Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

jask

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    202
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av jask

  1. Tvåan går inte genom pumpen endast genom rören. Så det räcker nog som luftning.
  2. Olika typer av mateterial i seglen är väl samma typ av fråga som vilken bil man kör. Man kan ha en sportig bil typ Porche/Ferrari utan att använda det som bilen kan. Den känns roligt att ha, samma sak med dina segel det känns bra att ha sådana segel. Ja men köp sådana då. Är du duktig att segla, seglar du förbi en likadan båt som din egen, även om den andra båten har segel i exlusiva material och du själv bara har bra segel i dacron. Farten sitter oftast bakom pinnen.
  3. 0,7 knop saktare, det är mycket mer bränsle som går åt. Vad blir då vinsten?
  4. Ok, visst. Högre i vind men tvärstopp. Plant segel och vagna NER låter vettigare.Och vad har lösfotat eller inte med saken att göra? Inte ett skit... Och uthal som skot? Återigen har du en "något unik" idé om segeltrim. Du babblar om katamaraner. Där är skotet ungefär som kicken, kontrollerar twist och travaren som skotet i mer konventionell bemärkelse kontrollerar vinkel. Uthalet reglerar enbart buken i nedre delen av seglet, inget annat. Uppenbarligen är du som sagt nåt unikt på spåren, märkligt att inte resten av världen gör som du om det nu är så bra? Ruskpricken en grundregel för vanliga segelbåtar är, vinden ska t.ex. vid halvvind blåsa längs med seglet men inte så att det blir fladder, inte på. Vill du då att båten ska gå saktare skotar du hem så mycket det går, du får båten att nästan stå still men det lutar mycket. Vi kan ju inte jämföra oss med isjakter och dylika "båtar" och skota för kryss på nästan alla vindar. Ursäkta om jag utrycker mig tokigt men jag är bara amatör.
  5. Köp en färdig skena med block och allt klart monterat på skenan, snyggt och kompakt. Lewmar har en låg skena som inte är så hög om du nu vill ha den på bänkarna.
  6. Isolera med någon typ av gummipackning som du klipper till i rätt storlek
  7. Jag hade en typ av dosa där kablarna var fastlödda. Jag petade bort massan och lödde dit en ny kabel, hur lätt som helst. Fyllde sedan igen dosan med kablar och lödningar med silikon. Det har funkat i många år. Solcellen är från ca 1990 så jag har gjort det två gånger.
  8. Lägg liggunderlaget ovanpå slafen när ni ska sova, då hindrar man fukten att vandra in i madrassen. Men komforten blir något sämre. Att sedan isolera skrovet är en annan fråga som löses genom att värmeisolera skrovet.
  9. Har hört om kapellmakare som provat, det är hopplöst att sy i.
  10. Sedan Markilux försvann kan jag bara rekomendera Sunbrella.
  11. Jag tänkte nog mest på isolering av fukt, värme behöver mycket mer isolering. Uppemot 5 cm, titta på husvagnar t.ex.Okej, var köper man det materialet, och funkar det att limma på ett skrov som är allt annat än plant. Specialplast i Gillinge har dessa material och andra typer till andra ändamål
  12. Det finns både flamskyddad polyeter och kallskum som är flamhärdigt av sig själv. Välj något av dessa alternativ. Minst 35 kilos kvalitet om det är avsett att sova på.
  13. Stoppningen du pratar om är nog polyeter
  14. Den är oftast flamskyddad om den är proffsmonterad.
  15. Jag tänkte nog mest på isolering av fukt, värme behöver mycket mer isolering. Uppemot 5 cm, titta på husvagnar t.ex.
  16. Jag har inte en aning om vad som hänt i just detta fallet, men tanken slår mig, kan det vara det gamla tänkesättet pris och kvalitet hänger alltid ihop.
  17. Det ska vara ett material med täta celler annars har ni limmat en svamp på "väggarna" med god vattenupptagning. Använd färdiga material som finns på båthandeln, snyggt och lättjobbat.Isolering inklusive ytskikt på en gång. Varför ska man hålla på länge och sedan få ett fult resultat?
  18. Lombardini tillverkar väl tusentals motorer varje år så kvalitet och tillförlighet räcker säkert. Är det något italienarna kan så är det motorer. Sedan att Rodahl säljer motorerna i Sverige väger tungt
  19. Det är många vuxna som överskattar sin förmåga att simma i öppet vatten, men många drunkningsfall sker säkert i närheten av land/brygga.
  20. Jag tycker också att det verkar som att det sittar fel termostat i motorn. När jag satte i slutet kylsystem i en MD 6 A bytte jag termostat.
  21. Då tycker jag att varvet ska sätta i ett drev med rätt utväxling, och därefter hitta en propeller med rätt storlek och stigning. Kanske man då hamnar på 13x9?
  22. Vattnet kommer att rinna ut, fungerar likadant som i diskavloppet t.ex.
  23. Om det har fungerat bra med 13x9, varför ändra ett bra koncept? Är det för att varvet gör det lätt för sig.
×
×
  • Skapa nytt...