Jump to content
Friday 19 July 2024

AM2010

Medlemmar
 • Content Count

  159
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

6 Neutral

1 Follower

About AM2010

 • Rank
  Örlogskapten

Recent Profile Visitors

1,221 profile views
 1. Under sommaren har trim/tiltmotorn börjat "skrika" vid manövrering, inte så farligt under belastning. Betydligt värre har det låtit i hamn när motorn trimmats upp. Vid sjögång och stillaliggande har motorn gradvis sjunkit ner i vattnet under ett par dagars tid. Är det någon som har samma erfarenhet och vet hur jag fixar det? motorn är en Suzuki DF50, årsmodell 2007.
 2. AM2010

  Suzuki DF50

  Fann en länk till servicehandbok /engelska/ https://dk-media.s3.amazonaws.com/AA/AR/wetbristol/downloads/294332/Suzuki_DF_50_servce_manual.pdf
 3. AM2010

  Suzuki DF50

  Ingen som har en motsvarande motor och kan guida mig?
 4. Nyligen inköptes en begagnad båt med Suzuki Df50, årsmodell 2008. Som f d dieselmaskinist är jag förundrad över hur moderna utombordare får plats med allt under huven... imponerande! Tänkte jag byter olja, filter och tändstift inför vintersäsongen och lyfte glatt av huven, bara för att finna....inga synliga tändstift, filtret djupt dolt i underkant...allt i mikroskala. Här borde finnas någon som brukar ge sig i kast med dessa spännande maskiner och kan ge tips (gärna foton) på var stiften sitter.
 5. AM2010

  Upptagningsramp

  Japp, men inte där. Nästa år blir det både sjösättning och upptagning i den hamnen. Förenklar tillvaron betänkligt. Tack för ett fint tips!
 6. AM2010

  Upptagningsramp

  jag har noterat det...vet inte varför det blev så?! men jag får göra som alla andra gör, skylla på windows 10.
 7. AM2010

  Upptagningsramp

  bara 50 spänn? låter fantastiskt! jag kollade in deras hemsida, stod inget om nån ramp...eller hur jag kommer i kontakt med dem. svängde in på den inre hamnen också, tänkte det kunde vara där. Men icke. Är det den norra hamnen, över krönet?
 8. Upptagning med egen 30-trailer. Blåsigt på kusten nu, så jag letar efter ramp nära Instön (på väg till Marstrand). Någon som har något tips? Båten väger 600kg med motor.
 9. Upptagning med egen 30-trailer. Blåsigt på kusten nu, så jag letar efter ramp nära Instön (på väg till Marstrand). Någon som har något tips? Båten väger 600kg med motor.
 10. Upptagning med egen 30-trailer. Blåsigt på kusten nu, så jag letar efter ramp nära Instön (på väg till Marstrand). Någon som har något tips? Båten väger 600kg med motor.
 11. Hej Jag har med intresse följt denna tråd - hur funkar det med underhållsladdning via solpaneler på en båt? Jag utgår ifrån att det sitter en regulator mellan panel och batteri. Ni vet mer än mig om laddning, så jag ställer inga fler frågor. Uppdatera mig. /Anders
 12. Så sant, men det finns de som gillar att jobba med händerna och hjärnan också....om tid finnes.
 13. Hej vad väger snipan? Att susa fram i 80 knyck (eller mer) med en last bestående av en snipa på en enkel kärra känns inte behagligt. Ett sånt ekipage vill jag inte träffa på...(det beror ju på var du rattar runt förstås) Jag tycker vid första anblicken att Ocean 1500 ser stabilare ut och har fler stödpunkter. Så lågt placerad vikt som möjligt måste vara att föredra?
 14. Det finns billigare lösningar (om det finns plats ombord) som går att plocka ihop själv; förutsatt att man är händig. 1) utanpåliggande rörsystem runt kölen (passar snipor och segelbåtar) - typisk äldre lösning. Förklaring: kylvattnet värmeväxlar med omgivande strömmande sjövatten. Beräknas på samma sätt som exempel 2. 2) Svetsa ihop en rostfri balja med lock, led in sjövattnet i den (inlopp i botten) och utlopp i överkant. I baljan hängs ett kopparrör i spiralform som därmed omsluts av sjövatten. Genom kopparröret leds kylvattnet av en extern cirkulationspump. Det är alltså en enkel värmeväxlare. Beräkningen är enkel att göra - dvs hur mycket kopparrör som behövs och vilken dimension. Eventuellt behövs baffelplåtar sättas in i baljan för att uppnå maximal verkan. Kopparröret kan också förses med kylflänsar som löds på axiellt eller radiellt. https://sv.wikipedia.org/wiki/Bernoullis_ekvation http://www.pumpportalen.se/pumphandboken/11-2-rorstromningsforluster/
 15. 2030 är en nyare motor med bättre design och teknik. Även om den är 15 år gammal är det hälften av MD11. MD11 är en "gammal" motor (du kan själv se på motorskylten när den tillverkades), tung i kroppen och som gått många timmar, troligen med dåligt rengjorda kylvattenkanaler (även sötvatten innehåller partiklar som bildar "pannsten" i de smala kanalerna över tid och under stort värmepåslag). Även om MD11:an renoverats och alla slitdelar är utbytta är det extremt svårt att nå in i alla kylvattenkanaler och manuellt rengöra (det handlar om att skrapa rent). Utrymmet mellan cylindrarna är mycket litet, där finns två kanaler som måste vara öppna för borttransport av värme. Här är det nästan alltid problem på äldre MD11:or - i många fall finns mikrosprickor i godset, pga igensatta kanaler. Jag vet detta, har ägt en MD11 och försökt under ett par vintrar att komma åt överallt. Det hjälpte inte att sätta in sötvattenkylning efter andra rensningen. Vi bytte motor helt.
×
×
 • Create New...