Jump to content
Tuesday 09 March 2021
Georg_Ohm

GOD JUL!

Recommended Posts

God jul till alla forumdeltagare framförallt till administratörerna!

 

Detta året har ju varit bra konstigt då en pandemi satt käppar i hjulen, eller skall vi hellre skriva ”trasslat in linor i propellrarna”?

Att umgås IRL och diskutera olika saker har belagts med restriktioner, men att på ett forum få ventilera sina frågor och funderingar har ju som vanligt gått väldigt bra, man kan ju förvisso drabbas av datavirus, men det går ju att vaccinera sig mot det.

 

Fortfarande är det de ”elektriska diskussionerna” som blir längst och mest omfattande. Strömmen i elledningen tarvar fler frågor än strömmen i vattnet.

Och hur skall nu en strömslukande bogpropeller egentligen försörjas, hur många frågor har gällt den saken? Och det är nästan ofrånkomligt att diskussionerna letar sig vidare genom ännu ej spänningssatta kablar mot solceller, litiumbatterier och elverk, inte sällan kan det komma in åsikter om galvaniska strömmar mitt i alltihopa, det är minst sagts spännande, U=IR. 

Och hur lång är egentligen en kabel? 185,2 meter på ett ungefär, det vet nu alla, men kabelarean då? Och vilken färg är det på isoleringen?

 

Klimatet på Maringuidens olika forum är ju mestadels bra, visst kan det blåsa upp till kuling med ilskna regn- eller hagelskurar ibland men det är ju sällsynt, och de gånger detta skett har nog inte de drabbade tagit del av väderleksrapporter och tidigare stormvarningar ordentligt eller kanske missuppfattat det hela, eller navigerat fel helt enkelt.
Och det kanske är så att vissa farvatten är fulla med ömma tår och förrädiska bôar. Liksom outmärkta farleder med släckta fyrar, där lurar ”sjörövarna” dom som övar sig till sjöss. Där är det lugnare, eftersom det i farleder och på öppna fria vatten riskerar man att bli påseglad av såväl supertankers som vattenskotrar och allt där emellan. Att vända sjökortet upp och ned när man färdas söderut är ungefär som att läsa mellan raderna, det ger nyttig information det med.


Men man kan ju tura över Öresund också, ta samma båt som sist, besättningen tycks vara väldigt musikalisk, då styrman spelar hammondorgel och båtsman är batterist, man har sällan trist och får varsin påse Twist. Detta då enligt Torsson. Jag och frun vi förlovade oss på en öresundsfärja som hette Carola, en gång då sångerskan med det namnet var baby, den enda Carola man kände till då var den som Robban Broberg ville vråla till, på hemmagjord tyska. Ich bin vråla Caroooola. Ja detta hände sig då i modern tid, ganska många år efter ”the big Bang”.

 

Förr i tiden kunde man navigera efter telefonkatalogens gula sidor, det gick ju lagom bra, man hade ingen aning om hur djupt det var, men å andra sidan hade man full kontroll över inom vilket riktnummerområde man befann sig i. 
Varför får inte min katt ligga när televerkets katta låg?

 

Nu har väl de flesta torrsatt sina båtar ordentligt, och dom som fortfarande ligger i har sannolikt frostskyddat känsliga bordsgenomföringar och motorer. Pandemin har kanske för en del inneburit att det blivit mer tid över till båten och då påbörjat vinterjobben tidigt, man har väl en lista med ”att göra” saker nedskrivna sedan i somras, saker som man irriterar sig på eller sådant som skall förbättras eller bytas ut inför kommande säsong. Det kan vara smågrejer som uppstickande skruvskallar eller stora saker som helrenoveringar. Själv har jag ökat på färskvattenkapaciteten och städat ur ett stort stuvutrymme under durken där jag placerat stapelbara plastbackar med lock, dessa skall rymma alla ”bra att ha” grejer ombord. Vidare blir det en del fortsatt sanering i elsystemet, jag har nu hittat ytterligare kabelhärvor som inte leder någonstans. Möjligen installerar jag en roderlägesgivare med instrument, bra att ha när man manövrerar i hamn, när man vevat fram och tillbaka på ratten flera gånger vet jag tillslut inte riktigt vilken vinkel rodret, eller i detta fallet drevet har.

 

Och nu vill RedKnows att man köper ett dyrt abonnemang, så det kanske blir ett nytt larm också. GPS-antennen skall få ett nytt batteri, kanske skall det till nya gardiner och en ny dekal längs långsidorna också. Sedan har jag någon dold regnvattenläcka någonstans, ett par infästningar till några mantågsstöttor är klart misstänka, så det skall ses över. Kompressorn och drevet skall båda då nya oljor, så det är litet småpyssel. En hel del trädetaljer har skrapats rena från gammal lack och har oljats in istället.

 

Julen lär ju för många bli ”billig” då den rekommenderas att firas i mindre sällskap, det kanske konsumeras mindre sill, skinka, julmust och julsnaps än andra jular då hela tjocka släkten skall ta del av julbordet. Så då kan man ju istället spendera pengarna på nya båtprylar, och dom kan man ju inhandla online. Folkhälsomyndigheten vill ju inte att det skall anordnas någon mellandagsrea, men det blir nog en sådan ändå, just online, jag kan se röda priser litet varstans redan nu.

I år har vi inte ens någon julgran, det är nog första gången både jag och frun är granlösa. Men båten har fått litet julbelysning, mest för att se så att jordfelsbrytaren inte löst ut...

 

En designidé till en minst sagt helt fantastisk ficklampa har vi också begåvats med, en lampa som kan allting, till och med lysa upp tillvaron för folk och fä, bara det att den var magnetisk och skulle attrahera en aluminiumbåt, ja det är inte lätt att tänka på allting. Det som citroëns tekniker fordom gjorde, dom fann ypperligt smarta lösningar på komplicerade tekniska problem som knappast ens existerar. Varför göra någonting enkelt då man kan krångla till det?

 

Man har slutat att fråga mig hur jag lutar lutfisken, då jag bruka svara ”i 30-45°”.

Faktum är att jag inte ätit lutfisk sedan 1970-talet, och då i väldigt små portioner, jag tycker inte att de smakar illa direkt, men det smakar ju ingenting annat heller, och konsistensen påminner om väl genomblöt wellpapp, så det kan kvitta. Sedan är det ju vanskligt om man får en massa lutfisk på kroken under fisketurerna, det blir ju lätt en slagsida under hemfärden då, och det är nu aldrig bra. Molva molva.

 

 

 

 • Like 13
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

God jul till alla forumdeltagare framförallt till administratörerna!

Tack detsamma!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

God jul till alla...

God jul till dig med...och resten av gänget också givetvis! 🎅

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

God jul på er, jag är däckad av coronan så hos oss gäller karantän.

 

 

 

 

 

Edited by Eile
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minuter sedan skrev Eile:

God jul på er, jag är däckad av coronan så hos oss gäller karantän.

 

 

 

 

 

Distansband! Det svängde störtskönt!

 

Die alten Schweden, helt underbart! När jag kuskade runt på SS Thor Heyerdahl för många år sedan fick jag smeknamnet Der alter Schwede. Alter Schwede är nåt uttryck de använde ibland. Till slut kom jag på att det var nånting i stil med det var som hundan eller jistanes.

 

Du får krya på dig så du kan börja båtpyssla så du kommer ut och segla till sommaren.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

  

1 minut sedan skrev Mackey:

Hej alla!

 

Hoppas året inte har varit allt för snyggt mot er och nära och kära och att ni får en någorlunda jul trots allt.

 

Vår jul är uppskjuten några dagar, kanske kan det bli julafton runt den 28 december.

Lite olika coronavarningssignaler (inget bekräftat) gör att det blir en minijulafton för två här hemma i morgon och förhoppningsvis en lite större med barnbarnet lite längre fram.

 

Hur som helst...

God Jul till alla på MG!

Mackey

Missade att det fanns en God Jul redan.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 timmar sedan skrev Mackey:

Missade att det fanns en God Jul redan.

Det kan inte finnas för många God Jul! 😀

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minuter sedan skrev Ronnienr10:

Eile

Jag förstår inte tyska men nog var denna låten Uria Hep Lock att your selv eller har jag helt fel?🙂

Uriah Heep var en figur eller karaktär i Charles Dickens bok om David Cooperfield. Det var även namnet på en Brittisk rockgrupp. Albumet Look att Yourself var ju litet speciellt, omslaget pryddes av en spegel, så att man kunde titta på sig själv. Men jag gillade albumet "Magicans Birthday" bäst.

Tänk vad mycket onödigt vetande man samlar på sig.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

Tänk vad mycket onödigt vetande man samlar på sig.

Fast utan onödigt vetande finns inte mycket skoj att dela med sig av. Nej, det är tur att du samlat på dig en massa "onödigt" att fylla ut och förgylla dina inlägg och tillvaron för oss andra medbåtare i detta eminenta forum.

Hepp & hoj hörövare och heffaklumpar! (som jag hörde ett barn säga vid något tillfälle)

Edited by McLasse
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Får passa på att önska panelen detsamma !

Familjens personliga julkort är väl inte så mycket att lägga upp här, men delar istället en länk till något jag alltid brukar titta på i juletid. Min typ av humor:

 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 timmar sedan skrev Ronnienr10:

Eile

Jag förstår inte tyska men nog var denna låten Uria Hep Lock att your selv eller har jag helt fel?🙂

Dave Edmunds I here you knocking  och jullåten var ju Deep purple child in time från made in japan lp. Här är nog första framträdandet notera publiken som ser något chockad ut. 

 

 

 

 

Edited by Eile

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eile Tack för svaret,det var 50 år sedan så kanske inte så konstigt att man minns lite fel.

Men god fortsättning till er alla,och var rädda om er. Ronnie

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det var väl litet marin anknytning på ”Made in Japan” Genèvesjön och en signalpistol.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj....våj..... en sån Ruskig Prick jag är som glömt att skicka Julhälsning här.

Men jag får önska ett Nytt År med Sköna Seglatser å Förliga Vindar å inga vågor å Sol i Ryggen å gärna nerförsbacke på hemvägen till hamnen på söndagkväll.

🥰

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 timmar sedan skrev Ruskpricken:

Oj....våj..... en sån Ruskig Prick jag är som glömt att skicka Julhälsning här.

Men jag får önska ett Nytt År med Sköna Seglatser å Förliga Vindar å inga vågor å Sol i Ryggen å gärna nerförsbacke på hemvägen till hamnen på söndagkväll.

🥰

Och givetvis även lediga bajstömningsstationer! 😉

 

Vi väntar fortfarande på en riktig julafton och på tomten och hoppas hen kommer före nyår.

Hen? Skäggiga damen kan ju gästspelar om det behövs.

Det är inte så noga, bara vi får fira jul någon gång.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 timmar sedan skrev Mackey:

Och givetvis även lediga bajstömningsstationer! 😉

 

Jag besökte inte lika många sådana i år. Det berodde inte på attrahera producerade mindre skit, utan på att jag hade installerat en större tank. 😄

Men det tycks bli bättre i Bohuslän, då man på flera ställen bytt ut sugpumparna, till sådana med bättre funktion. Men det är ju inte direkt någon trängsel eller kö till sugtömningen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

Men det är ju inte direkt någon trängsel eller kö till sugtömningen.

Frågan är om det är bra eller dåligt?

 

Jag tycker det blivit en viss ökning i tömmandet i alla fall. De första åren såg vi aldrig någon som tömde toatankarna, i alla fall inte när vi var i närheten (det är väl iofs. när vi är i närheten vi kan se om någon tömmer).

Nu tycker jag det nästan alltid är någon före eller efter oss som ska tömma.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som några säkert redan vet, så har jag Julaftons fyr som min bild. Oavsett om man skulle gå söderut genom bokösund, sävsundet och ut via Gustav Dahlén (eller vidare genom Stendörren), alternativt om man styrde mot Fifong och vidare mot ut mot Landsort, så passerar man alltid julaftonsfyr. Mina föräldrar var så kära i fyren att de till och med fick vår lokala konstnär att måla en tavla med fyren på beställning. För mig har fyren alltid symboliserat de stora äventyren, samt tryggheten att man snart var hemma igen (Trosa) efter seglatsen. Så God Jul och god fortsättning från mina farvatten. Hälsningar Per.

20201226_182308.jpg.4ee8b09fa928118e0143909199fc4ace.jpg

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

0519651F-F2F9-4036-9FEA-8FC27F890D7B.thumb.jpeg.5f9a4e06da2a64df54bac4f08283ab0f.jpeg

 

Jag har flera favoritfyrar, här är en av dem.

Jag får väl be om att få presentera Pater Noster. Fyren som var på en ”rahabiliteringsklinik” på Hisingen under ett bra tag innan den återvände till Hamneskär.

Det är alltid spännande att ta sig in i den lilla hamnen, än mer spännande att ta sig därifrån. Hamnen har en tröskel så det gäller att hålla reda på ebb och flod så att man inte blir fast inne i hamnen, då hjälper det inte att be en bön till Fader vår, det är säkerligen bättre ett hålla reda på nautiska tabeller än böneboken.

Edited by Georg_Ohm
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

0519651F-F2F9-4036-9FEA-8FC27F890D7B.thumb.jpeg.5f9a4e06da2a64df54bac4f08283ab0f.jpeg

 

Jag har flera favoritfyrar, här är en av dem.

Jag får väl be om att få presentera Pater Noster. Fyren som var på en ”rahabiliteringsklinik” på Hisingen under ett bra tag innan den återvände till Hamneskär.

Det är alltid spännande att ta sig in i den lilla hamnen, än mer spännande att ta sig därifrån. Hamnen har en tröskel så det gäller att hålla reda på ebb och flod så att man inte blir fast inne i hamnen, då hjälper det inte att be en bön till Fader vår, det är säkerligen bättra ett hålla reda på nautiska tabeller än böneboken.

Härligt Georg Ohm låter som en riktig "vintersaga" 😉

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
59 minuter sedan skrev Peka67:

Härligt Georg Ohm låter som en riktig "vintersaga" 😉

Som lanserades av Kjell Alinge i Eldorado?

Det var någon textrad om en ensam Volvo som stretade i motvinden uppför Tjörnbron.

Bion i Pajala ger ”sista färden”. Det stora vemodet som rullar in.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 timmar sedan skrev Peka67:

För mig har fyren alltid symboliserat de stora äventyren, samt tryggheten att man snart var hemma igen

 

1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

Jag får väl be om att få presentera Pater Noster.

Vi har nog alla en egen julaftonsfyr. Min är Pater Noster (även om det är Vinga och Hätteberget som hjälpt mig mest vid angöring). Kanske Ted Ström har ett finger med i spelet?

Vattnen innanför Pater Noster är inget man vill irra runt i en mörk natt. Tänk hur det var innan fyren byggdes...

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

Som lanserades av Kjell Alinge i Eldorado?

Det var någon textrad om en ensam Volvo som stretade i motvinden uppför Tjörnbron.

Bion i Pajala ger ”sista färden”. Det stora vemodet som rullar in.

Japp även Landsort nämns, rekommenderar varmt att man tar sig tid och lyssnar på Jerry Williams version som är helt fantastisk.

Edited by Peka67
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 timmar sedan skrev McLasse:

 

Vi har nog alla en egen julaftonsfyr. Min är Pater Noster (även om det är Vinga och Hätteberget som hjälpt mig mest vid angöring). Kanske Ted Ström har ett finger med i spelet?

Vattnen innanför Pater Noster är inget man vill irra runt i en mörk natt. Tänk hur det var innan fyren byggdes...

Ted Ström skrev väl texten?

Edited by Georg_Ohm

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

Tes Ström skrev väl texten?

Nu tänker jag på "Ett längtans folk" där han passerar Pater Noster och nordvästen friskar i. Dessutom att vi aldrig kan glömma att vi är ett seglande folk osv. Sjukt bra där han sätter ord på en fantastisk känsla.

Fast "Vintersaga" är väl hans kreation också, både text och musik? Fast det är egentligen ingen fråga. Versionen i volvoreklamen är också väldigt bra 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy