Gå till innehåll
fredag 26 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2022-09-05 på alla områden

  1. 1 poäng
    Hej, Planerar att bli återfalls seglare efter att ha hjälpt en bekant med hennes båt. Vi fick skicka spridaren på service, rensade ut en ICA-kasse med överflödiga elkablar och slipade / lackade stora delar av inredningen. Det gav mersmak ... Då jag går till hennes båt passerar jag en uppställd motorseglare (ca 28-35 fot) utan namn eller uppgifter om tillverkare. Jag tänker att den är intressant och har bett hamnkontoret ge mina kontaktuppgifter till ägaren. Vet någon av er vad detta är för båt, tillverkare årsmodell etc?
  2. 1 poäng
    Då beror det nog på var längs kusterna du håller till. "Sjökortslyftet" (vilket bluffuttryck för försämrade sjökort) startade i Bottenviken och har sedan fortsatt söderut för att i år förstöra sjökorten i Stockholmsområdet. Planen var att fortsätta söderut för att avsluta i Strömstad. Så håller du till på Norrlandskusten så är det redan kört med sjökorten. Håller du till neråt Smålandskusten så är det nog fortfarande "gamla oförstörda sjökort". Plottrarnas utveckling tycker jag går åt rätt håll. Ta exempelvis möjligheten att själv loda och kunna få ett sjökort med djupkurvor som resultat. Utvecklingen på sjökortssidan går dessvärre åt fel håll med anledning av Sjöfartsverkets agerande. Att inom verket sabotera det arv av djupdata de äger och samtidigt hindra utgivning av Hydrographicas uppdaterade sjökort är kriminellt!
  3. 1 poäng
    Jag är definitivt inte någon expert gällande polyesterns fäste mot rostfritt, men jag skulle nog prova att kila med bra plastkilar för att få in luft mellan RF-tanken och glasfibern. Jag tror att @Makro har hittat bra kilar någonstans. Om dieseltanken har skvalpskott, vilket många har, behöver Du montera en manlucka för varje "kammare" i tanken. Annars har Du begränsad nytta av manluckan. Jag har monterat ett antal manluckor, dels i våra båtar, men även i andras. De flesta tankar har varit gjorda i RF. Jag har provat sticksåg, nibbler och hålsåg och med tiden sorterat bort ett antal metoder och produkter. Jag gör på följande vis: - Köper Kronobryggans manlucka 100/30 eller 1030 beroende på om man vill ha RF-lock eller genomsiktligt makrolonlock. - Tar upp hålet med hålsåg. Bosch Ø102 mm Bimetal (art.nr. 2 608 584 656). - Kyler med skärolja CRC Supercut II. Skaka flaskan och lägg på en sträng "raklödder". Ja, sedan behöver Du förstås borr för RF för hål till skruvarna och en stark borrmaskin med stödhandtag, för hålsågen går tungt och stödhandtaget gör därför stooor nytta. Jag påstår inte att ovanstående är allenarådande, var och en är ju sin egen lyckas smed. Jag har inga intressen i ovanstående företag.
  4. 1 poäng
    Ja, iallafall Navionics. Det du inte får är uppdateringar under året och autorouting, framförallt.
  5. 1 poäng
    Med abonnemang ser Eniro ut såhär där hydrographica finns tillgängligt
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...