Jump to content
Saturday 25 May 2024

Mullen99

Medlemmar
 • Content Count

  9
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Mullen99

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Olyckan har slagit till... Monterade ned motorn för en noggrannare titt på kolven och upptäckte då att topplocket är sprucket, dvs helt avkapat, precis vid monteringshålen. Det har alltså inte varit tätt i "cylinderhuset/explosionskammaren" eller vad man kallar det. Inga kunskaper inom aluminium svetsning så detta projekt verkar dessvärre omöjligt att rädda. Ska försöka hitta en reservdel, topplocket har 3141-1501-20 instansat på sig. Hoppas någon har tips om vart man kan få tag i en sån, eller eventuellt hur man reparerar den. Tråkigt att låta en motor gå i graven.
 2. @Faderullan <- tror jag lyckades tagga dig nu. Visst stämmer det. En spricka i bensinpumpen. Snustorr hela membranet så inte konstigt. Ska försöka söka fram ett nytt, annars blir det ny pump! Vad man lär sig...
 3. Jaha det är så det ligger till! Tack så jättemycket för det svaret! Detta är min första motor så lär mig allt från grunden, men då kan det vara problemet. Ska inspektera denna pump närmare idag. Kikade en snabbis innan och den såg rätt torr ut. Har du möjlighet att skicka länk till den Briggs& Stratton pump du använt? Hittar en svart modell som ser relativt enkel ut men lika bra att dubbelkolla. Återigen tack!
 4. Gick även när jag bytte ut de gamla transparenta bränsleslangarna. Den går igång kanske vart 15e-20e ryck, testat olika gaspådrag vid starten. Den rusar då rätt bra på tomgången, men för efter några sekunder. Pillat lite på förgasaren men verkar inte ge någon effekt på tokruset den får. Får pilla vidare. Den går fint de få sekunder jag fått ut av den, men varvtalet vore som att det var max gaspådrag utan att jag rör gasspaken...
 5. *UPPDATERING* Testade idag att koppla bränsle slangen direkt till förgasaren, med ny bränsleslang och ett bränslefilter på slangen. Frångick alltså det fastmonterade slangarna på motorn som ska passera internt bränslefilter och den slangen som går till vevhuset. Lyckades få den att hosta till och starta, dock gick den väldigt högt i varv och dog efter några sekunder. Men tändningen verkar alltså inte vara ett problem inuti motorn. Något är fel med bränsletillförseln.
 6. Kanske blivit en smäll på svänghjulet och att tändningsmönstret rubbats, men då kan man tycka att den vore ha smällt ändå? Startgas borde väl smälla av tändstift gnistan även om cylindern kanske inte är i rätt fas?
 7. Hej, bränsleblåsan är ny från Jula, slangarna är dock av äldre sort men de är inte spruckna och ser relativt fräscha ut. Då den separata tanken är totalt rostfylld på insidan har jag tagit bensin från en petflaska vid sidan av. Men bensinet kommer in i förgasaren iallafall. Ska dock kontrollera förgasaren ytterliggare en gång angående flottörnålen. Tack för svaret!
 8. Hej, tack för svar. Nej det gör den tyvärr inte. Testade med både bensin och startgas rätt i cylindern men inte ens en smäll. Verkar som att sen inte tänder när den är monterad inuti motorn då den tänder mot godset??
 9. Tjena! Har läst igenom ett flertal trådar här på forumet och bestämde mig nu att starta eget konto och fråga lite. Hoppas jag följer alla regler för forumet, hör gärna av er annars. Jag har nyss införskaffat en (så vitt jag vet) monark nautic 4, alternativt marin 4. Förra ägaren har tyvärr spraymålat plåtkåpan så detta är enbart baserat på jämförelse mot bilder från diverse broschyrer och vad förra ägaren hävdar. Den är 4hk och tvåtakt, luftkyld och troligen 1967-års modell av utombordare. Kåpan och propellern är ljusblå. (Nu vet ni nog vilken modell det är). Nu till problemet, den har stått i ett förråd i ca 20 år hos förra ägaren, och jag fick den billigt. Tog hem den, rengjorde motor från gammalt bränsle, bytte tändstift, rengjorde förgasare osv. Testade att dra igång den och vips så funkade den. Vid detta tillfälle gick den fint på tomgång och lite gaspådrag, men var osäker på om den var luftkyld eller ej så stängde av den efter någon minut. Glad över att den funkade började jag rengöra motor grundligt, plockade isär, rengjorde och satte ihop. Är ordningsam som tusan så alla skruvar hittade tillbaka till sin plats. Väntar ett par dagar, testar att starta igen, och INGENTING händer. Kontrollerade tändstift, fin gnista, rengjorde förgasare två gånger, rengjorde bränslefilter som sitter fastmonterat på motorn. Alla delar är rengjorda och sitter där de ska, men den vill inte starta alls. Som sagt har jag en gnista, och förgasaren får bränsle så problemet torde ligga mellan förgasare och motorn. Motorn snurrar som den ska när jag drar i dragsnöret så det är inget problem där. Möjliga oro-punkter kan vara att det läcker lite bensin från förgasaren, alltså i bränslekåpan som sitter undertill, inte så farligt men så att den är blöt efter jag dragit ett par gånger. Det läcker även ut bensin ur "avgas" hålet nere vid propellern när jag pumpar blåsan hård och dragit ett par gånger. Har inte rört några eldelar under svänghjulet då tändningen fungerade felfritt vid första starten. Någon med tips eller erfarenhet???
×
×
 • Create New...