Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

Tordan69

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    9
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om Tordan69

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Hej, hoppas det inte är för offtopic, men jag tänkte kolla om någon har koll på statusen på Härjarö gästhamn, går det att lägga till för övernattning med segelbåt? Rätt sparsamt med info, bilden jag får är att gästhamnen är "ur drift", men bryggan är kvar och kan användas. På Upplandsstiftelsens hemsida läser jag att ångbåtsbryggan och lilla raststugan rustats upp.
  2. Apropå positionsangivelse vill jag lite lätt off topic tipsa om appen SOS Alarm. Ringer man 112 med hjälp av den skickas Lat/Lon automatiskt till SOS Alarm. On topic. Är, förhoppningsvis, blivande båtägare och kommer ta cert och skaffa VHF. Som med mycket annat man sysslar med som andra kommer i kontakt med tycker jag det är rättfärdigat med certifikat som bevis på att man åtminstone förstår hur, när och varför man skall använda saker, i detta fall radio-komm. Även hur man inte skall använda dem...
  3. Tack för tips om bälgen, intressant film: http://www.livetombord.se/artiklar/gor-det-sjalv/20140423/sa-byter-du-balg-pa-ett-s-drev/
  4. Precis den stilen vi siktar mot. Har en möjlighet på en Bavaria 33 Cruiser, 2007:a. Skall träffa ägaren som verkar väldigt trevlig och kika lite.
  5. Anledningen var mest att det fanns en till salu, som dessutom låg i vår, förhoppningsvis blivande, hemmahamn. Den är nu såld. Planlösningen var ärligt talat ett snäpp för stor med tre hytter och två toaletter, men priset var intressant. Hur som helst, för att spinna vidare så går min och frugans tankar i just den riktningen som Stephan_D nämner. I valet mellan en betydligt billigare, mindre och äldre båt och en dyrare, större och nyare båt ser vi att eftersom vårt mål är ett komfortabelt boende för vecka/veckor så överväger det senare med några motiv. Fördelar: 1. Vi får direkt den upplevelse vi är ute efter. 2. Vi är ödmjuka och inser att en stor båt medför en inlärningskruva som blir brantare p.g.a. storlek, tröghet mm. Vi är inställda på att ta det varligt med utmaningarna, men försöker underlätta genom seglingskurs, ta hjälp av erfarna vänner o.s.v. 3. Någonstans läste jag rådet att köpa så ny båt som ekonomin tillåter m.h.t. underhållskostnader som stiger ju äldre båten är? Jag antar att alla båtar har en kortsiktig och långsiktig underhållsbudget och frågan är hur de kurvorna ser ut om man jämför en båt som är ca trettio år med en som är femton? Nackdelar: 4. Stor investering, "fastnar" familjen för detta? 5. Brant inlärningskurva i början, avskräckande? 6. Framför allt, hur mycket erfarenhet krävs innan jag säkert kan hantera båten ensam? Jag vill i förlängningen inte vara beroende på att minst ytterligare en till familjemedlem skall vara sugen på att ge sig ut en vacker sommareftermiddag. Tack för era svar!
  6. Ok, planerna att kliva in i segelvärlden fortskrider. Familj på fyra, två barn i yngre tonåren. Tänker oss att ha båt i Mälaren, bor i Järfälla, för att ta längre turer längs kusten under semestertider. Även om barnen är starka och intresserade så vill jag kunna tryggt segla ensam. Är det något med denna båt som direkt skulle diskvalificera den för oss?
  7. Tack för välkomnande och informativa svar! Det Mackey beskriver, skillnaden mellan önskat bruk och verkligt bruk tror jag är väldigt vanligt förekommande och en av våra största "bromsklossar". Det vettigaste tror jag är att börja smått och om vi verkligen fastnar bygga oss uppåt, men frågan är om vi har det tålamodet om jag skall vara helt ärlig. Era tips om Maxi 95 är nog ganska träffsäkra vad gäller vårt mål som familjebåt. Jag har Kustskepparexamen men ingen konkret seglarerfarenhet. I alla fall inte om man räknar bort att ligga på rygg i en optimistjolle på Vässarö. Min plan för sommaren är att försöka agera "matros" åt en bekant som har en NF på Ekerö, och på så sätt bygga erfarenhet. Hur mycket det blir av det återstår att se. Angående båtplats så känns nästan det som den största utmaningen, i alla fall i Stockholmsområdet? Har kollat med ett par närliggande båtklubbar. I absolut bästa fall pratar vi om 1-2 års väntetid. Vilka alternativ har man här? Jag ser två reella varianter, men missar kanske något. 1. Hitta ledig båtplats mer eller mindre oavsett avstånd från hemort. Stå i kö på önskad klubb och lev med detta några år. 2. Ställa sig i kö(er). Avvakta med båtköp tills man får båtplats. 3. Ha tur, hitta drömbåt där båtplats på lämplig båtklubb ingår i köpet (om sånt tillåts av klubbar?). Känns utopiskt. :)
  8. I princip total nybörjare som drömmer om segelbåt. Familj på fyra pers, två söner på tretton & femton. Bor i Järfälla, så Mälaren är nära men ser framför mig att på somrarna segla längs kusten mot Luleå t.ex. Vill alltså kunna leva hyfsat bekvämt ombord och helst med möjlighet för sönerna och oss vuxna att kunna stänga våra dörrar om oss. Med ovan sagt, vad är viktiga saker att tänka på runt omkring för att få en hyfsad känsla för inte bara kostnaderna att köpa båt utan driftskostnader. Kajplats, vinterförvaring (har ej tomt nog att ställa upp på ställning), försäkringar, annat?
×
×
  • Skapa nytt...