Jump to content
Sunday 02 October 2022

kossor

Medlemmar
 • Content Count

  2,838
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  28

Everything posted by kossor

 1. Ms Gustaf wasa som trafikerar siljan, har 2 st tamd 100 som suttit i sedan början av 80 talet. De har nu snurrat 29000 h och det som gjorts vid dem är genomgång av bränslepumpar spridare osv dvs sedvanlig service. Nedre blåa motorn driver elverket, den har snurrat runt 18000 h.
 2. Ja en diesel är inte lika explosiv som en bensin motor, är en liten fördröjning innan turbon börjar ladda.
 3. kossor

  Kad 42

  Om du bytt turbon och motorn inte ger förväntad effekt, så är pumpen för snålt ställd, man måste då öka på mängden bränsle. För att konstatera huruvida mycket effekt du får ut mäts med en tryckklocka på insugningsröret. Turbon ska vid full effekt ge cirka 1,7 kg i tryck. Är inte trycket i referensramen får man mata på med mer bränsle till önskat tryck erhållits. Vad gäller din bälg till avgasröret, så har du för lite kylvatten där. Oftast fel i knäet tyvärr, @Makro har gjort ett inlägg längre upp. Felsök sjövattensidan som han beskriver.
 4. Är du säker på att läckan är där? Kolla så det inte är vid turbon det läcker. Följ röret med ett papper och kolla ev läckage undersida turbo. Om du plockar bort värmeväxlare på sidan borde du enkelt komma åt byta damasken.
 5. Va ? Har du legat på land ett år till? Har du inte sanerat än, tycker det verkar som du tycker det är roligare och slip segla än att havssegla.🙄
 6. På sjövattenintagsslangen, den som går från skölden under motorn till kyltornet. På den slangen mitt på har du en kylare sitter monterad, som kyler servo oljan, den är ganska skör, och jag har varit med om att lödningen till anslutningen av slangarna läckt. Kylaren gjord i koppar och mässing, och på sikt i saltvatten mår den inte så bra. Bytte en sådan förra året, likaså kan slangklämmorna där behöva lite motion. Sedan har du intaget i skölden, är det inte riktigt monterat kan du få lite läckage där.
 7. God morgon herr Ohm Du skriver inte hur mycket olja vi talar om, är det en liter är det två liter, eller är det någon ynka dl. Att man har vevhusventilation från en sådan stor motor, är fullt normalt. Slangen den från ventilkåpan du talar om brukar jag rikta och lägga alldeles mot snabeln på insuget. Att du får kanske en dl som kommer ner i maskinrummet på botten är fullt normalt, en motor är ju egentligen att likställa med en tryckluftkompressor, någonstans måste lite tryck komma ut. Däremot, när du öppnar oljepåfyllningslocket på ventilkåpan och motorn är i arbetstemperatur, och du lägger handen över hålet så ska det inte vara tryck som från en hårfön på fullt skaft, utan det ska komma en stillsam kvällsbris, det ska ånga vid tomgång och motorn är varm, man ser när man titta ner i hålet på ventilkåpan en liten dimma som sakta rör sig fullt normalt. Det är denna dimma som leds ut i slangen, och därifrån kommer det lite olja och fäller ut i sumpen. Har du inget tryck i ventilkåpan så locket blåser iväg när du släpper det så är det ingen fara utan normalt. Vidare så har du mitt på blocket under värmeväxlaren retur röret från turbon går in, detta rör sitter instucket i en slang som sedan är påskjuten ett rör som leder in i blocket igen. Den lilla slangstumpen kan ju spricka och du kan få ett läckage däri. Sedan har du oljetryckslangarna som trycker upp till filtret på babordssida. De är också iskruvade under värmeväxlaren på styrbord, kolla så det ej läcker där. Skulle tro att din lilla oljepöl du får i sumpen är fullt normal, och inget att oroa sig för. Här ser du på motorn de två rör som smörjer turbon, på bild två tryckslangarnas infästning i huset som du på andra sidan skruvar oljefiltret i. När kolvringarna är nerslitna och du får tryck i ventilkåpan av det så det står som en kvast ur hålet, ja du Ohm det är många tusen timmars körtid det, däremot kan ju något gå sönder men det är en annan historia. En välskött motor av denna kalibern och som används på rätt sätt, stoppar för tusentals timmar.
 8. Hej Har snabbläst tråden så det kanske talats om tidigare. Men har i sommar servat en kad 44, denna gick varm och impellern var nernött. Bytte impellern men gick varm vid högre varv igen. Summa summarum visade det sig att det låg gamla impeller rester i sugslangen. Bitar ska inte kunna ta sig vidare in i systemet om sjövatten filtret är rätt monterat. Nu låg bitarna i sugslangen mellan servo kylaren och sjövatten pumpen. Vid låga varv gick det bra. Men när flödet ökade la sig bitarna ivägen uppe i huset och vattnet ströps. Torrsatte tog grovdammsugaren och fick ut rejält med gamla delar. Åter i sjön kylde okej. Ett annat fel kan vara tjyvluft vid insuget på drevet. Anslutning för intagsslang kan spricka vilket då leder till minskad mängd kylvatten. Lycka till// Peter
 9. Ehhh när en båtmotor kommer upp i arbetstemp 90 grader och termostaterna är vidöppna, är det full cirkulation i systemet, och vid 3000 varv/min så blandas vätskorna tämligen bra. Sedan så tömmer sig turbons kylvatten i expansionskärlet så där blir bra cirkulation med. Att de skulle bli så dålig mix med glykol och vatten har jag aldrig hört talas om.
 10. Nej på din fråga. Behöver du en rem akut? Har för mig Volvo 740 har lika mått. Men du måste kolla om det var så, minnet räcker inte alltid till.
 11. Aha låter intressant, får höra med dem. Tackar för infon.
 12. Nej den som gjorde panelerna till nimbus har gått upp i rök tror jag. Sökt företaget överallt och personen som äger tillverkningen. Men utan resultat. Hade gärna velat ha en i RF. Men blir att tillverka i teak själv tyvärr.
 13. Finns bilder i min renoveringstråd jag tidigare hänvisade till
 14. Går att prova det recept du föreskriver. Men om vingarna är så hårt fastkorroderade så är risken stor att spelet mellan vingar och innerkant turbohus blivit för stort. Och då är turbon slut, har du ett spel på 0.2 mm mellan ovan nämnda har turbon gjort sitt. Det är inte körtiden som skrotar turbon det är stilleståndet. Jag vet att någon firma renoverar turbos och då fräser in en rostfri svepplåt för att undvika dessa problem. Men huset är fortfarande gjutjärn och efter tid kommer det ju att rosta under plåten vilket kan leda till att den ändrar form. Då får man andra problem som kan vara värre.
 15. Skruvade löst allt trä, slipade ner så jag fick en ren träyta. Lackade sedan med international original fernissa. Lackade 8 lager med lätta slipningar emellan. Fernissan fyller porerna ordentligt och bygger upp ett starkt slitlager med djup.
 16. Olja använder jag bara på teaken ute på badbryggan. Och där kör jag lefant teakolja. Lacken är vanlig fernissa. Båda produkterna kommer från hjertmans.
 17. Använd hellre ett gängtätningslim loctite typ. Skulle du mot förmodan få in lin eller gängtejpsrester i pumpen blir det inte så bra.
 18. Träslaget är teak, slipa lacka med hederlig båtfernissa eller olja dem . Jag lackade dem då det är snyggare med en blank list mot den blanka vita plasten. Du kan söka upp min renoveringstråd " då har man bytt båt då " där finns bilder på alla träslag samt behandling. Lycka till. Om du ska skruva bort listen vid dörren som låset sitter i så tänk på att det sitter med mutter från insidan. Lite pill att komma åt dem. Men det går, akta bara så du inte bryter sönder listen i ilska då du ska skruva bort den.
 19. Yanmar veckans alla dagar!
 20. Drev fram till dpd har m16 f.om dpe är det m20.
 21. Nej jag har en 43a själv och det är lika på alla kadarna
 22. Kompressorn ska gå i vid 1740 varv och ur vid 2900. Turbon börjar ladda vid 2200 varv och matar på fullt vid 2900.
 23. Har du rengjort slangarna? Ligger skit i dem med. På de flesta äldre motorer som har en vanlig diesel pump brukar det finnas en mässingsil mot inloppet i pumpen denna kan bli tåt vid alg växt kolla upp om du har en sil på sugsidan.
 24. Lite synpunkter från mig. 1. Plattrem finns till kompressor ( visas i bild ) samt till motorns cirkulationspump. 2. Kilrem finns på generator samt servopump. 3. Orsak till avsliten Generatorrem, är troligen att remmen glidit ur spår och slitits av, Vid nymontering rem, måste man efterspänna ganska snart då remmen satt sig i spåret, gör man inte det så kommer den sträcka sig och slakna. Risken är då att den hoppar ur spår och som hos dig knäcks. 4. Remmarna skall spännas efter ett speciellt mönster, plattremmarna med moment nyckel, spännes 35-40 nm. Kuggremmarna spännes till att det kan tryckas neråt cirka 10 mm. Följes inte momenten vid spänning finns risk för haveri på cirkulationspumpens lager, med läckage och lagerhaveri som följd verkan. För att montera generatorremmen måste du ta bort kompressorns plattrem , och demontera remskivan som driver kompressorn. Spännaren som spänner generator samt servopump är låst med en låsmutter på baksidan. Denna måste du släppa på för att kunna vrida på gängsstången som spänner ut generator, en del glömmer släppa låsmuttern och kröker då gängstången. 5. Turbo ? är det kompressorn du menar som pyser, just detta fenomen ljud kan uppkomma om det är luftläckage i skarvarna på kompressorröret, det svarta rör som ligger över motorn är anslutet med gummitätning samt slangklämma är de inte åtdragna läcker kompressorluften ut där, och turbon får inte den överladdning den behöver.
 25. Och jag har bara bra erfarenheter av nämnda företag.
×
×
 • Create New...