Jump to content
Thursday 02 February 2023

gusvo085

Medlemmar
 • Content Count

  705
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by gusvo085

 1. Gränsfall! Jag har tagit upp min 23dc med samma förutsättningar, v60 fwd med automat. Använder dock helst awd för att vara säker.
 2. Vad tar du i marklyft? Ställ dig som ett marklyft och dra skenan rakt uppåt, givetvis med en lina till vagnen. Om du klarar 100 kg så har du svaret på om det håller... Jag skulle vara mer bekymrad över tvärskeppsstabilitet under fällningen.
 3. Det är lurigt det där! Det krävs inte heller mycket för att det ska göra stor skillnad. Jag tappar ca 5 knop över säsongen och varvtalet sjunker oxå även om det ser rätt bra ut för blotta ögat. Förra båten, en segelbåt, blev helt omöjlig att segla med beväxtning. Den bara dog...
 4. Fast vem ser att du seglar hem den?
 5. Jag vill hävda att de inte alls måste vara lika kapacitet, det funkar ändå, även om man möjligen får lite förluster då spänning ska utlämnas.
 6. Har du kört den fysiska kollen efter gnista? dvs. ta ur stiftet, håll det mot godset och dra i snöret? Det kan vara svårt att mäta om man har ström i tänddelarna..
 7. För att om du seriekopplar dom så får du över 12 volt I den mån de är sammankopplade är det parallell - är dom inte kopplade så är det ju sak samma.
 8. Köp 1 nytt, dom är ju parallellkopplade så då bidrar alla vad de kan. Dock så blir det kass om 1 är rejält dåligt för då kan de dra ur dom andra, 1 nytt och två andra fungerande går bra!
 9. Den där varning du får är nog bara en varning att inte varva utan växel, har för mig att jag läste det i någon instruktion. Men du säger spärrar på 4000? Jag tänker att vridmomentkuvan kanske dyker där, så om det går tungt så är det svårt att komma högre?
 10. 109 timmar är inget. Börja med ny olja och filter, gissar att du inte är helt 100 på att det är rätt olja i nu?
 11. Bytt bränslefilter? Jag har, kanske underligt, upplevt att gammalt filter sänkt trycket. Efter byte var det normalt igen.
 12. Jag skulle säga att något är knas här. Om du med den båten, som på pappret är lika tung som ren Ryds 23 DC, når ca 21 knop vid 4000 varv så har du en väldigt liten stigning på propellern. Samma motor och 21 tums stigning på propeller på en Ryds 23 DC når jag ca 33 knop på 4000 varv. 21 tum är lite stort på Rydsen, men du borde verkligen nå högre kombination av varv/fart. Har du för liten stigning borde varvet sticka, har du för hög kan den ju "tappa orken". Vad är det för propeller?
 13. Om du brukar nå högre farter vid 4000 varv så är det ju inte motorn som bromsar utan något annat. Sen kan detta andra göra att motorn inte orkar varva mer. Hur fort brukar det gå vid 4000 varv?
 14. Det går fort att få bort den bara man vet hur man gör. Bort med serpentinremmen, sedan generatorstag. Bränslefiltret är bra att ta bort för att få mer plats. Efter det har du två (tror jag) långa bultar som håller fast hållaren till vattenpumpen, ta loss dessa. Sedan drar du fram pumpen och tar av slangarna, efter det är pumpen loss. Brukar ta ca 40-50 minuter att demontera, byta impeller och montera igen. Bra att veta är att remskivan brukar vara ett helvete att få bort från pumpen, man måste nästan ha hudraulpress och skivan går oftast sönder. Det resulterar alltså i ny remskiva oxå... Räkna på hur mycket du vill jobba jämfört med att köpa en ny pump.
 15. Tydligt spraymönster från vattenpumpen! Den får du renovera.
 16. Det här var spännande! Jag kör idag Mercruiser 4.3 MPI och den är ju lättmekad så jag gör allt själv. Är dock på G att byta båt till större och då lär det bli en modernare diesel, är uppfattningen att man som händig hemmamekare klarar av att serva även en sådan själv?
 17. En större diameter utan att ändra stigning ger inte högre fart, men mindre slip ( slirning). Rimligen borde ju drevet vara anpassar till båten, sådana drev sitter på planande båtar och det verkar helt orimligt att bara byta propeller utan att räkna på det. Vad är det för båt?
 18. E-jollar är så tunna i plasten (för att vara lätta) att du får svårt att slipa laminatet innan så nytt fäster. Du kommer oxå får en enorm uppgift att få en bra yta, bara gör det inte... Bättre och säkert billigare att köpa en annan båt.
 19. Det ser ut att vara mindre area på bladen på den nya? Kan det betyda att den inte flyttar lika mycket vatten - alltså lättare att varva och slirar mer?
 20. Kom på en till sak.. Om det nu är en MPI-motor (kanske även EFI) så har du en IAC-ventil (Idle Air Control = tomgångsmotor) som justerar tomgången. Om den ger upp så kommer motorn dö då du ligger på tomgång eller snabbt drar av på gasen, företrädelsevis då motorn är varm. Detta ska dock, i alla fall på senare årsmodeller, varnas för med ett pip (eller om det var flera) på summern varannan minut.
 21. Säker på att det är en MPI-motor, dessa har ju inte en vanlig förgasare! Tveksamt om det är något som ska rengöras. Motorn har ett luftspjäll + elektronik, sedan sittder det insprutare på varje cylinder som potionerar ut bensin. Du verkar ha en bränsleanslutning till det som liknar en förgasare, kan det vara en EFI-motor? i den sitter väl insprutningen i anslutning till det som liknar förgasare.
 22. Varvtalets dansande kan vara oxid i varvräknaren! På vissa modeller sitter det en justerskruv/inställning bak på varvräknaren. Där ställer man in (tror jag) hur många cylindrar motorn har - olika antal ger olika antal impulser från varvräknare, (lite killgissande här). Det som kan fungera är att vrida på den fram och åter några gånger, glöm inte hur den stod! Detta har hjälp mig några gånger, gör det varje vår nu så fungerar varvräknaren bra.
 23. Om det är original så sitter väl brytaren i pumpen? en liten plastspak sticker ut ut pumpen som man kan peta uppåt så startar den. Pumpen har en kabel som sitter direkt på batteriet för denna funktion, den ska ju gå att köra med huvudbrytaren av.
 24. Dom brukar dyka upp på blocket. Tror även Ryds har dem i sin webbshop ( som verkar stängt senaste veckorna för uppdatering). Återförsäljare borde ha!
×
×
 • Create New...