Jump to content
Saturday 03 December 2022

lawea

Medlemmar
 • Content Count

  140
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by lawea

 1. Ja. De håller inte många säsonger de där gummirepen. Jag har alltid en rulle med mig när det ska täckas
 2. Använd gummirep när ni spänner presenningen så håller öljetterna
 3. Håller med boanjoan. Det har funkat fint för oss. Tips är att knyta in presenningen under båten och inte ner i trailern. Då smiter den tajtare runt båten och mindre risk för fickor. Jag använder biltema gummirep som flexar en aning
 4. En 666HT har varken självläns eller är särskilt oöm. Spola ur med vattenslang är absolut inget man gör 🙂 Med det sagt så är det en riktigt trevlig båt som jag inte tror kommer göra dig besviken. Du hittar 2 st på blocket i skrivande stund som ryms inom din budget. Inombordaren ger låg tyngdpunkt och lägre varv/ljud samt erbjuder en trevlig plattform i aktern utan motor i vägen när det ska badas och hållas på. Särskilt mycket jobb med oljebyten och vinterställning tycker jag inte det är. Öppningsbar ruta saknar jag inte. Skarndäcken på 666:an är tillräckligt breda och det finns bra med grabbräcken så det går enkel att ta sig i och ur. Tyvärr kliver man dock ofta på stolen då fotsteget bakom sitter lite avigt till. Släng på en Solas 17" 4-bladig rostfri så har du bra bottenvrid och den toppar fortfarande strax över 40 knop.
 5. Med yngre barn är det väldigt skönt att ha ett krypin när de blir trötta eller när det blir lite kyligt (är ju inte helt ovanligt). Om barnen dessutom kan ha bra kontakt med föräldrarna och inte känner sig instängda är det ännu bättre. Ta en titt på HT-båt som du kan öppna rakt framåt t.ex. Yamarin 59ht. Jag har ingen egen erfarenhet av just den modellen, men det bör ju underlätta att själv ta sig till fören. Finns säkert fler modeller med liknande upplägg. Vi uppskattar vår 666HT väldigt mycket just för att den ger ett bra vindskydd. Vi har ingen mittlucka fram, men jag tycker inte det är något problem att det tar några sekunder extra att ta sig till fören. Det viktiga är att det är ett hyffsat bra skarndäck och att det finns bra med grabbräcken. Grejen med bra vindskydd är att man törs åka ut även om prognosen inte lovar strålande sol hela dagen.
 6. Det gäller att komma ihåg alla siffrorna i filmen 😂
 7. Samma här! Först 19p för att sedan byta till 17p som blev perfekt.
 8. Det börjar bli dags att byta kapell på får 02:a som fortfarande har originalkapellet. Har du något bra tips på var man handlar bra (likvärdigt standard eller bättre) kapell till en 666:a? Kan man beställa utan att behöva vara på plats fysiskt med båt eller befintligt kapell (vi bor i Umeå)?
 9. Kollade propellern nu. Vi har en Solas 9553-143-17 på vår Flipper 666 HT. 4600 WOT och 42 knop. Vi provade först med 19" men fick inte upp maxvarvet tillräckligt med den. Tänkte att det är lika bra att skriva ner det ifall det är andra med 666 som funderar även om det kanske är lite OT just här.
 10. Blir säkert bra. Vi kör samma på vår Flipper 666 med lika motor och ganska likvärdig båt kan jag tänka mig. Om du landar på ca 4600rpm vid full gas så har du hittat rätt propeller (annars hjälper propellertrim dig). Ensam i båten har jag i princip ingen planingströskel alls. Mycket snabb upp i plan. Med tre vuxna i aktersoffan + ytterligare 2-3 pers så är det naturligtvis lite segare, men inga problem. Vår toppfart (42 knop) är likvärdig med den 19" 3-bladiga stålpropp vi hade tidigare. Kanske den klarade 1-2 knop mer tidigare, men det tycker jag är ganska ointressant i sammanhanget. En positiv biverkan av fyrbladigt är att jag tycker styrningen blir bättre, mer direkt. Lycka till!
 11. Det ska väl inte bli några problem att lägga till med Örnvik 566/575. De är ju ungefär som bowriders med tak och enkla att ta sig fram till fören i (tycker jag som tar mig fram via skarndäck på Flipper 666, men det funkar det med.). Finnmaster 6100MC är väl ett liknande alternativ.
 12. Mente Marin är en bra investering. Funkar kanonbra!
 13. Tänkte bara återrapportera att dräneringen av motorn gick bra. Inga frostsprängningar i vinter (ligger strax söder om Örnsköldsvik så vi har ordentligt med minusgrader). Allt har funkat fint. Körde igenom ordentligt med färskvatten från vattenslangen innan jag tömde sjövattendelen. Nu har jag en drevsäck som kommer bli oanvänd....
 14. Det bör vara en likriktardiod. Om du googlar på "rectifier 100ns" tror jag du kommer något på spåren. Min kunskaper i att googla är dock betydligt bättre de inom elektronik, så fortsatt hjälp med hur du ska byta ut och med vad överlåter jag med varm hand åt någon annan 🙂
 15. Nej. Den kallstartas i minus 20 grader titt som tätt och körs korta sträckor till ungarnas träningar mm, antagligen med kondensfukt som resultat. Jag är inte motortekniker/fysiker, så vad som är värre vet jag inte riktigt. Det enda jag velat hävda är att man sannolikt med gott samvete kan följa tillverkarens instruktioner.
 16. Vår bil har de senaste två åren en snitthastighet på 55km/t. 25 timmars körning blir alltså 137 mil. Nu vet jag att en bilmotor inte belastas lika mycket , men jämförelsen kan ändå var intressant. Manualen till Mercruiser 4.3EFI säger att oljan ska bytas efter 3 år eller 200 timmar. Jämfört med bilen blir 200 timmar 1.650 mil. Där börjar vi få jämförbara siffror för oljebytesintervaller (även om vår bil har longlife med ca 3.000 mils intervall vilket kan diskuteras hur bra det är). Jag bytte nu i höst efter två säsongers körning. Brun, transparent och fin olja. Skulle säkert sköta sig bra i ytterligare några år.
 17. Exakt vilken stigning det blev kan jag tyvärr inte svara på då båten är i stugan och minnet är svagt. Men Solas 4-blad rostfri är det iaf. Betydligt bättre grepp än den tidigare trebladiga rostfria. Snabbare upp i plan och bättre styrrespons. Ensam i båten med varm motor har jag i princip ingen planingströskel alls. Den skuttar upp i plan på nolltid. Toppfart 43 knop vilket jag även hade tidigare. Minnet sviktar även på varvtalet tyvärr, men jag vet att det ligger ganska nära det som är maxvarv. Lite "råare" i gången på lågvarv av någon anledning. Det bör inte bero på obalans eftersom jag skickade in proppen en extra gång till Propellertrim för kontroll av det. Allt som allt mycket nöjd.
 18. Det är i samma manual som beskriver vinterkonservering. Det är ju inga F1-motorer det här...
 19. lawea

  Smuggler 17

  Här har du nåt att pyssla med i vinter: https://www.blocket.se/kronoberg/Gjutform_stol_81814514.htm?ca=2&w=3 🙂
 20. Manualen för Mercruiser 4.3EFI föreskriver oljebyte var 3:e år eller 200timmar. Att byta varje höst känns som slöseri med tid, pengar och miljö (om man inte har 200 gångtimmar på en sommar förstås)
 21. Det blir säkert bra. Jag gjorde samma till vår 666:a. Bytte två gånger tills jag var nöjd. Inga problem alls med Propellertrim. Utmärkt service!
 22. Det här är en EFI och i manualen står det att man ska hälla ut "lite" bensin ur filtret och pytsa i 6 cl 2-taktsolja. Sedan styper man bränsletillförseln och kör motorn tills den dör (och strax innan det sker tycker jag att man kan passa på och spruta i fogging-olja).
 23. Tack för synpunkter! Mängden glykolvatten i limporna är ganska begränsad. Det är nog en större invändig yta som står torr oavsett metod. Oljekylaren för servot sitter högt och rinner torr när man öppnar dräneringspluggen vid bränslekylaren. Bränslesystemet är en annan femma. Det har fått den behandling som manualen föreskriver + en dos foggingoil innan stopp. Fler synpunkter? Det bör ju funka att följa manualen, men jag blir ju lite osäker när det alltid pratas om att det ska köras med glykol. Vi håller till i Ö-vikstrakten, så det är snällt vatten vi utsätter den för.
 24. Tänkte att vi behöver en konserveringstråd till... 🙂 Jag äger en båt med sötvattenkyld Mercruiser 4.3 EFI sedan några år. Jag har hittills kört glykolblandning i drevsäck som förvisso fungerat bra även om det är kladdigt och meckigt. Det här året läste jag instruktionsboken noga. Där läser jag att man tar ur dräneringspluggarna i limporna och den i bränslekylaren (totalt 3 st pluggar). Sedan lossar man väggarna på värmeväxlaren. Med drevet i full in-läge så är man klar! Inget kladd med glykolblandning alltså och klart på nolltid. Bränslekylaren är absolut lägsta punkten i systemet dit slangen från växlarens babordsida går. Slangen från växlarens styrbordsida går till avgaslimpan och töms via den dräneringspluggen. Är det så här enkelt? Jag känner mig förvisso rätt säker på att det är torrt i sjövattensystemet nu, men vill bara dubbelkolla här. Dessutom kanske det är fler än mig som kör med glykol i onödan i så fall.
 25. Du har så rätt. ",3" föll bort. Ca 1,3 ska det vara 🙂
×
×
 • Create New...