Jump to content
Wednesday 07 June 2023

FM75

Medlemmar
 • Content Count

  45
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

9 Neutral

About FM75

 • Rank
  Fänrik

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. FM75

  Båtval

  Patrick Laine är en amerikansk youtuber som har seglat en Bavaria 40 single handled runt Atlanten, Sök på namnet o sailing så hittar du nog rätt. Vet inte mycket om seglingsegenskaperna men har varit ombord på en Bav 40 och den är mycket spatiös och trevlig rent interiört. //F
 2. FM75

  CE-märkning?

  Ja det blir att höra med försäkringsbolag i veckan hur det ligger till. Får inte finnas några oklarheter runt den biten om olyckan är framme. Det här med att utkräva ansvar av tidigare ägare. Har det hänt någon gång och vilken typ av ärende skulle det kunna handla om? Läste på nån hemsida att CE-märkning kunde göras för 25-30 ksek. Innebär det att båten måste återställas till någon form av originalskick? Bort med alla eftermonterade elinstallationer och varenda slang o rör märkta med korrekta serienummer?
 3. FM75

  CE-märkning?

  Precis varit och tittat på en US-båt från början 2000-talet. Fin båt, väl underhållen och har det mesta som skulle täcka våra behov. Men båten är inte CE-märkt. Googlat och kollat lite gamla trådar men blir inte riktigt klok på hur man ska förhålla sig till detta. En tolkning från Transportstyrelsen verkar vara att den knappt får användas överhuvudtaget?? Är det helt hands off och omöjligt att få sålt grejerna den dagen man vill byta eller är det mest frågan om en riskpremie man kan pruta bort? Måste väl finnas rätt många som grötat runt i samma problematik de sista åren.
 4. Härligt! Hur är stickkojen för en fullvuxen man? Får det plats två personer i förpiken?
 5. Gratulerar till en tjusig båt! Fick du någon klarhet i hur lämpliga Finnmastern och Askeladden P79an kändes för vuxna+barn (ett i vårt fall)?
 6. Stortriss var även min första båt. Mastas lätt av och på av två personer. Många år sedan nu men vill minnas att vi började ta av akterstaget och sedan fällde masten framåt. Omvänd ordning vid påmastning.
 7. Borde väl vara en Tejst från Götet. https://www.lunne.se/lunne/Tejst.html
 8. Om inte kappsegling är det primära så finns ju några varianter som kan transporteras i en vanlig kombi för att sedan snabbt (enligt reklamen i alla fall) monteras för segling. Tänker på Tiwal (www.tiwal.com) och Reverso (www.sailreverso.com).
 9. Bra initiativ! Började själv med ett ark i våras men det blev aldrig slutfört. Man behöver ändå åka runt och kika på olika alternativ för att få känslan vad som känns bäst.
 10. FM75

  Båtval?

  Det är Y-bommar. Lite svårt att få fram uppgifter om båtbredd i vattenlinjen för olika modeller (har inte mätt hur högt bommarna går heller) så det blir lite av en gissningslek. Har tänkt en buffert på mellan 50-100 ksek oavsett om det blir motor eller segel. Försökt läsa in mig på fler modeller som skulle kunna passa och en modell som inte känns överprisad är Storebro 31. Bredden på 3.2 m skulle väl kunna fungera också.
 11. FM75

  Båtval?

  Tack för ett utmärkt svar! Båtplatsen i fråga är 3,5 m bred. Borde väl innebära lite max drygt 3 m i bredd på båten? Tack för kommentarerna. Hur mycket är lämpligt för buffert för mer eller mindre oförutsedda utgifter?
 12. FM75

  Båtval?

  Hade egentligen planerat för segelbåt men när nu en riktigt bra båtplats (geografiskt sett) dök upp så visade det sig att den är för grund för segelbåt. Har inte sagt nej än till platsen men då får det ju bli motorbåt istället. Med tanke på vad vi i familjen ska ha båten till skulle det nog fungera minst lika bra. Frågan är då vad man ska titta på? Samma krav som på segelbåt innefattar vettiga övernattningsmöjligheter, någon form av pentry, toa och möjligheten för familjen att dinera tillsammans (gärna ute och/elller inne om möjligheten finns). Efter en del surfande inser jag att budgeten behöver utökas en del jämfört med motsvarande seglare. Har fastnat lite för Nimbus 2600-3003, ev 310, Saga 2x HT. En mindre Viknes kanske är inom ekonomiskt räckhåll. Finns det några andra bra alternativ inom samma ekonomiska spann givet ovan förutsättningar o krav? Har ingen riktigt koll på hur kvalitet o pris korrelerar på motorbåtar.
 13. Skulle jag, med min ringa seglingserfarenhet, ge mig iväg på långa resor skulle jag kikat på L28, L32, Allegro 27 och kanske Vagabond 31.
×
×
 • Create New...