Jump to content
Thursday 30 March 2023

Volvo_Penta

Medlemmar
 • Content Count

  1,839
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  25

Volvo_Penta last won the day on December 21 2022

Volvo_Penta had the most liked content!

Community Reputation

579 Expert

About Volvo_Penta

 • Rank
  Amiral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nu hoppas jag att mitt inhopp i denna tråd inte ger en "TBT-effekt", alltså tuppfäktande med flera tusen inlägg. Men om jag kikar på de senaste årens nytillskott på medlemmar i de båtklubbar jag är med i så handlar det nästande uteslutande om "badbalje-drevbåtar" för dem som på senare tid hittat till sjölivet, eftersom de tror att "badbaljan" är enklare att hantera. Medan de som åker "potenspinne", alltså propelleraxel, bland nytillskottet i dessa klubbar är sådana som varit på sjön så pass att de vet hur "potenspinnen" ska användas. Jag tror att osäkerheten om båtlivet är något att satsa på många gånger leder till drevbåten, att det därför är fler nybörjare som hamnar i "Bayliner-konceptet" än i "Albin 25-konceptet". Och Du TS: undvika drev behöver Du inte göra, lika lite som Du behöver undvika backslag/axel. Hade drevet varit "the ultimate disaster" hade de nog inte sålts i något större antal. Jo, för egen del så har jag tillgång till båda typerna av framdrift.
 2. Kan det vara så att drev anses enklare och därmed ofta väljs av oss som inte är tillräckligt kompetenta sjöbusar. Därigenom kanske det finns fler drev än backslag/axel hos oss landkrabbor och att det ger/får effekter gällande frågor om underhåll. "Backslagsbåtar" kanske i större utsträckning anskaffas av sådana som har koll på läget och därigenom inte lika ofta behöver hjälp med vilken plugg man lättar på för att kolla oljenivån. Det fina är väl ändå att det finns plats både för oss "drevklåpare" och för backslagsmekaniker på sjön...🙂
 3. Är det inte så att när vi jämför drev kontra axel så glömmer vi ibland backslaget? Inte för att ett backslag havererar stup i kvarten, vilket inte drevet heller gör, men backslaget behöver liksom drevet tillsyn och ibland även underhåll.
 4. Tål säkert en direktträff, lådan har ju till och med M-nummer...
 5. Såna här tingestar behöver jag ibland och då köper jag dem från Elfa. ca_bayonet_eng_tds.pdf
 6. Om vi tittar på nedanstående bild som är hämtad ur servicehandboken för Selva 9.9 så ser vi att insatsen (5) till impellerhuset (4) troligen är excentrisk att döma av impellervingarnas utformning. I sådant fall finns ingen impellerkam.
 7. Ditt ekipage består av två separata fordon, dragfordonet respektive släpfordonet. Överlasten på släpfordonet räknas utifrån släpfordonets totalvikt om 1280 kg. I den länkade filen handlar det om en husbil med totalvikt om 3500 kg alternativt 4250 kg. En husbil är ett fordon, hänger Du ett släpfordon bakpå husbilen så har Du två fordon vilket den aktuella artikeln inte berör.
 8. Ja, det är nog det enda sättet att hantera dylika företag. Jag känner till några av de som äger moderbolaget och de ger nog blanka f-n i vad Konsumentverket säger. Jag tror att det gör ondare för dem med omsättningsminskning. Men den koncernen är så pass stor på marknaden att det blir allt svårare att hitta alternativ.
 9. Registrerad som en yrkesmaskin. Jag har nog missat att Du sysslar med kommersiell sjöfart...😉 Tillverkningsdatum som Du från början efterfrågade framgår inte av uppgifterna på VP:s hemsida utan i det fallet kan Du göra som jag beskrev.
 10. Helt riktigt. När Mrs Covid stängde båtmässan kontaktade jag mässan, enligt info på deras hemsida, och frågade om biljetten skulle gälla vid nästa års mässa. Mässan ville veta biljettnumret vilket de fick och de svarade då att biljetten var en fribiljett ur det biljettpaket som var sålt till Hjertmans. Sådana fribiljetter gällde inte vid nästa mässa och det var upp till Hjertmans om de ville ge mig en ny fribiljett till nästa mässa.
 11. Du har säkert en jättebra relation med någon VP ÅF. Om Du uppger serienumret på Din motor, det numret som är stansat på plåtbrickan, så kan Din ÅF söka på det numret i VP:s register. I det registret, under fliken gällande affären mellan VP och ÅF, finns några rubriker: - Serial number: - Drive Line:, dvs. Outboard drive eller Reverse gear. - Status:, dvs. Invoiced eller Commissioned - Manufacturing date: dd/mm/yyyy - Shipped date: dd/mm/yyyy - Delivery date: dd/mm/yyyy - Detailed segment - as sold:, dvs. Marine Leisure Diesel eller Marine Commercial Diesel - Operating hours: - Location:, dvs. Sweden - Invoicing date: dd/mm/yyyy Det kanske finns andra sätt också, men det ovan beskrivna innehåller rätt information.
 12. För något år sedan fick jag fribiljetter till båtmässan av Hjertmans på grund av ett köp som jag gjorde i en av deras butiker. Men mässan blev inställd på grund av Mrs Covid så jag frågade Hjertmans om biljetterna gällde vid nästa tillfälle som mässan arrangerades. "Nä, varför skulle de göra det? Du har ju inte betalat något för biljetterna." blev svaret. Nästa gång jag träffade Tomas Billing uttryckte jag diplomatiskt min åsikt angående vem som hade betalat fribiljetten...
 13. Neee, såhär skrev jag (jag citerar mig själv): "Nej, det finns faktiskt "ägare" av bryggor som anger i sina förtöjningsanvisningar exempelvis vilka typer av ryckdämpare man skall / inte skall använda." Det finns bryggägare som kräver säkerhetskätting om man använder stålfjäder. Det finns bryggägare som inte tillåter Forsheda-fjäder om inte förtöjningslinan är lindad runt fjädern. Det finns bryggägare som inte tillåter Bungy som ensam ryckdämpare. Osv. Det kan för många te sig självklart att man exempelvis lindar förtöjningslinan några varv runt Forsheda-fjädern men vi är många olika kategorier som hyr båtplatser av bryggägarna. Jag har däremot svårt att se att någon bryggägare skulle förbjuda ryckdämparna. Även om bryggägaren skulle strunta i båtarnas välmående så innebär ju förtöjning utan dämpning en onödigt stor belastning på bryggägarens anläggning. Men jag brukar ju ha fel... 😉
 14. Kanske Ed China tar lödtennet till hjälp för att slippa tänka på hanar och honor...😉
×
×
 • Create New...