Jump to content
Wednesday 19 February 2020

nsehlin

Medlemmar
 • Content Count

  74
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by nsehlin

 1. Hej När det gäller att köpa batterier från Tyskland kan jag rekommendera https://www.autobatterienbilliger.de/ Vi köpte Exide-batterier därifrån till halva priset jämfört med billigaste svenska butiken jag kunde hitta. // Nicklas
 2. Tack för tipset! Det skall jag kolla nästa gång jag är i båten 👍
 3. Hej på er, Som skrivet i ämnet så har jag en tamd41b och panelen beter sig lite märkligt. Mina observationer: 1. Voltmätaren på panelen visar ca 1v lägre än verkligheten. Jag har mätt både på batteri samt direkt på generatorn (dock inte bak på instrumentet kom jag på nu. 2. Oljetrycksmätaren visar alltid knappt 2kg, varken mer eller mindre. Här kan det säkert vara givaren som är kass också men ihop med de andra sakerna misstänker jag något annat. 3. När jag skall starta motorn får jag ofta hålla nyckeln i läge tre (startläge) ett par sekunder innan startmotorn studsar igång och motorn startar. 4. Ibland under gång så lägger sig varvräknaren på noll en sekund eller två för att sedan komma upp till normal. Min felsökning hittills: - kontrollmätt spänning på batteri och direkt på generatorn vilket visar normala värden - kontrollerat spänningfall mellan generatorn och batteriet vilket också var normalt - dragit en ny jordkabel till panelen vilket inte gjorde någon skillnad - mätt om det är något anmärkningsvärt motstånd mellan jordkontakterna i panelen men hittar inget konstigt Nu funderar jag på om det är risig + eller jordanslutning mellan batteri och motorn som jag inte kan märka med multimetern. Motorn går som en klocka och den separata battiermonitor visar finfina värden... Vad tror ni?
 4. I vår båt får man espresso eller pressokaffe. Espressomaskinen är en italiensk "La Piccola" som använder ESE-pods. Den är liten och smidig och vi har inverter för att strömförsörja den. Pressokanna från Bialetti och Zoegas pressomalda kaffe. Bägge varianterna har sina guldtillfällen tycker jag. En stilla mugg pressokaffe i sittbrunnen en tidig morgon innan frukost eller en god espresso efter lunchen t.ex.
 5. Volvo Penta godkände HVO som bränsle för deras dieselmotorer 2016 och vad jag har förstått så skall det även gälla äldre motorer. Vi har tidigare kört vår tamd41b på ren diesel utan RME eller andra konstigheter men har nu efter vinterns tankrengöring tankat HVO. Motorn har gått ett par timmar efter sjösättning hittills och jag märker än så länge ingen skillnad jämfört med tidigare, förutom att avgaserna inte luktar som tidigare (i positiv bemärkning).
 6. Det är inte konstigare än på en bilmotor. Jag justerar själv på vår tamd41b och jag tror till och med det framgick i handboken hur stor hylsa det är till muttern på vevaxeln. Det enda som bråkade för mig var att jag tappade ner bladmåttet i djupet under motorn två ggr...
 7. En googling gav lite tydligare bevis för att Seaseas slang är Dometic, alltså samma som hos Marinaman. Seasea marknadsför den som "Maxflex". Googlar man på Dometic Maxflex hittar man https://www.dometic.com/sv-se/se/produkter/hygien-och-sanitet/sanitet/tillbehör/dometic-maxflex-38-_-64055
 8. Jag behövde en extra bit utöver den jag beställde från Marinaman och handlade då nämnd slang på Seasea. Jag kan inte påstå att jag är septislangexpert men jag kunde inte se någon skillnad på slangarna.
 9. Jag bytta till denna slang i våras, har funkat fint över sommaren i alla fall. Om jag förstått rätt så kommer den från Dometic. Jag köpte här https://www.marinaman.se/pentry-vvs/toalett/tillbehor-toaletter/septislang-maxflex-38mm . Har inte haft problem med att behöva dra klämmor superhårt för att få det tätt.
 10. HVO har ju högre cetantal och skall enligt vad som skrivs då förbrännas bättre, vet inte om det kan ha med det att göra. Jag har en tamd41b i båten och förbrukningen och belastningen är ju en helt annan så jag kan tänkta mig att det är annorlunda där.
 11. Jag har en intressant erfarenhet om HVO och förbrukning. Jag kör min Golf diesel på ren HVO och innan jag började med det så läste jag på en del (eftersom VW inte formellt godkänt HVO för deras bilar) och läste bl.a. just det kring energiinnehåll och bränsleförbrukning. Faktum är att bilen drar mindre på HVO. Märker ingen skillnad effektmässigt men det är nog svårt i en personbil.
 12. Det skall vara som vanlig diesel utan RME. Här är en text jag kopierat från energifabriken.se: "HVO kan lagras i flera år utan att kvaliteten försämras. HVO lagras i standardcisterner för diesel och har inget problem med vatten, korrosivitet eller bakterietillväxt."
 13. Vet inte om frågan var till mig, men jag kan ju svara för min del. Jag har ganska enkelt att tanka båten från dunkar och har väldigt liten omväg förbi EcoPar på vägen till båten. Nu kommer jag dock inte tanka EcoPar igen utan som jag skrev ovan så blir det HVO nästa säsong. Enklare att fylla dunkar på macken, några kronor billigare än EcoPar och miljövänligare än vanlig diesel. Om jag behöver fylla på tanken under semestern går HVO fint att blanda med vanlig diesel.
 14. Hämtar man det med dunkar hos EcoPar i Angered kostar det knappt 19kr / liter. Tankar man på sjömack på t.ex. Styrsö tror jag det ligger på 22-23 kr.
 15. Bara man ser till att ha ren tank innan man byter bränsle. Vi har haft en hel del trubbel i sommar efter att ha blandat EcoPar med dieseln som fanns i tanken (vilket EcoPar själva sa skulle funka). Det har betett sig lite som att blandningen gjorde att eventuell smuts och bakterier i tanken blandades upp i bränslet istället för att vara vid botten. Givetvis mitt eget fel att inte kolla tillståndet i tanken innan blandningen men jag hade inte räknat med att EcoPar skulle ha den effekten. EcoPar själva vill gärna argumentera för att det inte har med blandningen att göra men eftersom jag kvällen efter att ha hällt i EcoPar och kört ca 25Nm hade en onormalt svart akterspegel och gott om smuts i förfiltret har jag svårt att hålla med om det. Jag hade kört ca 50 timmar i år innan inblandningen utan något smuts i filtret och med ren akterspegel. Så mitt tips, töm och se till att tanken är ren innan ni tankar EcoPar. Ordnar man det tror jag det är ett superbra bränsle. Min plan är att rengöra tank, byta slangar, filter etc. och gå över till HVO till nästa säsong. Det är några kronor billigare än EcoPar, godkänt av Volvo Penta och går att tanka på CircleK.
 16. Fantasipriser. Kul att du fanns här också! Tack för bra initiativ på FB!
 17. Hej! Är det någon här som känner till om det finns ejektorventiler som är mindre än 20cm i diameter? Jag skulle behöva nån som är mindre än 17cm. Passiv eller solcell spelar ingen roll. Har letat en del och hittat en som är lite drygt 17 men som blir dyr då den måste handlas från USA. Tacksam för tips!
 18. Jag tar upp i mitten av oktober. September och April-Maj är de finaste tiderna i skärgården tycker jag.
 19. Kan rekommendera gruppen "Sjöbränslepriser" på Facebook. Medlemmarna delar med sig av aktuella bränslepriser. Vår toppnotering i sommar är 19,45:- för diesel i Hamburgsund. Det blev ingen tankning där
 20. Än så länge osäker Saken är den att tanken är en lös plasttank men den ligger i ett utrymme där den inte går att plocka ut. Jag skulle gissa att tillverkaren la ner tanken innan de la golvet i ruffen. Nu har jag kontaktat tillverkaren för att få reda på hur det är byggt och hur man skall bära sig åt för att få ut tanken. Beskedet därifrån avgör.
 21. Hej! Jag har haft en liten glykolläcka från motorn som smådroppat och runnit längs skrovväggen ner i utrymmet under motorn. Läckan är fixad och jag har tvättat ur under motorn så gott det går att komma åt. Nu upptäckte jag att färgen där glykolen landat när det droppat från motorn ser ut som den lösts upp litegrann. Det är liksom fåror. Jag vet dessvärre inte exakt vad det är målat med men sannolikt originalfärg sedan båten var ny 1990. Så min fråga då, är det så att glykol löser upp eller fräter på färg? Det är Volvo Penta glykol till en tamd41b.
 22. Vet att tråden är gammal men är nyfiken på hur du gick vidare Kenneth! Jag har själv en Nidelv 28 och löste problemet med gammal tank genom att tömma och skölja rent den, sedan plastsvetsa igen öppningarna och montera en ny tank under ruffbordet. Jag är dock sugen på att plocka bort den gamla tanken helt och få lite stuvutrymme där istället. // Nicklas
 23. Jag mailade med dem får någon vecka sedan och då fick jag samma pris om man ville hämta med dunkar hos Ecopar i Göteborg. På sjömack, t.ex. Styrsö är det betydligt dyrare.
 24. Vi har D250s och Smartpass med 2 x 80ah startbatterier på ena sidan och 3 x 85ah gel till förbrukning. Först hade vi bara D250s och jag var då i kontakt med CTEK angående om laddaren skulle vara på start eller förbrukningssidan. Deras svar var då att laddaren skulle vara på startsidan för att den då skulle se till att startbatterierna fick "perfekt" laddning och D250s skulle se till att förbrukningen fick "perfekt" laddning. När jag sedan köpte till Smartpass så säger ju dokumentationen att laddaren skall vara på förbrukningssidan så min tanke var att det är Smartpass som ser till att startbatterierna underhållsladdas, men precis som ni skriver tidigare, det är ju just bara underhållsladdning. Hur som helst så har vi också en 130w solpanel installerad och vi har i princip inte använt laddaren sedan den tillkom.
 25. nsehlin

  Oljetemp md3b

  Jag har varit med om samma sak. Problem skulle jag inte säga att jag hade men oljetrycket kunde bli väldigt lågt, speciellt efter lång färd och när man till slut kommer ner till tomgång i hamn. Efter råd från några äldre herrar i hamnen bytte jag till 20w-50 olja och fick stabilt och fint oljetryck. Orsaken är ju sannolikt att gamla slitna lager går varma och hettar upp oljan som blir för tunn och inte smörjer, lite som den onda cirkel Pentax nämnde, så att byta till 20w-50 är ju inte att lösa problemet man kanske däremot att skjuta det framåt ett tag
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy