Jump to content
Monday 26 September 2022

Sparre

Medlemmar
 • Content Count

  1,008
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

5 Neutral

About Sparre

 • Rank
  Vice Amiral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jag tror inte det handlar så mycket om att man vill verka "låtsasrik". Tycker tvärtom att det verkar rätt smart att hyra båt, även om jag aldrig gjort det. Sommaren/säsongen är kort nog ändå. Hyr man båt slipper man båtägandets baksidor med vinterförvaring, massa jobb, arbetsplikt i båtklubben m.m. Man låser inte en massa kapital och betalar en massa för en båt som bara ligger och guppar vid bryggan. Men det är klart - för vissa är väl kanske ägandet av en stor dyr båt ett slags "statement". (Titta på mig vad rik och framgångsrik jag är) Då är det kanske jävligt irriterande om ett gäng slynglar som kanske inte ens arbetar kan visa sig i något dyrbart om så bara för en vecka?
 2. Tror det kan ligga en del även i det här. Upplever det som att båtlivet blivit mer pretaniöst år för år. Det är väl inget fel med att visa hänsyn, men i vissa avseenden känns det närmast som att man måste ansöka om skriftlig tillstånd bara för att få andas. Alkoholregler. Inte så att jag tycker att man ska åka runt tokpackad på sjön, men problemet i Sverige är att det är antingen eller. Man kan inte åka ut till en sjökrog, äta middag, dricka 1 eller 2 glas vin eller några öl utan att riskera att åka dit för sjöfylla. Bottenfärger som ena året var tillåtna är nästa året förbjudna och tvärtom. Listor liknande 10 guds bud vad man INTE får göra anslås lite här och var. Jag kan uppleva klimatet som lite onödigt gnälligt, vilket faktiskt även det förtar en viss glädje.
 3. http://rtc.se/ är väl störst, men det finns säkert fler som hyr ut... Intressant, men det verkar främst vara en sida där privatpersoner hyr ut? Väldigt varierande sammansättning av både båtar och pris En del känns ju fullt rimligt, men andra känns ju helt upp i det blå. Typ 8 lax i veckan för en båt som i bästa fall är värd 50-60 tkr, om man ens kommer tillbaks till kajen... Inga företag som hyr ut nya eller nästan nya båtar längre?
 4. Båtbål kanske? :-) Spontant säger jag att man borde bränna upp skiten, men det anses nog för miljöskadligt i dagens Sverige. Helt klart finns det ett enormt överskott av gamla sunkiga 70-talspråmar som ingen egentligen vill ha. Ägarna har blivit för gamla och de yngre vill inte ha dem.
 5. Känner igen mig mycket i det du skriver, men just nu känner jag ändå som sagt att det är båten som får stryka på båten vad gäller skruvande. Finns det något företag i och runt Stockholm som hyr ut båtar? Gärna på södra sidan. Vill minnas att marindepån gjorde det förut, men nu hittar jag bara info om båtpool och det är ju inte riktigt samma sak. En nackdel med deras lokalisering är väl också att det ligger så långt in i skärgården, faktiskt tom på fel sida slussarna.... Är det så enkelt att hyra båt? Har väl visserligen sett privatpersoner som hyr ut, men inbillar mig att det kan vara lite tjafsigt och att saker och ting kanske inte riktigt är i den ordning man vill.
 6. Så är det. 40-talisterna förstår nog inte riktigt på vilken räkmacka de åkt genom livet.
 7. Okej, tror du att intresset från din sons sida kommer hänga kvar även då han kanske skaffar egen familj någon gång i framtiden och agerar mer självständigt? Vad det gäller "underhållsfritt" tror jag helt klart att du kan ha en poäng. Tror många letar efter det bekymmerslösa båtägandet (eller i vart fall vad man tror är det). Vad gäller bränsletörst har jag alltid tyckt att många tycks fästa lite väl stort avseende vid det. Om båten drar 0,8 eller 1,5 liter per distans. Spelar det egentligen så stor roll för det stora flertalet som bara använder sin båt på sommaren när det är vackert väder? Om man däremot mer eller mindre bor på båten och kuskar runt i den så fort det är isfritt kan jag förstå att man bryr sig om bränsletörsten, men det är nog max 5% av båtägarna som kvalar in där. Skulle jag satsat på båt idag hade det nog blivit en hyggligt stor DC med V8. Det är ju ändå någonstans känslan och upplevelsen man vill åt med båtlivet tycker jag. Hur är förresten fisket nu för tiden? Minns när jag var barn och hur jag i början av 80-talet var ute och fiskade med min far och en kompis. Tusan vad torsk vi drog upp i utkanten av Stockholms skärgåd. Några år senare var den väl helt utdöd? Bottendöd. Vet inte om det någonsin har återhämtat sig efter. Men du kanske inte håller till i Stockholms skärgård? Har även fått för mig att andra fiskarter utom möjligen då strömmingen blivit betydligt sällsyntare.
 8. Jag känner igen mig ordentligt i ovanstående stycke. Det skulle kunna vara jag. Visst skulle det visserligen gå att tränga in en båt rent ekonomiskt, men tiden finns ju inte. Det blir lätt bara ett ok. Man skulle behövt längre semestrar och möjlighet till lite barnfritt. Det är väl problemet i min generation - man vill ha allt. Visserligen hade väl kanske våra föräldrar, 40-talisterna också den inställningen. Bara det att det kändes som de behövde kämpa mindre för att uppnå det. Sen har vi alla dessa helgaktiviteter för barn som närmast har blivit ett obligatorium. Tror kanske inte att vi som växte upp på 80-talet hade riktigt mycket av den varan rent generellt? Jag vet som sagt att det tidigare varit väldigt svårt att få tag i båtplats, men det har kanske lättat upp en smula? Även i min gamla båtklubb har det känts väldigt åldestungt, men har mest fått för mig att de äldre "blockerat" de yngre som fått vänta i åratal på en plats. Men det kanske inte är så längre? De äldre kastar in handduken pga ålder och de yngre värdesätter andra värden i livet? Kanske inte bara jag? Är det lättare att med mindre kötid komma över en båtplats idag? Kanske till och med finns vakanta?
 9. Var det inte tom två båtmässor på Älvsjö: En på våren och en på hösten!? Inte vad jag känner till men jag har å andra sidan inte all historik.
 10. Okej, Själv är jag 70-talist och har "dragit på mig" två stycken småbarn + 1 hus. Sedan dess pallar jag inte riktigt med någon båt. Tiden finns inte helt enkelt. Sen har jag fått för mig att jämnåriga och kanske de som är något yngre prioriterar annat än båt. Något gammalt lik till båt pallar man sannerligen inte med. Ny eller nyare båt är väl något bättre, men det är samtidigt en massa jobb ändå. Tvätt, bottenmåling, polering, städning efter vinterförvaring. Transport och sjösättning. Var medlem i en båtklubb och det ingick dagsverken, fulla dagar vi sjö- och torrsättning. Arbetsplikt och nattvakt. Man kan lätt räkna ihop en veckas arbete bara där. Mycket arbete för att åka lite båt under sommarens vackra dagar. Ändå finns det onekligen en viss tjusning, bara inte just nu kan jag känna. Drömmen vore förstås en riktig skärgårdsfastighet med sjötomt och egen brygga, men det lär väl bara stanna vid en dröm.
 11. Vet inte om jag helt är ute och cyklar, men är båtintresset på nedåtgång? Jag har fått för mig det. Det känns som den stora gruppen av 40-talister säljer av sina båtar från 70- och 80-talet. Få är särskilt sugna på dessa flytetyg och priserna har fallit. Det jag undrar lite kring är återväxten. Är dagens 25-35 åringar särskilt intresserade av att skaffa båt? Är det lättare eller svårare att få båtplats (tänker kanske framförallt i trakterna runt stockholms skärgård), än vad det var för 10-15 år sedan? När jag besökte båtmässan förra året vill jag minnas att den var betydligt mindre än vad den var förr om åren. Det var bara en utställningshall, plus tillbehörshallen. Förr om åren körde de i två utställningshallar, plus en lite mindre hall för veteranbåtar, plus tillbehörshallen. Jag vet inte hur årets mässa kommer se ut, men en viss temperaturmätare borde det väl vara? Själv har jag ingen båt för närvarande, men ibland får man vissa infall att ändra på den saken. Sen börjar jag tänka på alla avigsidor med båtägandet och tänker att jag nog tycker att det är rätt skönt att slippa. Det blir lätt ett ok bara med en massa arbete som jag egentligen inte har tid med.
 12. Är det lämpligt att måla epoxi på aluminium då som badankan gjorde? Fäster det? Är stabilt över tiden?
 13. Min bror har kommit över en gammal aluminiumeka. Priset var lågt, men skicket inget vidare... Botten på båten är väldigt ärgad. Den är skrovlig och gropig och jag har tom hittat knappnålsstora hål i botten... Vad är bästa sättet att reparera detta på? Fungerar glasfiberspackel på en aluminiumbåt? Bör man förbehandla på något sätt? Slutligen, går det att försluta botten på något sätt. Epoxi eller någon fet bottenfärg? Tjära kanske? Men vem f_n står och tjärar en alu-båt??!! Tips mottages tacksamt
 14. Sveriges nya miljöminister visar vägen. http://cornucopia.cornubot.se/2014/10/fritt-fram-att-anvanda-giftig-farg-till.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+cornubot+%28Cornucopia%3F%29 För vi får väl anta att likhet råder inför lagen?
×
×
 • Create New...