Jump to content
Friday 02 June 2023

Kalle_Anka

Medlemmar
 • Content Count

  215
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

37 Expert

About Kalle_Anka

 • Rank
  Kommendörkapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Det finns en teknik som heter A-GPS eller assisted GPS. Det är att mobiltelefoner och liknande saker använder mobilnätet för att grovt bestämma sin position så att det går betydligt fortare att hitta GPS satelliterna. Sen så finns det även möjlighet att använda just Wifi för att hitta sin position men det används möjligtvis inuti offentliga byggnader, köpcentrum och liknande eftersom Wifi har en maximal räckvidd på ungefär 50 meter.
 2. Kalle_Anka

  Sjösjuka

  Ät bananer. Spyorna smakar trevligare i munnen ifall de har lite banansmak. Själv så har jag erfarenhet av sjösjuka från lumpen vilket jag gjorde i maskinrummet på HMS Carlskrona, vilket bland annat innebar en långresa över Atlanten till Sydamerika. Bland de första resorna som vi gjorde var från Karlskrona till Visby. Jag minns att hela båten gungade och att Gotland gungade när jag gick iland så jag undrade hur tusan det här skulle gå. Men efter någon vecka så hade kroppen vant sig och efter det hade jag inga direkta problem med sjösjuka under resten av lumpentiden. Självklart så blev jag sjösjuk och spydde ibland när det blåste, men det blev ju alla ombord. Så för mig handlar sjösjuka inte om ifall du blir sjuk eller inte. Det handlar mer om ifall du kan fortsätta att utföra dina arbetsuppgifter trots att du är sjösjuk. För mig gick det bra ifall jag hade någonting att göra som höll mig i gång, la jag mig i sängen och tyckte synd om mig själv så blev allting värre.
 3. Kjell förklarar saken bättre än Wikipedia. De tar upp alla benämningar på ett begripligt sätt. Kjell Hur funkar det? Tekniken som vi i Sverige kallar 4G heter egentligen LTE (Long Term Evolution)...
 4. Jag är inte alls någon segelbåts människa. Men brukar inte båtar i den här kalibern ha ganska många uppsättningar segel som man byter mellan beroende på vindens riktning och styrka för att jaga varje tiondels knop, och man byter segel fram och tillbaka hela tiden. Jag förstår att det är skillnad på tävlingssegling och en tv inspelning men det känns ändå helt absurt ifall det bara har ett enda reservsegel ombord.
 5. Så här ska du göra enligt nätet. https://www.boatnames.com.au/boat-naming-ceremony/ Men det verkar vara en större grej på det södra halvklotet än det norra för man hittar nästan bara australiensiska sidor när man googlar på det.
 6. Kan det vara en Honda B75K1 av 1973 års modell? https://www.aomci.org/forums/topic/early-honda-7-5/ https://www.hondapartsnation.com/oemparts/l/hma/5095a888f87002227c2c9453/b75k1-ld-parts
 7. Boats.net är ett ställe som har sprängskisser.
 8. Allemansrätten ger dig rätt att ligga förtöjd något enstaka dygn. Naturvårdsverket Sen är det möjligt att markägarna i Stockholms innerstad har egna ännu hårdare regler. Jag minns ett avsnitt från Stockholmspolisen eller något liknande på TV. Där åkte de ut för att undersöka en nyare båt som låg förtöjd vid en allmän plats som polisen utgick från var stöldgods. Det visade sig istället vara båtägaren som förtöjt där medans han var på jobbet eller något sådant. Båtägaren uppmanades att förtöja på ett mer lämpligt ställe, och det främst i stöldsynpunkt. Så svaret på din fråga skulle jag säga är något enstaka dygn under förutsättning att du är ombord på båten hela tiden.
 9. Sorry, jag missförstod. Utlösaren säger han ju klart och tydligt i filmen att den är datummärkt och då tycker jag att man ska ha lite marginal att kunna använda sin nya utlösare efter det att man har köpt den.
 10. Kolla den här filmen, särskilt 9:40 in ungefär. Där säger Baltic själva att patronen inte har något utgångsdatum. YouTube Men jag tycker ändå det är lite fel av försäljaren ifall du kan köpa en ny patron med en utgångsdatum någon månad bort.
 11. YouTube video Men jag vet som sagt inte ifall den går att köpa någonstans längre.
 12. Det som jag har för att transportera min motor är en Easy-Motor-Toter som Erlandssons brygga sålde för några år sedan. Men dem verkar ha slutat sälja den modellen. Det är inte svårt att hitta en kärra för att transportera en 50 kilos motor på ett slätt betonggolv inomhus. Men det är inte alls lika enkelt att transportera samma motor längs en skogsstig eller på en sandstrand. Till det vill man ha en kraftig kärra med stora och rejäla hjul.
 13. Jag har en Honda BF20 och som väger ungefär 50 kg. Jag tycker det är ett skämt att kalla den för bärbar, jag skulle snarare kalla den för släpbar några enstaka meter. Problemet är dels vikten. Men framförallt att tyngdpunkten är så högt upp att det är svårt att hålla balansen. Jag orkar stappla med den några meter mellan båten och en transport vagn men glöm att jag orkar bära den någon längre sträcka. Det viktigaste är enligt mig att ha bra kärra att köra runt motorn med och har du det så spelar några kilo hit eller dit inte så stor roll.
 14. Om jag googlar på "tilt tube thread size" så får träffar som säger 7/8-14 UNF, till exempel https://www.westmarine.com/buy/seastar-solutions--cable-gard-tilt-tube-seal-kit--303554 Och det verkar stämma bra med det som du mätt upp själv.
 15. Det går att mäta en propeller men det är inte så enkelt. https://youtu.be/X88yfqFTbPY
×
×
 • Create New...