Gå till innehåll
söndag 25 februari 2018

Minuten

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  154
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

7 Neutral

Om Minuten

 • Placering
  Örlogskapten

Contact Methods

 • Website URL
  http://bewert.se
 1. Äldre inombordsmotor

  Jag har en motor från 79 i min motorseglare, sötvattenskyld penta, den går alldeles utmärkt än i dag så jag låter den sitta kvar i båten några år till. I båten jag hade innan satt en sabb från 63, även denna sötvattenskyld, lagerbyte gjordes på den och den gick utmärkt när jag sålde den båten för ett par år sedan, tror den motorn tuffar och går än i dag utan några större problem.
 2. fm radio

  I min båt ligger radioantennen instoppad i ett stuvfack. finns inte tillstymmelse till jordplan. Det är en bilantenn med vanligt stelt spröt. kanske någon meter i längd vad jag kommer ihåg. en vanlig antennsladd som satt i bilarna förr kopplar ihop radion och antennen, vet inte till vilken bilmodell antennen är, men det funkar säkert med vilken som. Funkar i alla lägen som jag varit med om hittills. Tror inte jag skulle få bättre mottagning om jag monterade den i masttoppen, känns mest som om det skulle bli en massa merjobb helt i onödan. Har en plastbåt med mahognyinredning.
 3. Koppla in antik VDO sumlog

  Har en fungerande i min båt, men mätarnålen har krökt sig (troligtvis i samband med bottenspolningen vid upptagningen något år) kanske går att fixa om det går att få loss glaset på mätaren, någon som vet hur det sitter fast? Tycker det är skoj att ha orginalinstrumenten kvar i båten så jag vill inte ta bort detta. Använder gps för dessa data vid navigeringen (även denna gammal, inköpt och monterad före plottern kom)
 4. Vad har ni för grill i båten?

  Jag har denna http://www.biltema.se/sv/Fritid/Tradgard/Grill/Grillar/Hopfallbar-grill-2000036073/ , tar liten plats undanstuvad, bra att grilla på samt att den är billig.
 5. Tips mottages!

  Är det ett teakdäck så räcker det med att slipa och olja tills du får en bra yta på oljan. Trät runt själva däcket skulle jag skrapat rent, slipat och lackat, är det mahogny så hade jag börjat med en mahognybets för att få fram rätta färgnyansen på trät. När du lackar lägger du ett eller kanske 2 lager med utspädd lack för att sedan lägga 3-4 lager. Trät på insidan båten behöver kunna släppa ut fukt för att hålla i många år framöver, använd därför en lämplig olja till detta (ingen lack eller färg eftersom det stänger in fukten i trät). I kölsvinet kan du använda en oljebaserad färg som tillexempel internationals dambolin eller hempels farvolin så blir det lättare att hålla rent och snyggt.
 6. Plasta däck på träjulle

  Varför plasta? Är det inte bättre att reparera eller lägga om däcket om det är så dålig.
 7. Välja segelbåt med djup eller grund köl

  Beror väl på hur man själv väderar egenskaperna, själv har jag en motorseglare, seglar utmärkt för mina krav. Sticker endast 95 cm djupt vilket är underbart då man går in i naturhamnar, kan lägga mig där andra inte kan komma in. Hur vill du använda båten och vilka egenskaper är viktiga för dig och din familj är det som avgör vilken båt du skall välja, känns en båt rätt för dig så är den troligtvis den rätta båten för just dig.
 8. Hur värderar ni timmar på båtmotorer

  Mycket prat om driftstimmar här, men vet inte om jag tycker timmarna är det viktigaste. Jag har själv en Penta md 17 som är från 79, har inte en aning om hur många timmar den gått, men den funkar klanderfritt. Att ge den de den behöver i service och reparationer, att den är sötvattenkyld och körs med förnuft är det viktigaste. Min har tuffat på i 38 år och går troligtvis i många år till. I min förra båt hade jag en sabb 2g, den gick i 43 år innan det var dags att byta ringar och lager i den, detta gordes och motorn tuffade på för att någon gång i framtiden kanske bytas. Denna var körd i yrkesfiske från 1963 fram till 90-talet någon gång. Inte heller denna motor hade någon timmräknare, men fick service och reparationer efter vad den behövde, samt att den var sötvattenskyld sedan starten 1963. Motorn tuffar och går än i dag fast med en ny ägare. Tror nog att man inte behöver hänga upp sig allt för mycket på driftstimmarrna utan det är annat som avgör när en motor är dags att byta.
 9. Hur lär jag mig att manöverera en båt?

  Har inte läst allt i denna tråd, men kunde inte se något om kryssarklubbens kurser. de har manövreringskurser på många olika ställen i vårt land, vet att det finns här i Göteborg och hittade http://sxk.se/aktiviteter/stockholmskretsen/manovrering-och-tillaggning-motorbat-stockholmskretsen-0 för dem som bor i Stockholmstrakten. kolla med SXK så hittar du säkert någon kurs nära där du bor.
 10. trycklager sabb typ G

  det är reversering glömde skriva det=) Tror jag hittade det försten. Kollade en extra gång i instruktionsboken efter ni sa att det troligtvis är det första lagret från propellern sett. Ser ut som det sitter i själva reverseringen. I instruktionsboken kallar dom det för omstyringskulelager. Ska skruva loss och kolla när tillfälle ges=) Tackar Tror nog du har rätt, Trycklagret sitter i propellern (trycker på akterstäven och inte på motorn), kommer ljudet från motorn så är det troligtvis det lagret som har nummer 11 i denna skiss. (hade själv en sabb 2G för några år sedan innan jag bytte båt).
 11. hittar inte rätt plywood

  Blir nog svårt att hyvla i plywood, gjorde ett besök på Interwoods hemsida (grossist i Göteborg) de har 9mm luanplywood i sitt sortiment. Gäller för dig att hitta en firma som säljer eller kan beställa hem till dig.
 12. Motorseglare

  Har en LM27 som både jag och familjen tivs ypperligt i, seglar bra för att vara en motorseglare och är bekväm att semestra i och vara ute där man trivs bäst.
 13. Båtplats i Göteborg. Vad göra?

  Visst är det ett antal år sedan ursprungsfrågan stäldes och jag hoppas trådskaparen har fått tag på en plats, men när det gäller kötider i göteborg så har detta förbättrats. Grefab har under den gångna sommaren haft platser utan kö, detta för båtar mindre än 8,5 meter i Björlandahamnen. I övriga hamnar samt för större båtar i Björlanda finns fortfarande kö av varierande längd. Detta enligt infomation som Grefab lämnade ut under försommaren/sommaren till båtföreningarna i deras hamnar. Hur köfrågan ser ut nu under hösten eller till våren vet jag inget om.
 14. dubbel eller enkel tamp till gummibåten ...

  Jag gör som flera andra nämt tidigare i kommntarena. enkel lina med hanfot vid gummijollen. Detta gör att belastningen kommer på 2 dragöglor i stället för bara på 1 av dem, dessutom ligger jolllen mer still i sidled när vi drar den med detta arrangemang.
 15. Flaggregler...

  Detta fick mig att börja fundera på vad som gäller. Jag har alltid satt upp flaggan på morgonen och tagit ned den ungefär klockan 21 när jag ligger i hamn. Under färd har jag alltid haft den uppe oavsett tid på dygnet. Jag kommer att fortsätta med detta men gogglade. Hittade följande sida som beskriver vad som gäller http://www.nationalflagg.se/flaggregler-ombord.html
×