Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

MarkusF

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    368
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av MarkusF

  1. Här är ett par som verkar trevliga: Banana®-boat | dinghy (banana-boot.de) Canots pliants Coracle - Nautiraid Det blev inga länkar, men de går att söka på ändå.
  2. Vad är det för blå dekal på sidan på båten, som delvis syns på första bilden?
  3. Den verkar ju vara perfekt för "dinghy cruising" som verkar vara stort i England och Frankrike (om man ska gå efter youtube), men förvånansvärt litet i Sverige.
  4. Det var ett par killar från Lysekil som gjorde ett försök att åka jorden runt med styrpulpetare på 90-talet. De kom till Kanada i alla fall, har jag för mig, via Shetland, Färöarna, Island och Grönland.
  5. Kanske en Späckhuggare? Har inte seglat någon själv, men är nyfiken för de verkar vara bra seglare. Utseendet är väl ett sånt man antingen älskar eller hatar...
  6. En släplogg fungerar fortfarande, framför allt om det är utomskärs. Kan finnas på blocket ibland.
  7. Och dessutom under vintern/våren!
  8. Alltid kul med inspiration när man har köpt en ny båt. Du har t.ex. Denis Gorman med sin "Lizzie-G" som varit med i Jesterchallenge bl.a. Matt Rutherford seglade non-stop runt nord- och sydamerika i en Vega. Thomas Grahn som seglade sin Vega över Atlanten tillsammans med Sven Yrvind. Hittade inte så många bra länkar, så du får googla själv... Lycka till!
  9. MarkusF

    Stålbåt?

    Jag har haft både träbåtar och plastbåtar och vet vad som gäller med dessa. Känner mig dock osäker när det kommer till stålbåtar, vet inte alls vad som krävs för att underhålla en sån. Jag har sökt och kollat lite i andra trådar här, men är ändå tacksam för lite kortfattade förklaringar. Vad är det som man särskilt måste tänka på när det gäller under hållet? Och med elektroniken/navigationsapparatena också för del delen...
  10. Finns det annars någon motsvarighet till Eniro på sjön i Norge?
  11. Ett plåster bakom örat verkar hjälpa har jag hört flera säga. Jag har inte testat själv. Jag håller mig i sittbrunnen så mycket som möjligt. Om jag går ner så försöker jag använda balansen så lite som möjligt. Jag lutar mig mot något eller ligger ner. Annars blir jag sjösjuk väldigt snabbt. Uppe i sittbrunnen väldigt sällan sjösjuk. De allra flesta vänjer sig ju, sägs det, men jag har inte varit ute på så långa turer att det har fungerat. Jag har hört att efter tre dagar så går det över, men det är nog individuellt. Det sägs också att har det väl gått över på det sättet så är man aldrig besvärad av det igen. Men det har jag hört fiskare som sagt att det inte stämmer. De låg ute varje vecka söndag till torsdag, och det gick bra. Men hade det ett lite längre uppehåll t.ex. över julveckorna så kom sjösjukan tillbaka de första dagarna på sjön igen. Kanske inte så kraftigt, men ändå...
  12. Nog borde det bli större påfrestningar på rodret om vågorna slår direkt mot aktern, som de gör med drivankaret från aktern. Jag kan inte tänka mig att båten skulle driva snabbare än vågorna om man har drivankaret i fören. Orsaken till att ha drivankaret i aktern har nog andra fördelar än att spara rodret.
  13. Såg ett inlägg på youttube där en man, känd engelsk seglare och journalist (har glömt namnet), istället för rullstor i masten rekommenderade att rulla seglet på bommen. Det gav lägre tyngdpunkt och om det strulade så behöver man inte upp i masten för att fixa. Men jag har då inte sett någon sådan lösning här på västkusten i sommar i alla fall.
  14. Enbart mesansegel borde göra bra nytta mot rullning. Många mindre fiskebåtar har en mesan på styrhytten i det syftet.
  15. Men allvarligt talat, varför är säsongen slut för i princip alla? Väldigt många har ju båtar över 35 fot och kan bo alldeles utmärkt i dom hela året egentligen. Varför ha dom stående på land i nio månader?
  16. Såg inte detta innan mitt förra inlägg...
  17. Är det vanligt? Tar de inte larm via VHF? Blev förvånad när jag läste det?
  18. Hej! När jag har haft en knop i skothornet har jag bara testat pålstek. Den är bra tycker jag, lätt att slå och lätt att få upp. Däremot kunde den lossna ibland efter mycket fladder, så skulle jag ha det så idag skulle jag nog försöka säkra med ett halvslag om egen part efter pålsteken t.ex. Eller på något annat sätt. Jag gillade att knop istället för hake för när jag var framme på däck och focken fladdrade riskerade jag inte att få haken i huvudet. Det gör ont! Och kan vara farligt om det är stora krafter.
  19. Är det någon som har erfarenhet av appen Orca och kan jämföra den med Eniro på sjön?
  20. Det måste vara Per Tangvald och "I farliga farvatten" du tänker på. En fascinerande bok.
  21. Med de här seglen så fungerar det mer som stödsegel, även som förseglen kan dra ganska bra i medvind också. Och det räcker ju ganska långt. Problemet är också styrhytten som förhindrar ett stort storsegel som skulle behövas för att den ska segla bra. Bomliket bör nog gå bak till akterkant på styrhytten för att det ska ge någon kraft med motsvarande proportioner i höjdled. Och då behövs en större mast etc, och att byta rigg är ju ett ganska stor projekt, kan jag tycka.
  22. De moderna kostrarna är ju en utveckling av de gamla bruksbåtarna, som den som TS visar. Även om denna gissningsvis är byggd i södra Sverige och inte i Bohuslän, så är det samma typ av långkölade skrov som byggdes för att klara sjön under olika förhållanden, även dåliga. Och de användes också under segel. Så att säga att de är dåliga seglare är att göra det lite för enkelt för sig. De kryssar inte som moderna båtar, men i alla andra vindar, men den rejäl gaffelrigg, är det en härlig seglare som har bra tryck i seglen. I en kraftig slör kommer man lätt upp i max skrovfart.
  23. Sjöduglig är den definitivt när det gäller skrovform, även om den kommer att rulla en del. Det som man får se upp med är ju att dessa båtar börjar bli ganska gamla, och nitar och skruvar i bordläggning och spunningar kan ha försvagats. Men så länge skrovet är friskt, så varför inte. Möjligtvis kan det vara bra att kunna segla ibland om man ska på långfärd, nu när bränslepriserna ökar.
  24. Rimligtvis borde ju båtlivet gå över till fler segelbåtar, eftersom segling faktiskt är ett gratis alternativ för att transportera sig. Men jag tror inte det blir så. Möjligtvis kan de som har segelbåtar segla lite mer än tidigare, men för motorbåtsägare och många segelbåtsägare tror jag det blir att de kör mindre och ligger längre i samma hamn istället, bryggsegling eller naturhamn.
×
×
  • Skapa nytt...