Jump to content
Thursday 01 June 2023

Craycoat

Medlemmar
 • Content Count

  457
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Craycoat

 1. Den har förmodligen gått ut ur motorkåpan tillsammans med huvudkablaget på väg fram till instrumenteringen.
 2. Hej! Kan vara att flottören inte längre flyter eller otät nålventil i VSTn. Med lite tur är det bara att rengöra nålventil och ventilsätet.
 3. Om motorn råkats vändas över på fel sida under transport så kan motorolja komma in i förgasaren. Det skulle förklara röken och att den går dåligt. Du behöver förmodligen rengöra förgasaren för att få ordning på problemet. Kolla på Youtube, finns många videos där om hur du går tillväga.
 4. Jag kan mer om Suzuki motorer är jag rädd. Jag känner inte till att det ska gå att synka insuget på denna typ av motor. MAP sensor ska hålla koll på trycket och alla cylindrar delar på samma insug så det blir automatiskt samma tryck. Däremot är det en lite mer komplicerad procedur att ställa tomgången rätt. Först måste motorn varmköras. Sedan måste IAC ventilen låsas till ett fixerat läge ca 15%. Därefter justerar man in tomgången på bypassskruven. Om du hoppar över att fixera IAC så kommer den att försöka hålla motorvarvet konstant medans du skruvar, då blir det ingen bra inställning.
 5. Det stämmer jag tänkte inte på att Yamaha använder sig av en TPS för att beräknat insprutningstiderna. Om den inte ger korrekta värden så lär gången påverkas. De flesta sensorerna brukar ha ett felsäkert läge. Du skulle kunna prova att koppla ur kontakten till TPS sensorn och se om det hjälper. Du har även en MAP sensor i insuget som ger information till motorstyrningen så motorn borde kunna testköras utan TPS.
 6. Ja där tror jag du har hittat en bra allround båt som passar för kortare turer (1-2 dagar). AMT har bra rykte, och 210 DC har hyfsad bottenvinkel 20gr vilket borde ge skön gång även i motsjö.
 7. Ok lycka till! gick den dåligt även innan tändstiftsbytet?
 8. Sandströms bygger budget båtar medan Micore är lite mer exklusiva. Huruvida det avspeglar sig på den faktiska byggkvalitén kan jag inte uttala mig om. Ni har som sagt verkligen kollat på 2 extremt skilda skapelser. Hyttbåten är mer för transport till och från sommarstället och den öppna båten är mer nöjesresor på dagar när solen skiner. Jag skulle nog välja något mittemellan om jag var osäker på vad jag ville ha, typ en HT eller DC båt.
 9. Godkväll! Ja då vet vi att den går på samtliga cylindrar på tomgång i alla fall. Hur gamla är tändstiften?
 10. Det låter som att den inte går på alla cylindrar i alla fall. Förmodligen är det 3an och 4an med tanke på dina observationer, men det kan vara bra att få det bekräftat. Kan du kolla vilken eller vilka cylindrar som inte fungerar genom att dra ut tändkablarna en åt gången och lyssna om motorgången inte förändras så har du hittat cylindern som felar. Cylinder 3 och 4 delar ju inte tändspole, så det verkar lite konstigt att dessa två skulle lägga av men inte 1:an och 2:an.
 11. Glödstiften kan du nog bortse ifrån, det är bara någon som försöker göra sig lustig. Har du provat att koppla ur stoppkretsen?
 12. Om kamaxeln har glidigt så är det nog säkrast med en helt ny kamaxel. Vissa delar på kamaxeln är bara påpressade som ett friktionsförband, tillexempel så är kuggkransen i botten av kamaxeln påmonterad på detta vis. Har det glidigt en gång så är det friktionsförbandet försvagat och kommer glida lättare igen. Men en ny kamaxel är dyr, så det gäller att ha tur om man ska hitta någon begagnad. Du kan ju chansa på att den inte kommer glida, problemet är att denna motorn är av typ ”interferance” vilket innebär att kolven kan slå sönder ventilerna.
 13. Det är inte så noga på splinesen på drivaxeln. Propelleraxelfett brukar ha oxidationshämmande egenskaper, inte för att det brukar vara något problem på drivaxeln, men den skulle jag kört på.
 14. Det borde i och för sig inte vara något problem då motorn har en Cmp-sensor på kamaxeln. Du kanske kan koppla in en tändningslampa runt tändspolen på cylinder 1 och kolla så att den ligger på 7gr btdc vid start. Det har varit andra som har haft problem med att delar i kamaxeln har glidigt på dessa Suzuki motorer vid grundstötning och i så fall skulle även Cmp sensorn skicka signalen i fel läge.
 15. Är du säker på att du inte har förväxlat takterna när du ställt in kamaxeln så att tändningen kommer i avgastakten istället för kompressionstakten?
 16. Jag fyller på lite på föregående talare. Tändläget kollar du med en tändningslampa. Den ska vara 7gr BTDC när du försöker starta motorn.
 17. Hej, kan du lägga upp en film på motorn när den varvar upp?
 18. Det finns ingen inställningsmöjligheter för att justera bränslemängden på högfartsmunstyckena. Låter mer troligt att det skulle vara för lite bränsle som är problemet. För att ta reda på om det är bränslebrist så kan du prova följande; när motorn börjar självdö dra på fullgas. Om detta förvärrar felet, påskyndar självdöendet, så är det ett tecken på bränslebrist.
 19. Det är inget fel i datasystemet på din motor, det är ett problem med bränsleleveransen. Jag brukar felsöka genom att koppla en bypass förbi olika enheter. Även lågtryckspumpen går att förbikoppla om man konstant pumpar på blåsan går det att hålla igång motorn på tomgång. Det kan även vara en slang som ligger i kläm, är veckad elller ligger emot någon varm motordel.
 20. Jag skulle felsöka bränslesystemet mellan blåsan och VSTn. Möjliga orsaker till symptomen som du beskriver är; 1, Backventil vid snabbkontakt (din motor har förmodligen ingen snabbkontakt då detta främst finns på mindre motorer utan fast tank) 2, Blockering i bränslefilter (löv eller något stort som kan blockera utlopp från filterbehållaren) 3, Backventiler i bränslepumpen (se tidigare inlägg från Guestsson) Nålventilen i VSTn känns som en mindre trolig orsak, men om inget annat löser problemet så kanske det är värt att kolla.
 21. Guestsson är bättre på elmätning än mig, men jag tror inte att enheten fungera som den ska om den inte har jordkabeln inkopplad. Sedan är det ovisst vad du får för resultat på multimetern då utgående likspänningskurvan pendlar, det är alltså ingen konstant spänning som kommer ut ur likriktaren utan den pulserar som en växelström, med skillnaden att undre delen av kurvan är avklippt.
 22. Ok det var ju en annan femma. Det du skriver om att du bara mäter upp 0,7v dc är det mellan plus och minus, eller är det skillnad 0,7v dc mellan påslagen och avstängd motor?
 23. Vad visar multimetern om du ökar varvtalet? Laddning med 12,8v är inget konstigt vid tomgång. spänningen ska öka linjärt med varvtalet upp till cirka 14,5v där laddningsregulatorn går in och håller nere spänningen.
 24. Var mäter du likspänningen? Det ska helst göras över batteripolerna. En vanlig multimeter kommer inte visa ett tillförlitlig mätvärde på dc ut från laddningregulatorn, i så fall behöver du ett oscilloskop för att se var likspänningskurvan har sitt maxvärden.
 25. Låter som att det är bränslerelaterat, rengör förgasarna och kolla bränslefiltret.
×
×
 • Create New...