-
Content Count
1,344 -
Joined
-
Last visited
-
Ju förr, destå bättre
-
Med en 100W solcell kan du ha kylskåpet med Danfoss BD35 kompressor på konstant hela sommaren. Vet av erfarenhet.
-
Det är ännu inte belagt med något straff, men de som har förbjuden färg måste åtgärda det. Hur lång tid man har på sig är oklart. Man måste även ta hand om allt slipdamm och lämna för destruering. Det som är lite underligt är att zink är förbjudet i bottenfärg medan många har offeranoder i zink. De är förvisso nästan verkningslösa i sötvatten, men släpper säkert ifrån sig mer än bottenfärgen.
-
Alla färger som innehåller tenn, koppar eller zink är förbjudna i insjöar vare sig dom är polerande eller inte och oavsett om dom ligger under någon annan färg. Myndigheterna kontrollmäter med instrument som registrerar halten i alla lager. Stockholms stad håller på att kontrollmäta alla båtar som har hamnplats i Mälaren för att få statistik. Dom har mätt alla båtar på vårat varv och vi har fått en lista på halten för alla båtar. Det enda som hjälper, om man har förbjuden färg i något lager, är att slipa eller blästra bort all bottenfärg.
-
Tack för upplysningen, det var berikande. Gäller även det 1-komponents färger & primer? Eller är det bara vanlig vattenfärg som får användas:) Det gäller inte 2-komp eller "vanliga" färger som inte innehåller biocider.
-
Tänk på att i stort sett alla bottenfärger är förbjudna i insjöar, även om det ligger annan färg utanpå. Se länk: Kemikalieinspektionen
-
Har köpt mina på Watski. https://www.watski.se/Magnesiumanod-1157R
-
Jag har själv båten i Mälaren och vistas även i Östersjön. Har magnesium då båten till största delen ligger i sötvatten. Altenativet är ju att byta anoder då man ska ut i Östersjön. Måste lyfta min båt (18ton) för att byta anoder så det alternativet går bort för min del. Kommer man åt anoderna kan man ju kolla om dom fått någon hinna efter att ha vistats i "fel" vatten och rengöra. Bräckvatten har en salthalt mellan 0,05 och 3%, ytvattnet i Östersjön har 00,6 till 0,08%. Lite tveksam till om vattnet i Mälaren uppfyller bräckvattenkriterier någonstans. Skulle i så fall smaka lite salt.
-
I sötvatten är det magnesium som gäller. De blir överaktiva i saltvatten och kan även efter en tid få en kalkavlagring som försämrar verkan även i sötvatten. Östersjön är bräckt vatten och har man båten där gäller aluminium. Zink är endast för västkusten (saltvatten) och har ingen större verkan i söt ellet bräckt vatten. Dessutom är zink skadligt för miljön (förbjudet i bottenfärger för insjöar). Man ska nog helt enkelt välja anoder efter det vatten som båten huvudsakligen ligger i.
-
Skummad PVC är skivor som har låg vikt då de p.g.a. skummning vid tillverkning inehåller en del luft. Används mycket som skyltmaterial då de går utmärkt att trycka på.
-
Skepp ska vara över 24 meter, lagförslag från regeringen
Riro replied to mrlavin's topic in Motorboats
Du kan även i Sverige ha en båt som är över 12m utan att dern klassas som skepp. Bara den inte både är 12m lång och 4m bred. Från Transportstyrelsen: "Sjölagen delar in fartygen i skepp och båtar. Om fartyget har en längd som är tolv meter eller mer och en bredd som är fyra meter eller mer är det ett skepp. Andra fartyg är båtar." -
Äntligen sommar sol och båt. SKÅL!!!
-
Tänkte sätta nytt innertak i hytten. Taket ska vara i 4mm skummad PVC och fästas i befintiga 4mm stålreglar. Tänkte fästa taket med plastclips, samma typ som sitter i bilar. Någon som vet vart man får tag på plastclips som räcker genom 8mm?
-
Varför krångla till det? Jag använder lacknafta för att ta bort limrester efter silvertejp. Fungerar utmärkt.
-
Tänk på att måla med en godkänd bottenfärg, så du inte behöver göra om jobbet.