Gå till innehåll
söndag 28 april 2024
simino

Bobåt med småbarn, bu eller bä?

Rekommendera Poster

Tack för kommentarer och synpunkter!

Ja, ju mer vi har kikat desto mer velar jag fram och tillbaka. Det känns som om antingen köper vi nåt enkelt runt 80 000 eller så blir det nånstans runt 175 000. Men gränsen är rätt flytande för vad man kan få för pengarna. Så fort en mindre båt kostar runt 125' och uppåt så börjar jag tycka att vi lika gärna kan köpa en större båt. Ett tag kände jag mig ganska säker på att vi skulle satsa på en Uttern 690, det kändes som en lagom testapåprisklass men ändå mycket funktion för pengarna. Men jag går liksom inte igång riktigt på idén, det känns för trångt och för snålt och för litet. Ska man bo i en båt måste man gilla den, känns det som. Det är en annan sak än en bil som man bara färdas i. Förstår ni hur jag menar?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det ni eftersöker rimmar inte med er budget , kanske om ni sneglar på en Albin25 ? Men... Ju äldre båt ni tittar på desto större budget för renoveringar behövs , kanske även kommer med yngre båt också ...så, förbered er på massa utgifter ni inte trodde skulle komma .....( min service innan denna sjösättning/samt service vid upptagning gick på över 33.000:- får mina dubbla maskiner och drev ) ...båtlivet kostar ,va så säker ! :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mors Simino, du har fått många bra svar härovan.

Det handlar om en oändlig rad kompromisser.

Vi hade Albin 25 i några år.

Den är smidig och lättmanövrerad.

Vi ledsnade dock på att åka i 6 knop så nu kör vi Flipper 850 i 22 knop i stället.

Visserligen mer pengar men helt andra utrymmen och auktionsradie.

Hoppas du kommer fram till ett bra alternativ.

Oavsett så är sjölivet härligt och en fördel är att man är alla tillsammans utan dator och TV.

Det blir tid till en helt annan gemenskap.

Mvh

Mats W

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är verkligen klurigt det här! Själva frågan om boende med småbarn är utagerad mha era svar, det kör vi på. I stället är frågan hur stor båten ska vara. Nu listar jag utifrån era argument:

Fördelar stor båt direkt

- behöver inte krångla med att byta upp sig, trög marknad fn
- bra med eget rum till barnen
- båtar känns snabbt för små
- bra med lite utrymme vid dåligt väder
- klarar sjögången bättre
- lättare att köra stor båt som är tyngre och långsammare

Fördelar börja med liten båt

- Kan vara smidigare att manövrera
- Mindre jobb, mer lagom belastning
- Behöver inte satsa så mycket pengar
- Bra att träna på något billigare
- Lätt att dra med trailer

Om det bara vore så enkelt att man kunde räkna antalet argumet och gå på det... En annan  klurighet är att diffen mellan stor och liten båt inte är så där vansinnigt stor ekonomiskt. Tittar man på annonserna på Oxelö 30 så ligger de mellan 150' och 200' medan tex Uttern 690 med utombordare eller Nimo 22 ligger runt 100' eller något över. 75 000 (typ) är förstås pengar, men samtidigt inte en särskilt kännbar summa hit eller dit i lånesammanhang. Återstår alltså vad, gå på känsla??



Senast ändrad av simino | 14 mars 2012 | 09:09

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För att återknyta till rubriken:
Bääääää...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När man ska skaffa sin första familjebåt ska man nog vara medveten om att man kommer lära sig en hel del under tiden man har den, både hur det är att ha båt och att leva på båt och vad man uppskattar för olika typer av båtar.

För egen del har jag haft (och byggt) båtar i hela mitt liv. Dock dröjde det till barnen nästan var vuxna innan jag hade möjlighet och intresse av att skaffa semesterbåt. I princip det enda jag då visste om mina behov och önskningar var att jag inte ville ha en båt med kapell att sova under så min första båt blev en Bella 630. Bra båt iofs men absolut för liten ens för min fru och mig att vara ute i mer än någon natt.  Vi bytte upp oss genom åren och har mer och mer kommit fram till vad vi prioriterar vad gäller båtlivet men det har tagit oss 4 båtar under 8 år att lära sig.

De tre senaste har varit nästan lika stora men vi har gått från planande båt till deplacerande (halv-planande) för att vi uppskattar en stadig gång framför att snabbt komma fram.

Hursomhelst tror jag att du gör bra i att ställa en massa frågor här men tror likväl att du ska inrikta dig på att du kommer ändra dina prioriteringar efter några år med en båt när du lärt dig mer om vad som är bra just för er.

Så tills vidare skulle jag satsa på något som hela familjen gillar och vill pröva att semestra i men vara medveten om att du just i detta läge inte kan hitta den ultimata båten för all framtid.

Så, gå på känsla och se vart det bär!

Lycka till!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

har barn o hundar och 60 kvm boyta i båten, allt ska finnas

varmvatten
vattentoa
badkar
230v
2datorer
3st tv
Många tv-kanaler
ps3
dvd
micro
diskmaskin
tvättmaskin
värme
värmegolv
gästhytt a 8kvm
torktummlare,
etc, etc
då trivs familjen när det regnar i 3 veckor på semestern
 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Såg ett bra tips:

Försök få tag i en båtplats nära bostaden. 

... fast det beror ju på var man bor. Vi bor 15 km från Mälaren och 30 km från Östersjön, så det var omöjligt att ha gångavstånd till en båtplats med havskontakt. Först hade vi styrpulpet på trailer i 3 somrar för att testa och sedan köpte vi en 8 meters bobåt.

Med vår styrpulpet blev det så klart mest dagsturer, från olika sjösättningsramper, men vi köpte även ett 6-mannatält (har 3 barn) och åkte ut och tältade en gång varje sommar.

Har man som vi 30 minuter bilresa till båtplatsen, då vill man övernatta. När man väl har packat allt i bilen, kört till havet, kånkat ut packningen på bryggan och kommit ut på havet en vacker dag, då vill man inte åka hem redan 16-17 för att hinna fixa middag till barnen hemma... Så vi köpte en 27-fots motorbåt. Vi övernattar nästan alltid 2 nätter numera, dagsturer ger så kort tid vid färdmålet och även en natt ute känns för kort (man hinner inte slappna av då, det blir inte semester).

Men, om ni har möjlighet att få en båtplats på gångavstånd, då blir nog båtlivet annorlunda -- då kanske det passar bättre med dagsturer?

3 TV och många kanaler

För oss är det tvärtom en viktig poäng att inte ha med nån TV, även om vi skulle kunna det, så att vi och barnen istället gör andra saker -- spela familjespel på kvällarna, ligga på en filt och läser en spännande bok, plocka blåbär, fiska, hjälpa till att diska... Vi är å andra sidan sällan ute mer än 3 nätter, sedan längtar alla till hemmets bekvämligheterlaugh 
 



Senast ändrad av Jonas478 | 21 mars 2012 | 12:02

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

japp det beror ju hur man vill ha det. vissa åker till kreta andra har sommarstuga den 3e är ute en helg till en vecka med båten. alla gillar olika.

Men varför ska det va enkelt bara för det är  båt? tror dom flesta har tex tv o tvättmaskin i sommarhuset så varför inte i båten,, när det blir sommar flyttar man in i båten, har man tur kanske man kan ankra upp nära jobbet och kanske ta längre turer på helger samt semestern. eller så lägger man sig längre ut i skärgårn o pendlar lite längre.
tycker vi ska till vara på tiden vi kan va på/vid sjön,
Ha sommarhuset båten på waxholm en sommar  utö, gotland, öland, eller kanske en lungn vik,  nästa. mindre stress mera avkopplingsmiley

mvh

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

3 TV och många kanaler - Vi alltid haft TV-fri zon i båten, det märkliga är att barnen aldrig saknat TVn, och älskar fortfarande efter 18 år att vara ute i båten. Det finns så mycket annat att roa sig med på sjön.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tycker att det låter skönt utan tv. Är det något jag ser fram emot med båt så är det att göra saker tillsammans som INTE inbegriper fipplande och gloende på nån form av skärm.

Sen har jag iofs en liten idé om att det vore smidigt med en padda med sjökortsapp... och iPhonen har man ju förstås med sig... Men det ska banne mig inte bli en massa tv i båten (också).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du nämde en del om prisskillnadena en väldigt viktig faktor för priset är hur gammal och i vilket skick som motorn är. Finns en hel del fina äldre båtar med nya eller nästan nya motorer försök att hitta en sådan båt. Finns också gott om nyare båtar som haft ägare som inte kunnat eler velat sköta om prylarna och de är helsunkiga och på dessa får man lägga ner stora summor för att få dem i bra skick. Så börja åka ut redan nu o kika. Långt ifrån alla är lika fina som de verkar i annonserna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Klart ni ska skaffa bobåtsmiley

Vi hade en lite ht-båt på 5 m i några år innan vi skaffade bobåt en Nidelv 24 snipa.

Finns ju massor av bra båtar men denna modell kan jag varmt rekomendera åt barnfamiljer.

Den är av -79 års modell med U soffa i aktern som även går att bädda till säng/solbädd

kojen kan man sova 3st plus 2st hängkojer

Det blir 3:e säsongen med denna båt nu å vi stortrivs i den.Rymlig, toalett, litet kök/kyl...Allt man behöver.Man ska ju dock inte ha bråttom i sina 7 knop ; ) men varför ska man ha det på sjön ?

Billig att äga oxå ca 600kr helförsäkrad å man kan köra så mycket du orkar du hinner knappt göra av med diesel för mer än 700kr på hela sommaren cheeky

 

2 vuxna & å 2 grabbar nu 7 och 10 år som snart ska fiska krabbor igen..smiley

 



Senast ändrad av denne | 23 mars 2012 | 19:49

post-28619-1394236983,8565_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst blondbella

Hej har endast ögnat igenom tråden och därmed kanske missat ngt.
Iaf. har en Bella Falcon för tillfället. För min del är den helt ok vi är 2 personer just nu men om vi blir fler blir det nog ganska jobbigt. Med 4 personer på 24 fot är i min värld inte så kul.  Har själv haft en 24 fotare i yngre dar tillsammans med min sambo (då utan barn) och det blev till sist ett skilsmässodike (räddades pga, försäljning). Så mitt råd är köp ngt större!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Oerhört intressant att läsa denna tråd och se hur olika preferenser man har! För vissa krävs 3 TV och tvättmaskin, andra (som jag) kan spendera veckor i en liten Flipper och tycker att det är charmigt! Ni får helt enkelt ta med hela familjen och titta på olika båtar och känna in vad som passar er beroende på hur mycket komfort och utrymme er familj behöver för att trivas.

Vad ni gör så köp något av välrennomerat märke som är relativt lätt att sälja igen, även om den kanske kostar lite mer i inköp. Uddabåtarna är kallare än någonsin och som någon annan skrev är det ganska osannolikt att ni hittar rätt direkt och rätt troligt att ni inom några år vill byta till en större/mindre/annorlunda båt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som sagt pratar många i veckor, jag pratar månader,
att va i båten i 2  veckor utan tv och tex tvättmaskin är ok och går även längre
dessutom när pappa har sina leksaker som ipad, iphone m,m. är det lätt o säga ingen tv.
men att BO i båtten 5-6 månader blir skillnad .
att ha 3st tv är inte så konstigt  beror ju på vad man har för båt jag tänkte mig 3hytter salong och pentry tot ca45kvm gästhytt och Föråd/stuvutrymme wink

men  håller med om att på en mindre båt behövs det inte så mycket finesser.

minns när jag var 8 år och vi åkte till gotland en sommar  då fick jag ha med mitt nintendo 8 bit, mycket uppskattat, blev inte så mycket spela men när det regna i ett par dagar så höll jag mig lungn med spelandet. när solen kom fram var det fullt ös igen. och alla var nöjda och glada.

Att det blir så korta turer för många är nog för att det saknas bekvämligheter.











 



Senast ändrad av tugge | 24 mars 2012 | 10:36

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

här är några urval från blocket

http://www.blocket.se/gavleborg/Stalbat_15m_33396266.htm?ca=11&w=3

http://www.blocket.se/stockholm/Nyhet_Scandica_20_DC_Exclusive_pa_Massan_Gbg_38348111.htm?ca=11&w=3

http://www.blocket.se/helsingborg/Pershing_52_38557009.htm?ca=11&w=3

http://www.blocket.se/stockholm/Vackert_klassiskt_fartyg_35m_med_stora_ytor_39144393.htm?ca=11&w=3
 

Alla utges för att vara bo båtar men det skilljer mycket i pris och utförande.
vi har olika uppfattningar vad en bobåt är, för mig är det en båt man kan bo på.
och det är inte Scandica 20 DC Exclusive, TEX



 


 


 


 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

förövrig väntar jag nästa kid till hösten så det blir skönt med tvättmaskin, då jag vill minnas att det kommer både det ena o det andra från våra små.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Livet består inte att bara vara i båten , som Tuggis uttryckte det ..5-6 månader i den båten ? Båt är ett njutningsmedel och inget annat ! Alltså ,upp till var och en ! Fast vi har större båt nu så njöt jag mer av några av dom mindre vi hade tidigare ! Upplevelse är ordet :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har ni funderat på om ni vill ha akterruff? 8 meter räckte för oss, på 70-talet, när barnen var i skolåldern. Båten var typ kabinbåt 8x2.50. Många gånger tyckte vi att bredden var i minsta laget

20 cm till eller mer hade varit bra. Så tänk även på bredden.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bredden, absolut. Vi vill nog helst ha en midcabin, det känns onödigt krångligt att behöva klättra över en akterruff för att bada. Barnen är dessutom fortfarande så små att det kan vara bra att ha nära till dom eller snarare att dom har nära till oss och inte vandrar runt uppe i sittbrunnen på egen hand under natten....Vi har iaf bestämt oss för att vi inte vill ha en snipa utan en marschfart på 15-25 knop är önskvärt.

Vi har även kikat på mindre båtar som nimo 22, runnö 22, uttern 690 mfl, men det känns rätt trångt i dessa båtar, både att bo och att åka. Favoriten hittills är Fjord 24 Weekender som jag tycker känns fräsch och samtidigt gedigen, jag skulle bara önska att man slapp pentryt i ruffen.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Pentry i ruffen är inte hela världen om man som vi har en liten protabel spis/brännare för grövre stekjobb.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det känns som de flesta här har missuppfattat uttrycket Bobåt, en bobåt ska man kunna vistas och Bo i vare sig det handlar om ett par veckor eller ett par månader samt under vilka väderförhållanden som helst regn kyla etc.
Man ska kunna ducha äta sova koppla av i egna ytrymmen, och då faller båtar under 10 meter bort direkt. Allt under är rena campingbåtar.

Visst, det finns de som bor på sina pluttebåtar men fråga dem om det är bekvämt!?

Nej, satsa på en stor men lätthanterlig båt så ska du se att du inte ångrar dig ang bekvämligheten iaf, dessutom är det en bra marknad för köpa större båtar nu, du finner fina bobåtar till mycket bra priser om du kikar runt lite.



 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst

 

 

Tja, det där med bobåt är ju ett begrepp som betyder lite olika för olika människor. I Malmö bodde vi i en etagevåning på totalt 226 kvadratmeter och huset vi köpte är på 228 kvadrat; för två personer. Vi har en Storebro 31 och i den bor vi hur perfekt som helst; det finns plats för allt och antagligen för att den är så välplanerad. Poängen i detta är följande; vi är vana vid gott om plats men ändå upplever vi 31´ ans välplanerade yta som riktigt bra.

Å andra sidan så är det största hotellrummet jag någonsin bott i en etagevåning på totalt 650 kvadratmeter och Jo! Du läste rätt. 650 spaciösa kvadratmeter. Med utsikt över fula Upplands-Väsby och till en kostnad av 22000:- dygnet (vilket vi slapp att betala).

Utrymme handlar om mycket mer än just utrymme!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har du ens läst TS inlägg i tråden? Hans definition av ordet bobåt är definitivt inte samma som din eftersom han resonerar att en 8 meters båt känns i största laget som förstabåt. Uppenbarligen anser han inte att allt under 10 meter är pluttbåtar...

Det är ju bra om man försöker sätta sig in i frågeställarens situation när man svarar, och inte bara utgår ifrån sig själv och vad man själv tycker...vilket tyvärr är ett allt för vanligt beteende på forum...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Då är du alltså En av dem som du beskriver sist i ditt mess!?

Det är alltså en Campingbåt TS är ute efter... yes

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, jag ser det som att bobåt är en båt som är gjord för att bo över i utan att behöva bädda i sittbrunnen. Jag menar inte en husbåt. Inte för att wikipedia är världens säkraste källa men de skriver också att bobåt är en synonym till det man ibland kallade för kabinbåt.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...