Jump to content
Sunday 12 July 2020
Calvados

Makrill

Recommended Posts

2020-05-28 vid 21:53 skrev Georg_Ohm:

Jo jag brukar köra med ”den öppna dörrens politik” det kan ju bli tvärdrag också.

Jag kanske skulle stänga av felstavningsprogrammet på plattan... eller lära det en massa nya ord.

En bra idé är att läsa igenom det man skrivit.😀

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
7 timmar sedan skrev segelbagaren:

Så kommer den eviga frågan när man är ute på havet och har långt kvar att segla och så lyckas man få upp en och annan makrill. Var gör man av den? Levande i hink med vatten? Avrättad med klubba i vatten eller i is? Självdöd (otrevligt men gör inte yrkesfiskarna så?) i vatten eller is? Eller måste man rensa på stört och sen i is? 

 

Jag brukar i hemlighet hoppas på att jag inte skall få nån makrill när jag släpper ut mitt häckle p g a ovanstående och det brukar jag lyckas ganska bra med...

Jag är visserligen stor, men definitivt ingen storfiskare. De gånger jag dörjer (brukar inte bli så många gånger per år - och ibland inte varje år) så lägger jag makrillen jag får i en liten plasttunna. Där få den självdö - precis som jag tror att alla kustbor gör. 

Den enda gången jag slagit ihjäl en makrill var när vi hade legat på det lilla skäret väst Hamneskär, efter att vi varit och tittat på fundamentet till fyren Pater Noster. Vi gick frampå förmiddagen och jag gjorde ut en dörj och fick genast två makrillar. 

Klockan började närma sig 12.00 och frugan erbjöd sig styra om jag stekte makrillen. Det har aldig hänt varken förr eller senare. Att frugan erbjudit sig att styra. När jag tänker efter gick vi med autopilot, så det var uppsikten hon lovade hålla.

För att kunna filea makrillen blev jag tvungen att slå ihjl den. Den sprattlade så förfärligt.

Det var garranterat den färskaste makrill jag någonsin har ätit.

Och ni vet väl vilken bit på makrillen som är bäst - och varför!?

När jag är ute och seglar själv och vet att jag inte kommer hem på kvällen, så har jag infört ransonering på dörjefisket.

Får bara fiska med en dörj med två krokar - nu för tiden är det alltid med paravan. Båten seglar med autopilot och dörjen sköter sig själv.

Får jag napp måste jag ta upp dörjen och får inte dörja på två dygn. 

Då kan jag få max två makrillar. Makrill är gott, men att äta mkrill morgon middag och kväll, var dag i tre veckor - det klarar inte ens jag av.

Detär min storfidra som syns i bakgrunden på bilden.

Grund Pater Noster.jpg

Edited by toaen

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 timmar sedan skrev segelbagaren:

Så kommer den eviga frågan när man är ute på havet och har långt kvar att segla och så lyckas man få upp en och annan makrill. Var gör man av den? Levande i hink med vatten? Avrättad med klubba i vatten eller i is? Självdöd (otrevligt men gör inte yrkesfiskarna så?) i vatten eller is? Eller måste man rensa på stört och sen i is? 

 

Jag brukar i hemlighet hoppas på att jag inte skall få nån makrill när jag släpper ut mitt häckle p g a ovanstående och det brukar jag lyckas ganska bra med...

Ja bohuslänningarna låter ju i allmänhet makrillarna självdö i hinken eller spannen, det är ju den metoden dom är mest vana vid, makrillarna alltså B).

 

Jag har försökt dränka uppdragen fisk, kan väl säga som så att det har aldrig lyckats.

 

Ett snitt eller stick med filékniven omedelbart bakom huvudet är väl den mest skonsamma metoden.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

Ett snitt eller stick med filékniven omedelbart bakom huvudet är väl den mest skonsamma metoden.


Ja, så gör jag så fort makrillen är av kroken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tisdags fick vi skapligt med makrill söder om fjordholmarna. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.









×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy