Gå till innehåll
måndag 29 april 2024
sissy

Vi talar inte om Atlanten eller Pasific´s

Rekommendera Poster

Tack ! Staffan för upplysningen och adressen till handbok

Skall ringa i morgon så får vi se

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej alla !

Eftersom jag har en väldigt liten båt så blir det ju ändå ett stort äventyr, nämligen att jag med frugan, väldigt gammal, fyller 62 nästa gång, själv är jag en yngling på 63, och två katter, Bimbo och Bagheera, ska ta mej från Björlanda i Göteborg utefter södra västkusten, genom Öresund och vidare till Bornholm, sedan tillbaka genom Öresund och över till Jylland för att i någon lämplig hamn träffa släkt. Vidare antagligen med ett stopp på Läsö som är en favorit. Hem till Björlanda igen om allt gått bra efter planerade fyra veckor till havs.

Eftersom katterna ska med är det mycket att planera, dom måste vaccineras och chippas, registreras o.s.v. Detta kräver numera EU-reglerna. Bara där går en del av reskassan, ett par tusen får man nog räkna med. Men det är det värt , mina katter är underbara, så det ska dom ha. Hopppas bara att dom tycker det blir lika roligt som jag själv. Dom svarar ju aldrig ordentligt på tilltal, dom bara spinner.Får väl bara hoppas att dom fortsätter spinna ombord sen. Man vet ju aldrig med djur, hur dom reagaerar.

Fyra veckor med övernattningar i gästhamnar kanske inte låter så mycket till äventyr för riktiga lågnseglare, men för mej, med en 23-fots Leisure kommer det att bli en utmaning, särskilt logistiken. Man måste ju ha med sig allt katterna behöver först och främst.Sen ska ju besättningen i övrigt ha sitt. Och jag anser nog att eftersom båten är så liten måste det betraktas som en långsegling, eller??

Det var väldigt vilken skrivlust jag fick helt plötsligt, men sånt kan väl hända när man tror att man har något att berätta....

Ha de gôtt

Skipper - Leisure23

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Katterna blir väl minsta problemet, kattsanden tar du vartefter du gör strandhugg och maten fiskar du upp! Låter som en härlig tur att se fram emot.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kanske det inte blir så jäkla svårstuvat heller. Har en bryggranne

som påstår att hans Leisure 23 är stor nog för att hoppa hopprep i!



Saxat från Sailguide.com där en ägare till Leisure 23 skriver såhär:”Vi bor 2 pers permanent Maj-April fungerar UTMÄRKT!!

Rymmlig oändliga stuvnings egenskaper. Slår med lätthet Maxi 77

i rymlighet och boende komfort! Har haft 2 Maxi 77 och aldrig mer

en Maxi efter denna!”

Det är troligt att det blev lite fel med månaderna, annars bor de i

båten året runt. Men andemeningen att det är en så pass stor båt att

man kan bo i den under längre tider gick väl fram.



Tycker också att det låter som en väldigt trevlig tur. Tror att jag själv

ska göra mitt andra försök att nå Gotska sandön nån gång i juli! 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej

Härligt att redan nu böjra planera nästa sommar seglatser. Att vara ombord i fyra veckor det låter härligt. Att man sedan inte korsar Atlanten är väl inget att skämma för tvärt om En långsegling runt Östersjön som du planerar låter som ett härligt äventyr det också.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för lite sommardoft!

Får katterna gå ut? Har kompisar som hade sina två katter med i en Vigg och de fick bara gå ut i band ibland. De hade gjort en ram med nät i som de hade som lucka så det inte blev för varmt för katterna.

Vår katt går oftast fritt med pejl-sändare på sig. Men i städer släpper vi inte ut honom till hans förtret.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Aj aj aj, jag var för snabb och kände så för att hugga på dig lite idag, men det gick inte utan att själv trampa i klaveret, attans vad rätt du har, dem har flyttat Bornholm till östersjönblush

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En sån härlig tur du planerar! Men planera inte för mycket, lämna lite kvar för impulsen. Danmark är ett härligt land att segla i och att proviantera och hitta vad man behöver är inga som helst problem. Med det vill jag ha sagt att du behöver inte proppa båten full med proviant och kattprylar i Sverige.

När vi seglade hemma i Sverige och Danmark hade vi vår vovve med oss. Han var tvungen att ha rabies vaccination för att få resa mellan länderna och pass. Kolla med veterinären redan nu vad kissarna behöver. En rabies vaccinering tar lång tid.

Glöm inte heller bort att leta efter härliga ankarvikar. Det finns inget mysigare än att vakna upp en sommarmorgon och knappt vaken hoppa ner i böljan den blå.

När man seglar i Danmark är Kommas Havnelods en ovärderlig bok. Där hittad du information om alla hamnar i Danmark samt en del svenska.

Kommas har även en ankringsguide över ankarvikar i Danmark, de är inte så många så det kan vara bra att få en vägledning.

Och absolut att din segling är en långsegling. Vad som är långsegling eller inte är upp till var och en.

Hoppas att ni får en riktigt trevlig semester!

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Ursäkta om jag söker mig något off topic nu, men jag är nyfiken på Leisure 23 och det är svårt att hitta folk med egen erfarenhet här i Svea rike. Jag tycker det verkar vara en potent liten båt.

Kan du berätta lite om båten Hur seglar den? Jag vet ju att den inte är särskilt snabb, och det är ok för mig, men hur balanserar den? Lovgirig? Hur kryssar den? Vad är du nöjd med? Vad är du inte nöjd med? Jämför gärna med Maxi 68 och 77 om du har seglat dem.

Jag är på jakt efter en båt som med lätthet ensamseglas tryggt på öppen kust, och som samtidigt har plats för familjen under kortare turer (två vuxna och två ganska små). jag är erfaren seglare men just nu utan båt.

Allt gott!

 

Nils Nobbing -  Landkrabba

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Katter behöver också rabiesvaccineras och man bör nog börja minst ett halvår innan man ska åka om inte vaccinet tar först

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej alla !

Skulle jag börja hoppa hopprep var det än var skulle jag troligen skrämma livet ur katterna och kanske frugan också, så det får den där andra Leisureägaren ägna sig åt tills han hoppat botten ur båten, hm, hm.

Mina små älsklingar, dvs katterna ska vi gå till farbror doktorn med i jan. feb. nånstans för att dom  ska vara färdiga i tid. Men plocka upp kattsand vid strandhugg är helt uteslutet. Dom ska ha sin invanda sand. Har försökt byta vid ett par tillfälle men det accepteras inte av de små liven.

Så till BÅTEN. Har aldrig seglat en Maxi så jag kan inte jämföra. Men jag har haft en Triss Magnum, en Granada 27 och har fortfarande en Crescent Skipper. Granadan kan man ju inte jämföra med eftersom storleken skiljer så mycket. Men i somras vid ett par tillfällen gjorde  Leisuren säkert 7 knop ( har ännu ingen logg) för bara focken på halvvind. Balanserar bra med både fock och stor om man jobbar lite med trim. Och sen det här med att leva ombord.... en rymligare båt finns förmodligen inte i 23-fotsklassen. Så den som har funderingar på båtköp i den stoleksklassen ska definitivt titta på Leisure 23.

Skipper - Leisure23

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

oj oj oj vad gott det känns... och tack för att du unnar mig att känna såcool

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det låter som en pen tur du planerar - helt i min smak.

Har erfarenhet att segla med liten båt, fru och katt. Dock inte alla tre i kombination.

När vi seglade med katt hade vi en 27-fotare. Med var också våra två barn, två undelater och ett marsvin. Fick katten, som hette Murre, en vecka innan vi skulle ut och segla. Det gick ganska bra första året. Sele på katten när vi skulle promenera på öarna. Bort från båten fick katten bestämma. Hem blev man tvungen att bära honom.

De två kommande åren försökte vi gå till, som jag tycket, små öar. Det var inte lätt att hitta honom sen han gömt sig av rädsla för bl.a fiskmåsar. Hittade en ö norr om Hamburgsund, Södra Fotstillen, där det fanns ett litet skär där man kunde förtöja vid. Katten kunde gå ut och in som den ville. Tredje sommaren smet katten iland på Hejen på Väderöarna. Vi letade en hel dag innan vi hittade kattskrället. Efter det fick den stanna hemma när vi var ute och seglade.

Akta dig bara när du seglar söderut, så du inte går i land på Hallands väderö.\wink\http://www.maringuiden.se/js/ckeditor/plugins/smiley/images/wink_smile.gif\ title=\wink\ width=\20\ /> Första gången jag kom dit blev jag kvar i en vecka. Har nån gamal skiss om inseglingarna, som inte är helt enkla. Skickar du mig ett mail på thallatha@hotmail.com kan du få en kopia. Men segla helst förbi - annars kanske du inte hinner till Bornholm.

När du seglar runt Bornholm - som ju ligger i Östersjön -  (Stockholmare brukar ha dålig koll på geografin utanför 08-området \wink\http://www.maringuiden.se/js/ckeditor/plugins/smiley/images/wink_smile.gif\ title=\wink\ width=\20\ /> ) så missa inte Christiansö som ligger strax norr om. 

Själv missade jag både Bornholm, Christiansö och Utklippan när jag seglade förbi, men jag smög mig igenom Blekinges skärgård och hamnade på Hanö.

post-945-1394237303,4611_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gamla inseglingsskisser i all ära....

Jag skulle nog satsa på att köpa Hydrographicas fina 10.000-del över Hallands Väder. Där går det att hitta tilläggsställen runt hela ön, även om tilläggsplatserna på sydsidan är de mest skyddade för svall. Har du ett nyligen uppdaterat sjökort i plottern så finns nog Väderön med i det. Den fina bukten söder om ångbåtsbryggan på östra sidan får man dessvärre inte lägga till i. Markägarna (Torekovs församling) verkar vara lite fientliga mot de som vill ta sig till ön på egen köl.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej alla !

Det här med Christiansö vill jag nog inte missa efter att ha sett lite bilder på stället. Verkar vara ett smultronställe.

By the way - en liten smidig dator dator att kunna maila hem, ha sjökort i, kolla väder dvs internet osv - var hittar man en hygglig sådan. Den får ju gärna gå på 12 volt utan att suga ur batteriet, men också kunna köras på 230 volt. Och så ska man kunna använda mus till den. Jag älskar musen...

Skipper _ Leisure 23

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Hemingway

Har själv seglat Kalmar - Christiansö - Bornholm - Simrishamn - Karlskrona - Kalmar i en Amigo23. Christiansö är väl värt ett besök och Bornholm också. En sol över Gudhjem (Danskt  rågbröd med rökt sillfilé, på det en rå lökring och en rå äggula), till det en öl är oslagbart.

Att tänka på är att Gudhjem är trångt att angöra, men väl värt ett besök. Inte minst för de vackra Helgedomsklipporna och affären med bärnstenssmycken. Bornholm aär också känt för sina runda kyrkor och sin vackra keramik.

Hamnarna på den Bornholmska ostkusten är ibland stängda vid dålig väderlek. Detta markeras på molen (danska för pir).

Hober i faar en god tur och kommer godt hjem som dansken säger.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag köpte en läsplatt - android - från Telia för ett par år sen, ca 10 tum, utan abonemang, för 1900 kr. Med Wi-Fi och 3G. Den har ju också inbyggd GPS som ju fungerar utan teleuppkoppling. Köpte ett sjökortsprogram med sjökort för hel Sverige för 500 kr. Hur det är med sjökort för Danmark har jag inte riktigt koll på. Har den i stället för min laptop som komplement inne i däckssalongen till plottern i sittbrunnen.

Har ett Net1 Abonemang. Enligt uppgift skall de nå 50 distansminuter ut från kusten och fungera för samma pris i Sverige, men det finns ju många möjligheter.

Med plattan kan man göra ganska många saker, tex skick mail, skriva på Maringuiden, bilder mm. Det är  ju inte samma saks om att jobba med en PC, men för min del var det ett billigt och bra alternativ i stället för PCn som inte fick plats framför den invändiga styrplatsen. En plotter hade varit dubbelt så dyr. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om en platta (Android eller Ipad) inte duger pga avsaknad av mus så tycker jag att en eee-pc (mini-pc) är ett ypperligt alternativ. Billiga, energisnåla samt att man kan pilla mer med dom än plattorna, om man som jag gillar att experimentera iaf ;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej alla !

Tack för alla fina tips och inlägg. Kommer definitivt att ta en del av dem i beaktande.

Det här med dator ja, jag rotade lite hemma och hittade faktiskt min dotters gamla eee-dator. Kanske sex sju år gammal men efter laddning tycks den funka. Så nu är bara frågan hur man ska uppgradera den på ett bra sätt. Internetabbonemanget tycks ha gått ut.

Kan man köra ett bra GPS-program i den gamla maskinen?

Nåja jag ska nog få mina ättelägg till å kika på det här om än motvilligt. ( Farsan begriper som vanligt ingenting när det kommer till datorer ) Men det är bara till å hoppas, funkar det är ju det en besparing på fyra fem tusen. Fy fan vad öl man får för dom pengarna

Ha de gött.

         Skipper- Leisure 23

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

SeaClear 2 är ett gratisprogram som du kan använda för

navigering. Tillsammans med ”gratis” sjökort för hela Sverige

som finns på Piratebay och en GPS-puck (några hundra) så

har du en billig ”plotter”.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det kommer att funka med din eee-pc. Iallafall om den kör Windows, osäker på vad/om det finns nav.prg till Linux-systemen. Fast,, det borde det ju göra. Prestandamässigt fixar den navigeringen galant och eee:erna är ju inte direkt törstiga vad gäller ström.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För  internet i båten och i sommarstugan har jag ett abbonemang från Net 1 http://www.net1.se

Fungerar för samma pris i Sverge, Damark och Norge. På havet når det 50 distansminuter från land, så i princip här du täckning under hela din seglats. Finns också möjlighet till att ansluta en telefon till modemet och ha mobiltelefon med samma täckning. Har själv inte provat.

Seglat med Sea Claer i laptoppen sen 2004. http://www.sping.com/seaclear/ Fungerar mycket bra. Kört med gamla skrotfatorer. Det har gått åt några, varav en beroende på seglingen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...