Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

batrookie

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    342
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av batrookie

  1. Jag hänger på den här tråden då jag är sugen på att ha båten i längre tid på säsongen och tänkte tanken på att byta till alu hyttbåt med inombordare för att slippa stöldrisken som en utombordare har. Men det låter ju mer eller mindre omöjligt då att ha en inombordarbåt i sjön om man inte har tillgång till el vid bryggan?
  2. Jag är inne på min andra båt nu med just 115 hästars utombordare. Min förra båt hade en Mercury F115 som var en 2002:a, jag hade den till 2016. Det var aldrig några problem med den motorn och jag tror att den hade gått fint i många år till, men jag servade den regelbundet förstås. Nuvarande båten, en Yamarin 59c har en Yamaha F115 från 2007. Den har jag haft i 2år nu och går också väldans bra. De jag pratat med som håller på med Yamaha-motorer brukar säga att 115-hästarna kan gå hur länge som helst, bara den servas som den ska. Så vi får väl se :). Den här brukar jag serva själv på hösten, byta motorolja+filter, växelhusolja, tändstift vartannat år, och sen se över bränslefilter i motorn och byta det externa. Impeller och kamrem brukar jag lämna in för byte. Så en bra driftsäker maskin som är ganska enkel att serva själv För övrigt har ju min Yamarin 59c samma skrov som din tänkte 59ht, ett ganska vasst skrov som går bra i sjön. Det kan jag också rekomendera.
  3. Örnvik 566 MC är ju väldigt lik. Men den är ju lite längre än 530cm förstås.
  4. Så vitt jag vet så säljs Ryds-båtar ofta (alltid?) nya med Mercury motorer, så eftersom 568:an inte är så gammal än är nog de flesta ekipagen utrustade med just Mercury. Skippa den gamla 2-taktsmotorn helt tycker jag. Optimax kan dock funka, även om jag personligen föredrar 4-takt eftersom jag mest kör lägre farter och upp till marchfart där skillnaderna mellan 2/4-takt kanske märks mest.
  5. Jag ska också köpa hydraulstyrning till min 115hk Yamaha. Men för mig lutar det åt Baystar som nu säljs till rimligt pris hos Hjertmans, Erlandssons brygga tex. Kollat på den? Sen säljer även SeaSea en billigare variant.
  6. Lät ju intressant. Menar du den här? http://www.biltema.se/sv/Bat/12-V/Vindrutetorkare/Torkararm-rostfri-2000037512/
  7. Tycker mig se en skilnad mellan Baystar och den som säljs på SeaSea. Baystar ser ut att vara mer centrerad vid motorn än den andra, stämmer det?
  8. Vad är det som får dig att rata Uttern D55 då, har du haft en sån båt och upplever "studsen" som störande? Jag har precis bytt båt från en Uttern D55 som jag hade i 10år och jag förstår precis vad du menar, den här Yamarin 59C som jag har nu tar ju motsjö mycket bättre tack vara sitt vassare skrov. Men, det var just motsjö som jag tyckte D55 hade lite problem, inte annars. Det var heller inget jag störde mig extremt mycket på. Jag kör båt på ostkusten ska väl tilläggas ifall det är så att du åker mer på blåsigare ställen . En Yamarin 59DC har ett vassare skrov än D55 (samma skrov som min 59C).
  9. Puffar lite. Har vi inga ägare till Yamarin 59 båtar här inne som vet var defrosterfläkten sitter?
  10. Precis köpt en begagnad Yamarin 59C årsm 2007 som har defroster utblås med tillhörande slangar monterat, men hittar ingen fläkt och framförallt ingen knapp att slå på den med? Jag trodde det var standard på den här båten när det begav sig, men kanske inte då? Nån som vet något mer och var själva fläkten brukar monteras?
  11. Tack för svaren hörrni. Jag kollade även med mitt försäkringsbolag, de såg heller inga konstigheter och kunde försäkra en sån båt precis som vanligt. Så vi får se om det blir en Finsk båt eller inte snart .
  12. Ok, men det är alltså inga konstigheter? Inga extra kostnader med tull eller problem att försäkra båten i Sverige?
  13. Skriver i en gammal tråd jag hittade. Nu så här 10-år senare än tråden skapades, finns det några uppenbara problem att köpa båt i Finland/Åland som man bör tänka på?
  14. Hur är det med bränsleförbrukning på dessa nya E-tec VS 4-takt då? Jag pratade med Evinrude på mässan nu i Mars, då sa de (förstås) att skillnaden är minimal. Men sen sa han i samma andetag att en E-tec 115hk drar ca litern på båten jag funderade på (Sandströms 620), men läser man tex Yamahas körguide 2016 så drar ju en Yamarin 60c med Yamaha 115hk ungefär 0.7l/sjömil. Om dessa jämförelser stämmer är ju förbrukningen avsevärt högre på E-tec. Sen har jag lite svårt att svälja att Evinrude nu är absolut sist kvar med 2-takt, varför?. Känns lite Saab 2-takt på 60-talet innan de också tvingades erkänna att 2-takt var död.
  15. Varför ska man ha en GPS-puck? Finns väl ändå inbyggt i plattorna?
  16. Jag håller med föregående talare. Min egen Uttern med 115hk är mest ekonomisk vid 4000v/min eller straxt under. Då gör min båt ca 24-25 knop.
  17. Svartamalin, jag ställer mig lite tveksam till ifall ditt resonemang stämmer gällande tjänstevikt och dragvikt. Min Saab 9-3 sedan har en tjänstevikt på 1540kg men får bara dra 1520kg med B-kort. Sen får den ju naturligtvis dra 1600kg om bara föraren har BE-kort. Men om man istället kollar på en Volkswagen Tiguan så har den tjänstevikt 1621kg, men får bara dra 1330kg med B-kort. Sen undrar jag också, väger inte din Bella 620dc mer än drygt 1100kg? Min D55 väger ju straxt under 1ton med 115hk 4t motor.
  18. Fast du kan ju knappast dra den med B-behörighet? Så antar att du har BE-kort?
  19. IPad klarar inte solljus http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=273809&rlt=0&pid=209249__ArticlePageProvider
  20. Grattis till båtköpet. Jag blev också väldigt förvånad första gången jag startade min Mercury 115 4t, den hördes ju inte. Jag har tidigare bara haft 2t motorer . Om du får för dig att sätta teaklaminat även på fotstegen upp på fördäck så får du gärna lägga in en bild här så man ser hur det blev. Den tanken har nämligen slagit mig med några gånger, men har inte gjort något än.
  21. I exemplena ovan skiljer det ju REJÄLT i bränsleförbrukning vilket man kanske ska tänka på. En större 2-taktare utan bränsleinsprutning är ju väldigt törstig. Har man 25 liters trycktank så blir det bara en virvel i tanken. Jag skulle också gå på Rydsalternativet ovan eller letat upp en större båt med större modernare motor. Senast ändrad av batrookie | 17 juni 2010 | 09:16
  22. Trailerbarhet med B-kort är ju mycket beroende vad du tänk ha för bil som dragbil. Min Uttern D55 tex väger ju straxt under 1ton båt motor. Min bromsade Fogelstatrailer väger 360kg. Så totalt blir det ca 1300kg. Min Saab 9-3 får dra 1520kg med B-kort, så där är det inga problem. Men om jag nu ska byta till en större bil som jag vill, tex en Volvo XC70 så spricker det helt. En sån får nämligen inte dra 1300kg med B-kort, där krävs BE. Så jag har lite svårt att tro att man lagligt kan dra en 6m DC (typ Ryds el Bella 620) med bara B-kort?
  23. Hur är det nu. Får Kbv kolla promillehalten? För något år sen när programmet Kustbevakarna gick på tv så var de hela tiden tvugna att kalla på Polis för att kolla promillehalten.
  24. De som bor på västkusten borde ju iaf vara vana vid regn. Såg på information från Smhi att sommartid är det många lågtryck som kommer från Brittiska öarna och drar in över Sverige och västkusten. Men därefter är det vanligt att lågtrycken drar norr ut. Därför bla som Visby, Borgholm och östkusten för övrigt brukar hamna högt upp när det gäller antal soltimmar. Men jag tycker inte heller det gör så mycket om det regnar när man är ute med båten. Bara det inte är ihållande regn och blåser storm Senast ändrad av batrookie | 10 juni 2010 | 09:37
  25. Nimbus 22DC kanske kan vara nåt, sett den? Såg att det fanns ett par stycken på blocket i rimlig prisklass.
×
×
  • Skapa nytt...