Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Roaring-Forties

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    22
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Roaring-Forties

  • Placering
    Kadett
  1. Har en spricka på min gelcoat tänkte testa med lefant. Är den genomskinlig?
  2. Det är inga större problem genom Stockholm. Jag startade i Ingarö. Tänk på slusstider, masthöjden och håll dig undan från färjelinjerna bara. Men som lindus skriver. Blir mycket att gå för motor. Vi hade en kanon dag, omgivningarna är väldigt vackra, Saltsjöbaden, alla naturtomter som glider förbi. Vill du ta med någon och bjuda på en rolig upplevelse, så ta den vägen. Jag har även slussat genom Södertälje. Inte lika mycket brohöjder, båttrafik o.sv men ganska tradigt. Du klarar att ta dig till Mälaren på en dag för motor, i ca 5 knop. Om du tar den vägen. Navigering är lätt då du har tydligt markerade färdlinjer att följa, närhet till land, o.s.v
  3. Jag hittade en bra lathund för grovlekar på pappret. http://www.wilckens.ee/yacht/wilckens_yacht_paints.htm "Är du så ostadig på hand, och så kraftlös att du inte orkar hålla en exenterslip mot en båtbotten, så borde du ligga i en sjukhussäng, och definitivt inte hålla på med segelbåtar" Hahaha;) - Nej handlar mer om att försöka att vara försiktig än min fysiska förmåga. Min maskin väger 0.75 kilo. Mindre än ett mjölkpaket. https://butik.briklas.se/product/ingersoll-rand-8202-max Bra grejer. och dammar i princip inget alls med dammsugaren påkopplad. Nackdelen är att det låter en del. "De som svara JA menar kanske att det kommer att sitta. De som säger NEJ menar nog att det inte gör din giftiga botten giftfri, så det beror nog lite på vad de svarar på." - Det hade ju varit hemskt, vilken Dystopi vi skulle leva i sådana fall. Myndigheterna kontrollmäter med instrument som registrerar halten i alla lager. Ja - dom gör det alltså. Är det även förelagt med ett vite? Jag vet inte vad jag ska tycka om det, på ett sätt är det bra att giftfärgerna försvinner, men det måste kosta pengar att utföra dom där testerna. Jag antar att i slutändan så kommer det bli båtägarna själva som får betala för dom kontrollerna. Genom någon påtvingad avgift. Samtidigt så verkar det behövas kontroller(!) Om inte ens miljöpartisternas Åsa Romson klarar av att motstå frestelsen att dra på lite giftfärg på husbåten. Vad kan man förvänta sig av resten av båtägarna? Alla vill vi ju ha ett rent och friskt vatten - om man är normal. Hur troligt det är att färgen under sju lager primer skulle blöda igenom? Och vad är det exakt som händer med den färgen? .
  4. Det där ligger jävligt rätt i tiden alltså, Jag får kolla vart närmaste båttvätt ligger helt enkelt.
  5. Hej, bra skrivet, gillar argumenten. Jag utgår från att det är koppar färg då det skimrar om den, men med min dåliga erfarenhet när det kommer till färg, så kan jag inte avgöra det. Som jag skrev, så behövs det en tekniker - och det skulle ju inte vara särskilt kostnadseffektivt när man kan skrapa & slipa bort den rätt enkelt. Båten är 17 år gammal. Så det börjar kännas aktuellt, sen är det ju alltid trevligt att kolla under skruden, så att säga. Men anta att det är giftig färg. Och man låser in den med ett lager av epoxiprimer. Inte tränger väl den igenom och sen ut i vattnet? Är även självpolerande färger dåliga för miljön? "Så lägg ingen mer energi på din botten alls förens du ska göra det ordentligt och få bort giftet, allt annat arbete försvårar bara för dig senare" Ja, jag upplevde primern som "kladdig" och den är säkert svår att få bort. Så finns det båttvättar som man åker igenom. Någon som vet om det går med segelbåt, någon som har testat?
  6. Hej. Nej men vad roligt! Tack för att du tog dig tid att skriva & lägga upp bilder. Ser roligt det där, vad är det för båt? Den ser väldigt stabil ut. Den är ju rund i aktern:) Jag skulle aldrig våga slipa min båt med 40-papper, alldeles för ostadig på hand för det. Ja det är bara segling & sjösättning som fattas:) Men den självpolerande färgen rann ju nästan av på vissa ställen med 120-papper - det var därför jag gick ner i grovhet, så borde inte vara några problem att få bort den. Jag använde en reglerbar luft-maskin & en kompressor som klarar av att hålla sju bar. Men det är sånt jävla liv på grejerna. Kompressorn väger runt 100 kilo.
  7. Tack för upplysningen, det var berikande. Gäller även det 1-komponents färger & primer? Eller är det bara vanlig vattenfärg som får användas:) Det gäller inte 2-komp eller "vanliga" färger som inte innehåller biocider. Vattenfärg:) Nu har jag ringt runt till ett fåtal yrkesbutiker & några varv, och blir förvånad vilka skilda meningar det råder. Ingen rekommenderar 1-komponentsprimer till min båt. Förutom "Jotun-Sverige" Men jag har ringt Lefant återförsäljare den här gången. Varv i v-ås tyckte inte att man kan måla över gammalfärg. Utan att det ska tas bort helt. Gärna blästras. Färgbutikerna var dom flesta eniga om att det inte borde vara några problem att måla över 1-komp färgen med 2-komp primer och låsa in den. Bara Primern fastnar och får härda ordentligt. Men har fortfarande inte kunnat fått ett bra svar på vad som händer med färgen under. Dom flesta tror att det inte händer någonting med den färgen. Tillägg: För att ge ett exakt & korrekt svar", så måste man självklart veta exakt vad det rör sig om för färger under. o.s.v För att få reda på vad som just gäller på min båt, så måste man få ut en tekniker eller liknade som tar reda på villka färger som ligger under. Själv kommer jag inte att grunda med primer. Och vänta tills nästa år och sen slipa ner den till epoxin som alla andra:) Men frågan kvarstår ju
  8. Tack för upplysningen, det var berikande. Gäller även det 1-komponents färger & primer? Eller är det bara vanlig vattenfärg som får användas:) Det gäller inte 2-komp eller "vanliga" färger som inte innehåller biocider. Vattenfärg:) Nu har jag ringt runt till ett fåtal yrkesbutiker & några varv, och blir förvånad vilka skilda meningar det råder. Ingen rekommenderar 1-komponentsprimer till min båt. Förutom "Jotun-Sverige" Men jag har ringt Lefant återförsäljare den här gången. Varv i v-ås tyckte inte att man kan måla över gammalfärg. Utan att det ska tas bort helt. Gärna blästras. Färgbutikerna var dom flesta eniga om att det inte borde vara några problem att måla över 1-komp färgen med 2-komp primer och låsa in den. Bara Primern fastnar och får härda ordentligt. Men har fortfarande inte kunnat fått ett bra svar på vad som händer med färgen under. Dom flesta tror att det inte händer någonting med den färgen.
  9. Tack för upplysningen, det var berikande. Gäller även det 1-komponents färger & primer? Eller är det bara vanlig vattenfärg som får användas:)
  10. Vad är en silikonfärg? Det jag vet om silikon är att att man tätar springor med det. Kan man även ha det som bottenfärg. Nej exakt, så om man ska måla på ett lager över befintlig färg, så då måste man veta exakt vad som händer med färgen under. Om inte annat - bara för att det är intressant. Frågan är vart man ska vända sig. Har inte gjort helt 100% Google sökningar känner jag.
  11. Hej! Vad kul att tråden fick en nytändning. Det var affärsbiträdet som nämnde silikat färger. Men nu har jag ringt Jotun själv. Jag får läsa det testet i "Praktiskt båtägande" om jag kan hitta det online. Ja exakt det är ju det man vill få svar på, vad som händer med det som "låses in" Nu har jag tre väldigt tunna lager med bottenfärg som jag har slipat upp riktigt ordentligt. Och den primern som jag test rullade ut över bottenfärgen verkade fastna riktigt bra, om jag slipar ner den och på det sättet se om den sitter bra? Och om kör över den gamla färgen, kommer det att ha en negativ inverkan på primerns livslängd och hur farligt är det?
  12. Ringde Jotun-Sverige. Dom rekomenderade Vinyl Primer. God vidhäftning både på trä och gamla lager av bottenfärg. Fäster primern så fäster den. Men hon kunde inte svara på vilken effekt det kunde ha på långsikt. Kanske Jotun-international kan svara på det?
  13. Jag vet inte riktigt. Enligt näringsidkaren så var det okey med dom flesta färger. Bara det inte var silikatfärg. Får se om jag får tag i någon på Jotun i morgon som kan svara.
  14. Hej tar upp den här tråden igen. Då jag för tillfället har feber & kan inte måla. Vart i kontakt med en försäljare av Jotun. Han har haft kontakt med Jotun - Sverige, och enligt dom så kan du måla på epoxigrund på redan befintlig färg som du slipat upp, bara det fäster. Även mjuka färger. Det brinner igenom tidigare färg och ska inte vara några konstigheter. Även på deras hemsida så står det inget om att det måste vara ren-slipat till grunden. Jag kommer att höra av mig till Jotun i morgon, om det går att få tag i dom och höra efter. http://www.jotun.com/se/se/b2c/how-to/boats/paint-with-primers-undercoats.aspx
  15. Tack för den infon. Då drar jag helt enkelt på färgen jag köpt. Thats it! Kan grubbla på det över sommaren, när jag kryssar genom härliga Mälaren.
×
×
  • Skapa nytt...