Jump to content
Monday 28 November 2022

Volvo_Penta

Medlemmar
 • Content Count

  1,796
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  22

Volvo_Penta last won the day on September 5

Volvo_Penta had the most liked content!

Community Reputation

544 Expert

About Volvo_Penta

 • Rank
  Amiral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Såja, sakta i backarna. Du skriver Om Du ska byta motor inom den ursprungliga CE-märkningen skall motorn vara av samma motorfamilj som grundhandlingen redovisar och motorbytet/lagningen får inte medföra en effektökning om mer än 15%. Byte från Mercruiser bensin/diesel till VP staketmotor alt. D4 är definitivt inte inom samma motorfamilj. Att byte utanför CE-kraven däremot hittills inte lett till några omskrivna efterräkningar gällande CE-märkningen är en annan sak...😉
 2. Njae, faktiskt inte hur som helst om båten är CE-märkt.
 3. Håller helt med. På den tiden jag använde täckställning klädde jag överliggaren och dess kopplingar med rörskålar. På det sättet slapp jag skadorna av skavning. Sedan några år tillbaka behöver jag inte bry mig eftersom jag/vi har båtarna inomhus i egna hallar, både varma och kalla...🙂
 4. Jag har tidigare, under en längre tid, hållit kurser för ett antal NFB-intyg, något som jag la på hyllan för några år sedan. En av de största förändringarna under den tiden var ändringarna av kursdeltagarnas fokus, framför allt gällande kursen för förarintyg. Tidigare var övningsuppgifterna med sjökort, passare och transportörer, olika typer av beräkningar osv väldigt populära, men på senare år var det mer intressant att resonera/diskutera vilken plotter som var bäst, touchscreen kontra knappar osv. Den egenskapen hos kursdeltagarna minskade rejält när det handlade om kursen för Kustskepparintyg, Utsjöskepparintyg osv., alltså sådana kurser som handlade mer om intresse. Visst samtalades det om plotter då också, men övningsuppgifterna och resonemangen kring dem var fortfarande mycket intressanta. Min uppfattning är att den digitala navigationen har hjälpt oss att våga oss på utflykter vi tidigare kanske inte vågat göra. Antalet sjömil i nya vatten har nog ökat och därmed även en del tråkigheter. Jag anser inte att plotterns intåg är eländes elände. Plottern har hjälp många att komma ut på sjön och framförallt längre ut på sjön, något som tidigare var nästan förbehållet vissa andra. Om vi ser till att inte fastna med blicken i skärmen så blir det mesta bra.
 5. Duktigt jobbat. Lycka till med resten av båtlivet. 😉
 6. Helt riktigt. Exempelvis att Du får problem med Dina batterier i båten, vilket Du enligt en annan tråd verkar ha...
 7. Om jag skulle komma till en ny stad landvägen med båt vet jag faktiskt inte såhär rakt upp och ner vilket navigationshjälpmedel jag skulle använda. Men mänskligheten kanske kommer till det stadiet när Google Maps säger till kaptenen ombord på Rackham le Rouge: "Ta tredje avfarten ur rondellen mot Grönköping." Men allvarligt talat tror jag att det tar ett tag...
 8. Jag beställde den gamla Grotamar 82 i lördags och den levererades idag, tisdag. Jodå, från en svensk butik och jag beställde som vanlig dödlig privatperson.
 9. Sjövägen eller landvägen?
 10. Om Du känner någon markentreprenör kan Du kolla om Du skulle kunna få något paket Jackon Super XPS eller liknande XPS. Den "frigoliten" används bl.a. under tungt belastade konstruktioner, i brobyggnationer, vägkonstruktioner och liknande. Den suger inget vatten och är mycket tät och lär därför hålla en bra tid framöver för Dina ändamål. Densitet 30-40 kg/m³.
 11. Så är det helt klart, men jag tror att om plottern försvann skulle nog en hel del av oss helt enkelt inte klara oss i okända vatten.
 12. Hur skulle resan från A till B bli om plottern slocknade? Förmodligen skulle nästan alla komma fram ändå men resan skulle, för många av oss, troligen bli en kombination av att segla långt och länge...
 13. Ja, om segelfartyget vid den aktuella tidpunkten går för segel. Om segelfartyget går för motor skall även topplanterna föras.
 14. Monster i tanken behöver Du nog inte oroa Dig för efter en vinter med RME-diesel. Manlucka bör Du nog montera om den inte redan finns. Jag har monterat manluckor på ett antal äldre drivmedelstankar i båtar men jag har inte drabbats av några monster som har hånflinat åt mig. Däremot har det i några av drivmedelstankarna funnits ansenliga mängder med "klägg" som jag givetvis tagit bort i samband med installation av manlucka. Ur en 400 liters drivmedelstank skrapade jag c:a 8 liter seg svart massa. Den drivmedelstanken var aldrig rengjord sedan den var ny år 1983 och var enbart fylld i sjömack. Grotamar/BioProtect eller inte? Nja, min åsikt är att om Du tankar RME-fri diesel så behöver Du inte dessa tillsatser. Fungerar dessa tillsatser? Grotamar 82, som inte längre ska säljas till privatister enligt EU, har jag använt i några av våra båtar. Grotamar 82 medförde att "RME-monstren" i dieseln i tanken fälldes ut i ett småkornigt svart granulat som följde med bränslet och fastnade i förfiltret och därigenom kunde dräneras ut genom filterhusets bottenplugg. Hur/om de övriga tillsatserna fungerar vet jag inte eftersom jag/vi sedan flera år enbart köper RME-fri diesel och än så länge inte har drabbats av några hånskrattande monster.
 15. Denna kanske kan vara till nytta vid något tillfälle: CEVNI_5_-_ENG_final.pdf
×
×
 • Create New...