Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Riro

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    1 344
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Riro

  1. Med en 100W solcell kan du ha kylskåpet med Danfoss BD35 kompressor på konstant hela sommaren. Vet av erfarenhet.
  2. Det är ännu inte belagt med något straff, men de som har förbjuden färg måste åtgärda det. Hur lång tid man har på sig är oklart. Man måste även ta hand om allt slipdamm och lämna för destruering. Det som är lite underligt är att zink är förbjudet i bottenfärg medan många har offeranoder i zink. De är förvisso nästan verkningslösa i sötvatten, men släpper säkert ifrån sig mer än bottenfärgen.
  3. Alla färger som innehåller tenn, koppar eller zink är förbjudna i insjöar vare sig dom är polerande eller inte och oavsett om dom ligger under någon annan färg. Myndigheterna kontrollmäter med instrument som registrerar halten i alla lager. Stockholms stad håller på att kontrollmäta alla båtar som har hamnplats i Mälaren för att få statistik. Dom har mätt alla båtar på vårat varv och vi har fått en lista på halten för alla båtar. Det enda som hjälper, om man har förbjuden färg i något lager, är att slipa eller blästra bort all bottenfärg.
  4. Tack för upplysningen, det var berikande. Gäller även det 1-komponents färger & primer? Eller är det bara vanlig vattenfärg som får användas:) Det gäller inte 2-komp eller "vanliga" färger som inte innehåller biocider.
  5. Tänk på att i stort sett alla bottenfärger är förbjudna i insjöar, även om det ligger annan färg utanpå. Se länk: Kemikalieinspektionen
  6. Har köpt mina på Watski. https://www.watski.se/Magnesiumanod-1157R
  7. Jag har själv båten i Mälaren och vistas även i Östersjön. Har magnesium då båten till största delen ligger i sötvatten. Altenativet är ju att byta anoder då man ska ut i Östersjön. Måste lyfta min båt (18ton) för att byta anoder så det alternativet går bort för min del. Kommer man åt anoderna kan man ju kolla om dom fått någon hinna efter att ha vistats i "fel" vatten och rengöra. Bräckvatten har en salthalt mellan 0,05 och 3%, ytvattnet i Östersjön har 00,6 till 0,08%. Lite tveksam till om vattnet i Mälaren uppfyller bräckvattenkriterier någonstans. Skulle i så fall smaka lite salt.
  8. I sötvatten är det magnesium som gäller. De blir överaktiva i saltvatten och kan även efter en tid få en kalkavlagring som försämrar verkan även i sötvatten. Östersjön är bräckt vatten och har man båten där gäller aluminium. Zink är endast för västkusten (saltvatten) och har ingen större verkan i söt ellet bräckt vatten. Dessutom är zink skadligt för miljön (förbjudet i bottenfärger för insjöar). Man ska nog helt enkelt välja anoder efter det vatten som båten huvudsakligen ligger i.
  9. Skummad PVC är skivor som har låg vikt då de p.g.a. skummning vid tillverkning inehåller en del luft. Används mycket som skyltmaterial då de går utmärkt att trycka på.
  10. Du kan även i Sverige ha en båt som är över 12m utan att dern klassas som skepp. Bara den inte både är 12m lång och 4m bred. Från Transportstyrelsen: "Sjölagen delar in fartygen i skepp och båtar. Om fartyget har en längd som är tolv meter eller mer och en bredd som är fyra meter eller mer är det ett skepp. Andra fartyg är båtar."
  11. Tänkte sätta nytt innertak i hytten. Taket ska vara i 4mm skummad PVC och fästas i befintiga 4mm stålreglar. Tänkte fästa taket med plastclips, samma typ som sitter i bilar. Någon som vet vart man får tag på plastclips som räcker genom 8mm?
  12. Varför krångla till det? Jag använder lacknafta för att ta bort limrester efter silvertejp. Fungerar utmärkt.
  13. Tänk på att måla med en godkänd bottenfärg, så du inte behöver göra om jobbet.
  14. Kommunerna har inte råd att bygga tömningsstationer för sugtömning av båttoaletter i den omfattning som krävs och det är endast ett fåtal båtklubbar som nappat på erbjudandet av LOVA bidrag för att skaffa station. Projektet kommer därför att läggas ned och det enda som kommer att vara tillåtet i fritidsbåtar är mulltoa. Det kommer istället att satsas på fler landbaserade toaletter enl. regeringens sakkunninge Meta Ekander. Båtsammfundets advokat Lage Vrängare kommer enligt uppgift att bestrida detta beslut. Han tycker det är klandervärt att regeringen behandlar det som en citat "skitsak" och att toaavfallet från fritidsbåtar inte har större milöpåveran än "en piss i Nilen".
  15. Skruvade isär, men kunde inte hitta något batteri. Lossade i och för sig inte på kretskortet, men tror inte att det sitter på kretskortets baksida mellan kort och display.
  16. Riro

    Kallstarta GPS

    Har en Garmin GPS 298 som jag måste "kallstarta" varje vår för att den ska komma igång. Fungerar sedan klanderfritt hela sommaren. När det inträffade första gången så trodde jag att den var trasig. Googlade lite och fick reda på hur den kunde kallstartas. Undrar om det kan bero på att den har ett batteri som håller inställningarna när den är frånkopplad på samma sätt som äldre datorer hade för BIOS och att det batteriet är dåligt. Någon som vet eller har något annat förslag vad det kan bero på?
  17. Jag kommer ju att ha laddning konstant från solcellerna till förbrukningsbanken så om det räcker till vore det ju bra att ha det även till startbatterierna.
  18. Om jag har DC/DC inkopplat konstant, borde inte solcellerna (200W som är kopplade till förbrukningsbanken) räcka till för att hålla både förbrukningsbank och startbatterier underhållsladdade? Istället för att regulatorn ska dra lite tjuvström.
  19. OK då sätter jagf ett relä som jag tänkt från början, Sätter även en brytare som styr reläet så jag kan tvångsladda vid behov. Jag har inte gemensam jord för 12V och 24V.
  20. Funderar på att koppla DC/DC omvandlaren så att den får matning då huvudströmbrytaren slås på. Då skulle ju startbatterierna prioriteras och hållas toppladdade hela tiden när båten används. Eller drar det onödigt mycket från förbrukningsbanken även när startbatterierna är fulladdade? Kopplar du regulatorn före eller efter DC/DC omvandlaren?
  21. Nu är grejorna beställda. Om laddningen inte skulle räcka till vid något tillfälle kan jag koppla in min befintliga lösning (inverter, laddare) tillfälligt. Behåller den men sätter brytare före batteriet.
  22. Har även ett 24V 1500W ankarspel som ska sitta i fören och kopplas till startbatterierna. Kommer förmodligen att köra motorn några timmar efter varje gång det används så det bör nog räcka till ändå.
  23. OK, det får nog bli samma som du har. Funderar på om det räcker med en laddström på 7A till mina batterier?
×
×
  • Skapa nytt...