovrengöraren är att den inte avverkar så mycket glasfiberlaminat som den Lamellrondell jag brukar använda. Det jag inte fick bort med grovrengöraren tog jag med dremmeln, med den kommer man åt överallt.

 

Grovrengöraren http://www.biltema.se/products/product.asp?iSecId=432&iItemId=81196

 

När vi köpte vår gamla havsfidra, som var fabrikstillverkad och hade haft minst två ägare före oss, trodde min fru att det inte fanns något att göra på en sån båt som var byggd på varv. Hon hade gruvligt fel. Jag höll på i 10 år vintertid och byggde om den, och så har det varit med alla mina båtar. Det är en sjukdom. Är det nåt som jag inte tycker fungerar bra, så ändrar jag på det.

 

Stuvutrymmen i båtar är ofta mycket opraktiskt. Det skall ju fungera under alla förhållande och det skall ju gå att hitta grejor när man behöver dem. Det är ju frågan om Compact living, även om man bara är ute några veckor.

 

KillerBoo

När det gäller strömavbrottet så var det inte jag, trotts att jag är utbildad kortslutningsmekaniker och har förorsakat ett antal strömavbrott under mina dar.

 

Jag kommer speciellt ihåg ett tillfälle när vi skulle göra nån form av underhållsarbete på högspänningen. Halva Kungshamn skulle va strömlöst i ett antal timmar. Arbetet gick bättre än planerat. Det är alltid farlig, och vi konstaterade att vi kunde slå på strömmen för hälften  av det strömlösa samhället. Vi gjorde ett antal omkppplingar på högspänningen och till slut var det bara för mig att sluta en linjefrånskilljare, varvid hela samhället blev strömlöst.

 

Jag hade glömt att ta bort en jordning. Skäms

 

Man skall aldrig va snäll, aldrig avika från den uppgjorda planen och alltid ha en skriftlig förebild.

 

Nu är mallarna klara och jag skall bara såga till de små skottbitarna.

 

tommy

 

post-945-1394236186,6934_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Herrejavvlar vad fort isen lade...

Igår var det bara några flak som flöt omkring, idag har jag varit ute o knallat omkring o hackat o kollat. 3-4 cm i snitt.

Fick ett tips av Terrafobica om en enkel snikversion på strömbildare, nämligen en dränkbar 230V-pump, för att åtm kunna hålla isfritt runt rodret. Sagt o gjort, efter jobbet idag bar det av till våra vänner I sjön för att kolla vad som fanns. Slog till på en 750-wattare och har just skickat ner det alu-rör som min megakraftiga akvariepump redan satt på, nu även med pumpen fastsatt, 2 meter ner. För att slippa att det ser ut som det kokar runt båten borde den nog ner längre egentligen, men det är endast 2.4m djupt där jag ligger och jag vill inte riskera att pumpa upp dy från botten genom hela härligheten. Det verkar iallafall fungera såhär direkt. Ska bli intressant att se hur det ser ut imorrn bitti. En sjujäkla fart var det iallafall på den. Visserligen håller den nog inte länge när man kör den kontinuerligt, men som Terra sa: Efter ett par månader när den pajat kan man ju åka in och byta på garantin ;)

För att få lite extra marginal sitter pumpen på en säkring och frostvakt och akvariepump på en annan. Bara ifall en säkring går när man inte är på plats.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En lite resumé om hur frysskyddet ser ut idag. Lite feedback från de gamla vana övervintrande rävarna vore skönt, för att om inte annat stilla sinnet något de dagar man inte är i båten:

Genomföringar för vasken: En 100W glödlampa i ett väldigt begränsat utrymme får temperaturen -runt genomföringarna- att ligga runt 17 grader när det var som kallast inatt (12 minus)  Lämnar jag båten mer än ett dygn kommer jag även att glykola och stänga ventilerna.

kylvattenintag: Ventilen, som är öppen, sitter i motorrummet där jag har en 200W frostvakt. Testade den på max inatt och fick upp tempen i motorrummet till knappa 16 grader. Ställt ner den för att hålla runt 8 grader nu. Även en 100W lampa finns i motorrummet, kopplad på annan säkring för att tända de ggr jag lämnar båten mer än ett dygn.

Kylvatten-/avgasutsläpp samt självlänsen sitter ju i aktern. Akterkistan är liksom motorrummet försedd med hängslen och livrem i form av en 200W frostvakt på samma säkring som säkring som motorrummets vakt samt en 100W lampa på andra säkringen.

Utombords hänger en 230V dränkbar pump med 217 L/m i kapacitet, ca 2 m ner tillsammans med en syrepump fr mitt gamla 1kubiks gäddakvarium. De 2 ligger på skilda säkringar.

Värmemässigt så har jag 2 oljeelement på 500 resp 1000W, termostatstyrda samt, för extra kalla nätter o dagar och som backup, ett par termostatstyrda värmefläktar.

Värmen har inte i något fall understigit 23 grader hittills, så jag tror nog att den biten är helt grön.

MEN.. ni gamla uteliggare.. är jag tillräckligt säker för att kunna lämna godingen ett par dygn i sträck.. ? Det känns som jag är ruskigt beroende av att strömmen inte fallerar, men det är knappast något jag kan göra något åt. Jag har spridit ut förbrukarna på 2 uttag för att jag åtminstone inte ska tappa allt om nånting gör att en säkring löser ut. Men ett eget litet elverk startar ju inte sig själv om jag inte är på plats menar jag..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag är precis lika nervig som du killer, men det är nog för att vi är nybörjare på vinterliggning.  Killen intill mig har aldrig gjort något annat än glykolat sina genomföringar i 12 år och hans båt snöar in nu.  Själv har jag gjort allt som står till buds men är ändå nervös.  Idag lade sig isen i hamnen men strömbildaren gjorde sitt jobb.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag bodde ombord i 2 år. Den sista vintern hade vi -17 som lägst i ett par dagar, båten var helt infryst i ca 1 dm is. Jag hade aldrig glykol i genomföringarna och jag hade aldrig värme igång om jag inte var ombord. Jag reste en del och var ibland borta en vecka i sträck. Det var aldrig några problem, varken med genomföringar, färskvatten eller toalett. Så länge genomföringarna håller sig under vattenytan så fryser de inte.

Värst var det väl den gången jag kom hem en sen kväll och gick och la mig. det var 0 grader mellan lakanen (väckarklockan låg i sängen och hade termometer).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Underbart Cerberos. Ja, inte att du fick lägga dig mellan iskalla lakan alltså..., men allt det övriga du skriver gör att jag känner mig så säker man kan vara. Vi har nu haft runt 1 minusgrader i ett par dygn, och isen ligger en knapp dec tjock i hamnen. Inombords är det alltid varmt o skönt.

Pumptipset fr Terra visade sig vara en fullträff över förväntan. Har en stor vak runt aktern och är inte längre orolig för att isen ska bryta sönder rodret.

Imorrn ska jag ut och isfiska för första gången i år :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kul att man kunde bidra med något bra Flört Själv är lite orolig nu, har jobbat natt och inte sett till Bodil sedan lördags morse och det är kallt, nä, det är faktiskt ännu kallare.  10 minusgrader när det är rått med dimma är inget vidare.  Ska ner i eftermiddag och titta till, men imorgon är det dags att värma upp igen för ett par dagar/nätter.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fear Not. Vi har bara tillfälligt haft varmare än 10 minusgrader här, sedan i tisdags, med ca en decimeter is i hamnen nu, och även om jag har min båt uppvärmd konstant så lär du inte få några problem med tanke på allt vad du gjort i förebyggande syfte samt att du ju har en riktig strömbildare. Fan, jag har ju skapat en vak som sträcker sig drygt halvvägs till nästa brygga bara genom att använda pumpen du tipsade om...

Men... jag känner igen oron.. i början hade jag svårt att koncentrera mig på jobbet, alla tankar gick till Gumman som låg i vattnet o väntade på min tillsyn :)

 EDIT: Det fetmarkerade ovan stod först som under.. vilket ju blir fel :)



Senast ändrad av KillerBoo | 21 december 2009 | 18:21

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Starkt gjort att förverkliga din dröm. Män som du o jag börjar bli sällsynta. Lycka till i fortsättningen.Skrattande

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Var ner nu för en stund sedan.  7,4 minus ute, 1,4 minus inne och 7 plus vid genomföringarna och det endast med 60W glödlampor, frostvakterna tyckte det var för varmt för att slå på, bra.  En hel del snö puttades av pressen och lite allmän översyn så nu kan jag sova gott inatt.  Isen har nu lagt sig i nästan hela årstaviken men i hamnen är det helt isfritt och sjöfåglarna jublar.  Ska bli mysigt att värma upp imorgon igen.

 

post-13907-1394236187,564_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hallå,

Glykol kanske inte är det bästa att hälla ut i vattnet... sprit känns väl bättre ur en miljösynpunkt ?

Har inte gjort någonting åt mina genomföringar.. men det kanske är en  bra idé

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mkt inspirerande! Håller nu på och förhandlar om en segelbåt som jag ska ha i centrala sthlm där jag o min flickvän ska bosätta oss :) För att segla hem den behöver jag(bl.a.) en plotter.. Har du använt din plotter, Std Horizon 180, än? På vilket medium ligger sjökorten? vanliga minneskort eller något special? Jag har nämligen kort så det räcker på datorn..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej där. Jag har provkört plottern, men inte mycket mer. Bara ett par korta turer, där plottern fått vara igång mest för att bekanta mig med den, men hittills känns den ganska lättanvänd. Jag är en sån där manuals are for pussies-typ men jag hade iaf inga problem med att få ihop grejerna (plotter, ekolod, VHF och Autopilot) eller att förstå menyer osv. Det jag saknar mest är möjligheten att få siffrorna från ekolodsmodulen presenterade som overlay. Man måste tyvärr dela skärmen i 2 delar för att använda både ekolods- och plotterfunktionen samtidigt vilket gör att det kan bli lite plottrigt så att säga. . Korten är Jeppesens C-Map Max och dom ligger på en typ av minneskort som jag har för mig heter C-card eller nåt sånt. Inte ett SD-kort alltså. Du kan alltså inte använda Navionics eller Bluechart, inte heller vanliga BSB-kort om det är det du har i datorn?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Alright då vet jag. Det jag tror jag har är C-map kort på datorn för hela världen och så använder jag ett open source plotterprogram som heter OpenCPN för att läsa dem. Denna budgetuppsättning fungerar ju inne i båten men eftersom jag vill kunna ha en vädertålig plotter ute vid ratten får jag helt enkelt köpa C-card med korten på. Tack för informationen! 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej....hur går det i kylan, -20 grader kallt rätt allmänt i Svealand inatt....var nyss ute på en spark-tur och det var kallt om näsan. Nu börjar det bli läge för pimpelfiske men de varnar att isen kan vara osäker pga snön på den, men du har väl koll på hur det ser ut runt din båt.....Kjell

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Haha, jajjemen... men det var ju mer el mindre väntat eftersom min pimpelpremiär alltid sker på nya isar med bara ett par cm tjocklek. Vänern har jag annars inte mkt koll på då jag föredrar småsjör för vinterfisket (de jag hittills varit ute på har haft varierande tjocklek, från ca 1 dec till knappa 3.. I skyddade småvikar i norra Vänern funkar det säkert att pimpelfiska, men gå inte för långt ut om du inte är beredd på att bli blöt. Hamnen här har ca 15cm is men bara man kommer något hundratal meter utanför så är det isfritt.

Men som sagt,  Cia har helt rätt i att du ska vara vak(hehe)sam för jag går igenom isen ett par ggr om året. Dock alltid iklädd flytoverall, med isdubbar och livlina lått åtkomliga och ALDRIG ensam på nya isar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jahapp, nu har vi den senaste veckan haft en medeltemp på -13, med min temp på dygt 20 minus, och 6 grader minus som varmast. I båten ligger dock medeltempen på 22 grader och jag njuter i fulla drag. Isen ligger tjock där inte min improviserade strömbildare a´ la´ 230V länspump inte når.

Dimman ligger tät från det öppna vattnet i vaken som bildas och jag har fått ett gäng nya grannar. Arne o Kajsa And samt Paul o Anna Anka bor i vaken, frukosten intas ofta i sittbrunnen, med gasolen på halv effekt, o kapellet lite öppet så dom får smaka resterna ;)

Alla farhågor jag hittills haft har tack o lov kommit på skam och jag tänker inte längre så mycket på att båten ju faktiskt ligger i sjön om jag lämnar den för ett dygn eller 2.

Har dessutom just haft ett tel.samtal m Terrafobica som i det mesta har samma tankegång som mig själv: man har gjort vad man kan för att allt ska gå bra... nu hoppas vi bara på att extremkylan ska vika undan.. Här har tydligen inte varit så kallt, så länge, som det är nu sedan 1966.....

Fan så jag njuter pojkar o flickor!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En sån här fotogenlampa skull du ha i ruffen - normalt uppskuvad ger den goooood värme. Bilden är inte fejkad - troligen är lågorna runt glaset beroende på kamerainställningen!!!!

Övernattade i endast lördag/söndag i mars-april och oktober vid sjösättningsjobb och upptagningsjobb. C:a 1 liter / natt ESSO-BLÅ inköpt på STATIOL. Kanske inte billigt men otroligt effektivt när natt-temperaturen gick ner till MINUS 2-5 grader. Kanske rena sommartemperaturen mot vad du HAR.

Regniga sommardagar var fotogenlampan en 100% mysfaktor.

ha det bra och stå ut - lägg upp lite bilder i ditt fotoalbum så vi får se hur du har det.

hälsn. Fotohazze



Senast ändrad av fotohazze | 06 januari 2010 | 16:10

post-10012910-1394236198,3572_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det skadar inte att vara lite försiktig när det gäller eldande i små utrymmen, inte minst när det är så kallt som nu och man kanske frestas att dra ner på ventilationen. Även fotogenlampor förbrukar mycket syre och blir desstom förbränningen ofullständig bildas det giftg koloxid.

http://www.kvp.se/nyheter/1.1835772/fyrabarnsfamilj-forgiftad-av-grill

Tycker det är nästan varje år man läser om fyllskallar som dör när dom släpat in grillen i husvagnen för att värma sig. Den här gången gick det bättre.

 



Senast ändrad av Flipperskeppare | 06 januari 2010 | 20:46

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med dig - mycket sunt inlägg – LIVSFARLIGT MED OTILLRÄCKLIG VENTILATION.

Men med 4-5 cm springa i övre delen av ruffluckan för utsläpp av varmluft öppen ventil i förpiken för luftinsläpp så var ventilationen tillräcklig – annars hade jag inte kunnat lägg in detta inlägg……..

Hälsningar

Fotohazze

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo, nog kan en fotogenlampa ge värme men det är inget för mig. När jag ligger utan landström och har behov av värme så kör jag igång min Ardic dieselvärmare som ger 3Kw, vilket är mer än tillräckligt för min M77a, och på landström... tja, vintertid så använder jag oljefyllda radiatorer och vår/höst/kalla sommarnätter så har jag bara använt en liten 350W värmefläkt.

 

Jag har just kommit ur duschen. Som ett experiment  riggade jag upp en vattensäck mot bommen i sittbrunnen och kopplade på en kort slang med duschmunstycke. Med gasolvärmaren på full sprutt, och varmt vatten i säcken var det faktiskt riktigt behagligt och då är det ändå 16 minus ute nu.
Med de 15-20 minusgrader som de senaste dagarna bjudit på har det inte varit helt underbart att gå iväg till duschutrymmena för att bli ren och jag tänkte att en obokad trettondag var en lämplig dag för att experimentera. Och resultatet var som sagt klart godkänt. Inte det bekvämaste om man jämför med en modern villadusch som har munstycken som killar här o var, men för mig duger det bra. Tillräckligt bra för att jag kommer att fortsätta använda den när det är kallt ute.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den varianten körde jag också när jag bodde ombord. Hade lyx med varmvattenberedare och kunde fylla duschpåse direkt från kranen. Sedan åkte den upp på bommen. Särskilt kul blev det när jag stog sent i oktober och duschade vid tallebryggan i Karlskrona och trodde att jag var ensam...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...