Jump to content
Monday 17 June 2024

HerrDunder

Medlemmar
 • Content Count

  34
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

HerrDunder last won the day on November 29 2023

HerrDunder had the most liked content!

Community Reputation

17 Trovärdig

About HerrDunder

 • Rank
  Fänrik

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. OK! Bra poäng. Jag mäter / kikar på allt ikväll och återkommer asap. - Re fjärrkontroll & allt sånt: Får lägga de tankarna på is just nu så det inte blir total härdsmälta i min skalle. Först få panelen att funka, sen addera ytterligare funktioner!
 2. Hittade bra läsning här: https://www.jpcdirect.com/side-power-thruster-trouble-shooting-guide/ Känns som det finns flera potentiella problemkällor. Enligt denna, får panelen sin strömförsörjning ifrån bogpropeller -> solenoiden. Enligt min mätning igår har jag inte så högt spänningsdrop på batteriet, men det kan ju vara högre spänningsdrop framme vid bogpropellern, alternativt smuts/glapp/trasigt i någon av kopplingarna BP -> Solenoid -> Kontrollbox. Om jag skall försöka vara smart, så kan det vara så att problemet uppkom efter att jag installerade ytterligare ett förbrukningsbatteri förra året. Bogpropellern och förbrukningsbatterierna skall vara separata system, har separata brytare mm, men det kanske är felkopplat? Har ej provat / felsökt detta men skall göra asap.
 3. Toppen, tack för tips. Jag beställde faktiskt en sådan igår, men för ankarspelet. Dock så har jag redan en ”receiver” till den ifrån tidigare ägare (som sumpade fjärren), så kan ju vara så att jag kan koppla in denna till bogen. Känns dock lite läskigt att ha båda kontrollerna på samma frekvens? Jag vill ju inte droppa ankar när jag ska köra bogpropeller och tvärtom... Tåls att fundera på!
 4. @Wildeside Okej, toppen. Då känns det som jag kan utesluta att felet sitter i strömförsörjningen till själva bogpropellern. Då är det ju möjligtvis strömförsörjningen, eller något annat fel, i själva panelen? Tack @IngemarE för mycket bra svar. Jag är tämligen säker på att jag har denna - eller en mycket liknande - panel: https://www.hjertmans.se/sv/produkt/styrning-reglage/bogpropellrar/kontrollpaneler/side-power-rund-manoverpanel-touch?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwsPCyBhD4ARIsAPaaRf2EiMKSxfP_VlkVYaN9m3CFWSqW5-lRrBSz290bikzJmWJIP154e6saAlgOEALw_wcB @ChristerN Tack för bra info. Om vi bryter ned det, vad är en elektronikbox och vart skulle det kunna vara placerad? Skulle det typ kunna vara strömförsörjningen till själva panelen som knasar? Fjärrkontroll låter ju spännande. Exakt hur monterar man en sådan? Antar att det är någon form av mottagare som monteras på + / - vid bogisen... Eller? Man vill ju dock inte ”överrida” säkerhetsfunktioner som påstås finnas. Finns det några exempel på fjärrkontroll / mottagare?
 5. Hej! Jag har en Sleipner Side-Power SE 40 / 125-SE (i en Bavaria 28 sport). Någonstans under mitten på förra säsongen, min första med båten/bogpropellern, började kontrollpanelen att ”stänga av sig” efter ett par sekunder. Den stänger inte av sig medans man använder propellern (dvs aktivt trycker på < eller >) , men efter ett par sekunder efter. Det blir ett lite jobbigt moment att behöva starta om den vid varje gång man vill ”pusha” åt något håll (eftersom man parallellt styr, matar ut ankarspelet mm). Hade det inte varit så att den inte gjorde det tidigare (Alltså, då var den på tills man stängde av den) så hade jag nog trott att ”Det är så den funkar”, men så är det ju inte. Är det någon som har en aning om vad detta beror på? Den har aldrig inte startat när jag försökt. Den är kopplad till ett separat Varta 140H 800CCA. Osäker på om det är optimalt batteri för ändamålet? Batteriet sitter i aktern så det är rätt långt till själva bogpropellern, dock är det standardmontage i dessa båtar så känns som att det inte borde vara problemet? Idag när jag mätte så hade batteriet ett spänningsfall ifrån 13.4 - 13.5 -> 12.7 V vid användning. Jag är långt ifrån expert men det känns som ganska mycket? Öppen för alla tänkbara inputs, know-hows eller något annat. Jag besitter ingen vidare kunskap själv på området så är verkligen tacksam för alla tänkbara inputs. mvh
 6. Hej! Nu fungerar ankarspelet efter att ha bytt solenoid och säkring, samt beställt 2 nya fjärrkontroll från någon obskyr återförsäljare. Får se om jag får ihop det, tack!
 7. Det låter ju så uppenbart när du skriver sådär, men så smart har jag givetvis inte varit. Jag gör det och återkommer! Tack!!
 8. Följfråga, jag hittade också en sådan här pryl gömd inne i mottorrumet. (Båten är relativt ny för mig). Jag tänker mig att detta är någon form av mottagare för fjärrkontroll till ankarspelet. Kan någon med lite skön expertis bekräfta? Och, går det att komplettera med en ny fjärrkontroll? Eller behöver jag köpa nytt "helt paket" för att få det att lira? Tack på förhand igen.
 9. Hej! Jag är total novis på området så ber om ursäkt i förväg för eventuellt dumma frågor. Jag har ett Ankarspel - "Anchorlift Barracuda 900" - som i slutet på förra säsongen slutade fungera efter att ankaret hamnat "snett" vid uppdragning. Jag har ej haft möjlighet att adressera problemet förens nu. Hittade manual HÄR - https://www.seasea.se/doc/Anchorlift Manual-Svensk.pdf Solenoiden "klickar" när man trycker på upp/ned men ankarspelet rör sig inte. Därav förutsätter jag att det är en säkring som gått. I min jakt på denna skruvade jag ner solenoiden (Som generellt är i dåligt skick - se bifogad bild) - men hittade ingen säkring. Tänker jag byter båda i förebyggande syfte då skickat är dåligt. Jag har egentligen 2 frågor: Vet någon vad det är för solenoid jag skall ha, och vet någon vad det är för säkring som sitter? (Bilder nedan). Den gamla solenoiden: Är detta samma/lika som den här - https://www.axmarin.se/Solenoid-1500W-12V-4-pol?ref=gs&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwgdayBhBQEiwAXhMxtvjr6H00qJpZ5BoDRmwVvjxB2VVjkuWvhFCbwiT07aKRKzDX1fq-gRoCdekQAvD_BwE ? Kan det vara detta som är säkringen till ankarspelet? Och är det en sån här säkring: https://www.mekonomen.se/bolt-on-sakring-large-100a-nelco-nelco-14956233 Stort tack på förhand för hjälp. Med vänlig hälsning
 10. Tack för bra svar @Rollen. Knutarna såg väldigt fina ut när jag inspekterade innan köp (Drevet var avplockat). Förstår jag det här rätt, att det inte finns någonting man själv kan göra åt detta (Förut att lämna iväg båten på uppriktning av motor?). Det känns ju inte kanon.
 11. Tack för bra svar och information @SkeppOhoy! Tipset att kapa en av de äldre pinnbultarna har jag sett på flera ställen så det skall jag definitivt prova. Packningar följde med limporna/knäna, så jag kör på dem. Osäker på vilken sida som skall vara mot blocket och vilken mot limpan, dock? (om det överhuvudtaget spelar någon roll). Gegga pinnbultornas gängor - OK! Med vad?
 12. Hej hopp! Mycket positiva updates i frågan - jag har lyckats få tag i ersättningsruta original ifrån fabriken i Italien. Leverans om ett par veckor, monteras av https://www.strigin.se till våren när temperaturen är lite bättre. Än är rutan inte på plats, men känns otroligt mycket mer lovande än det gjorde för ett par veckor sedan Jag återkommer med bilder etc senare i vår (Ifall någon bryr sig!)
 13. Jag söker också svar på samma frågas så provar att bumpa igen. Vid det här laget lär du ju ha monterat och kan svara på om det sket sig eller inte, och om du följde Rollens instruktioner: Rollen verkar ha koll på läget.
 14. Tack för all hjälp. Har nu beställt ifrån BARR. Blev lite dryga 23k, mot ca 24.800 som jag kom ner till hos VP när jag hade minimerat alla "tillbehör". Dock bättre garantier etc hos USA Online så det känns kanon. Nästa vecka påbörjas projekt montering. Hade lite problem att få bort sista resterna utav en av packningarna igår dock, trots medel (dock biltema), samt värmare och skrapa. Någon som sitter på några husmorstips? Känns väl som en bra grej att tvätta ur resten av avgasrören etc innan nya limporna monteras?
 15. @Rollen - #24 låter vi sitta kvar då helt enkelt! Jag har inte hittat någonstans där jag kan köpa hela Barr Marine paketet. Har du något tips? Kostnad för Limpor, Knän, Bultar till knän och limpor, Oringar och packningar hos VP blir 25 627 SEK.
×
×
 • Create New...