Jump to content
Wednesday 07 December 2022

Viapea

Medlemmar
 • Content Count

  90
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

28 Expert

About Viapea

 • Rank
  Kapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kanonbra tråd och gillar verkligen din båt, så fin. Nu är ju covid inget hinder längre och risken är stor att vi köper en likadan nästa år om vi hittar en fin. En liten undran som jag har är hur mycket motorn låter inne i cupen vid drift, går det att prata med varandra utan att höja rösten?
 2. En DC eller HT på styvt 6m. Så ny motor som möjligt, motorn är viktigare än båten. Bara att leta på blocket. Se till att ni har 20-30k extra då det gärna dyker upp saker som ska fixas. Underhålls fri båt existerar inte. Båt under 6m blir mycket känsligare för vind och sjö, höga fribord är viktigt. Även om ni tänker er inomskärs så kommer ni möta svall från andra båtar mm. Extra tips. Gå en kurs i navigering och manövrering. Inte bara att ge sig ut om man ingen båtvana har, massor mer än att köra båten som man ska känna till. Antar att ni redan har båtplats? Om inte så börja med det, brukar vara svårare än att hitta en bra båt.
 3. Varför inte testa Navionics 2v trial? Det gjorde jag och köpte sen ett abb.
 4. Har tyvärr dålig erfarenhet av Björlandavarvet som sabbade en semester för mig pga slarvfel vid drevservice och som tyckte att jag skulle vänta 1 mån på att dom skulle åtgärda sitt fel för att nu skulle dom ha semester, att min semester blev förstörd brydde dom sig inte om. Så även om det är närmast så rekommenderar jag nån annan.
 5. Marex 290 kan dom hitta en fin för sin budget. Trevlig båt.
 6. Kanonfin båt men vem säljer en fin välskött sådan med få motor timmar för 1 milj?
 7. Leta upp en nimbus 29 dc med nyare motor och i övrigt renoverad och välskött. 10 år gammal båt behöver inte vara bättre än en 25-30 år gammal, även 3-4 år gamla är mycket fix med. Köp en renoverad där det finns dokumentet på vad som är gjort och som ser ut att vara proffsigt utfört. Nimbus 29 med en motor på 230-300 hk är trevlig. OBS! Ej med renoverad 41 motor, den är för klen om ni är 5 pers i båten med packning. Men eg bör ni upp i 32 fot och för så många personer men då räcker inte 1 milj om ni vill slippa massa fix.
 8. Viapea

  Aktivt trim

  Pärlan syns ju knappt bakom monsterbåtarna turisterna kommer i 😅
 9. Viapea

  Aktivt trim

  Glömde filma nu när vi åkte ut men det fungerar kanonbra, justerar väldigt snabbt och bekvämt att inte behöva fundera på trimmet, bara tuta å köra. Gillar att det trimmar ner motorn omgående när man drar av på gasen så det är alltid redo för att snabbt ta båten upp i planing igen. Vill man justera själv så kopplas det ur direkt när man pillar på vanliga trimkontrollen och återaktiveras med en knapptryckning. Rekommenderas.
 10. Kungsö är väl en av få öar med sandstrand å nog därför den e så poppis. Råkade ut för ett märkligt fenomen en bit utanför Kungsö, var nästan stiltje å vi låg där å guppade och tog en fika, helt plötsligt blev hela båten invaderad av getingar, kändes som tusentals, getingar mitt ute på havet 😳 Vi var tvungna att dra gasen i botten för å bli av med dom, jäkligt läskigt.
 11. Viapea

  Aktivt trim

  Har idag installerat active trim på min Mercury 250. Det blåste en del och var rätt tuff sjö så test turen blev inte så lång men det verkar funka riktigt bra, reagerade snabbt och trimmade upp motorn betydligt mer än jag själv brukar göra vid högre farter. Ska bli intressant att testa mer men nu ska det bli blåsigt nån vecka så avvaktar lite. Återkommer med film från nästa tillfälle.
 12. Betydligt lättare och billigare service på en utombordare, och på en såpass liten båt som 6m så gör det massor på utrymmet, en så liten båt med inombordare har oftast ett väldigt trångt och svårmeckat motorrum. Ang stöldrisken så finns det ju väldigt bra motorlås och till en 6m båt pratar vi ju om typ en 100 hästare som man inte bara hakar av och bär iväg med hur som helst.
 13. Viapea

  Båtval?

  Överlägset viktigaste vid köp av beg motorbåt är motorn, tokdyrt att renovera eller byta så leta upp en med nyare motor. Ha inte bråttom när du kollar på en båt, precis vartenda skrymsle och vrå ska noga kikas igenom, en gammal båt kan bjuda på många överraskningar. Köp inte båt för hela budgeten, oavsett hur bra den verkar så dyker det alltid upp nåt som måste fixas. En båt med fast axel bara måste ha bogpropeller för att bli vettigt manöverduglig i trånga hamnar, ankarspel i aktern ett stort plus. Kapell är dyrt så även det en viktig detalj, ja vad är eg inte dyrt på en båt...
×
×
 • Create New...