Gå till innehåll
lördag 16 december 2017

Thallatha

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  3 489
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  77

Allt postat av Thallatha

 1. Vinterförvaring med masten på

  O tusan! Har sett dig skriva att du är gammal men riktigt såååå gammal trodde jag inte! 😜 Jo - jag är född det året "som Vänern brann och dom släckte med halm" och det är som du förstår länge sen. Sen hade jag naturligtvis sluntit på tangentbordet, man är ju gammal och darrhänt och korrekturläst dåligt - synen är ju inte som den har varit. sen är det ju ingen större ordning på en heller. Många negativa samverkande faktorer. 2016 skulle det naturligtvis va.
 2. Köpråd backventil

  Jag monterade två automatiska länspumpar på en ledning - vilket man från länspumpstillverkaren inte rekommenderade. Köpte tre backventiler liknande denna. https://www.hjertmans.se/produkter/vatten-vvs/rordelar/backventiler/backventil-25-32-38-mm En höll tätt i backriktningen. Skruvade isär dom två som inte höll tätt. Det fanns en liten plastrest från gjutningen. Skrapade bort den med kniven och skruvade i hop backventilerna igen. Sen höll de tät. Jag brukar använda glasfiberarmerade slangar i hög utsträckning. https://www.hjertmans.se/produkter/vatten-vvs/slangar/armerad-pvc-slang/arm-plastslang-16mm Det finns ju andra typer av slangar för olika ändamål. Var man köper dem spelar nog inte så stor roll. Bruka köpa mina hos den lokala butiken Nordens Skeppshandel på Smögen. Det blir så dyrt att åka 12 mil för att köpa en meter slang hos tex BILTEMA
 3. Visningar relativt svar

  Det är ju en gammal sanning - att med statistik kan man bevisa vad som helst - beroende på vilket sätt man misshandlar statistiken.
 4. Allt om kapell

  Nej några vaxholmsbåtar finns det inte på Västkusten, men nån enstaka "ångbåt" som man i de flesta satt in en dieselmotor i. S/S Bohuslän - på bilden nedan - har väl kvar sin ångmaskin!? Gamla ärevördiga "Soten" som hade sin hemmahamn i Kungshamn under väldigt många år, går nu under sitt ursprungliga namn - "Enköping" i Mälaren. Det lär visst va världens äldsta passagerarbåt som går i trafik. https://www.stromma.se/grupper-foretag/stockholm/flotta/sekelskiftesfartyg/ms-enkoping/ Några år efter att M/S Soten såldes till Stockholmstrakten, köpte Göran Hane från Hasselösund en lite nyare passagerarbåt. Den "nya" båten , som byggdes 1915, kallar han för "Soten". http://www.soten.se/ Det svall vi här ute längst i väster är från "körare" av de felkonstruerade båtarna som dyker upp här sommartid - men det får man ta med jämnmod. Större delen av året är det ganska lugnt här ut vid västerhavet. Nån Orkan brukar det väl nästan va varje år och ett antal stormar och ett otal kulingar är det väl, men det är ju inget som stör i nån större utsträckning. Det gäller bara att va väl förtöjd. I kapellfrågan finns det bara en sak man behöver veta. Adressen till "Rössy Kapell". Har man nån kapellfråga, så går man och pratar med Nisse Plan, så fixar han det. Senast var det ett kapell över ratt och rattpeidestal - för min del. Besökte kapellmakeriet på Måndagsförmiddagen och talade med Nisse: "Du Nisse. Kommer du ihåg att jag talade med dig om ett nytt kapell över ratten för ett tag sen" Jo det kom Nisse ihåg. "Nu ligger båten vid Anders verkstad, om du vill ta mått. Jag går hem på Onsdag" Nu blev det ingen transport av båten på onsdagen, men väl på torsdagen. Döm om min förvåning, när jag kom ner till båten på Torsdagen. Så det enda man behöver veta om kapell är - Rössy Kapell. http://www.rossykapell.com/
 5. Vinterförvaring med masten på

  Här jag bor finns inga mastkranar inom rimligt avstånd, och inga mastskjul heller. Däremot sköter ju den maskinförare som tar upp och sjösätter båten även avmastningen och även transporterar masten till nåt ställe man kan lägga den. Sist var det uppe på en kulvert på sidan på den bro. I kulverten går alla avloppsledningen från Kungshamn. Där låg den hela vintern tillsammans med en annan "mastkompis". Bifogad bild - min båt strax efter påmastning våren 1016. Gaffeltrucken som sjösatte och mastade på har fortfarande gafflarna i läge för mastarbete. "Mastkompisen" ligger kvar på kulverten, i nedkant på bilden. Så för mig är avmastningen betydligt enklare än för de som har och måste använda mastkran. Sen är det ju så att vi människor såna vanemänniskor, att vi vet hur vi själva alltid brukar göra och har svårt att tänka oss att göra på nåt annat sätt. Då finner vi alltid starka motiveringar för att just mitt sätt att göra saker och ting är det enda riktiga sättet. Jag finner ingen anledning att masta av och masta på varje höst och vår. Däremot mastar jag av vart 4-5 år och eftersom jag har båten i sjön på vintrarna blir det i regel i samband med upptagningen på våren, med sjösättning ca en vecka senare.
 6. Dagskostnad 2017.

  Det vill jag inte ens veta.
 7. Vinterförvaring med masten på

  Båtägare - speciellt gamla segare är oerhört konservativa. Jag kan nog räknas till gruppen gamla seglare. Under mina styvt 50 år som segelbåtsägare, har jag nog vinterförvarat båten i sjön med masten på. Första året jag hade båten i sjön, tog jag ner masten och la den på däcket som takrygg för täckningen. Efter det har jag vinterförvarat båten i sjön med masten på. Brukar ta ner masten med några års mellanrum. På den nuvarande båten - som jag köpte hösten 2008 har jag tagit ner masten 2 gånger. Senaste gången i samband med att jag vinterförvarade båten inomhus i varmhall för att göra några nödvändiga arbeten. Hade min båt (två olika) på Svininge Marina i fem år. Då vinterförvarades båtarna på land med masten på. Det tar ju ett antal timmar att plocka ner masten och ta hand om den och ännu längre tid att masta på och justera in riggen. Bor man då - som jag - 55 mil från båten - är det ju bra att spara närmare två arbetsdagar på masthantering. Dessutom är det inte helt utan skade- och stöldrisker när man mastar av och masten ligger i tex ett mastskjul. Sista året jag hade båten på Svinninge, välte två båtar i en storm. Jag stod på övre plan, som var mer utsatt för vinden - med masten på. De båtarna som välte stod på de nedre plan, som ju låg mer i lä. Dessutom var bägge avmastade. Nåt som är mycket viktigt är ju hur man fäster pressningen. Binder man i båtens stöttor, är ju risken stor att att en flaxande presenning rycker undan dessa. Jag ser inga som helst problem med att vinterförvara båten med masten på - vare sig i sjön eller på land. Det som möjligtvis blir lite besvärligare är när man skall täcka båten - om man nu absolut måste täcka hela båten.
 8. Isfritt

  Kan man inte ana lite sol också? Kommer ihåg den tiden då jag jobbade på det kommunala elverket. Vi delade förråd med de övriga kommunalarbetarna. Vid några tillfällen la jag märke till att några av gubbarna höll i träskaft ned en stor plåtbit längst ner och att man med hjälp av den tingesten flyttade snö från det ställe det inte borde ligga till ett ställe där det inte låg lika mycket i vägen. Vi på elverket var så lata så vi använde så smala såna plåtbitar med träskaft som möjligt - skyfflar kallas dom visst. Snöskyffel de breda och kabelskyffel de smala. Eleverksarbetare som jag är, använde jag naturligtvis en kabelskyffel när jag skulle skyfflar ur snön ur min julle, som jag beskrivit i länken ovan. Men man måste ju ha en viss försiktighet när man skyfflar inne i båten - man vill ju inte skada inredningen. Sen är en piassavakvast inte så dumt att sopa ihop det man inte får upp med skyffeln. Det är väl först när man får bort det mesta av snön, som sola kan göra nytta och eventuellt smälta bort resterna. Då tänker jag ju inte på "Sola i Karlstad". Hon inverkar ju inte så mycket på snön - som synes.
 9. Isolera träskrov

  Jo men brandfarligt på en skala i en trä eller plastbåt? Frigolit brinner nog mycket bättre än surt trä och det är nog bättre att tillföra mer brandhämmande material än sånt som är lättantändligt. Platonmatta är ju relativt styv - det finns ju en liknande matta som är veckad men den bör nog inte ligga dikta an mot skrovet.
 10. Dålig lukt i båten

  Ja och bäst var oftast helt öppet. Men sen hände något, klimatet ändrad sig. Det stämmer nog. Förr var det ju vinter på vintern och sommar på sommaren. Nu för tiden kan det ju va mer vinterlikt strax före midsommar än runt nyår. Har varit med om att tvingats bryta två scoutläger ett par veckor före midsommar pga att det regnat och snöat i flera dar.
 11. Dålig lukt i båten

  Så uppfattar jag också de olika "skolorna" men jag har alltid valt alt 2. Anledningen till det är att där jag har båtarna, Stockholmstrakten, så får jag mögel på min styrpulpetare till och med när den ligger i sjön vid bryggan i ganske utsatt läge! Där kan man ju prata om ventilation!!! Att då tänka sig att plocka upp stora båten och ha den liggande på land en bit bort, täckt med pressar och öppet rakt igenom känns inte helt ok. Jag hade min "Stora båt" under några år på Svinninge Marina, ca 55 mil från bostadsort och jag körde med ruffluckan öppen och presenning över halva båten, med ordentliga ventilationsöppningar i för och akter. Det var inga som helst problem. Var visserligen och tittade till båten (och jobbade på den) några gånger varje vinter. Jag ville ju inta att min fina presenning, som jag och arbetskompisen bärgade på Smögenbron en stormdag, skulle blåsa av - så viss tillsyn krävdes ju. Vi jobbade ofta med att serva gatubelysningen och när en dag körde över Smögenbron hände det något som vi först tyckte va en svensk flagga runt en belysningsarmatur. Det visade sig va ett helt lastbilskapell. Av naturen är vi ju lata och för att kapellet inte skulle förstöra armaturen drog vi in det på bron, stuvade på lastbilsflaket och körde upp det till förrådet. På kapellet stod det vems det var med telefonnummer och allt. Vi vek ihop det och körde det till polisen och gav dem kontaktuppgifterna. De ringde till firma, Arthur Engel & Sön, Askim, Norge, som lovade att komma och hämta det. Efter nåt halvår ringdepolisen och sa att vi kunde komma och hämta kapellet. Lastbilsåkeriet hade inte hämtat det. Vi delade det på mitten och det räckte till att täcka min havsfidra. Det räckte också till att täcka det som behövde täckas på L 32;an..
 12. Isolera träskrov

  En fortsatt tanke. Jag vet inte hur känslig vanlig stenull eller mineralull är för fukt.och fukt finns det ju i olika former i båtar. Jag har isolerat flera plastbåtar med liggunderlag som jag de senaste åren brukar köpa på Ö&B. Det har varit det billigaste. Köper man på Ö&B kan det va olika tjocklekar och olika färger. Fick en förklaring i en affär. De har ett beställningsnummer för liggunderlag och när de beställer får de de liggunderlagen de får. Liggunderlag är väl i regel 50x180 cm och i regel med vinkelräta hörn. När man limmar dem mot plastbordläggningen, ser jag det som en fördel. Liggunderlagen har ju slutna celler. Det finns ju på rulla med tex 2 meters bredd och kanske 25 meter långa, avsedda som betongtäckningsmatta mm. Det tycker jag är alldeles för otympligt att arbeta med. Jag trodde att även liggunderlag innebar en brandfara, men genom en olycka konstaterade jag att det var precis tvärt om. Jag satt och jobbade på kanten av en rörgrav en vinter. För att inte bli blöt ock kal om de ädlare delarna la jag en bit liggunderlag på snön och en blå båtkudde ovanpå. För att smälta bort snön och kanske göra det lite drägligare i kylan eldade jag i två eldkorgar, som stod ca 2 meter från där jag satt. En gista antände båtkudden och den brann upp i ett nafs. Liggunderlaget, som låg under, smälte bara precis där båtkudden legat. Det enda som återstod av kudden var en stump av det vita snöret, som går runt om. Tyvärr tog jag ingen bild genast, utan efter ett par dar, när jag knölat ihop resterna av liggunderlaget och suttit på det. Liggunderlag kunde kanske va ett alternativt förslag till isolering. Tunna träribbor som skruva mot bordläggningen, platonmatta och flera lager liggunderlag!?
 13. Isolera träskrov

  Är inte frigolit väldigt brandfarligt, så jag skulle föredra nån typ av stenull. Sen bör det ju va en ordentlig och ventilerad spalt mellan isoleringen och träskrovet. Platonmatta som ligger direkt mot bordläggningen är nog ingen hödare. tror det blir för stor yta som ligger mot skrovet och för dålig ventiation, man får nog i så fall lägga några smala träribbor eller liknandebemellan.
 14. Gotska sandön - Hamnguide!

  Vi har varit på Gotska Sandön 2 ggr. Med turbåten från Nynäshamn. http://thallatha.blogspot.se/2010/07/gotska-sandons-toaletthistoria.html
 15. Dålig lukt i båten

  I början av mitt båtliv fanns det ju två skolor. 1: Båten öppen och med möjlighet till god ventilation och täckt så att det blev genomdrag och så bra ventilation som möjligt och båten helt tömd på det mesta. Det är möjligt att det var så man gjorde längre tillbaka i tiden. 2: Båten helt stängd och med kemiska avfuktare typ "torrboll". Av debatten att döma verkar metod 2 ha tagit över helt i "experternas" tankevärld. Själv har jag alltid tillämpat metod 1.
 16. Isfritt

  Förlåt att en annan är lite obstinat, men i Stockholm finns väl inget saltvatten - på sin höjd lite bräckt gytjevatten. Jag kommer ihåg när jag seglade hem min båt från Stockholm. Det var först när man kom ner mot Blekinge/Skånekusten, som vattnet smakade salt, när det stänkte i ansiktet när man gick på kryss. I princip gör det inget om plastskrovet fryser fast. Jag har dock den erfarenheten att mindre båtar tenderar att lyfta fören i samband med att de ligger fastfrusna. Har en liten bohusjulle i plast.Jag skulle bara ............. innan jag tog upp båten. Innan jag var klar med det jag "bara" skulle göra, hade isen lagt sig. Fick vid ett tillfälle se att fören rest sig och skäddan och ett propellerblad frusit fast i isen. Köpte en dränkbar länspump på Claes Olsson och tinade loss båten. http://thallatha.blogspot.se/2010/03/vill-du-bada.html
 17. ta bort strukturfärg på båt

  Jag hade nog provat med en exenterslip med ett grovt papper. Skulle inte vilja förstöra den släta ytan mer än nödvändigt, och det är väl bara den släta ytan där det är sandinblandning du vill slipa slätt. Egentligen gäller det väl bara att slipa av de vassa topparna på sanden. Sen skulle jag haft i nåt halkskyddsmedel i den nya färgen när jag lägger på ny färg. Halkskydd på såna ytor som man går på är ju mycket viktigt. Det finns ju färdig halkskyddsfärg. Den grå är är väl ok, men den vita blir rätt lätt skitig om man går på den. (tidigare erfarenhet) Min bohusjulle har jag målat med grå halksyddsfärg på fördäcket och durkar och med vit på de andra målade ytorna. Bäst är nog en 2K-färg där du blandar i Halkanix. https://www.hjertmans.se/produkter/batvard-farg/lackfarger/fargtilsatser/halkanix-international Har ibland använt en grovrengörare från BILTEMA för att slipa bort och göra ren texglasfiberlaminat - men den är kanske för mild. http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Slip-och-Kap/Ovrigt/Grovrengorare-2000020899/ Mera förstörande - om man inte har mycket gott handlag - är ju flapdiscen. http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Slip-och-Kap/Ovrigt/Flapdisc-2000017845/
 18. Toplac

  Jag är inte så förvirrad i ämnet, men är ingen specialist En expert är en person som tror han kan allt om allt En speciealist kan väldigt mycket om väldigt lite. Jag är varken expert eller specialist. Det jag räknar som fernissa kan man nog späda med lacknafta, men det är en helt annan typ av produkt än Internationals Toplack - för det är väl den du talar om. När jag målat i "rumstemperatur" med Toplack, så har det aldrig varit nåt problem. Har för mig att man kan späda färg en aning om man målar i lite kallare väderlek.
 19. Toplac

  Nu är jag ingen specialist på målning och färger men .... Förtunning nr 1 är väl en tinner. För rengöring innan målning kan du väl använda en annan tinner eller aceton. Varför skall du späda färgen. För egen del har jag aldrig behövt späda färgen - för du skall väl inte måla utomhus idag!? Lacknafta och terpentin är väl produkter som är en helt annan grupp av lösningsmedel!?
 20. Hjälp med ny matningskabel

  Va? Vad har man då autopilot till? Tänkte inte på de
 21. KABELAREA- DRA DUBBLA KABLAR

  Om man gör den kompletterande ledningen en aning längre, så blir den inte avsevärt kortare. Enda nackdelen är väl att det blir ännu rörigare med två parallella ledningar än vad det normalt är i en båt.
 22. KABELAREA- DRA DUBBLA KABLAR

  Eller så byter du ut din befintliga 10 mm2 mot en 16 mm2 enligt tesen i citatet. 10 mm2 lägger du i bra att ha lådan för framtida behov. Vad är problemet med den 10 mm2 du redan har!?
 23. Hjälp med ny matningskabel

  Är det bara 1,5 m mellan batteriet och elcentralen? 1,5+1,5= 3 m Jag har ungefär samma utrustning som du, bortsett från att den automatiska länspumpen och värmaren ligger på egna säkringar direkt på batteriet - före batterifrånskiljaren. Länspumpen skall alltid va inkopplad och man bör inte av misstag kunna bryta strömmen (egentligen spänningen) till värmaren när den är igång. Jag har 16mm2 Cu på totalt ca 6 meter. Har visserligen aldrig räknat på spänningsfallet, men det är inget problem. Det går ju inte så mycket ström normalt per tidsenhet och det är en ganska stor sammalagrad effekt. Som nån uttryckte det; "Du ser väl inte på TV;n när du använder autopiloten" Autopiloten drar ju bara mycket ström när den jobbar och det är ju inte hela och VHF;en drar ju mest när den sänder. Det är nog inte ofta autopiloten gör en kurskorrigering, samtidigt som du sänder med VHF;en och tappar vatten samtidigt som kylskåpets kompressor startar. Den sekunden allt detta skulle inträffa samtidig händer nog inte många gånger under ett båtliv.
 24. Vilken sida är styrbord sida på en bilfärja?

  ABBA - dvs AB Bröderna Ameln. Konservfabriken startad 1906 (Dvs långt före sånggruppen som tog samma namn) hade sin fabrik i Kungshamn (egentligen Gravarne) på en ö - Rösholmen. En av deras kända produkter är "Kalles Kaviar" För person- och produkttransporter hade de en färja - ABBA-färjan. Den var lika dan i bägge ändar - hade väl typ ett symmetriskt kosterskrov och två styrhytter. Det var ju en relativt kort sträcka färjan trafikerade och vilken sida som var SB respektive BB berodde ju på åt vilket håll färjan gick. Gick den från land till Rösholmen, var den norra sidan SB och gick den från Rösholmen till land var den södra sidan SB. Den hade ju två uppsättningar lanternor som växlades beroende på färdriktningen. För dom vilsekomna varelserna som känner sig tvingade att ha en profil på Facebook , finns en bild från Kungshamns bildarkiv här.
 25. Helt ny segelbåt på grund idag, 19/11, i Malmö.

  Det är helt rätt. Man måste göra allt som står till buds för att bärga sig själv och möjligtvis också båten. För mig är prioritet ett att försöka segla mig ur en besvärlig situation. När det gäller motorer, så är jag "det svarta fåret" i min släkt. Om det är nåt som krånglar för mig - så är det motorer. Det är åtskilliga gånger under mitt som jag fått bärga mig med segel när motorn krånglat. Har mitt huvudankare i aktern klart att släppa inom nån minut. Svajankra ofta från aktern - båten har kosterskrov. Vid lite sämre väder använder jag akterankaret med hanfot i fören. Instalerade i våras ett ankarspel med kätting. Tyvärr blev kättingen bara 40 meter - något kort om man ankrar från fören. Skall nog skarva i ytterligare en längd på 40 meter. Har visserligen ett litet drivankare - väl undanstuvat. Skulle jag behöva nåt som bromsar båtfarten, halar jag nog till mig gummibåten och vänder den upp och ner. Släpar alltid en liten gummibåt. Det har hänt vid ett par tillfälle, att gummibåten slagit runt i kulingar akterifrån och vid relativ sjögång. Båten blir så lugn och fin när gummibåten ligger upp och ner. Dock ett elände att vända på rätt köl - trotts att jag har kapell som täcker hela gummibåten. Ligger man bara några hundra meter i lo för land och det är relativt dåligt väder, så hinner man inte göra så mycket. Både segelhanteringen och ankarutrustningen måste va enkelt och snabbt att använda. .
×