Jump to content
Monday 25 September 2023

MarkusF

Medlemmar
 • Content Count

  363
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

52 Expert

About MarkusF

 • Rank
  Kommendör

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. En släplogg fungerar fortfarande, framför allt om det är utomskärs. Kan finnas på blocket ibland.
 2. MarkusF

  Min bekännelse

  Och dessutom under vintern/våren!
 3. Alltid kul med inspiration när man har köpt en ny båt. Du har t.ex. Denis Gorman med sin "Lizzie-G" som varit med i Jesterchallenge bl.a. Matt Rutherford seglade non-stop runt nord- och sydamerika i en Vega. Thomas Grahn som seglade sin Vega över Atlanten tillsammans med Sven Yrvind. Hittade inte så många bra länkar, så du får googla själv... Lycka till!
 4. MarkusF

  Stålbåt?

  Jag har haft både träbåtar och plastbåtar och vet vad som gäller med dessa. Känner mig dock osäker när det kommer till stålbåtar, vet inte alls vad som krävs för att underhålla en sån. Jag har sökt och kollat lite i andra trådar här, men är ändå tacksam för lite kortfattade förklaringar. Vad är det som man särskilt måste tänka på när det gäller under hållet? Och med elektroniken/navigationsapparatena också för del delen...
 5. MarkusF

  Sjökort

  Finns det annars någon motsvarighet till Eniro på sjön i Norge?
 6. MarkusF

  Sjösjuka

  Ett plåster bakom örat verkar hjälpa har jag hört flera säga. Jag har inte testat själv. Jag håller mig i sittbrunnen så mycket som möjligt. Om jag går ner så försöker jag använda balansen så lite som möjligt. Jag lutar mig mot något eller ligger ner. Annars blir jag sjösjuk väldigt snabbt. Uppe i sittbrunnen väldigt sällan sjösjuk. De allra flesta vänjer sig ju, sägs det, men jag har inte varit ute på så långa turer att det har fungerat. Jag har hört att efter tre dagar så går det över, men det är nog individuellt. Det sägs också att har det väl gått över på det sättet så är man aldrig besvärad av det igen. Men det har jag hört fiskare som sagt att det inte stämmer. De låg ute varje vecka söndag till torsdag, och det gick bra. Men hade det ett lite längre uppehåll t.ex. över julveckorna så kom sjösjukan tillbaka de första dagarna på sjön igen. Kanske inte så kraftigt, men ändå...
 7. Nog borde det bli större påfrestningar på rodret om vågorna slår direkt mot aktern, som de gör med drivankaret från aktern. Jag kan inte tänka mig att båten skulle driva snabbare än vågorna om man har drivankaret i fören. Orsaken till att ha drivankaret i aktern har nog andra fördelar än att spara rodret.
 8. Såg ett inlägg på youttube där en man, känd engelsk seglare och journalist (har glömt namnet), istället för rullstor i masten rekommenderade att rulla seglet på bommen. Det gav lägre tyngdpunkt och om det strulade så behöver man inte upp i masten för att fixa. Men jag har då inte sett någon sådan lösning här på västkusten i sommar i alla fall.
 9. Enbart mesansegel borde göra bra nytta mot rullning. Många mindre fiskebåtar har en mesan på styrhytten i det syftet.
 10. Men allvarligt talat, varför är säsongen slut för i princip alla? Väldigt många har ju båtar över 35 fot och kan bo alldeles utmärkt i dom hela året egentligen. Varför ha dom stående på land i nio månader?
 11. MarkusF

  VHF-radio

  Såg inte detta innan mitt förra inlägg...
 12. MarkusF

  VHF-radio

  Är det vanligt? Tar de inte larm via VHF? Blev förvånad när jag läste det?
 13. Hej! När jag har haft en knop i skothornet har jag bara testat pålstek. Den är bra tycker jag, lätt att slå och lätt att få upp. Däremot kunde den lossna ibland efter mycket fladder, så skulle jag ha det så idag skulle jag nog försöka säkra med ett halvslag om egen part efter pålsteken t.ex. Eller på något annat sätt. Jag gillade att knop istället för hake för när jag var framme på däck och focken fladdrade riskerade jag inte att få haken i huvudet. Det gör ont! Och kan vara farligt om det är stora krafter.
 14. Är det någon som har erfarenhet av appen Orca och kan jämföra den med Eniro på sjön?
×
×
 • Create New...