Jump to content
Monday 22 July 2024

Freez

Medlemmar
 • Content Count

  604
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Freez

 1. Ser ut som svartmögel och det finns lite olika medel som tar bort detta prickfri, mögelbort mfl. Men kan även funka bra med vanlig ättiksprit. Prova först på liten yta.
 2. Nej du kommer ångra dig om du köper en för liten motor.
 3. Relativt tung båt och liten motor. Möjligen går det kräma ur någon knop till med tom båt, rätt trim, ren botten.
 4. Har haft en likadan och det blir lätt oxidation på kontakterna. Men det är en gammal produkt och inte helt omöjligt att den gjort sitt.
 5. Bra plan, bättre att satsa på en stålpropp till den istället 🙂
 6. Din original propp ger bäst prestanda i jämförelse med ovan alt. Inte helt säker att du kan kräma ut så mycket mer fart med annan propp. Kanske med en 3-blads stålpropp med optimal dimension. Du bör varva närmare max. 4-blad ger lite andra egenskaper som tex bättre grepp men oftast på bekostnad av toppfart. Skillnaden i Bränsleförbrukningen kommer vara marginell. Större motor 😀?
 7. Prova att kontakta företaget jag länkade till ovan. De verkar fortfarande tillverka kapell till Ryds båtar.
 8. Kan så klart inte veta med all säkerhet utan det är vad jag tror baserat på den info du givit. Skulle rekommendera att du kontaktar en Marina och be dem om ett utlåtande.
 9. Låter som du fått någon form av kemisk reaktion med rengöringsmedlet och tyvärr behöver nåta om däcket.
 10. Ganska tung båt. Inte helt orimligt.
 11. Precis kör iväg med motorn runt 50 grader gå upp i plan en kort stund och se vad som händer med tempen. Har funkat för mig en gång när impellern kärvade. Annars byt den igen.
 12. Har du provat att gasa upp i marschfart? Ibland kan det få en kärvande impeller att släppa. Har i alla fall funkat.för mig😀
 13. Denna pump funkar fint, https://www.biltema.se/bat/batmotor/motorvard/oljebytarpumpar/oljebytarpump-manuell-2000019997?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI76jx6YD5hQMVHEKRBR3jowOEEAQYASABEgJVmPD_BwE
 14. Tror du är på rätt spår med större båt. Buster XXL är ganska liten i tuff sjö. Tror du måste upp på 23 fot med vassare skrov för att få en mjukare/behagligare resa. 20 nm är ändå ganska långt.
 15. Skulle säga att vi är tillbaka till en prisnivå som var innan pandemin.
 16. Jag skulle säga att 2-taktaren är snålare. Men bensinkostnaden är en ganska liten del av båtägandet så fokusera inte för mycket på det🙂
 17. En Mercruiser är också ganska törstig🙂. Räkna med 1,7 liter distansen. Men den är väl relativ enkel att meka med och reservdelar finns det gott om. Men som sagt har du möjlighet sikta på en S64 med den modernare MPI motorn. Ett alternativ till Uttern kan vara en Ryds 23 WA🙂. Lite större och är en mycket trevlig båt. (har själv en DC)
 18. Uttern är något större och har väl även en stickkoj. Hänger lite på hur välskötta motorerna är men jag hade gått på Mercruisern om den är i bra skick. Förmodligen en 4.3l i denna båt. Kan du hitta en nyare med MPI är det att föredra.
 19. Jag har haft en Ryds 568 med en 80hk 4-takt. Ca 200kg tyngre än 515. Det funkade bra för en familj och för vattensporter. Toppade ca 30 knop med två personer. En tvåtaktare hade jag aldrig valt att köpa idag. Men provkör innan köp så du kan bilda din egen uppfattning.
 20. Jag använder Biocool mot mögel funkar mycket bra även på kapell. https://www.seasea.se/inredning-däcksutrustning/kapellutrustning/kapelltillbehör/mögeltvätt-bio-cool
 21. Det finns ganska många väl fungerande 4-taktare från 2000-talet marknaden. Min bedömning är en förväntad livslängd på 25-30 år förutsatt att den är välskött. Men visst nytt är nytt. Blir väl till slut ett ekonomiskt beslut att fatta.
 22. Jag tänker om motorn är välservad, bra skick och 4-taktare kan den funka fint i många år framöver. Personligen skulle jag välja en Yamaha.
 23. Eftersom den redan är bottenmålad klarar du dig utan. Förmodligen enklare att plocka upp den på kärran och spola av den lite snabbt om det skulle behövas.
×
×
 • Create New...