Jump to content
Saturday 14 December 2019

BSven

Medlemmar
 • Content Count

  1,358
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by BSven

 1. BSven

  Seglingens framtid?

  Det var tider det när Fingal var det man skulle försöka slå i Gotland runt!
 2. BSven

  Seglingens framtid?

  Jag är inte det minsta orolig men jag har inte hört något om kemiskt åldrande av polyester eller epoxi. Matrialutmattning och sprickbildning kan man naturligtvis få om böjningen är för stor. På segelflygplan måste ju vikten hållas så låg som möjligt dvs. så tunt som hållfastheten medger. Där är ju även rätt stor flex så där tror jag på en kalkylerad livslängd. Jag har haft ett flertal olika havskajaker av glasfiber och en av kolfiber. Den av kolfiber var väldigt lätt dvs. man hade räknat ut hur lite man kunde ha för önskad hållfasthet men varje gång jag satte mig i eller reste mig ur den när den hade delvis bottenkontakt så knakade det i den. Den var så spröd att det med all säkerhet uppstod microsprickor vid normalt användande. Den sålde jag. Jag kan för övrigt berätta en anekdot om en bekant som var tidigt i havskajaksporten och även skaffade en av de första kolfiberkajakerna. Vid en paddling från Kapellskär till Åland med kajaken tungt lastad för en långtur så lekte de och surfade på svallvågorna efter Finlandsfärjorna. När han vid ett tillfälle hade hela förskeppet hängande utanför vågen så knäcktes laminatet runt hela förskeppet framför sittbrunnen och började läcka vatten...
 3. BSven

  Seglingens framtid?

  En av mina vänner är erfaren flygtekniker så jag skall fråga honom när vi ses.
 4. BSven

  Seglingens framtid?

  Jag gick själv med i den lokala, aktiva seglingsklubben för att jag ville lära mig mer om segling och träffa likasinnade medan jag inte hade båt. Det var mycket aktivitet med ungdomar och målet var att delta i alla tävlingar för att sålla fram OS-deltagare. Vuxna seglade inte utan förväntades vara funktionärer för ungdomarna. Samtliga vuxna hade själva seglat jolle som ung men coachade nu de egna barnen. Något intresse för större båtar fanns inte.
 5. BSven

  Seglingens framtid?

  Nu säger ju inte enskilda båtar någonting men det vore intressant om någon hade ett utmattnings- eller åldringstest på glasfiberlaminat? Jag är dock förvånad över hur svårt det tycks vara att få hål på ett skrov.
 6. BSven

  Vattenlinje.!?

  Nej, så lätt var det inte men svaret finns här på maringuiden.
 7. BSven

  Vattenlinje.!?

  Jag tror att Markus är på rätt spår och att man behållit det estetiska draget på nyare material. Om man målar eller skapar en vit "snobbvattenlinje" så blir den grönsvart ganska fort. Därför gör erfarna båtägare randen i en mörk kulör. Som skliljefråga så undrar vi vem som målat randen på den nedre bilden?
 8. Jag läste om ditt första inlägg och googlade lite om båttypen. Du har alltså köpt en niometersbåt med goda sjöegenskaper och stora utrymmen av den senare, förbättrade årsmodellen med en fungerande, nyrenoverad motor för 55.000:-. Grattis! Det kan inte vara ett misslyckat köp. Tvärt om så är det den typ av klipp som man bara kan göra idag. Ditt humör är dåligt men inte din båt.
 9. BSven

  Seglingens framtid?

  Båtskrotar som skruvar loss beslag mm. och säljer bär sig inte. De har ju sin största kundgrupp hos de som äger de andra gamla vraken. En skrot i Skåne har slutat skicka för det kostar mer än vad de tjänar utan det är hämtning på plats som gäller. Det är väl skrotvärdet i kölar och större rostfria delar som är värt att ta. Om man eldar upp glasfiberskrovet och deponerar askan eller om man deponerar plasten som den är vet jag inte?
 10. BSven

  Seglingens framtid?

  Jag vet inte om båtägandet totalt sett har minskat eller ökat men båtklubbar betstår väl främst av större segelbåtar och mindre motorbåtar. Så länge vi har skärgård så kommer nog underlaget för småbåtshamnar att finnas. Sedan kommer politiker alltid att försöka reglera och beskatta något så fort det blir tillräckligt omfattande. Risken är att folk tänker att "jag skulle vilja segla men det finns ju inga lagom stora, lagom billiga segelbåtar så det får bli en motorbåt". Kommer denna "mellanklass" för segling att finnas kvar? Som Peter säger så kan nog halva båtbeståndet skrotas utan att det egentligen påverkar så mycket eller kanske det höjer både värdet av, och intresset för, den återstående hälften men denna hälft tror jag är en unik tillgång som alldrig kan återskapas om den också skulle skrotas bort?
 11. BSven

  Seglingens framtid?

  Som den tjurgubbe jag håller på att bli så säger jag Allegro 27.
 12. BSven

  Seglingens framtid?

  Jo, men samtidigt löser det ju bostadsbristen...
 13. Det verkar inte oöverkomligt. Du har de flesta delar och behöver ersätta några bränsleslangar och slangklämmor och några kablar med kabelskor? Det låter snarare som att du har en plan! Är gasolen livsfarlig som den är så kan du kanske köpa ett billigt campingkök på biltema så länge? Själv är jag sjukskriven på heltid sedan sex år och sjukpensionär i allt utom det formella beslutet. Jag skaffade mig båt med tanken att kunna vara ute på sjön och koppla av i den mån jag klarade men det var en del som behövde åtgärdas först. Dessvärre fick mamma Alzheimer och pappa cancer så jag flyttade hem till dom och istället för segling så har det blivit att hjälpas åt för att klara vardagen. Båten har stått på land sedan jag köpte den och precis som för dig så är en del av nöjet att renovera den så båten är det som gör att jag orkar med resten. Jag hoppas att det kan bli det för dig också!
 14. BSven

  Seglingens framtid?

  Jo, för den som kan ersätta tid med pengar men jag syftade på den ungdomsgrupp jag beskrev i mitt tidigare inlägg. De vars livsstrategi är att undvika skuldsättning och därtill hörande inkomsttvång.
 15. BSven

  Seglingens framtid?

  Jo, det är inte gratis även om skrovet är det men eftersom det inte tillverkas några nya, små båtskrov så är det fortfarande billigare än en ny Bavaria 32, eller nya segel till en begagnad Bavaria 32.
 16. Det är tråkigt att båten just nu känns som ett påhäng, en belastning istället för ett nöje eller åtminstonde en distraktion från vardagens sorger. Jag tror de flesta båtägare känner så ibland? Några tankar till... Jag vet inte vad du gav för båten och hur mycket du skulle förlora om du sålde den. Vet du vad du skulle vilja ha istället? Mindre, större eller bara annorlunda? Om du känner att ståhöjd är jätteviktigt och denna inte har det så är det ju så. Men om den är funkis, om än inte optimal, så är det den bästa och billigaste båt du har. Du listar en massa saker som du "måste" byta. Måste alla bytas för att du skall kunna använda båten eller räcker det med ett fåtal så länge? I friluftssammanhang så är torr, varm mätt de tre stora. Har man det så mår man rätt bra. Skall du fixa båten så börja där. Värme, lyse och en fungerande spis. Fundera på vilka ytor som du enkelt skulle kunna måla i en ljus färg för att få bort murrigheten? När du kan sitta bekvämt, torr, varm och mätt i din båt så ser du kanske möjligheterna istället för problemen? Oroar du dig för att tvingas byta bostad? Bo i båten en period så spar du lite pengar?
 17. BSven

  Seglingens framtid?

  Det mest intressanta hittills tycker jag är att vi tycks ha så olika ingångsvärden och egna erfarenheter. En trend som har slagit igenom bland ungdomar med utomhusintresse är sk. "van life". Man skaffar inte fast jobb och lägenhet utan man inreder en skåpbil till ungefär samma komfortnivå som en IF-båt och ambulerar sedan utifrån sina intressen om det nu är surfing, cyckel, klättring, vandring eller en kombination. Arbetar gör man mer eller mindre sporadiskt via nätet. Förutom möjlighet att ägna sig åt sina aktiviteter så uppges en av de stora drivkrafterna att inte hamna i kredit/lånebaserad konsumtion. Även om de bara utgör en lite procentandel av alla ungdomar så ökar de ju med ökande befolkning och höjd levnadsstandard. Denna typ av personer är de som skulle kunna föra småbåtsseglandet vidare men då måste det också finnas billiga båtar. Att glasfiber har en ännu inte fastställd livslängd är ju anledningen till att det finns så många 70-80-talsbåtar. Det finns egentligen ingen anledning till att inte dessa kan utgöra även morgondagens begagnatmarknad? Det finns säkert många som inte är värda att spara men det finns också en risk att vi får något slags städhysteri och skall ta bort allt som ser ut som plast. Står dom inte i vägen så kanske de kan få stå några decennier till?
 18. BSven

  Seglingens framtid?

  Det nämns ibland att allt har blivit så mycket effektivare att vi borde ha kunnat jobba betydligt mindre. Istället jobbar vi mer och mer. När folk inser att man faktiskt kan leva gott på 6 eller tom. 4 timmars arbetstid, till förmån för mindre stress och mer egentid, så kanske en gammal 70-talare duger bra?
 19. BSven

  Seglingens framtid?

  Kan det ha att göra med att det främsta sättet att komma i kontakt med segling idag är att se på YT-kanaler som heter något i stil med "Couple moves aboard sailboat and cruises Caribbean?
 20. Jag sitter och lyssnar på av podcast av Matt Rutherford och han kommer in på frågan hur framtidens seglare skall komma in i aktiviteten? Själv började han som de flesta av oss med en liten, begagnad båt på först 24 sedan 32 fot och rekordseglingen gjordes som bekant i en 27´ Vega. Sådana båtar fanns och finns i överflöd till en överkomlig kostnad även för folk i 20-års åldern. Det kan ju dock ändras om regeringen och båtbranchen bestämmer sig för att skrota flertalet. Idag säljs, eller ens tillverkas knappast båtar i mindre storlekar. Om 20-30 år består då begagnatmarknaden av 40+ fotare av tveksamt skick med en inköps- och framför allt renoveringskostnad som är högre än de flesta unga har råd med. Kommer vi att ha en deja vu av rika människor i yachtklubbar som kappseglar Gotland/Tjörn runt och kreti och pleti i segelkanoter och bohusjullar? Nu kan vi inte förutse framtidens tekniska utveckling och det kanske blir att valfri båt 3D-printas ut i något nanomaterial men det skall ju ändå monteras riggar och inredningar mm. så även om skrovtillverkning blir överkommlig så blir inte nödvändigtvis båtkostnaden det.
 21. Det logiska vore väl att göra hål så att det dränerar till kölskarpen(kölsvinet)?
 22. För oss som inte har Beason 31, kan ni visa bild eller skiss på var detta utrymme sitter och varför det finns? För mig är det ologiskt att ha ett utrymme som fylls med vatten (var kommer vattnet ifrån?) och lösningen är inte att hälla i glykol utan att åtgärda problemet.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy