Gå till innehåll
onsdag 20 juni 2018

Minuten

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  159
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  1

Minuten senast vann den dag 16 Juni

Minuten hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

8 Neutral

Om Minuten

 • Placering
  Örlogskapten

Contact Methods

 • Website URL
  http://bewert.se
 1. Minuten

  Gasolkök med engångstuber i båt

  säkert ett riktigt bra kök, men vart tar gasen vägen om tuben börjar läcka eller kanske säkerhetsventilen i tuben börjar släppa ut gasen? tänk på att gas är tyngre än luft och lägger sig på lägsta platsen i båten, räcker med en liten gnista för att den skall tända. Jag skulle ha gjort en riktig gasinstallation i stället, med ett dränerat utrymme för gasflaskan efter konstens alla regler.
 2. Minuten

  Solcellspanel via stickpropp

  har sån kontakt till en av mina solceller och en liknande till den andra, funkar utmärkt utan glappkontakt för mig. De sitter inne i under doghouset. Hade förr problem med kontaktdornet på däck som ledningarna till masten kopplades in i, fick tipset att smörja in detta med vasselin vilket jag gjort sedan dess och har inte haft några problem med kontakterna efter det (smörjer in kontakterna till solsellerna med).
 3. Minuten

  Vodia mekaniker Göteborg

  Penta servicen I Tångudden är auktoriserad på just pentamotorer, om dom inte har borde dom veta vem du skall kontakta.
 4. Minuten

  Hjälp mig välja!

  Finns skeppsmasken i områdena båten kommer att röra sig i? i så fall behöver du skydd mot den.
 5. Minuten

  Borrat hål i aktern - roddbåt

  Kan det vara tänkt som en självläns tro.
 6. Minuten

  Äldre inombordsmotor

  Jag har en motor från 79 i min motorseglare, sötvattenskyld penta, den går alldeles utmärkt än i dag så jag låter den sitta kvar i båten några år till. I båten jag hade innan satt en sabb från 63, även denna sötvattenskyld, lagerbyte gjordes på den och den gick utmärkt när jag sålde den båten för ett par år sedan, tror den motorn tuffar och går än i dag utan några större problem.
 7. Minuten

  fm radio

  I min båt ligger radioantennen instoppad i ett stuvfack. finns inte tillstymmelse till jordplan. Det är en bilantenn med vanligt stelt spröt. kanske någon meter i längd vad jag kommer ihåg. en vanlig antennsladd som satt i bilarna förr kopplar ihop radion och antennen, vet inte till vilken bilmodell antennen är, men det funkar säkert med vilken som. Funkar i alla lägen som jag varit med om hittills. Tror inte jag skulle få bättre mottagning om jag monterade den i masttoppen, känns mest som om det skulle bli en massa merjobb helt i onödan. Har en plastbåt med mahognyinredning.
 8. Minuten

  Koppla in antik VDO sumlog

  Har en fungerande i min båt, men mätarnålen har krökt sig (troligtvis i samband med bottenspolningen vid upptagningen något år) kanske går att fixa om det går att få loss glaset på mätaren, någon som vet hur det sitter fast? Tycker det är skoj att ha orginalinstrumenten kvar i båten så jag vill inte ta bort detta. Använder gps för dessa data vid navigeringen (även denna gammal, inköpt och monterad före plottern kom)
 9. Minuten

  Vad har ni för grill i båten?

  Jag har denna http://www.biltema.se/sv/Fritid/Tradgard/Grill/Grillar/Hopfallbar-grill-2000036073/ , tar liten plats undanstuvad, bra att grilla på samt att den är billig.
 10. Minuten

  Tips mottages!

  Är det ett teakdäck så räcker det med att slipa och olja tills du får en bra yta på oljan. Trät runt själva däcket skulle jag skrapat rent, slipat och lackat, är det mahogny så hade jag börjat med en mahognybets för att få fram rätta färgnyansen på trät. När du lackar lägger du ett eller kanske 2 lager med utspädd lack för att sedan lägga 3-4 lager. Trät på insidan båten behöver kunna släppa ut fukt för att hålla i många år framöver, använd därför en lämplig olja till detta (ingen lack eller färg eftersom det stänger in fukten i trät). I kölsvinet kan du använda en oljebaserad färg som tillexempel internationals dambolin eller hempels farvolin så blir det lättare att hålla rent och snyggt.
 11. Minuten

  Plasta däck på träjulle

  Varför plasta? Är det inte bättre att reparera eller lägga om däcket om det är så dålig.
 12. Minuten

  Välja segelbåt med djup eller grund köl

  Beror väl på hur man själv väderar egenskaperna, själv har jag en motorseglare, seglar utmärkt för mina krav. Sticker endast 95 cm djupt vilket är underbart då man går in i naturhamnar, kan lägga mig där andra inte kan komma in. Hur vill du använda båten och vilka egenskaper är viktiga för dig och din familj är det som avgör vilken båt du skall välja, känns en båt rätt för dig så är den troligtvis den rätta båten för just dig.
 13. Minuten

  Hur värderar ni timmar på båtmotorer

  Mycket prat om driftstimmar här, men vet inte om jag tycker timmarna är det viktigaste. Jag har själv en Penta md 17 som är från 79, har inte en aning om hur många timmar den gått, men den funkar klanderfritt. Att ge den de den behöver i service och reparationer, att den är sötvattenkyld och körs med förnuft är det viktigaste. Min har tuffat på i 38 år och går troligtvis i många år till. I min förra båt hade jag en sabb 2g, den gick i 43 år innan det var dags att byta ringar och lager i den, detta gordes och motorn tuffade på för att någon gång i framtiden kanske bytas. Denna var körd i yrkesfiske från 1963 fram till 90-talet någon gång. Inte heller denna motor hade någon timmräknare, men fick service och reparationer efter vad den behövde, samt att den var sötvattenskyld sedan starten 1963. Motorn tuffar och går än i dag fast med en ny ägare. Tror nog att man inte behöver hänga upp sig allt för mycket på driftstimmarrna utan det är annat som avgör när en motor är dags att byta.
 14. Minuten

  Hur lär jag mig att manöverera en båt?

  Har inte läst allt i denna tråd, men kunde inte se något om kryssarklubbens kurser. de har manövreringskurser på många olika ställen i vårt land, vet att det finns här i Göteborg och hittade http://sxk.se/aktiviteter/stockholmskretsen/manovrering-och-tillaggning-motorbat-stockholmskretsen-0 för dem som bor i Stockholmstrakten. kolla med SXK så hittar du säkert någon kurs nära där du bor.
 15. Minuten

  trycklager sabb typ G

  det är reversering glömde skriva det=) Tror jag hittade det försten. Kollade en extra gång i instruktionsboken efter ni sa att det troligtvis är det första lagret från propellern sett. Ser ut som det sitter i själva reverseringen. I instruktionsboken kallar dom det för omstyringskulelager. Ska skruva loss och kolla när tillfälle ges=) Tackar Tror nog du har rätt, Trycklagret sitter i propellern (trycker på akterstäven och inte på motorn), kommer ljudet från motorn så är det troligtvis det lagret som har nummer 11 i denna skiss. (hade själv en sabb 2G för några år sedan innan jag bytte båt).
×

Viktig Information

Maringuiden använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan ändra dina inställningar för detta, annars räknar vi med att du godkänner detta. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Användarvillkor och GDPR policy Sekretesspolicy