Jump to content
Friday 24 May 2024

Faderullan

Medlemmar
 • Content Count

  1,463
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

Faderullan last won the day on March 13 2023

Faderullan had the most liked content!

Community Reputation

698 Expert

1 Follower

About Faderullan

 • Rank
  Vice Amiral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Den går antagligen lite dåligt på ena cylindern. Med spolmuff är motståndet för avgaserna obefintligt och det är inte lätt att märka effektbortfall en cylinder. Ta ur tändstiften och jämför dem, är ena blött och det andra torrt? Om motorn inte använts på länge har du antagligen avlagringar i någondera förgasaren. Lite dåligt membran i bensinpumpen kan också göra att bensin läcker in i nedre cylinderns vevhus och gör att den cylindern går lite fett. Kompressionstest kan vara bra att göra.
 2. Jag har använt vanliga hyllplan med melaminbeläggning, de är slätare än plywood. Vaxa på bara så funkar det utmärkt.
 3. Fem knop är över skrovhastigheten på en 490 lång båt. Vattenlinjen är dessutom kortare än så, du får nog räkna med spannet 3 - 4 knop som realistiskt. En v-bottnad båt med tvär akter är inte lättdriven i de hastigheterna så min gissning blir 86 lbs. De är kanske svåra att få tag på för 12 volt dock. Om du tänker köra länge så rekommenderar jag en modell med steglös elektronisk hastighetsreglering, de är mer energieffektiva. De där billiga motorerna med fem hastigheter fram och tre back har en tendens att bränna kontakterna i reglaget när man kör länge.
 4. Kanske blev det ett halvt syftningsfel där. Jag menade att om inte den som sålde båten kunde säga vilket märke och modell det var skulle åtminstone jag vara lite misstänksam.
 5. Går det att se något på typskylten till vänster om motorn? Annars borde väl den som sålde den till dig veta. Om inte så borde du inte köpt båten.
 6. Sitter det inte en typskylt där till höger om motorn?
 7. Tycker mig känna igen former från Nykarlebyvarvet Svenfelt / Nykra. De hade en liten HT-modell som liknar på din båt. Överdelarna brukar kunna utvecklas med åren men skrovet ser bekant ut. Lyckades inte hitta några bilder på nätet. Men det brukar vara så med grejer som tillverkades före internet uppfanns.
 8. Lite vattenkyld är den ändå. Men bara riggröret från avgasporten under cylindern och nedåt. När motorn är igång i vattnet trycks vatten in av propellern i "näsan" under kavitationsplattan. Vattnet leds genom ett rör inne i riggen upp till avgaskröken som syns under cylindern. Vattnet blandas med avgaserna som kyls ner. Trots att motorn är luftkyld är det klokt att ha den i en vattentunna när den provkörs på landbacken. Kör man länge utan vatten blir riggen så varm att färgen på den mörknar. och tätningarna mellan axeln och växelhuset bränns med följden att det börjar läcka in vatten i växelhuset.
 9. Om motorn körts så lite av förra ägaren och kanske inte mycket alls de senaste åren kan det finnas avlagringar från bensin som sakta avdunstat i förgasaren. Avlagringar i förgasaren brukar ha en tendens att sätta sig i tomgångsmunstycket som förstås är mindre än högvarvsmunstycket. Antagligen är det därför din motorn går fint på högre varv men inte på tomgång. Om ingen har ingen varit och skruvat på inställningarna tidigare så det är inte lönt att börja där, det är lätt att få det fel och då får man pilla på justeringarna länge innan man har det rätt, speciellt om man inte har motoröra 🙂. Steg ett är enligt mig följande: Om motorn går ens någorlunda kan det faktiskt räcka med att köra en tank med alkylatbensin som brukar ha en förmåga att lösa upp lättare avlagringar i förgasaren. Det skulle jag testa först. För mig har det funkat på gamla trädgårdsmaskiner och en och annan snurra också. Om det inte hjälper så blir det att skruva. Vet inte hur din förgasare ser ut men om det är lätt att få loss flottörhuset, den lilla "koppen" nertill på förgasaren så kan man kolla om det ligger något annat än ren bensin i det. Om inte flottörhuset är helt fritt från skräp är det bara att börja putsa. Det finns sprej speciellt för att rengöra förgasare med om du inte har tillgång till tryckluft att blåsa rent med.
 10. Volvo_Pentas svar kan te sig en aning oartigt men med tanke på hur en del skräppostfilter fungerar kan det finnas ett korn av sanning i det. Skräppostfilter filtrerar ofta bort material som kommer i stora mängder från samma avsändare. Jag vet inte hur filtret i telias webmail fungerar och hur det hanteras men det brukar gå att göra inställningar i de här filtren för att själv välja undantag som släpper fram mejl från en viss avsändare. Den mailservice jag använder har en möjlighet att markera om meddelanden som automatiskt hamnat i skräpmejllådan, man kan välja ett av mejlen och "Markera som icke skräppost". När man gör det hamnar följande mejl från samma avsändare i vanliga inboxen.
 11. Fenomenet är typiskt åtminstone för äldre Buster S. Lasta tyngre i fören brukar hjälpa (be sambon att flytta sig längst fram. På ett diplomatiskt sätt dock 🙂 ) En vanlig lösning för de som har för lätta sambos brukar vara sk. Smart Tabs. DVS trimplan som inte är styrda utan har en fjäderbelastad cylinder: Smart Tabs Watski Självklart kan man använda "riktiga" trimplan också men Smart Tabsen är betydligt billigare.
 12. Rattaxeln är konisk så det skall nog gå att dra av ratten. Ett sätt är att sätta dit muttern men dra inte åt den, lämna den någon mm från ratten. Dra ratten hårt utåt samtidigt som du ger axeln/muttern ett stadigt slag, förslagsvis med en rätt tung hammare, då brukar den lossna. Du behöver minst tre armar när du gör det här så en assistent är att rekommendera om du inte är skapt med tre eller fyra armar . Om inte det funkar blir det att använda avdragare. Även med den är tekniken att spänna åt den och sedan knacka med hammaren på avdragarens bult.
 13. Solpanelen är av den tunna typ som man limmar på underlaget. Här är den limmad på en plywoodskiva som täcker utrymmet där batterierna och den övriga tekniken sitter. Gångjärn i framkant så hela sätet går att fälla upp, naturligtvis med gasfjäder så den hålls öppen medan man letar efter grejer i förvaringsfacken på båda sidor om batterierna :-) Panelen håller att stiga på och det går utmärkt att sitta på den när man ror. Lite försiktig får man förstås vara så man inte repar den men den har klarat sig fint i flera år vid det här laget. Har fästen för årklykorna vid förtoften också. Där ror man om man har en passagerare :-)
 14. Så är det nog. Det har hänt mig att jag sökt ett produktnamn på google och hittat någon webshop som sett ut att ha produkten. När man sedan sökt i deras sajt så finns produkten inte. Det verkar helt enkelt som att produkten tagits bort ur sortimentet men den hittas ändå "utifrån" av sökmotorer.
 15. Jag började med läsglasögon och efter några år när synen på långt håll försämrades gick jag över till progressiva. Hade inga problem med övergången till progressiva. Snarare var det en lättnad när man inte hade glasögonen i fickan där de endera krossades eller föll ut när man lutade sig framåt, i pannan därifrån de föll när man lutsde sig framåt eller där man råkade lägga dem och glömde var. Nu när de hänger på näsan hela tiden och man vet var de är och hålls dessutom på plats.
×
×
 • Create New...