Gå till innehåll
fredag 26 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2017-12-13 på alla områden

  1. 1 poäng
    Vindens kraft på masten tror jag inte är ett problem, då hade som sagt försäkringsbolagen på något vis justerat premie eller villkor. Masten och infästningar i båten utsätts för betydligt värre krafter när båten seglas i lite hårdare vind och/eller stampar i vågorna. Sedan är det inte svårt att förstå att en mast med utrustning som förvaras utomhus dubbelt så länge per år slits lite mera än motsvarande som ligger i ett mastskjul, men... Avmastning och påmastning kan också ge skador så jag tror det är hugget som stucket vad man väljer, men... Det är viktigt att man fortsätter att kontrollera masten även om den inte tas av. Det är nog här den största risken finns, att man har sämre koll på sin mast när den inte tas av. Mackey
  2. 1 poäng
    Var hittar du dessa värden? Obs att detta är en seriemotor! Om motorn är på 700W så är märkströmmen 58A och resistansen 0,21 Ohm, detta går att mäta. Vid 10,5V är strömmen 51A. Innebär att det tillkommit ett seriemotstånd på 0,03 ohm, det är batteriet som ger detta men bara blybatteriet. LiFePO4 har nominellt 14,4V som sjunker obetydligt vid start, kvar är kanske 13,7V som med 0,21ohm ger en ström på 65A dvs mer än de 58A startmotorn skulle dra utan seriemotostånd med ett blybatteri. Dessutom, direkt i startögonblicket är den momentana strömmen betydligt större, i princip lika stor som kortslutningsströmen.
  3. 1 poäng
    Med en vedkamin mysigt sprakande i ett hörn så skulle nog många använda båten på vintern, även om den står på land.
  4. 1 poäng
    Förlåt. Avfuktare köpte jag på ett ännu värre ställe, Biltema.
  5. 1 poäng
    Tanken med "lite längre" är egentligen mest för att klargöra att den inte ska vara kortare. Det finns ett annat fall. Säg att man får lite övergångsresistans till den grövre kabeln. Vid hög ström kan då den tunnare kabeln bli överhettad. Det mest lämpliga är att byta till en 16mm2 även det normalt funkar med två olika kablar.
  6. 1 poäng
    Jag har ingen aning om din ålder Raol men du har ett ganska speciellt sätt att uttrycka dig. Du har nu fått hjälp av några här som både kappseglat, familjeseglat och varit i segelmakeri branschen samt varit segelbåtsägare sedan 60-talet, några kanske tom längre än så. Ändå har vi allihop fel och du har rätt. Lär segelmakeriet hur dom ska göra när dom syr segel så får du det antagligen som du vill ha det.
  7. 1 poäng
    Varför fråga och ta reda på hur verkligheten ser ut när man bestämt sig redan innan hur det är? Ja du... Måste fråga raol - är du egentligen min fd fru..?
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...