Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

raol

Guldmedlem
  • Innehålls Antal

    6 727
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    67

Allt postat av raol

  1. Eftersom ansvarig myndighet inte talar ur skägget utan uttalar sig otydligt och avvaktande, kan jag inte tolka det på annat sätt än att de planerar att införa ett förbud i närtid. De vet hur mycket kritik och skit de kommer att få när det väl sker, så deras strategi är förmodligen att hålla tyst om det tills allt är klart och beslutet är fattat.
  2. Jag skulle inte känna mig så säker på det. Vi vet ju att nationella förbud i vissa fall kan tillåtas för saker som är tillåtna EU-övergripande. Att en del tillverkare valt att exkludera den svenska marknaden måste bero på att de fått signaler om att även koppar kommer att förbjudas inom kort. När det väl sker, för jag tror det sker inom några få år, då kommer båtliv på västkusten bli mer eller mindre omöjligt, och säkert 80-90 procent av båtarna kommer att skrotas.
  3. Hmm, om man använder östkustfärg med viss mängd koppar men målar många lager, jämfört med ett lager västkustfärg, hur kan de skilja på det?
  4. Tror också på Smögen 45:a, men vad står det på den blåa typskylten på den bakre stuvens styrbordssida, i vadhöjd?
  5. Då håller det jag skrev, absolut. Ena brorsan och jag skrapade ca 85 procent av vår båts botten på sammanlagt kanske 8-10 timmar (minns inte exakt). Inte per person, utan totalt (hade bara en skrapa). Måla brukar ta ett par timmar. Vår båt är 9.4 x 3.2. Så det bör bli ungefär dubbla bottenytan för din båt, så ungefär dubbelt upp den tid det tog för oss. Om man sparar 80 papp är det en bra timpeng...
  6. Ingen möjlighet att göra jobbet själv? Visst, du skriver inte hur stor, bara 12+ m. En båt på 13-14 meter fixar nog två friska personer att skrapa ren över en helg, och målningen tar kanske en halvdag till. För en minimal kostnad. Men snackar vi skepp på 20-30 m, ja då är det förstås en annan sak.
  7. Hur mycket höjning krävs för att få till det då? Är det en decimeter eller en halvmeter? Det påverkar rätt kraftigt hur görbart det är.
  8. Omöjligt. 20 viktprocent koppar i VC17 när allt lösningsmedel är borta skulle förmodligen bara motsvara 8-10 gram. Nästan allt är lösningsmedel, så vad skulle vara kvar i övrigt som ändå skulle vara fyra gånger så tungt som kopparn?
  9. Vet inte riktigt hur densiteten kan bli 0.95 när typ 97-98 procent av komponenterna har en densitet på ca 0.89. Men sen är det knappast så kritiskt heller. +/- 20 procent gör nog ingen märkbar skillnad. Siffrorna fick jag från några år gamla datablad på olika håll. De varierar kanske receptet lite från år till år. Att minska kopparhalten kan också vara ett sätt att minska produktionskostnaden för att kunna behålla priset på samma nivå. Koppar är ganska dyrt.
  10. Har ingen förpackning, men det är, enligt dokumentation, 20 viktprocent koppar när det är blandat. VC17 består nästan helt av xylen och etylbensen, båda med en densitet på ca 0.9 kg/L. Det bör innebära att en liter färdigblandad färg ska ha ca 220 gram kopparpulver i sig. En burk är väl 0.75 L, så 165 g koppar bör det vara som följer med.
  11. Vad det verkar är VC17 Eco, minus koppar, identisk med VC17m, där man som användare manuellt blandade i kopparpulver från en medföljande påse. Det är ju olagligt, men funkar gör det säkert.
  12. Nej, det finns inte i Sverige. Vi har lite mindre av Ordnung muss sein i Sverige, på gott och på ont...
  13. Den modellen har ju inte det. Svårt att montera nåt som inte finns på modellen. Men visst, de är bra att ha. De västar jag har har säkring.
  14. Baserat på användarnamnet och formuleringar i texten antar jag att trådskaparen har engelska som modersmål. Här är en kort och bra video som visar serviceproceduren och förklarar de olika stegen.
  15. Helst ska man blåsa upp med en cykelpump eller liknande. Utandningsluften innehåller massa vattenånga som kondenserar inne i flytblåsan och kan ge "påväxt" som mögel. Annars håller jag med. Gör servicen själv. Dels sparar man pengar, dels får man bättre koll på den utrustning man använder vilket gör att man lättare kan upptäcka skador eller andra fel på den. Det tar inte många minuter och är inte det minsta svårt. Jag har gjort det flera gånger på två olika västar.
  16. Men vi har ju "grön" diesel i Sverige? Inte särskilt insatt eftersom det inte är nåt jag får använda, men nog är väl det en lågskattad diesel med grön färg tänkt just för yrkesverksamma, som fiskare och jordbrukare?
  17. Man kan snåla ganska mycket även med en stor motor om man håller sig till deplacementsfart. Det är kanske inte så roligt att bara utnyttja nåt tiotal hästkrafter när man har ett flera hundra att tillgå, men billigare blir det. Och det går ju fortfarande att dra på nån gång när man vill passera ett stökigt parti snabbt om man så vill. Jag tror dock inte att bränslet blir ett så stort problem på 10-15 års sikt. Diesel är för svårersättligt i mycket av sjöfarten, i den tunga vägtrafiken, i byggmaskiner, i generatorer och en del annat. Mer och mer av dieseln kommer att vara ickefossil, t ex som helsyntetiska HVO100 eller liknande produkter. En del kommer att vara biodiesel som blandas in i den vanliga. Dyrare, absolut, men inte extremt. 30-40 kronor litern kan man nog räkna med, men inte 100.
  18. Jo, och det får mig att fundera på om det kanske kommer från samma ursprung som "bråka". L och R är inte ovanligt att de byts mot varandra i språkutveckling.
  19. Kikade i Rietz dialektlexikon. Ett "bloka" (lär uttalas identiskt med bloåk/blåk) finns belagt i centrala till östra Svealand och sydöstra Norrland, med betydelsen "arbeta tungt", "jobba på med tyngd och kraft". Låter som om det stämmer rätt väl med att en för på en båt jobbar sig tungt genom vågorna.
  20. Inte livbåt, men den typ av båt man hade för transport till och från land, i första hand kanske för officerarna ombord, på skepp från 1700- och 1800-tal. Gillar formen. Lättdrivna, snabba skrov. Eleganta linjer.
  21. Om KemI skulle bestämma sig för att totalförbjuda bottenfärger med ämnen som motverkar påväxt, så skulle några hundratusen båtar över en natt bli oanvändbara och närmast värdelösa. Då är båtlivet över för en stor del av Sverige. Tyvärr är det scenariot inte orealistiskt med tanke på de rykten som går. Jag hade inte köpt båt för att ha i havet i dag, om jag inte hade båtplats med hiss eller en egen båttvätt...
  22. Kanske kan du tejpa mellanrummet först, med tejp som har exakt rätt bredd, och sen bara använda kanterna av den för att placera den andra tejpen?
  23. Skippo har plockat bort AIS samtidigt som detta hände. Som väntat blev det bara sämre och sämre när de tog över från Eniro.
×
×
  • Skapa nytt...