Jump to content
Saturday 24 August 2019

bhemac

Guldmedlem
 • Content Count

  15,506
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  104

Everything posted by bhemac

 1. Ingen aning. Mina kunskaper i att reparera elektronik sträcker sig bara till att leta brända motstånd och byta elektrolyter
 2. bhemac

  Bra solpaneler?

  https://solarlab.se/ Han som driver den firman undervisar även på Linköpings högskola. Han är en av de som vet vet om solenergi här i landet. En kille ville ha hjälp. han hade en 200 W (jättestor) mellan dävertarna. Den hade spruckit så jag försökte löd ihop den utan framgång. Lösningen fick bli ett antal tunna som limmades på den gamla. Skulle det spricka igen så kommer i alla fall några paneler ge ström. -- Många paneler tex 50W och uppåt består egentligen av två paneler dvs 2x36 celler. Dessa är ihopkopplade med dioder så att en del kan ladda om den andra skuggas. Har man istället flera paneler så kopplas varje panel in med en diod och man tappar ganska lite vid partiell skuggning. Som det ofta blir på en segelbåt.
 3. Min 1800 fick startautomatik. Ett tidrelä som ger ström till gödspiralen under 45 sek. Första tanken var att stänga av glöden när värmaren indikerade "varm" men eftersom det kunde ta flera minuter så vågade jag mig inte på den lösningen. Med detta vill jag säga, sätt in en strömbrytare och stäng av glödspiralen efter 45 sek manuellt. Funkar det så är det troligen något i automatiken som inte fungerar. En mycket grov gissning är att kondensatorn i tidskretsen gett upp.
 4. Låter som politiker som läst i fel bok. Mikroplaster kommer av allt möjligt så även båtar, flybryggor, konstgräs mm. Men kommer det verkligen från ledningar? 25 mm rör är smidigare och det funkar. Räcker för mig. Ännu bättre är 28 mm kopparrör.
 5. Hållfastheten finns ju angiven och det är något ingen seriös leverantör skojar med. Jag vet inte men att vantskruv skulle gå av tror jag är en extremt ovanlig händelse. På försäkringen får du ju en ny rigg. Det skulle jag nog kunna betala en självrisk för att få. Prisskillnaden är ca 300 kr per vantskruv, det finns mycket annat roligt man kan få för de pengarna.
 6. bhemac

  Bra solpaneler?

  Vilka som är bra vet du om 10-15 år. De flesta verkar vara bra. Vill man ha lite extra hög verkningsgrad så finns det men de är mycket dyrare, lönar sig dåligt. Firmor som Solarlab och 24volt.eu vet lite bättre vad de sysslar med och brukar inte sälja skräp. 120 x 55 cm låter som 3 x 20 W, mycket bättre att dela upp på flera paneler. Skuggas en så är det bara den panelens effekt som man tappar. Blir också billigare om man skulle skada en panel.
 7. Det är inte så mycket ljuddämpare som vattensamlare ("muffler"). Syftet är att ta hand om vattnet som finns i avgasröret när motorn stängs av. Vetus har mycket bra grejer men lite dyrare.
 8. Kommunen lägger idag PEM-slang till fastigheterna. Det är polyeten. Skulle säkert funka till skitslangar men lite väl stel.
 9. På min förra båt satt det Biltemas vantskruv, de hade suttit där ett tag och det var inga fel på dem. Också halva priset. Skulle jag behöva byta så blir det definitivt Biltemas.
 10. 12 mm teakribb kostar drygt 2 tkr/m2. Sen tillkommer MSP, Epoxi och lite skruv. Det blir väldigt lite spill. Att lägga teak går ganska fort. Teaken håller i 30 år.
 11. Ack dessa mornar! Butylteip är oslagbart men kan kladda. Sätter man rutor så är det bara butyl som fungerar i längden därför lägger man en sträng med MSP ytterst. MSP därför att den tål UV. Man ska ha sk Östtysk taggtråd, den har bara taggar på den östra sidan.
 12. Jag har kört flera datorbaserade system. PC, Mac och Linux. Bäst var MaxSea. Även MacENC. Transas var ok när man förstod sig på det. Men dyrt. Idag kör jag OpenCPN på datorn men bara hemma. Till den har jag köpt svenska kort och jag använder den framförallt till att göra om tracks till rutter, namnsätta waypoints mm.. Sen för jag över till plottern och paddan ombord. Att jag inte har Hydrographica kan jag leva med, jag kan ju alltid kolla på paddan. Men, ärligt talat, det är en ganska rudimentär programvara för navigering i båten. Helt ok för planering men inte att köra med, MaxSea var mycket bättre. Ska man ha "riktiga" svenska kort till anständiga priser så finns det väl inte mycket mer än OpenCPN? Datorn drar inte "kopiöst" mycket ström numera men klart mer än alternativen. Stor skärm behöver inte jag, man kan åka till och i Paris med en 4" skärm i bilen. Dessutom är jag ofta ute i mörker och då blir det onödigt mycket ljus med en stor skärm. Vill man sen ha en vädertålig och ljusstark skärm så blir det dyrt. Det bästa idag är nog plottern, inte minst för möjligheterna att integrera andra system. Idag har har vinddata, ekolod, framåtseende ekolod, vattentemp, fart, kursgivare, AIS mm. Det ger stora möjligheter som är väldigt svåra att få in med ett datorbaserat system. Det mesta får jag in i paddan också. Den är enkel och snabb att använda. Intuitiv. Den använder jag framförallt när jag vill kolla på alternativa mål. Navionics funktion för att själv hitta rutter är väldigt praktisk. Sjökorten är billig, jag köpte UK när jag skulle hjälpa ett par med en planering. Hade jag en invändig styrplats så skulle jag definitivt köpa en 12" padda, den är imponerande och sjökorten kan man ha på flera enheter utan extra kostnad. Vill man ha riktigt stor skärm så kör man skärmdubblering mot en tv. Hade jag haft en vit spinnaker så hade jag köpt en projektor
 13. Där är jag inte med, solregulatorer brukar ha en max inspänning, troligen beroende på komponenterna i regulatorn. Det är inga problem utom när en cell skuggas, då kommer den att brinna. _Vanliga solpaneler brukar ha en inbyggd diod för att skydda vid sådana fall. Nackdelen är nog att dessa solceller bara kan ge några mA. En bra grej är en "PowerBank" med solceller, jag brukar ha en sådan bakom en gardin i båten. Alltid fulladdad. Har även en liten ficklampa med solcell som sitter i en skylight. Inget vidare klös i den men - alltid laddad.
 14. Så stor som möjligt och så välutrustad och välskött som möjligt. Vad tittar du på?
 15. Knappast, jag anmärker inte på något, jag, och säkert många andra, är bara nyfikna på hur tex miljöaktivister löser vissa saker.
 16. Vill man seriekoppla flera paneler så klarar de flesta vanliga regulatorer det. Fördelen är högre spänning/lägre ström, bra på en sommarstuga där man kan ha tiotals meter kabel. Nackdelen är man bara kan ha paneler av samma storlek och man kan inte paralellkoppla fler för att få mer effekt. Denna regulator är för att man ska kunna använda vanlig "12V-paneler" och ändå ladda ett 24, 48 eller 72V batteri. Man kan INTE seriekoppla flera paneler (men paralellkoppla går bra).. Det finns i princip två sådana här regulatorer på marknaden där tydligen denna ska vara den bästa. Perfekt för att tex ladda ett 24V system.
 17. Sant att korten till PC aldrig varit billigare. Men vill man Hydrographica och några grannländer så är de till iPad mycket billigare.
 18. Svårigheten med all PC navigering är att få bra och prisvärda sjökort. Korten är tyvärr riktigt dyra om man undantar rasterkort som är en förlegad teknik Dessutom bruakr en PC förbruka ganska mycket energi. En iPad är en bättre lösning och sjökorten är inte dyra. Jag föredrar iSailor och Navionics, tycker de är bättre än SeaPilot. Jodå, jag har en licens på föregångaren, MaxSea, kanonprodukter. I synnerhet om man kombinerar med Furunos grejer. Men ack så dyrt.
 19. Den ska klara 300W & 50V. Om det sen innebär 6A eller 20A kan jag inte se. Jag gissar att den klarar 20A, min vanliga regulator klarar 260W och ger då 20A. Den har fö en display som växlar mellan att visa laddström, batterspänning och solpanelens spänning.
 20. Inte mycket att utveckla, det är ju bara intressant hur tex miljöaktivister löser saker på ett miljöriktigt sätt, även i det lilla.
 21. Det kan ju vara intressant hur rabiata miljöaktivister löser problem som som inte är ett problem vare sig för miljön eller oss andra.
 22. Om de är blankare, ja. Men plasten har en fetare yta. Polyeten går nästan inte att limma. Kul om någon kunde hänga ut en rostfri resp polyetenskiva och se hur det ser ut efter ett par månader. Man kan spekulera i om det är "den biologiska mångfalden" som är en del av urinstensproblematiken. Så är det ofta, en bunt folk som avråder från det ena eller det andra. Därför är det intressant att höra från de som har erfarenhet från olika tömmningsstationer hur de tror det kan fungera. I mitt fall skulle tömning hamna nägra cm nedanför däck. Hög kaj borde man klara med en fet fender. Idag har jag tömningen på BB sida men vill helst lägga till med SB sida pga propellerverkan. Tyvärr fyller jag diesel på BB sida men den slangen kan jag dra över båten, dessutom sker det oftast bara en gång per år.
 23. bhemac

  Diesel generator?

  I synnerhet om vi pratar om andra årstider än juni/juli. Redan i september får man bara ut 45% och i oktober, endast 21%.
 24. Det var mindre än så i min 38 mm slang. Hade nog varit större om de lagt en rejäl kabel ibland. Nja, det verkar som det vi båtägare kallar urinsten inte alls det urologerna kallar urinsten. Men det kanske finns någon med kunskap? Medlen för rengöring bygger på fosforsyra vilket pekar på att är kalk. Polyeten är ett mycket bra material som ju används till både vattenledningar och avloppsrör bla därför att inte mycket fastnar på ytan. Det brukar bli avlagringar på rostfri plåt om den inte är polerad. Problemet är de mikrorepor som finns i plåtarna. Reningsverken har traditionellt använt rostfritt eller rättare sagt syrafast men man använder numera mera plast.
 25. Vitsen är att skiten multnar, tort och luktar inte. Ett naturligt gödningmedel. Urinen späder man med vatten sen är det perfekt till rosorna. En lång slag, sen är det bara att pumpa ut på någon ö.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy