Jump to content
Thursday 07 December 2023

Volvo_Penta

Medlemmar
 • Content Count

  1,877
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  25

Volvo_Penta last won the day on December 21 2022

Volvo_Penta had the most liked content!

Community Reputation

617 Expert

About Volvo_Penta

 • Rank
  Amiral

Recent Profile Visitors

3,612 profile views
 1. Någon sådan skyldighet finns ej. Googla på exempelvis "skyldighet att tillhandahålla reservdelar".
 2. Om Du tar det lite lugnt ser Du nog att Din första länk, Bio-Protect 2, kostar 198:- för 100 ml. Din andra länk, Sta-Bil, kostar 192:- för 236 ml. Literpriset blir då 1980:- för Bio-Protect och 814:- för Sta-Bil. Grotamar säljs i förpackning om 1 liter...
 3. När jag söker på Internet efter Grotamar får jag upp exempelvis Martec, Marinexpress, Marineproof och Sitab. Samtliga dessa bolag är verksamma inom den marina sektorn. Grotamar 82 har jag använt under lång tid till samtliga familjens dieseldrivna båtar, så ja det funkar även för båtmotor. Du har kanske ett vattenavskiljande förfilter monterat mellan bränsletanken och finfiltret på motorn? Om Du har förfilter med glaskopp får Du information genom att kolla vad som hamnar i glaskoppen. Det finns olika typer av detektionspasta om man vill kolla bränslestatus i tanken, exempelvis Camon som Du hittar bl.a. hos Dieseldipp. Observera att jag har inga som helst intressen i de bolag som nämns ovan.
 4. Kan nog vara idé att kolla hur båtens tank ser ut inuti. Är där mycket klägg kan det vara på sin plats att pumpa ur RME-dieseln och göra ren tanken. RME-dieseln kan Du förhoppningsvis använda i någon/någons bil istället för att skrota den. Om båtens tank är ren och fin är det nog ingen panik för de 70 litrarna RME-diesel över vintern. Som andra skriver är det på sin plats att ha koll på bränslefiltret. För att känna Dig lugnare kan Du hälla i en skvätt bakteriedödare i båtens tank. Framöver undviker Du RME-diesel. Det finns ett antal personer här på MG som säger att de aldrig har haft bränsleproblem trots att de alltid tankar RME-diesel. Så kan det kanske vara, men jag tar inte risken utan tankar RME-fri diesel och har koll på vad som lägger sig i filterkoppen. Det finns ännu bättre preparat, Grotamar. Om Du anser att plånboken klarar en merkostnad på c:a 7:-/liter kan Du med fördel göra som @Peter_K skriver och tanka HVO100. Blankdiesel åtkomlig från land finns på ett flertal ställen. OKQ8 Islinge har för övrigt blankdiesel på land också.
 5. Det är jag helt övertygad om. Den relativt välkända Mat-Tina har smärt storlek till skillnad från kokerskan Mat-Tina i "min" skola år 1965. "Min" skolas Mat-Tina hade heeelt andra dimensioner men även hon lagade god mat.
 6. Volvo_Penta

  Värmare

  I de båtar vår familj har haft sedan 90-talet har vi haft vattenvärmarsystem och med ett undantag har det varit värmare från Eberspächer. Dessa har fungerat helt klanderfritt utan något som helst avbrott. Jag har i de flesta fall monterat vattenburet värmesystem med "husvagnsradiatorer" i sängkojer, garderober och på toaletten. Klimatet och komforten blir superb. Hur Webasto vatten fungerar i långa loppet kan jag inte uttala mig om då vi bara haft en Webasto i båt, och det var dessutom bara under några veckor eftersom den båten köptes i spekulation och såldes efter några veckor under sommaren. Måndagsexemplar finns säkerligen av alla fabrikat men jag/vi har sluppit sådana, hittills. Tjing-tjong-värmarna har jag hållit mig ifrån...
 7. Behörigheten Skepparexamen försvann under 90-talet och ersattes av: - Kustskepparintyg (fritidsfartyg) - Fartygsbefälsexamen kl VIII (kommersiella fartyg). Man måste skilja på Fartygsbefäl kl VIII och Fartygsbefälsexamen kl VIII. Kustskepparintyg ger behörighet att framföra fritidsfartyg >12m x >4m. Fartygsbefälsexamen kl VIII ger behörighet att framföra fartyg med dräktighet <20, passagerarantal <12, maskinstyrka <405kW, bemannings fartområde inre fart. Summa summarum: TS behöver registrera sin båt och kan därefter p.g.a. sin behörighet Skepparexamen bedriva kommersiell verksamhet med gällande begränsningar.
 8. Nja, oljefiltret 3517857 sitter på 30-motorn och ett antal bensinmotorer. På de flesta 40-motorerna heter oljefiltret 471034.
 9. Gängan på oljefilter till den motorn är 1"-12 UNF.
 10. Man ska passa sig för att göra omfattande förändringar av CEgelbåtar.
 11. Fajs är en Kina-Weber.
 12. Tänk på att bumerangen sitter i nacken på Dig om ett antal år... 😊
 13. Eftersom båten har legat stilla hela sommaren och nu inte varvar mer än 2200 rpm finns risk att turbinaxeln har fastnat på grund av fukten som kryper upp genom avgassystemet. Been there, done that. Turbinaxeln brukar inte sitta så hårt fast om den har fastnat på grund av stillaliggande, så troligen kan Du snurra loss axeln med en skiftnyckel på centrummuttern på insugssidan. Turbotrycket bör ligga kring 1,5 vid 3800 rpm.
 14. TS pysslar väl med lastbilar i sin vardag och då är ju 41:orna inga konstigheter...? 🙂
×
×
 • Create New...