Gå till innehåll
söndag 28 april 2024
kallle

koppla in störmbrytarpanel hjälp

Rekommendera Poster

hej köpte en panel igår på jula men fanns ingen instruktion hur man ska koppla in den.

den tjocka röda kabeln skall väll kopplas till plus och den svarta till minus till batteriet. sedan finns det ju 1 stift pol på varje strömbrytare som är plus som ja fattar det som.. men vart ska - jord kopplas? finns inget stift för det ?

post-15918-1394236406,9943_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns i regel aldrig någon stift för nollan (svarta kabeln) på panelerna utan man brukar ha en punkt/skena för nollan som sedan är kopplad till minus på batteriet.

MEN... som fler säkert kommer att skriva så är det bättre att leja bort en elinstallation om man inte har kunskapen om det!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som tidigare nämnt, bäst är att leja bort. Men för att förklara denna panel. Pluskablarna du har på panelen kopplas till ingående. Kabelskorna går vidare till förbrukare, du bryter alltså endast plus med denna panel. Ska sitta säkringar på ingående, annars får du sätta dit det.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Visst är det så! Men om man bara knäcker koden med hur el fungerar så kan man koppla i princip vad som helst sedan! Så jag uppmuntrar till lite trixande! Tänk att en förbrukare (Pump, belysning, GPS, whatever) behöver en matning och en retur (Plus och minus, nolla säger man om växelström, minus gäller vid likström) Vanligtvis bryter man denna kedja med en brytare på plussidan och har även en säkring monterad på plussidan.

Du har ju säkring i panelen så den saken är under kontroll. Den kabel som går från batteri till central är ju inte avsäkrad så dra den så att det inte kan bli skav/kontakt med nån minusdel

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Din panel är enkel...

De tre fyrkantiga röda boxar är säkringshållarna för vanliga flatstiftsäkringar och det sitter troligen säkringar monterade inne i dessa redan. De tre kablarna verkar vara sammankopplade till en kabelsko som kopplas till plus på batteriet. Detta är plus matningen till din panel.

De tre fria flatstifts kontakterna använder du till att koppla in dina förbrukare på och får därmed en avsäkrad plus med strömbrytare.

Att det går en svart minuskabel till panelen är för att kontrollamporna på panelen skall lysa.

Minus till förbrukarna får du koppla till batteriet. Bäst blir det om du drar fram en minus till en plint där du kan koppla alla minuskablarna på ett bra sätt. Kom ihåg att den kabel du drar fram till plinten då måste ha en kabelarea som motsvarar alla minuskablarna tillsammans som du skall koppla in på plinten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

tack för tipsen... nu är det bara att dra kablar..... ska nog bli bra till slut

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ha lite respekt för 12V bara. Det är bra tryck i blybatterier. Har du lyckats ordna en kortslutning så blir kablar glödande och ryker inom några sekunder. Efter några minuter kan du ha en båtbrand på halsen.

Man kopplar förstås UTAN att ha 12V inkopplat, ta bort kabel från batteriet/stäng av huvudbrytaren.

Och UTAN att ha metallringar och metallarmband och klockor på sig som kan kortsluta i trånga lägen.

När du kopplat färdigt, koppla in 12V snabbt några sekunder, koppla ur och kolla om det blivit varmt nånstans.

Ursäkta skrämselsnacket, men som sagt; blybatterier ska man ha respekt för.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...