Jump to content
Monday 03 October 2022

Craycoat

Medlemmar
 • Content Count

  401
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Craycoat

 1. Jag tror att TS menar på väg ut till skvallerstrålen, detta vattnet är inte så varmt då det plockas ut från motorblocket nära inloppet.
 2. Om du har plockat ut både termostat och termostathus då ska det flöda ganska ymningt med vatten ur detta hål även på tomgång. Detta gäller oavsett om du har en poppet eller ej. Då skulle jag misstänka tidigare föreslagna tyvärr.
 3. Det finns ingen spärr för backning, bara på modeller utan trimtilt.
 4. Innan du demonterar halva motorn, har du kollat om termostaten och "poppet valve" (om du har en sådan) öppnar och stänger vid rätt temperatur/tryck.
 5. EFI motorer brukar vanligtvis ha en vattenkylning på sidan av VST tanken för att bensinen inte ska bli för varm. Jag misstänker att det beror på att högtryckspumpen får svårt att pumpa upp bensinen till rätt tryck om bensinen blir för varm och börjar förånga.
 6. Inget konstigt med det där bilderna.
 7. Hej! Vad menar du med att ingenting går? Går startmotorn inte runt, inget klick från startmotorrelät?
 8. Det blev ett litet sidospår TS borde iallafall börja med att undersöka sitt val av propeller. Man ska helst ligga på övre delen i varvtalsintervallet, alltså nära 6000rpm. Fyrbladig propp greppar mycket bättre i vattnet, så det blir mer momentan belastning när man lägger i växeln också, så motorn hinner kanske inte reagera (öppna iac ventilen) förrän det är för sent. Felsöka propellern tar cirka 10 min och är gratis om TS har den gamla 3 bladiga propellern kvar, utreda bränslesystem i en Efimotor tar lång tid plus att det krävs specialverktyg och en verkstadsmanual.
 9. När man pratar om båtar finns det uppenbarligen alltid någon ingenjör som har fått genomföra någon galen idé. När det gäller Japanska motorer brukar de satsa på lite mer säkra och beprövade metoder.
 10. Låter som de har dragit en vals för att slippa ta tag i problemet med din motor.
 11. Jag har aldrig hört talas om cylinderavstängning på båtmotorer, de är konstant under hög belastning så det borde inte finnas något syfte att stänga av cylindrar. Var har du fått den informationen ifrån?
 12. Du har inget som blockerar propellern? Fiskelina eller sjögräs brukar skapa obalans och dålig gång på låga varvtal. Ibland kan man behöva demontera propellern för att upptäcka exempelvis en fiskelina. Maxvarvtalet känns också lågt, men det kan ju ha att göra med påväxt på skrovet eller fel stigning på propellern.
 13. Här hittar du också sprängskisser till Honda BF8 motorer. https://www.hondapartshouse.com/oemparts/c/honda_marine_outboard_engine_bf8_models/parts
 14. Det är lite svårt att hitta rätt sprängskiss baserat på din modellbeteckningen, det ska vara några till siffror och bokstäver typ BF8D1 SA, men det kanske ändå är samma förgasare. Du får kolla om denna verkar likna din förgasare och om du kan se en justerskruv på inringat ställe. Numera brukar tillverkaren plugga justerskruven så att man inte ska dit och fippla. Om du ändrar inställning så är det en bra idé att skruva in ställskruven och samtidigt räkna varv, på så sätt kan du alltid få tillbaka ursprungsinställningen om du skulle misslyckas med justeringen. Justera denna skruv när motorn är varm, skruva ut den ett halvt varv i taget tills att du uppnår högsta tomgångsvarv, då har du rätt bensin/luftblandning.
 15. Ja det är imponerande, luktar den olja eller bensin? Jag skulle säga att med väldigt stor sannolikhet beror dina problem på läckande bränslepump, läckande förgasarventil, eller felaktig mängd oljeinblandning. Alternativt en kombination av ovannämnda fel. För övrigt ser ju motorn väldigt fin ut.
 16. Har du provtryckt bränslepumpen och förgasarventilerna? Ibland går det hål i membranet till bränslepumpen vilket får till följd att bensin flödar in i vevhuset. Plocka loss pumpen och pumpa in luft (0,5 bar räcker) i inkommande bensin anslutningen samtidigt som du håller för utgående med fingret (låt anslutningen till vevhuset vara öppen då det är denna du vill provtrycka). Om membranet är tätt så ska den hålla trycket under cirka 10 sek. Gör samma sak med förgasarna, håll upp flottören (löst) och provtryck inkommande bränsleanslutningen med luft 0,5bar och se om någon inte håller tätt.
 17. Det brukar finnas en plomberad justerskruv till lågfartsmunstycket. Vad har du för serienummer eller modellbeteckningen?
 18. Jeepdunkspump är smidigt. Samma princip som en hävert, men anpassad slanglängd och koppling till jeepdunk. Häverten initieras av att man pumpar ner luft i dunken för att skapa övertryck.
 19. Orkeslöshet vid hastigt gaspådrag brukar oftast innebära bränslebrist. Hur beter den sig mer exakt blir den orkeslös vid hastigt gaspådrag, eller inträffar det vid höga varvtal? Är det någon skillnad utan/med belastning (när växel är i) Kanske en video är bra för att se hur den beter sig. Det kan också vara av värde att studera befintliga tändstift efter att motorn krånglat, är de blöta eller torra!?
 20. Det sitter väl inget filter efter lågtryckspumpen!? Det brukar vara ett filter innan lågtryckspumpen (den du har fotat), sedan är det ett filter/sil inne i VST-tanken som inte går att se. Till sist så har vissa motorer ett filter på högtrycksledningen mellan VSTn och spridarna.
 21. Antingen så är det ett fellarm eller en överhettning. Jag skulle ändå tro att du har ett problem med överhettning om motorn varnar för detta konsekvent när du går ur plan. Hade felet uppstått oregelbundet är fellarm mer troligt. Eftersom du kollat och bytt det mesta i kylsystemet (även impellern förutsätter jag), så är väl det mest troliga någon blockering i kylkanalerna runt cylindern eller avgassystemet som får tempgivaren att ge utslag. Tyvärr är det en stor operation att rengöra dessa kanaler som innefattar att demontera stora delar av motorn för att komma åt. Eftersom motorn har några år på nacken så kanske det är bättre att köra och acceptera felet. En sak du skulle kunna prova är att byta till kallare tändstift, det brukar kunna sänka cylindertemperaturen med några grader, vilket kanske räcker i ditt fall. Om du kör på DCPR6E så byter du till DCPR7E istället. 7:an sotar igen något snabbare än de varmare 6 tändstiften, men bidrar istället till att hålla nere cylindertemperaturen.
 22. Suzuki har 2 stycken temperaturgivare som kan ge temperaturlarm. Ena sitter på cylinder och andra sitter på avgaskanalen. Temperaturlarm orsakas av att temperaturen överskrider 121°C vid någon av mätpunkterna eller att temperaturen förändras mycket över kort tid. Jag skulle misstänka att din motor larmar på grund av att temperaturdifferensen blir för stor över kort tid när du minskar gaspådraget. Det finns en ventil som ska upprätthålla rätt vattentrycket i kylsystemet, kolla om denna verkar ok. För att hitta var delen sitter på din motor kan du söka på "SUZUKI WATER PRESSURE VALVE REPLACEMENT" på youtube.
 23. Jag skulle nog råda dig att kontakta återförsäljaren och kolla om detta är ett känt fel på motorerna. Låter som att bränsletrycket är för lågt eller att map sensorn ger felaktiga värden. Hur som helst så är det svårt att felsöka utan specialverktyg och en servicemanual. Bättre att låta ÅF ta det på garantin.
 24. Beter den sig likadant när motorn är varm?
 25. Tomgången sköts av IAC ventilen, ej att förväxla med ventilhuset. Det första du bör göra är att kolla att denna inte är igensatt och att den öppnar vid tillslagen tändning. Om detta fungerar som det ska så finns det även en bypass skruv som reglerar tomgången och ska kalibreras varje 200h.
×
×
 • Create New...