Jump to content
Friday 02 June 2023

Stephan_D

Medlemmar
 • Content Count

  426
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Stephan_D

 1. Skrapade bort 17 års lager av bottenfärg varvat med epoxi i våras, använde Biltemas tungsten-skrapa som kördes åt "fel" håll sas, slitsamt arbete, 10-15 kg färg avlägsnades. Därefter slipning med excenterslip och Mirka slipnät kopplad till dammsugare, avslutade med manuell våtslipning efter bottenmålning, ligger i Östersjön. Alla färgrester gick till återvinningen.
 2. Blev tvungen att kolla, men jodå - Atlantica godkänner Redknows Minifinder. Tjänar ungefär 200:- per år på Minifindern efter avdrag för kontantkortet. 🙂
 3. Men om båten mot förmodan skulle bli stulen så funkar ju Minifindern fortfarande, dvs larmar med ett SMS att båten flyttats eller strömmen bryts, sen är det ju bara att följa den som vanligt, även utan mänsklig support väl?
 4. Aha! Det var ju goda nyheter, den kommer alltså fungera som vanligt för mej? När man aktiverar Geofence så får man ju en kvittens på SMS från Minfindern, borde ju kunna duga som verifikation. Den sitter i en segelbåt, så stöldrisken betraktas som minimal av både försäkringsbolag och mej själv, den fick flytta med från motorbåten, använder den mest för att kolla spänningen i batterierna. 🙂
 5. Båten sjösatt 2020-05-01, äntligen! Passade på att prova om det var något liv i Minifindern med kontantkort, och JA! - Den fungerar. Jag fattar ingenting, skulle inte tjänsten vara nersläckt redan?
 6. Är inte bälgen bytt så bör ett avdrag på priset för att göra detta vara på sin plats. En ägare som fuskat med bälgbytet har förmodligen fuskat med det som inte syns också, ett varningstecken för mej, tvärtom ifall det är gjort enligt rekommendationerna. Filmen visar när det är som allra enklast, tyvärr inget för den ovane tycker jag.
 7. Bavaria har ju lite svajigt rykte, har ingen egen uppfattning men det kan ju delvis bero på att de är förhållandevis billiga och därmed lockar "nybörjare". Bälg har den garanterat, mycket enklare och billigare att tillverka en båt med drev och bälg, borde vara bytt, annars är det hög tid nu.
 8. Du är på rätt spår enligt min mening. Vår nuvarande båt är 17 år, känns väldigt fräsch och kräver endast normalt underhåll höst och vår, en 30 år gammal båt börjar blir rätt gammal i mina ögon, kräver nog mycket mer jobb. En viktig punkt att kontrollera är när bälgen är bytt om den har s-drev, saknas dokumentation om detta så är den säkert på övertid, ett byte kostar närmare 20.000:-, vi har hållit oss till Jeanneau som inte bygger båtar med s-drev och bälg. Vår första båt var en Jeanneau Fantasia 27, väldigt rymlig och modern för sin sin tid, men likafullt växte vi ur den efter några år. Nästa båt blev en sprillans ny Jeanneau Sun Odyssey 32.2, den utnyttjade vi flitigt i 11 år som familjens sommarstuga, barnen i förpiken och vi gamla i akterruffen, precis lagom, alla nöjda. Sedan blev det motorbåt några år som omväxling, en Nimbus 340 Commander, väldigt komfortabel och trevlig men helt omöjlig att hantera ensam när man skulle lägga till i den blåsiga hemmahamnen med bojar, vilket man måste efter varje tur... Därefter provades det lilla båtlivet med en Jeanneau Sun Odyssey 26, fin liten båt nu när barnen checkat ut, men den var allt i minsta laget ändå. Idag har vi en Jeanneau Sun Fast 32i, precis lagom för ett par även med gäster ibland, bra komfort och utrymmen, seglar bra och hävdar sig hyfsat på klubbkappseglingar, vill inte ha nåt större då en modern 32-fotare ger mer utrymmen och komfort än en äldre 36-fotare samtidigt som den är mer hanterbar för en liten besättning.
 9. En ganska stor båt att börja med, å andra sidan är risken mindre att besättningen tröttnar pga spartanska förhållanden. 37-fotaren är med sin storlek rätt tung att hålla i naturhamnar om vinden vänt eller vridit åt fel håll, välj natthamn med omsorg och koll på prognoser så blir nattsömnen bättre. Finns det ankare och kätting i stäven så är svajankring ett bra alternativ i början, enklare och mindre risk vid vindskiften.
 10. Aha, den befintliga kontakten?
 11. Jag ska bara ha ström, den har inbyggd antenn. Den får kylning utan problem, baksidan hamnar i ruffen. Har Googlat en hel del på detta och pratat med Kämpetorps Marin som i sin tur kontaktade Garmin, men fick svaret att det inte fanns någon vinklad kontakt som passade. När Garmin säger att den inte passar så kan det ju bero på att den vinklade inte har skruvanslutning eller nåt, vilket jag inte behöver. Det finns massor av vinklade 4-pin kontakter till Garmin men ingen där det uttryckligen står att den passar till Echomap, vore konstigt om Garmin gjort en uppsjö av runda 4-poliga kontakter som ser identiska ut, stort mysterium detta...
 12. Finns vinklad strömkabel/kontakt till Garmin Echomap? Har fällt in GPSen, men den raka strömkabeln är alldeles för lång för en snygg installation. Skulle behöva en vinklad kontakt, men om de som finns på nätet verkligen passar min Garmin verkar vara höljt i ett stort dunkel. Någon som vet mer om Garmins (4-poliga) ström/datakablar?
 13. Vi har övergett uppblåsbara flytvästar vars funktion blir mer och mer osäker vartefter åren går, prylar i båten brukar ju bli rätt gamla, traditionella seglarvästar är funktionssäkra i alla lägen även om dom kanske inte är lika bra som en fullt fungerande uppblåsbar väst, äpplen eller päron, det är frågan...
 14. Vid bra väder kommer det funka utmärkt, vid dåligt väder typ regn och blåst kommer du förmodligen frysa och vara ganska eländig. Min erfarenhet är att plagg med grovt, rivsäkert och ganska stelt ytterskal är bäst, det grova materialet gör att plagget inte ligger klistrat mot kroppen även om det är blött och blåsigt, avgörande för välbefinnandet på långa bogar i regn och blåst. Jag har ett Henri Lloyd Gore Tex Ocean Technology som pensionerades efter 22 års flitig användning, fortfarande mycket bra och fullt fungerande, men den gula färgen är litet omodern och har blivit litet solkig med åren, går inte att tvätta rent. Det dyraste och bästa plagg jag någonsin köpt...
 15. Skulle aldrig drömma om att hyra ut båten, har bekanta som gör det däremot: 2 grundstötningar vid olika tillfällen med efterföljande omfattande reparationer och avbrutna säsonger. Avbruten skena till självslående fock. Tömda batterier. Stopp i toatanken. Ändlösa samtal från hyresmän om allt mellan himmel och jord. Mm mm... Båtar kräver en lyhörd och kunnig besättning, hyrda båtar får stå ut med mycket mer misshandel än egna.
 16. När det gäller välskrivna biltidningar så håller Klassiker hög standard på sina artiklar, ska inte blandas ihop med Classic Motor som är en helt annan tidning. Om man är nyfiken på något riktigt läsvärt så är det tidningen Moped som gäller, välskrivet engagerat och alltid med glimten i ögat, i synnerhet Claes Johanssons artiklar, han är av en händelse även inblandad i Klassiker. Klassiker och Moped drar sig inte för att skoja om det egna nörderiet, sånt gillas!
 17. Här kommer en modell som jag varmt kan rekommendera, riktigt billig med modern planlösning, saknar dock separat förpik, man fäller ner ryggstödet på soffan om man vill ligga längst fram. Den modellen var vår första "riktiga" båt, har blivit märket trogen i snart 30 år 🙂 https://www.blocket.se/annons/sodermanland/rymlig_jeanneau_fantasia_27/94711302
 18. Jag bor i Sundbyberg och har båten på en klubb norr om Dalarö, det tar en timme att komma dit med bil, men när man kastat loss så är man mitt i skärgården, oslagbart tycker vi. Avgiften till klubben är runt 10.000:-/år + 2 nattvakter och städdagar. När det gäller båtar så behöver man inte gå upp till 36-40 fot om man väljer en båt med litet modernare planlösning, framförallt är detta möjligt när man flyttat toaletten akterut vid sidan om nedgångstrappan i stället för den sämsta platsen mellan salong och förpik som var vanligare förr i tiden. Vår båt är 32 fot och har gott om utrymme samt separata sovhytter:
 19. Japp, det statliga registret. Jag repeterar frågan: Men varför la försäkringsbolagen ner det gamla gemensamma registret om det nu var så bra? Enligt På Kryss hände följande, vilket stämmer med min minnesbild: "Svenska Stöldskyddsföreningen och båtförsäkringsboiagen övertog delar av båtregistret och drev det i egen regi för att bekämpa bedrägerier och stölder. Polisen, försäkringsbolagen och Sjöräddningen använde också registret. Det var kostnadsfritt för båtägarna men 2003 upphörde registret eftersom försäkringsbolagen inte ville bekosta det längre."
 20. Apropå båtskatt, frågan är INTE glömd, var så säkra;
 21. Ett förtydligande; "Båtlivsundersökningen 2020 har medfinansierats av Havs- och vattenmyndigheten genom anslag 1:11 Åtgärder för havs- och vattenmiljö." När Havs- och vattenmyndigheten är inblandad blir jag litet skeptisk till dess påstått ädla syften om färre stölder, säkrare affärer osv. Såhär skriver Havs- och vattenmyndigheten i rapporten "FRITIDSBÅTARS PÅVERKAN PÅ GRUNDA KUSTEKOSYSTEM I SVERIGE"; "Eftersom Sverige saknar ett båtregister är fritidsbåtar idag också undantagna från beskattning, till skillnad från många andra länder, samt till skillnad från fritidsfastigheter, bilar, husvagnar, m.m. i Sverige. Fritidsbåtslivet nyttjar många kommunala och statliga resurser som sophämtning, farledshållning, produktion av sjökort, m.m. men bidrar inte med några resurser till dessa verksamheter, till skillnad från t.ex. sommarstugegäster och kommersiell sjöfart.... Det finns därför argument och potentiella fördelar med att införa obligatorisk registrering av fritidsbåtar, samt med att beskatta valda delar av fritidsbåtsflottan." När Havs- och vattenmyndigheten samarbetar med Transportstyrelsen för att ta fram en rapport där 80% av båtägarna påstås önska ett statligt register så ringer alla varningsklockor för mej i alla fall.
 22. Ok, sorry, jag tolkade det som att du ansåg att ett register skulle få större legitimitet när försäkringsbolag och Polis var intressenter.
 23. Men varför la försäkringsbolagen ner det gamla gemensamma registret om det nu var så bra?
 24. På Kryss-artikeln ger en bra sammanfattning av läget, läs den! Jag tvivlar fortfarande på att 80% av båtägarna längtar efter att vara registrerade i ett statligt register med oklara syften, så mycket har inte förändrats sedan 2012.
 25. Jag spanar litet på Blocket för nöjes skull, ska inte byta, men mitt intryck är att det är hårt tryck på båtmarknaden redan nu. Några bekanta sålde båtar på nolltid i höstas, tror att trenden står sig i vår, så det gäller nog att vara snabb.
×
×
 • Create New...