Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

davidi

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    141
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om davidi

  • Placering
    Örlogskapten

Senaste Profilbesöken

738 profilvisningar
  1. Jag har en kombinerad laddare och landströmscentral från Dolphin som bara ligger och tar plats. Bytte ut den när jag satte bytte till Li-batterier för några år sedan. Säljer den gärna billigt om det är intressant.
  2. Beslaget som kallas Noname 1 ovan vill jag avråda från. Det funkar jättebra att trycka fast gajen i, men när det sitter i fästet på masten i lite olycklig vinkel har jag råkat ut för att det har lossnat.
  3. Sent svar, så jag antar att du redan har köpt båt. Vad blev det? En Nova eller något annat? Planlösningen med toan i aktern finns på ett fåtal båtar, och man ser dem i princip aldrig till salu. I båtar från 88 och framåt kan man stänga om sig i akterkojen, och kökslayouten har ändrats en aning. En mellanvariant av köket kom 84 samtidigt som en långa storskotsskenan. Jag är 188 cm lång och trivs bra i min Nova. Bäst ståhöjd har man i köket där den behövs. Toan är väldigt trång om man som jag har långa ben, men det är ju inte där jag tillbringar den mesta tiden ombord så det kan jag leva med. Med toan fram hamnar salongen lite längre bak där båten är som bredast och ger lite extra rymd. Man slipper dessutom att masten går ner mitt i salongen (den går ner inne på toan). Fast det jag mest värdesätter är seglingsegenskaperna. Relativt snabb, välbalanserad och lätthanterlig. Inga som helst problem att segla den effektivt även när jag är ensam ombord.
  4. Jag har både plast och glas/porslin i båten. Använder främst de "riktiga" grejerna dels för att de känns bättre att äta på, och inte minst för att de är mycket lättare att diska i kallt vatten. Plasttallrikarna går inte att få rena utan att värma diskvattnet ordentligt.
  5. Papperskorten kan man ju rätta kontinuerligt enligt Ufs, och behålla tills de faller isär. Hur man gör med elektroniska kort beror lite på hur man använder dem. Själv tittar jag gärna igenom en rutt även på papperskort, och då ser jag om det finns några farligheter på vägen som inte syns på plottern.
  6. Om du har slut på grejer att göra kan du gärna fortsätta på min båt :-) Slipa botten vore en bra början...
  7. I mina båtsportkort ser det ut precis som på bilden ur din länk. Dvs, en linje för gränsen, en fågel- eller sälsymbol samt datum restriktionen gäller. Ingen information om vilken typ av förbud det är.
  8. Man måste alltså informera sig i förväg, eller ta reda på saken på plats. Sjökortet nämner datum, men inte vilken förbuds-nivå som gäller.
  9. Vilka restriktioner gäller egentligen generellt i fågelskyddsområden? I sjökortet finns datum inskrivna, och letar jag på länsstyrelsernas webbplatser får jag reda på att på att det verkar råda omväxlande tillträdesförbud / landstigningsförbud / förbud att gå närmare land än xx meter. Borde jag inte kunna se direkt i sjökortet vad som gäller?
  10. Finska sjökort likt Eniros finns på www.fonecta.fi/kartat. Välj vyn veneily uppe till vänster. sailmate.fi har också sjökort. Man måste registrera sig för att se tillräckligt med detaljer.
  11. Som nybliven seglare står jag inför nya frågeställningar. Vinterförberedelserna är inte riktigt klara, framförallt vad gäller förvaringen av seglen. Jag antar att det är en segelgarderob som jag borde ha för detta. Var hittar jag en sjysst sådan till ett bra pris?
  12. Jag har funderat över vad som är bästa och snyggaste halkskyddet uppe på däck. Kanske är dubbdäck något jag borde överväga?
  13. Vad står det på lappen? Jag lyckas bara urskilja connect och 12 Volt battery. Finns det några anslutningar utöver det som syns på bilden? I så fall, vilken sort? Kan det vara en laddare? En spänningsomvandlare av något slag?
  14. Man kan få rätt mycket båt för 30000, men man kan också räkna med att det finns skavanker. Mitt tips är att inte bestämma sig redan när man ser annonsen, utan åk ut och titta på ett antal exemplar. Syna dem så gott du kan, ta ordentligt mycket bilder. När du har jämfört några stycken börjar du upptäcka vad som skiljer dem åt. Skriv ner skillnaderna i listform på papper. Fundera vad vilka detaljer som är viktiga/värdefulla för dig. Försök värdera skillnaderna i kronor baserat på både material och arbete. Nu börjar du få en bra grund för vilka exemplar som verkligen är intressanta, och även lite kött på benen inför kommande prisförhandlingar.
×
×
  • Skapa nytt...