Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Freez

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    585
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Freez

  1. Jag har haft en Ryds 568 med en 80hk 4-takt. Ca 200kg tyngre än 515. Det funkade bra för en familj och för vattensporter. Toppade ca 30 knop med två personer. En tvåtaktare hade jag aldrig valt att köpa idag. Men provkör innan köp så du kan bilda din egen uppfattning.
  2. Jag använder Biocool mot mögel funkar mycket bra även på kapell. https://www.seasea.se/inredning-däcksutrustning/kapellutrustning/kapelltillbehör/mögeltvätt-bio-cool
  3. Det finns ganska många väl fungerande 4-taktare från 2000-talet marknaden. Min bedömning är en förväntad livslängd på 25-30 år förutsatt att den är välskött. Men visst nytt är nytt. Blir väl till slut ett ekonomiskt beslut att fatta.
  4. Jag tänker om motorn är välservad, bra skick och 4-taktare kan den funka fint i många år framöver. Personligen skulle jag välja en Yamaha.
  5. Eftersom den redan är bottenmålad klarar du dig utan. Förmodligen enklare att plocka upp den på kärran och spola av den lite snabbt om det skulle behövas.
  6. Jag har förvisso en nyare årsmodell men bifogar en bild på vilket företag som tillverkat kapellet.
  7. Verkligen trist! Enligt min mening har man gjort några felsatsningar tex 735 som är snygg men har en märklig layot.
  8. Som jag minns det var Crossmax bara en paketering där båten fick lite mer utrustning. Bra båt, kolla även på 568 gti som är lite större och klarar lite mer sjö.
  9. Inga problem att köra vidare med en fyrtaktare från 2006. Har du servat någorlunda enligt plan lär den hålla i många år till.
  10. Inte speciellt attraktiv. Måste han verkligen byta nu kanske han kan göra det om han tänker behålla motorn själv en längre period. Jag tror inte han får igen 27 ksek på långa vägar.
  11. Ja flera ggr på en Yamaha F80 från -07. Då var det Defa startspärren som spökade och fick plockas bort.
  12. Ryds 568 GT med 80-115hk och akterkapell,
  13. Jag tror du kan köpa den hos Propellertrim eller Watski, Solas Rubex 4-blad stålpropp med 17p. Något lägre förbrukning jmft med original 3-blad. Framförallt bättre grepp i lägre farter och bättre acceleration. Helt klart värt pengarna. Mente Marin sköter trimningen automatiskt (rätt gångläge) vilket man annars för hålla på och pilla med manuellt vilket tar uppmärksamhet från körningen. https://www.mente-marine.com/video/
  14. Hej! Jag kör också en Ryds 23, från 2011. Trevlig båt. Marchar 23-25 knop med en förbrukning runt 1,4 liter/nm. 1,7-1.8 vid blandad körning. Vatten i motorrummet verkar konstigt. Har jag bara haft vid hård sjö som kommer in via ventilationsgallret. Jag har en Solas 4-bladspropeller, vilket är betydligt bättre än originalet. Automatisk trimplan Mente Marine rekommenderas.
  15. Tidigare hade Ryds alla instruktionsböcker på deras hemsida även gamla modeller. Prova att kontakta dem.
  16. Det börjar bli läge att byta till 4-takt.😎
  17. Båten är inte speciellt tung så jag bedömer att 60 hk kommer funka alldeles utmärkt.
  18. Yamaha alla dagar veckan. Välj 60 hk. Kommer garanterat vara värt prisskillnaden.
  19. Som jag skrivit tidigare hade jag målat drevet innan sjösättning. Slipa lätt innan. Jag hade även bytt ut proppen till en ny, den ser inte rolig ut. Sprickorna och släpp/blåsor i gelcoten är tyvärr ganska vanligt på vissa Ryds modeller. Har för mig någon skrivit om att det beror på tillverkningsprocessen. Hålen går ju att spackla men sprickorna är lite svårare. Möjligen kan det se lite bättre ut om du rubbar/polerar hårt med maskin. Förvaring inomhus förlänger livet på gelcoten. Hade en Ryds 568 tidigare med liknande blåsor.
  20. Gäller endast deras 25 fotare vad jag känner till. På de större modellerna kan du välja inom eller utombordare.
  21. Om du inte riktigt själv har kunskaperna hade jag föreslagit att du lämnar in båten för bottenslipning och bottenmålning så du får det riktigt gjort. Kommer kosta en slant men vara värt det på lång sikt. Har du vitt eller blått skrov? Jag hade först kört rubbing på skrovet, därefter polish och slutligen Wax med en oscilerande polermaskin för bästa resultatet. Blir förhoppningsvis som nytt😀.. Drevet hade jag målat med International Trilux men slipa först bort ev lös färg. Kan ev även behöver grundfärg om färgen släppt helt. Motorn är det viktigaste. Är den servad enligt plan? Annars lämna in den till en marina om du inte har kunskapen själv.
  22. Har du Defa larm? Kan ibland krångla rejält.
  23. Nu verkar ni hittat det optimala medlet mot rost. Annars kan jag tipsa om Abnet som funkar mot det mesta i smutsväg. Har dock aldrig provat på rost. https://www.jula.se/catalog/fritid/friluftsliv-och-camping/husvagn-och-husbil/rengoring-och-underhall/rengoringsmedel-017717/
×
×
  • Skapa nytt...