Gå till innehåll
onsdag 15 maj 2024
Perra

Protestera mot båtkörkortet..

Rekommendera Poster

Lära sig att läsa ett sjökort ja, men inte innebär det med automatik att han sedan får sjökort och plotter i båten bara för att han har tagit körkort?! Vad talar för att han skaffar det då helt plötsligt?

Är det din uppfattning att det mest avgörande för honom för att skaffa sjökort eller plotter är om han tar båtkörkort eller inte???

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min uppfattning är att det mest avgörande är att han lär sig läsa ett sjökort, vilket han skiter i att lära sig. Med körkort kommer han tvingas och då är jag övertygad om att han sen kommer att köpa plotter och/eller sjökort.

Nu orkar jag inte diskutera detta längre, jag konstaterar att jag är för körkort, andra är det inte:)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det låter mer som att han skulle skaffa sig ett körkort bara för att han måste, sen skiter han i/glömmer allt han lärt sig! Kan man inte, eller inte har intresse av att skaffa sig nödvändig kompetens på frivillig väg är det inte säkert man är beredd att ta åt sig kunskaperna vid ett obligatorium. De läser och pluggar in tillräckligt för att klara ett prov, ett halvår senare är allt glömt, det händer knappast de som av genuint intresse skaffar sig förarbevis eller kustskepparn.



Senast ändrad av Rovarn | 11 april 2008 | 16:14

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Och vad är d för båt han förfogar över? Förmodligen av mindre modell eller? Och är d då något som blir ett undantag och körkortsfritt Av nuvarande beslut som ligger så är d ju rättså många som slipper undan. Och ska man tänja på gränser så kommer förmodligen dina kompisar att slippa undan körkortet i framtiden med då..

Jag tycker att d är vansinnigt att propagera för ett körkort som inte kommer att gälla alla. D borde du ju iaf kunna hålla med om???

Men du tycker kanske att alla som engång fått bottenkänning ska förpassas till bryggan och bli lanburna resten av livet.. Klart som faan d händer att man nån gång går på grund, inte mer än mänskligt jag själv har gjort d, och många med mig. Och förfogar desutom över div certifikat och sk god sjövana. Att förbjuda folk att köra båt för att dom gör enstaka misstag är att dra d lite för långt i mina ögon..

Var en gång itiden för ett krav på förarintyg, och jag tycker att d räcker där. Enkelt, billigt, och hanterbart.. Men med körkortsklasser i en kommande lågkonjuktur är som att skjuta båttillverkarna i foten och ge priset till husvagnstillverkarna i stället.. Självklart kommer många båtar att bli svårsålda, mindre styrpulpetare med en toppfart i 30 knopsklassen kommer bli omöjliga att sälja om man måste ta 3st körkort för i runda slängar 15000kr och att man kanske får genomlida 2 månader på skolbänken med förlorad inkomst som följd. Är d då detta myndigheterna vill uppnå med sitt beslut att lättaste sättet till 0vision är att göra något så krånglit o dyrt som d bara går så ingen orkar eller har råd att utbilda sej?

Så funkar d i dag i trafiken på land och där ser vi ingen bättring, likadant kommer d att bli till sjöss. Om man bara hade haft fokus på rätt grejer så hade d gått o göra körkortsutbildningne avservärt mycket enklare o billigare även på landsidan..

Vi har utmärkta kurser reedan i dag, dom är enkla, billiga, och funkar bra. Sedan att dessa inte tillämpas i verkligheten behöver vi väl knappast ens ta upp. I den landbaserade miljön finns få poliser och då blir d per automatik laglöst oavsett dessa otroligt höga krav som ställs i dag på nya förare. Och d pekar ju inte precis åt rätt håll..

Men till sjöss har vi inga poliser, lite bevakning, och en fin harmoni iaf enligt mej. Behövs då denna byrokrati?? Tänk 2 gånger iannan svar för detta är bara början på en svår tid för sveriges båtägare. Om vi inte visar vårt missnöje mot detta vansinniga beslut ja då säger vi ju även ja till framtida bakslag som skatt, o register på div lösören..

Staten har makten i detta rävspel och om inget görs nu ja då kan d vara kört för all framtid..

!!!MVH REXCO!!! Som tror att kommande 4 år blir intressanta..

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har precis köpt en F1-båt....

Skulle inte tro att KB eller Polisen hänger med den.... för att kolla körkort.. Behöver jag inte ha nåt då för det är ju ändå ingen som kan kolla...

Skämt och sido.... Körkortskraven i den skepnad de föreslåtts nu kommer inte ha någon som helst verkan....

Segelbåt eller motorbåt, 25 eller 55, Öbo eller inte... vem bryr sig? Ska en ha så ska alla inga undantag!

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag kan inte få in i sammanhanget attvill du bli påkörd av en full gubbe i 45 knop

Det är den sortens människor som kommer att fortsätta köra på fyllan även med ett körkort.

 

Nej jag vill inte ha nåt körkort!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du är inte tvungen att åka på rätt sida om prickarna, prickarna visar bara vart farleden går.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

dra ut bananen ur arslet nu benny böckling så du far iväg som en gayraket så vi slipper se dej här

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

japp,,,där ja irrar omkring finns ingen sjöpolis ens o dom dära kustbevakarna var här en gång förra sommarn så dom kan nog efterleva kontroll av lappen bra hahaha

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror faktiskt att ett mer strukturerat system för båtutbildning är bra och tycker att ett obligatoriskt båtförarbevis är bra för båtlivet. Båtskatt och andra regleringar är jag dock klart emot, bevara båtlivets friheter...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Reglerna är ju helt upp åt väggarna..

om man har en båt som går lite fortarare än andra så ska man lida för de

blir det samma för bil då? speciellt körkort för ferrari? nötter

nej skippa båtkörkortet..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ferrari..

skilnaden är väl främst att OAVSETT vilken bil du råkar för stunden köra så är ALLA vägar på land hastighetsbegränsade, så den analogin håller nog inte nåt vidare ?

Lida..

Det kostar att ligga på topp säger man ju ibland.. Oskyldig

Det är väl fritt val..behöver man en snabb båt så ska man väl kunna framföra densamma säkert och vet man att man kan, så är det väl en skitsak att kora upp ?

Max en timme av ditt liv några hundringar å så é de avklarat en gång för alla, är det ett egentligt problem ?

Du fär kvitto (körkort) på att det du trodde du kunde det kan du, och vi andra som vistas i din omgivning kan kanske anta att du vet vad du gör..precis som med bilkörkort (man antar att andra förare också har körkort och säledes har i vart fall grundläggande kännedom om trafikregler..

Därmed inte sagt att jag håller med helt-och-hållet att nuvarande förslag till regelverk är 100%..Kyss

 



Senast ändrad av Gunnar_ | 16 april 2008 | 20:55

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hmmm Detta var tydligen ett känsligt ämne. Vad  och vem säger att båtkörkort bara handlar om onykterhet på sjön och fartdårar mm. Jag tycker det är en jävla skillnad att jämföra bilkörning och båtkörning. Kör jag på en sten med bilen och med lite tur så öppnar jag dörren och går därifrån..... (och oftast har man en chans att se hindret) kör jag på en sten som inte syns på sjön så skall jag ha en jävla tro på högre makter om jag bara kan gå därifrån.......med andra ord för att undvika olyckor på sjön så kan det väl inte vara fel att fler kanske skulle kunna läsa ett sjökort och förstå vad och vilka risker som det finns i de vatten som man färdas i. Det kan ju faktiskt också vara en omtänksamhet som man har genom att införa båtkörkort. Om man sen tror att man skall komma till rätta med sjöfylleri mm så räcker det ju med att titta på tv programmen om kustbevakningen för att förstå att människan måste vara den dummaste jävel, och ha dom dummaste bortförklaringar när man ertappats för sjöfylleri, men sjöfylleri verkar ha en acceptans bland båtförare varför undrar jag?

Nej klart att vi skall ha någon form av båtförarkompetens.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja visst är det så, börjar bilen brinna öpnnar man dörren och går därifrån. Börjar båten brinna så är det värre om man inte ligger vid bryggan.

Men detta är inte med i nuvarande förslag till båtkörkort, alltså varken årlig kontrollbesiktning eller utbildning i att utföra egna kontroller på båtens system eller hur man släcker bränder.

Nuvarande förslag har frikort för mindre båtar samt 55plus. Allts massa hål som en ost.

 

Till Gunnar_

Jag har kört bil i över 200 km/h i Tyskland utan höghastighetskörkort.

Bilar får man på egen hand lära sig att köra fortare än 50 km/h vilket är den hastighet som provas vid upkörning för bil. Varför ska det vara så svårt att inse att vi som skaffar en båt som går 30-40 knop faktiskt lär oss köra i denna fart om vi så skulle behöva göra detta? De som skaffar en båt som gör 60 knop och kör i denna fart utan kunskap är troligen samma personer som kör bil långt utöver den hastighet de har kunskap för.

 

mvh Roland

Som fortfarande är överytgad om att de flesta kan ta hand om sin båt utan nya krav men att det behövs något för att ta hand om alla fyllesvin på sjön.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varför måste det vara ett sånt tjafsande om detaljer?

Kan vi inte bara se till grunderna? Varför vill vi (ja, jag vill) som vill ha körkortet ha det?

Jo, för då kan vi vara relativt säkra på att andra båtar vet vad som gäller. Vi kan förutsätta att andra också kan vejningsreglerna.

Jag anser inte att jag behöver ett körkort, då jag redan har kustskepparen. Jag kan de båtar jag framför (30 fot motorbåt i 20 knop och 33 fot segelbåt). Jag vet hur de uppför sig och vad som händer när jag utför olika manövrar. Varför ska jag behöva ha kortet? Jo, för andra som ser mig komma på avstånd ska veta att jag har kunskapen och att jag därför navigerar på rätt sätt.

Tror jag att fyllekörningarna och ovettet minskar? Nej, men jag vet att samtliga (undantaget olovligt körande) andra har baskunskaperna om navigation. Ska vi skita i körkortet för att risken för att åka fast ändå är begränsad? Nej. Risken för att åka fast på vägarna är också minimal. Jag har visat kortet tre gånger sedan jag tog det för 12 år sedan, alltså tre gånger på ca 150 veckor. Det skulle motsvara en visning av kortet på sjön på 50 år om jag lägger två veckor om året på havet. Spelar det någon roll? Ingen alls. Är det vad frågan handlar om? Inte det minsta.

MEN! Jag anser att det är ytterst viktigt att ALLA som framför en båt har grundläggande kunskaper om navigation. Det är viktigt för mig att veta att andra vet vad de håller på med. Därför är jag villig att betala några kronor extra för att själv få ett kort.

Sen till er som snackar om att ni ändå bara kör i er egen ankdamm hemma på tomten... Sluta tjata om det. Om man måste lyfta en polisbåt på släpvagn för att få den till er sjö, så kommer det troligtvis inte att hända och därmed är det ingen som bryr sig om vad ni gör i sjön. Kör olagligt. Låt istället den här tråden handla om oss andra som framför båtar och fartyg i trafikerade områden som skärgårdarna och de stora sjöarna.

Svara gärna på mitt inlägg. Kom med sakliga argument mot det jag skrivit. Då kommer jag också att svara. Men sluta prata om att jag har gjort det här i 250 år och jag behöver inget körkort, för era argument håller inte.

Och Ringhede... Jag vet inte när eller var du tog körkort, men det kan inte ha varit nyligen i det här landet. Uppkörning i max 50 km/h? Du skojar. Jag körde själv (ja, fortfarande 12 år sedan) upp i och söder om Göteborg. Motorvägskörning i 110 km/h ner till försiktig körning på småvägar i max 30 km/h. Jag antar att det inte har ändrats till max 50 km/h sedan dess.



Senast ändrad av Dahla77 | 17 april 2008 | 11:51

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Mariage

Undrar hur den kommande skatten ska utformas! Blir det p.g.a storleken på båt eller värdet på den, vad tror ni Förvånad 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker båtkörkort är bra. Inget att vara rädd för. Det kan absolut inte försämra något. Förändringar är INTE farligt.

/P

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mariage: Vad snackar du om? Vilken skatt? Det är ett körkort vi diskuterar, inte någon skatt.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Mariage

Tror du inte att det bara är ett skäl för att få ge oss en skttepålaga till då?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...