Jump to content
Monday 15 April 2024

Viapea

Medlemmar
 • Content Count

  90
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Viapea

 1. Kanonbra tråd och gillar verkligen din båt, så fin. Nu är ju covid inget hinder längre och risken är stor att vi köper en likadan nästa år om vi hittar en fin. En liten undran som jag har är hur mycket motorn låter inne i cupen vid drift, går det att prata med varandra utan att höja rösten?
 2. En DC eller HT på styvt 6m. Så ny motor som möjligt, motorn är viktigare än båten. Bara att leta på blocket. Se till att ni har 20-30k extra då det gärna dyker upp saker som ska fixas. Underhålls fri båt existerar inte. Båt under 6m blir mycket känsligare för vind och sjö, höga fribord är viktigt. Även om ni tänker er inomskärs så kommer ni möta svall från andra båtar mm. Extra tips. Gå en kurs i navigering och manövrering. Inte bara att ge sig ut om man ingen båtvana har, massor mer än att köra båten som man ska känna till. Antar att ni redan har båtplats? Om inte så börja med det, brukar vara svårare än att hitta en bra båt.
 3. Varför inte testa Navionics 2v trial? Det gjorde jag och köpte sen ett abb.
 4. Har tyvärr dålig erfarenhet av Björlandavarvet som sabbade en semester för mig pga slarvfel vid drevservice och som tyckte att jag skulle vänta 1 mån på att dom skulle åtgärda sitt fel för att nu skulle dom ha semester, att min semester blev förstörd brydde dom sig inte om. Så även om det är närmast så rekommenderar jag nån annan.
 5. Marex 290 kan dom hitta en fin för sin budget. Trevlig båt.
 6. Kanonfin båt men vem säljer en fin välskött sådan med få motor timmar för 1 milj?
 7. Leta upp en nimbus 29 dc med nyare motor och i övrigt renoverad och välskött. 10 år gammal båt behöver inte vara bättre än en 25-30 år gammal, även 3-4 år gamla är mycket fix med. Köp en renoverad där det finns dokumentet på vad som är gjort och som ser ut att vara proffsigt utfört. Nimbus 29 med en motor på 230-300 hk är trevlig. OBS! Ej med renoverad 41 motor, den är för klen om ni är 5 pers i båten med packning. Men eg bör ni upp i 32 fot och för så många personer men då räcker inte 1 milj om ni vill slippa massa fix.
 8. Viapea

  Aktivt trim

  Pärlan syns ju knappt bakom monsterbåtarna turisterna kommer i 😅
 9. Viapea

  Aktivt trim

  Glömde filma nu när vi åkte ut men det fungerar kanonbra, justerar väldigt snabbt och bekvämt att inte behöva fundera på trimmet, bara tuta å köra. Gillar att det trimmar ner motorn omgående när man drar av på gasen så det är alltid redo för att snabbt ta båten upp i planing igen. Vill man justera själv så kopplas det ur direkt när man pillar på vanliga trimkontrollen och återaktiveras med en knapptryckning. Rekommenderas.
 10. Kungsö är väl en av få öar med sandstrand å nog därför den e så poppis. Råkade ut för ett märkligt fenomen en bit utanför Kungsö, var nästan stiltje å vi låg där å guppade och tog en fika, helt plötsligt blev hela båten invaderad av getingar, kändes som tusentals, getingar mitt ute på havet 😳 Vi var tvungna att dra gasen i botten för å bli av med dom, jäkligt läskigt.
 11. Viapea

  Aktivt trim

  Har idag installerat active trim på min Mercury 250. Det blåste en del och var rätt tuff sjö så test turen blev inte så lång men det verkar funka riktigt bra, reagerade snabbt och trimmade upp motorn betydligt mer än jag själv brukar göra vid högre farter. Ska bli intressant att testa mer men nu ska det bli blåsigt nån vecka så avvaktar lite. Återkommer med film från nästa tillfälle.
 12. Betydligt lättare och billigare service på en utombordare, och på en såpass liten båt som 6m så gör det massor på utrymmet, en så liten båt med inombordare har oftast ett väldigt trångt och svårmeckat motorrum. Ang stöldrisken så finns det ju väldigt bra motorlås och till en 6m båt pratar vi ju om typ en 100 hästare som man inte bara hakar av och bär iväg med hur som helst.
 13. Viapea

  Båtval?

  Överlägset viktigaste vid köp av beg motorbåt är motorn, tokdyrt att renovera eller byta så leta upp en med nyare motor. Ha inte bråttom när du kollar på en båt, precis vartenda skrymsle och vrå ska noga kikas igenom, en gammal båt kan bjuda på många överraskningar. Köp inte båt för hela budgeten, oavsett hur bra den verkar så dyker det alltid upp nåt som måste fixas. En båt med fast axel bara måste ha bogpropeller för att bli vettigt manöverduglig i trånga hamnar, ankarspel i aktern ett stort plus. Kapell är dyrt så även det en viktig detalj, ja vad är eg inte dyrt på en båt...
 14. Viapea

  Beslutsångest

  Varit avbrott i regn å blåst ett par dagar så vi tog en tur med båten ut å snorkla idag, va nog bara 29gr i vattnet så lite kallt när man doppa sig 🥶
 15. Vill du ha problem så gå på OMC. Vad väger båten? Normalt på en något nyare båt i den storleken så räcker 100-120 hk för 25-30 knop men din kanske är toktung? Du vet vän hur många hk din gamla motor gav och vad den vägde med drev?
 16. Är det nya segel så står det garanterat i annonsen. Men ingen påpekar ju sånt som är mindre bra i båten så nämns inte seglens skick får man nog ta för givet att dom har rätt många år på nacken.
 17. Alla rusframkallande substanser borde automatiskt vara narkotikaklassade. Borde vara tvärtom att man måste söka tillstånd för att få en produkt (ex läkemedel) att inte klassas som narkotika, inte som nu. Det här att ge polisen mer befogenhet borde det bli mycket mer av, extremt sällsynt att det drabbar någon som är oskyldig, nyttan är ofantligt mycket större än risken att någon oskyldig får sin dag förstörd så det är sånt man får ta. Det är ett jvla otyg med folk som inte tar hänsyn till sin omgivning och oftast är det människor som inte går att tala tillrätta om någon annan säger ifrån. Dom allra flesta lär nog dessutom få en varning först. Att polisen skulle kasta sig över folk och felaktigt dela ut böter för störande av ordningen är löjligt långsökt. Det är sånt dom tar till ibland mot dem som är uppkäftiga och förtjänar en liten läxa.
 18. Du tror verkligen på allvar att det kommer bli problem nu med överkänsliga poliser? Jisses...
 19. Viapea

  Beslutsångest

  Jo jag är nöjd, den har överraskat positivt och när jag väl får upp första tonfisken blir jag väl helnöjd. Det är väl nästa grej nu att ordna med fiskeutrustning, kan inte mycket om det området men har en svensk båtgranne som är proffs så ska bjuda honom på ett gäng öl å lura ur honom alla tricks 😄
 20. Viapea

  Beslutsångest

  Har inte haft tid än att testa så mycket så har kvar 15*17 proppen, den kändes bättre än 15*19 som jag fick välja på. Sänkte motorn ett snäpp igen för bättre grepp och vid sjösättningen så varvade den precis ut med mig å tjejen plus fulla tankar, 5560 och max ska vara 5600. Ska testa med lite mer last å kolla så den inte varvar fullt även då. Inte helt lätt att testa olika proppar utan att först köpa dom så ser jag att varvet sjunker lite med nån extra person eller 2 i båten så får proppen va kvar annars får jag kolla vidare. Farten på 40 knop duger gott men vill ju inte att den ska varva ut för tidigt. Kan ju vara så att max på min motor är 5560 och att den gör det även med mer last. Har en 2m dinge som vi paddlar ut med. Om jag ska mecka så går jag ut vid lågvatten, en av fördelarna med ebb att man får båten torrlagd utan att ta upp den 😄
 21. Viapea

  Beslutsångest

  Tog en stund att fixa allt men nu är båten äntligen sjösatt. Har beställt aktive trim som kommer om ett par veckor och tänkte be dom montera trimplanen samtidigt. Jäkligt nöjd med hur den går i sjön, riktigt stadig och planingströskeln e knappt märkbar. Toppar ganska precis 40 knop med 2 pers och fulla tankar. Motorn e ju en V8 men inget klassiskt V8 ljud precis, låter mer som en trimmad symaskin 😅 Iaf tystaste motorn jag har upplevt vilket min tinnitus uppskattar. Men det är gott tryck i den, man skulle haft en bil som kastar sig fram bara man tittar på gasen 😎
 22. Sikaflex funkar även om det är blött, så kan du laga riktigt efter sommaren.
×
×
 • Create New...