Gå till innehåll
söndag 28 april 2024
forgus31

Säljs några beg båtar nu alls ?

Rekommendera Poster

Hej! Sjäv representerar jag köpar-kategorin, så jag tycker det är kul att läsa hur ni säljare resonerar. Efter att ha snyltat på svärfars gamla Flipper HT i många år så är jag och familjen nu sugna på nåt eget, och har kollat på flera olika båtar sen augusti förra året. Det vi närkt av är att båtar som är några få år gamla säljs ganska lätt. Framförallt nu när vårsolen börjar värma, medan de tio-femton år gamla och överprisade schabraken ligger osålda kvar i blocket-appen. Min slutsats, precis som många andra i denna tråd, är att säljarna försöker ignorera marknadens syn på båtars värdeminskning. MEN... Priserna är verkar vara högre nu än i sensomras/höstas. Kan det månne bero på alla som vill byta upp sig till en större båt.. Och göra ett höst-fynd..? Så vill ni ha sålt, sälj nu! :-) /pg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med Seri varför vänta... vill du ha båt köp nu..... och njut av båtlivet.

Om du väntar för att tjäna några tusen ... så missar du en båtsommar till.

Priserna har sjunkit snabbt från en relativt hög nivå till att nu börja stabilisera sig, visserligen kanske priserna sjunker lite till men troligen inte så mycket. Passa i stället på att välja av det stora utbudet och du hittar de riktigt finna båtarna till bra pris, När det sedan blir drag i marknaden så säljs troligen de bästa först.

Upplever att jag själv efterhand även ändrade uppfattning om vad jag ville ha då jag scannade igenom båtmarknaden och tittade på beg båtar, en del är slitna andra är fina, andra har fördelar eller egenskaper som andra inte har osv. och man upptäcker att ens första tanke behöver omprövas då man uppskattar egenskaper som ger ett mervärde. Detta leder till ett annat båtval än det man först tänkte. En provkörning kan tex göra att man tappar intresse då man upptäcker att sjöegenskaperna hos en båttyp inte är de förväntade.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Söker båt och hittar en hel del som låg ute förra året en stor del av sommaren som är tillbaks i år med samma pris (Ibland mer) undrar om de får båten såld ?? jag såg en artikel på följande sida

http://www.dagensbatliv.se/kopa-bat/begagnade-batar-ar-overvarderade-sank-priserna undrar om det ligger något i detta, det är flera båtar som jag kunna accepter priset om de hade varit i toppskick men gammla kappel och gammla tvåtaktsmotorer från 80-90 talet men jag koomer säkert att träffa på rätt båt/säljare

/Kenbja

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Inte omöjligt att många sunkiga vrak är överprissatta, men artikeln i Dagens Båtliv var väl en ganska partisk inlaga från representanter i branschen som vill se större omsättning på båtar och därmed större tillbehörsförsäljning mm.

Problemet är väl att alla är vana vid att få pengarna tillbaka vid försäljning, ett förhållande som så sakta förmodligen kommer att ändras varken vi vill eller ej, själv fick jag efter 11 år drygt 20% mer för segelbåten när jag sålde den än jag betalde för den när den var ny, detta kommer säker inte att upprepas, men jag har nu den båt jag ville ha och lever trots allt bara en gång.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker dom, DagensBåtliv har en stoooor poäng. Letade själv efter en båt länge i 300000 till 400000 klassen, men upptäckte att en ny, med garanti, låg i nästan samma prisklass. När man påpekade det för säljarna ansåg dom att båten var värd det. Inte en chans att pruta, prutat o klart dom visste att dom skulle få ut det dom begärde...

Konstigt... i min tidigare värd med bilar, mc mm, var det köparen/marknaden som bestämde värdet, inte säljaren.  

Så jag fattar inte alls att det finns någon som köper en gammal båt, för nästan samma pris som en ny.

Men de kanske är mer värda eftersom båten/motorerna redan är inkörda... vad vet jag.

 

 



Senast ändrad av grangesdanne | 12 april 2012 | 18:16

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Klart att det säljs båtar, jag själv köpte ny båt i November och sålde min egen för ett par veckor sen. Då gäller detta båtar som kostar mellan 1-2miljoner. Fakta är att båtar i denna prisklass har sjunkit ca 20-25%. I mitt fall var det bara positivt då jag köpte en dyrare båt. I mitt fall var jag tvungen att köpa först och sälja sen. Kan inte tänka mig att vara utan båt. Calle

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Å andra sidan får inte många sålt sina båtar som har denna inställning, verkligheten kommer ifatt även dem...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Någon skrev

Visst slits inte båtar på samma sätt som bilar (även om motorerna ofta lever ett hårdare liv) men ett rimligt pris för en gammal båt som kostade 150 000 kr ny 1981 är runt 50 000kr och inte ett öre mer.

------------------------------

Då kanske man kan resonera lika dant när det gäller sommarstugor också eller t.o.m. i änn större utsträckning, då förfallet på stugor brukar vara större än för båtar...!

En båt som kostade 150000 ny 1980 motsvaras i dag av en båt som kostar ny 500000, Men har båten fått förfalla utan underhåll, då kan värdet mycket väl ligga mellan 0 och 50000kr.

Det minskande intresset just nu tror jag mer beror på att det har blivit en generationsfråga....

Hur många 20-åringar köper båt idag? Många av oss som haft båt länge köpte själva båt tidigt, jag tror inte det är så vanligt numera av olika skäl. Frågan är hur vi kan öka intresset hos kommande generationer, även viktigt för att vi skall fortsätta ha flytande generationer i framtiden.



Senast ändrad av Hasse_O | 12 april 2012 | 22:27

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den där jämförelsen haltar ju en hel del, skillnaden med sommarstuga är att tomten och läget har ett värde oavsett skicket på huset. Man kan ju köpa ett helt fantastiskt hus i Norrlands inland för kaffepengar där bara köket är värt mer än vad man får ge för det.

För mig som köpare så spelar åldern så klart roll. Köper jag exempelvis en båt från 72 som är 40 år gammal så känns det kanske okej idag, men frågan är när brytpunkten inträffar och folk börjar dra öronen åt sig. Är man beredd att köpa 45 år gammal båt? Eller 50 år? En del av dessa båtar har dessutom originalmotor. Rimligen så finns det ett slut även för plastbåtar och förmodligen inträffar det nånstans när de är runt 40-45 år då det börjar bli tveksamt om det är lönt att kosta på båten dyra reparationer och uppgraderingar. Förr eller senare kommer dessa båtar dippa rejält i pris så det rimliga är att prisfallet sker gradvis, inte att sista köparen ska sitta där med Svarte Petter och se sin båt sjunka i värde från 250 000 till 25 000 när båten börjar närma sig 50 år.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Visst har lägesfaktorn enorm betydelse på en sommarstuga, men frånsett det så har äldre hus sällan värdet noll eller strax däröver, om läget är någorlunda. Jag anser att det är ungefär lika för båtar i bra skick som är av kännt och eftertraktat märke eller fortfarande någorlunda moderna i design och prestanda.

Men givet det så måste man räkna med att tex byta ut motor, segel, dynor mm förr eller senare och detta får då sammantaget inte bli dyrare än priset för en nästan ny båt, annars är det ju ingen god affär.

Nya båtar har ju de senaste 30 åren med undantag för de 5 senaste ökat i inköpspris med ca 5-10 % per år, vilket då lett till att även Begpriserna hängt med. Det som nu hänt är att ny-båtspriserna legat rellativt stilla några år och det tidigare för högt värderade beg-båtarna sjunkit i försäljningspris med runt 25%.

Min uppfattning är att det är där de kommer att ligga kvar om de är i bra skick, de i sämre skick eller mindre intresanta modeller de kommer däremot att fortsätta sjunka.

Dvs antingen köper du nytt eller nästan nytt och betalar 100% eller en äldre för ungefär halva det priset, det är du som avgör. Du kan även vänta på en udda båt i sämre skick en sådan kan mycket väl dyka upp på blocket för ett vrakpris om det känns bättre.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men ett hus kan det i vissa fall löna sig att rusta upp just på grund av läget medan en båt som är 40 år och behöver en ny motor etc och andra dyrare renoveringar lönar sig inte rent ekonomiskt om man inte köpt den extremt billigt. En tomt har ett beständigt värde (kanske tom ett ökande värde när kommunikationer förbättras, skatteregler ändras etc). Dessutom går det att byta väderutsatta skikt helt på ett hus medan man på båtar inte kan byta ut ett inte helt perfekt skött skrov om det visar sig ha sprickor. En gammal båt (i jämförelse med ett hus) har mao ingen potential utan utgör en mer negativ risk om den inte är i toppskick. 

Det man skulle kunna tänka sig som jämförelse är att även plastbåtar skulle kunna få nån sorts veteranvärde/kultvärde som finns hos vissa träbåtar och veteranbilar. Coronet hör väl till ett sånt märke som ligger bra till.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi fick sålt...och köpt nytt....

Planerna på att byta båt tog fart förra sommaren, väl medveten om marknadsläget för båtar började vi beta av listan på saker som behövde ordnas på vår båt, en Winga 30 för att den skulle skilja sig från övriga. Det tog en vecka från annons till försäljning, båt i kompromisslöst bra skick, rätt pris, noga genomtänkta foton och text i annonsen. Visst går det att sälja båt men det kräver mycket...

Är nu ägare till en Nimbus 3400 Europa 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag sålde min båt och fick igen pengarna efter ett år:-) Gäller bara att ha en SÄLJANDE ANNONS och en en bra produkt till RÄTT pris!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det verkar fortsatt vara svacka på båtmarknaden.

Om man idag har 150K och vill ta ut familjen på havet har man alla möjligheter, för fem år sen stavades den möjligheten Albin 25 :-)

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker att priserna nu är lägre än de någonsin har varit, hoppar inerligt att de håller sig uppe vilket annat kommer leda till att många båtar inte lönar sig att hålla vid liv annars.
 

Bilmarknaden är tragisk då värdeminskningen är fruktansvärd!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja bilbranschen är rent katastrof värdeminskningsmässigt. Samtidigt är båtbranschen otrolig åt andra hållet. I en drömvärld vore det perfekt om de möttes på halva vägen. Det tror jag kan vara rättvist för båda parter i slutändan. Jag fick dock sålt min båt nu under sensommaren men det resulterade i en förlust på ca 40 000 kr för en säsong båtåkande. Dock så tycker jag att slutresultatet blev kanon då båten jag köpte istället var det ett bra mässpris på samt att företaget bjöd på en massa utrustning :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...