Jump to content
Wednesday 08 April 2020

patflemming

Medlemmar
 • Content Count

  290
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by patflemming

 1. Ja du behöver nog med din motor och maskin erfarenhet inte vara rädd för att köpa lite större båt. Ska man ta sig igenom Göta Kanal krävs det enligt mig: Full ståhöjd under kapell Midcabin Toalett Kyl - går att lösa med 12v portabel kyl Vettigt skick på motorn. Då kommer man snabbt upp i båtlängder runt 23-26 fot och det borde inte vara omöjligt att hitta en Sea Ray eller något likande för de pengarna. Som ovan skrev så skulle inte jag oroa mig för att köpa Mercruiser eller Volvo Penta V6 eller V8. Har själv Mercruiser med Alpha drev och det funkar helt OK - bara man sköter service.
 2. Skönt att tråden lever vidare. Ja, varför har man så bråttom egentligen? Well, jag är väl bara sån av naturen (gillar att liksom tävla mot mig själv hur snabb jag kan vara) och när man väl fått ner kidsen + frugan till båten så vill jag komma iväg fort utan en massa förberedelser. De flesta andra som jag känner med båt tycks resonera lika - eller så har dom segelbåt. Sen kan man ju fråga sig varför det är så? Ja, jag vill påstå att jag är ivrig - någon annan (frugan) kanske kallar det stressad. Det jag egentligen är ute efter är enkelhet. Sen inser jag att jag och Georg_Ohm använder båten på olika sätt. Vi är mest likt MinNImbus bara ute när det är bra väder och då är ju "nedcabbat" världsklass enligt mig. Inte mycket som slår en stor härlig öppen sittbrunn en perfekt dag på typ...., Gullholmen.
 3. Jag är ingen supermekaniker men standard är väl: Kolla oljan Kolla noga hur motorn ser ut - ta mkt bilder Fråga så mkt som möjligt om vad som är gjort på motorn. Limpor och knän ska ju iaf vara bytt nån gång. Kolla så att motorn kommer upp i temp och att den håller oljetrycket. Notera tomgångvarven. Ska vara stabil på tomgången. Fråga om något är gjort med förgasaren. Fråga hur service är skött. Olja, oljefilter, bränslefilter, tändstift m.m. +Lita på sunt bondförnuft.
 4. Min drömbild ser typ ut så här: Att åka ut med båten ska gå lika fort och enkelt som med en bil. Förstår att det är en utopi men... man måste ju få tänka högt och drömma. Ska man bara ut en snabbtur behöver man ju inte fyllla vatten och hålla på då är det ju snabbt-ut som gäller liksom. En sak jag ser många "storbåtsägare" gör är att köra med kapellen uppe, där kan man ju spara tid eller att man lägger ut och sen fixar med kapellen de första 5 min ut ur hamn. På något sätt har iaf jag lyckats inbilla mig själv att många med lite större båt inte kommer ut lika ofta och lika spontant som de med en liten dagtursbåt. Jag får för mig att en lite större cupe eller hardtop båt på 30-35 fot med midcabin vore idealet för mig. Tipsa mig gärna på olika modeller som jag kan ha missat.
 5. Tack för bra svar från alla. Om det är någon som har mer info att fylla på med så är jag tacksam. Alltid kul att höra hur andra nyttjar sina båtar. Har idag en båt liknande en Nimbus 26 Epoca och jag tycker att komma iväg och gå-iland tiden är liiiite lång. Visst jag kan leva med den tidsåtgång jag har nu men vill gärna inte att tiden dubblas eller tripplas om jag går upp till en 32 fotare. Plats i hamn förstår jag att det blir knivigare men brukar gå att lösa. Angående ekonomin så tycker jag att det är värt de slantar som det kostar att åka ut på en tur på 15-25 distans även om det sörplar bort ca 70 liter soppa (dvs 3 liter per nm). Då är jag mer brydd över alla andra "fasta" kostnader en större båt medför. Och det är just fasta kostnader i relation till nyttjandet som jag vill försöka skapa mig en bild av. Ett dåligt båtår med kass sommarväder så vill jag veta att jag kommer iaf vara ute på dagsturer om vädret blir så kass att vi åker till medelhavet istället.
 6. Hej Forum Ni som har båtar i storlek 30-35 fot typ Windy 32, Fairline, Nimbus Ballista eller någon av Nimbus större Nova modeller. Hur använder ni era båtar? Är ni ute på korta dagsturer med era båtar eller blir det bara längre planerade turer? Personligen vill jag gärna byta upp mig till dessa storlekar men jag befarar att det är så lång klargörningstid varje gång man ska ut och in att man till slut blir för lat eller bekväm för att bara ta en kort tur. Ska tillägga att jag bor väldigt nära havet på västkusten och har väl 200 m till min båtplats och då är det sååå grymt nice att kunna sticka iväg på kort spontantur. Jag vill personligen kunna komma ner till båten, få den klar för avfärd på tja.., så kort tid som möjligt och så fort jag kommit ut ur hamnens 5 knopsområde blåsa på i 20-25 knop till något schysst badställe. Bada, fiska krabbor med kidsen, ta en glass och sen hem igen någon timma senare. Väl i hamn ska det inte ta allt för lång tid innan båten är täckt och klar. Samtidigt ska båten hålla för en veckas semester utan att man behöver förvandla sig till en fällkniv. Hm, låter som en HT kanske men dom är ofta inte snygga nog. Kom med input.
 7. Jag tror att en utter s64 eller 6402 skulle passa utmärkt. Min båtgranne har en sådan och den tuffar på fint. Väldigt enkel att sköta om och lätt att komma iväg med då man bara har ett lite hamnkapell/påse över styrplatsen att ta hand om. Är lite avis på denna båt ibland då den verkar så praktisk och smart planerad samtidigt som den har lite längd och dessutom går att få för rimliga pengar. Personligen är inte jag särskilt rädd för båtar som fått några år på nacken men om dom inte är dokumenterat servade och underhållna så ska man ha rabatt på priset. Kondition på motor och drev är A och O på denna typ av båt. Allt annat är småpotatis, typ. En merceriser 4,3 är ju en helt ok motor som många kan skruva, ganska enkel att göra vanlig service på själv om man tycker att varvet tar för mkt betalt. Som vanligt kolla oljan och att limpor och knän är fräscha. (jag vet man kan inte kolla limpor och knän egentligen men man får ett ungefärligt hum genom att prata med säljaren om hur båten gått, om den gått i saltvatten, om dom någonsin är utbytta, dom ska bli lika varma när man kör osv.) Motorerna i sig är väl hyggligt okomplicerade och som en mekarkompis till mig sa en gång - får dom bara bensin så går dom. Är väl en sanning med modifikation men det ligger något i det. Drevet. Fråga när impeller byttes, samt om man regelbundet bytt olja i drevet. Bälgar ska bytas vart 5-6 år vill jag minnas. Lycka till!
 8. Har inte läst igenom hela tråden men här kommer mina tips: Nimbus 26 Epoca. Klassiker. Lätt att sälja. Windy 23 fc - äldre modell men extremt bra kvalitet. Extremt, extremt bra i sjön. Askeladden 705 Voyager - lite bortglömd men väldigt bra planerad. Måste dock vara en V8 i är min åsikt. Aquador 23 - Välplanerad men byggkvaliteten äribland inte så bra som det höga priset. Yamarin 76 - Fantastisk i sjön, men utombordare. Kör med en 30 vagn är mitt tips. Mkt billigare och mindre att underhålla än 80-vagnar. Det som kan vara tufft för en bil är enligt min erfarenhet att få upp båten ur vattnet ur en brant båtramp. Då kan det vara värt att betala för ett lyft upp på vagnen. Sen klarar nästan alla lite större bilar med kraftig diesel i att dra båt+vagn (frågan är dock om det håller sig inom lagliga vikter). Vid sjösättning kan man, om man är duktig på att backa slippa att att betala för lyft ner i vattnet. Då backar man bara rakt ner i rampen med båt och vagn och kopplar loss båten.
 9. Har en gammal Zodiac gummibåt från -89 som nu fått ett litet hål i en av pontonerna, ca 7 mm. Skulle vilja laga med en lapp som har samma färg som pontonerna. Vet någon var man vänder sig samt vad man ska använda för lapp och lim material för bästa resultat?
 10. Hej Forum Har en gammal Zodiac gummibåt från -89 som nu fått ett litet hål i en av pontonerna, ca 7 mm. Skulle vilja laga med en lapp som har samma färg som pontonerna. Vet någon var man vänder sig samt vad man ska använda för lapp och lim material för bästa resultat?
 11. Tufft läge. Dock verkar förre ägaren ställa upp mer än jag hade förväntat mig. Inte helt ovanligt att äldre båtar som byter ägare får mysko fel. Det ligger liksom i Murphys lag. Är det en V8 som sitter i? Isf är dom väl ganska okomplicerade? En duktig mekaniker sa till mig en gång att får dom bensin så går dom och det är kanske att raljera men en uns av sanning ligger det nog i det påståendet. Mitt råd. Påbörja lite enkel felsökning själv, får du gnista på stiften, kommer det bensin till förgasaren, m.m
 12. Well, hoppas, hoppas, hoppas detta löser sig snart. Tur i oturen att det är fotbolls-Vm just nu ändå så att man ändå inte kan vara ute några längre tider på sjön. Sen får du se det från den ljusa sidan - det är bara motorn som strular och den verkar ju inblandande externa parter ta ansvar för att få ordning på.... sen är det bara ut och åka. En sak jag verkligen uppskattar med denna tråden för övrigt är du Kossor är så ärlig med allt i projektet och verkligen beskriver vad som är bra och dåligt med de olika problem och lösningar som du stöter på.
 13. Ankarspel på en 640 dc låter väl lite overkill eller? Eller så är det bara jag som är neggo.
 14. Finns ett medel som heter Captain Tolley´s Creeping Crack Cure eller något liknande. Har använt detta med gott resultat för att göra någon quick-fix vid enstaka tillfälle. Kan rekommenderas.
 15. Trodde inte att det skulle gå att få in eller för den delen ut motorn utan att kapa plasten mellan de två "luckorna". Imponerande! Sen att hela denna tråden är som en bättre spänningsroman fylld med cliffhangers, mot- och medgångar alltid inramat av snygga bilder på smaskiga båtdetaljer såväl som helhetsbilder gör ju inte saken sämre.
 16. NImbus håller bättre än Aquador i färgen, det är min bestämda uppfattning. Om det sen beror på ägare som tar han dom båtarna mer minutiöst eller kvalitet låter jag vara osagt men precis som Kossor så har jag sett flertalet Aquador med tråkig blå färg. Men, nu startade ju denna tråden för att belysa starka och svaga sidor med 26 Nova och då vore det nice med ännu mer input i frågan. Till exempel har ju några av de tidiga årsmodellerna ingen toalett. Några årsmodeller är förar- och navigatörstol i plast som har en tendens att se tråkig ut. Andra år betydligt mer påkostade stoppade stolar. De senare årsmodellerna har en uppdaterad instrumentpanel med bättre placerad plotter. Många ägare verkar dessutom ofta köpt ny plotter och placerat den på platsen för sjökort, det kan man ju fråga sig varför. Jag gissar att det har att göra med att man mest står och kör och då ser man inte den från början lågt placerade plottern. Vore kul att få veta vid vilka år som "facelift" gjordes. Sen undrar jag om det går att sova en vuxen bak på motorluckan om man har iläggsdynorna och stora akterkapellet?
 17. Håller med dig kossor Nimbus 26 Epoca har en grym planlösning men om man som TS kanske har en tajtare budget så är Windy 23 fc en grymt, grymt bra val. Finns två ute på blocket för ca 170 000 oprutat med nyare Volvo Penta original och drev och det får man ju pynta ut MINST 400 000-500 000 för om man ska ha en 26 Epoca. Hyggligt med bra med stuvutrymmen i en 23 fc också, lättåtkomligt. Fantastisk i sjön. Öppen planlösning på något sätt som gör att den upplevs som rymlig. Har själv funderat på att uppgradera mig till 26 Epoca några gånger men tycker att jag inte får så mkt mer funktion och plats att det är värt mellanskillnaden för mig. Även om jag varit där och fingrat på köpknappen några gånger då 26 Epoca är sååå fin. Sen ja, toaletten ligger mitt emot köket men det har faktiskt aldrig stört varken mig eller min mer noggranna fru. Köket/pentryt är litet men vi lagar ganska enkel mat på sjön om inte vi tar fram grillen på någon klippa och då tar jag ofta fram det portabla gasolköket ut på klippan.
 18. Jo, jag förstår att det är individuellt beroende på hur mkt egen arbetsinsats man är beredd att lägga ner men jag vill veta mer vad materialet kostar om man gör det mesta arbetet själv gälllande service. Eventuella reparationer, förbättringar på övriga båten bryr jag mig inte om i denna tråd. OM jag gör allt från oljebyte i drev och motor, byter luftfilter, remmar, impeller, målar drev, mm själv klara jag mig då med 5000:-/år när det gäller drivlina dvs motor och drev i servicekostnad? I service kostnad medräknar jag även bälgbyte drev vilket jag iofs inte vågar mig på själv. Reparationer är en annan sak och där undrar jag hur ni resonerar om ni lägger undan pengar eller löser smällen när/om den kommer.
 19. Jag ger mig in i debatten: Epocan är mkt fin båt. Jag tror nog utan någon större erfarenhet att en V8 borde räcka även om det kommer innebära högre bränsleförbrukning. Utan att vara expert så borde en V8 iaf ge mer knuff än en AD41:a. Kan även tipsa om en annat märke och det är Windy. Har själv en Windy 23 FC och det funkar att vara ute en familj på 2 vuxna och 2-3 barn i denna modell. Länge. Visst det blir lite trångt men det kommer det bli i en 26 Epoca också. Har sett att det finns några fina ex av dessa Windy pärlor ute på blocket med relativt nya motorer - V8 or som denna båt ska/bör ha. Ingen av dessa på blocket är mina så jag försöker inte pusha nån annons här. I mina ögon är dessa båtar med nyare v8 ett kap. Du kommer få fart så att det räcker och blir över, kan lätt åka två familjer på dagsturer, dra ringar, vattenskidor mm. Lätt att manövrera, hyggligt mycket båt att ta hand om. Byggd i absolut högsta kvalitet. Vi har sovit som mest två vuxna och fyra barn i vår Windy 23 (en vuxen + två barn i fören och en vuxen + två barn på solbädden i aktern) och vi har varit ute i över en vecka på semester 2 vuxna och 2 barn. Om man ändå vill gå upp i storlek så kan man titta på Windy 8000 och 8800 också.
 20. Det där är intressant. 2500:- för att serva två drev och två motorer är inte farligt. Så om jag bara räknar materialkostnad på service så snackar vi ju inga farliga pengar. Men sen tillkommer ju konservering, bälgbyten, remmar, anoder och andra åtgärder med vissa intervall samt av och på med drev som jag tror jag iaf första gångerna behöver hjälp med. Detta räknar jag också som service. Om vi tar med dessa poster och slår ut per år över några års ägande, vad bör man räkna med för kostnad då? Vanlig årlig service = 2500:-/år Konservering, remmar, bälgar, anoder, ventiljustering KAD, av - på med drev = 2500:- ytterligare per år??? Låter lågt i mina öron. Spela gärna in mig på verkliga kostnader här. Slutligen, ni som har KAD eller andra dieslar, har ni någon typ av reparationsbudget som ni sätter upp. Vad bör man räkna med då? 10.000:- per år? Räcker det? Vore supertacksamt om det går att få verklighetsbaserade svar på dessa frågor. Jag är rejält sugen på båt i storleksklass 30-35 fot och för att komma ner hyggligt i inköpspris får man gå ner i årsmodell och då sitter det alltid dubbla maskiner, oftast KAD 42-300. Tittar då på båtar från tidigt 00-tal. Prisklass 7-800´. Jag kanske är naiv men jag tycker att om man räknar 10+10´ per år bara för att hålla drivlinan igång, varje år så väl det OK (men jag tvivlar på om det räcker) och jag tycker det börjar bli dyrt sett över tid då ju båtägandet har så många andra poster som kostar, inte bara drivlina.
 21. Jag slår ett slag för några andra båtmodeller i ungefär samma prisklass och årsmodell som jag tycker kan vara värda att titta på: NImbus 21 och 22 dc (har sjunkit ganska mkt i pris senaste åren) Windy 23 FC (Har själv en sådan och det är fantastiskt bra båt, fin för dagsturer men funkar även att vara ute längre turer då man sover lätt 4 pers ombord + har toalett och pentry) Windy 22 och 24 dc Fjord 775 Coronet 21 och 22 (samma skrov som nimbus 21 och 22) Maxi 680 (Pelle P som ritat om inte jag är helt ute och cyklar) Men, när det gäller val av motor till dessa båtar så är det min bestämda åsikt att man inte kan ha mindre maskin är åtminstone V6. Mindre maskiner än så kommer få jobba ganska hårt. Sen om det är Mercruiser eller Volvo Penta spelar inte så stor roll, båda märkena har sina för- och nackdelar. Viktigare att hitta ett välskött exemplar.
 22. Mikaels - ett mkt bra och informativt inlägg. Jag upplever dock att många inklusive mig själv idag är tveksamma till dubbelmontage, särskilt då på båtar som är från 95-05 som alltså börjar bli mellan 15-25 år gamla. Jag har själv tex vid flera tillfällen funderat på att köpa en båt från sent 90-tal eller tidigt 00-tal med dubbla KAD men blir lika fundersam varje gång när jag börjar räkna på vad som kan hända i form av reparationer på de KAD maskiner som oftast sitter i. Kanske bara är jag som är nojjig men att åka på ett större rep jobb på en KAD verkar kosta.... om man då har två så ja.... Å andra sidan är det rätt så coolt med et motorrum med två duktiga maskiner i. En fråga som jag funderar på är vad kostar det att köpa servicedelar till tex en KAD 44 samt drev varje år? Jag tycker alltid att det drar iväg och blir en slant när jag räknar på det men jag kanske bara inte lyckas hitta rätt ställe att köpa på?
 23. Utifrån de bilderna, så här ser jag på det: Båten värde = 0kr. Båtvagnens värde = mellan 2-5 tusen. Motor och drev = 15000:- Givetvis en väldigt svår uppskattning att att värdesbestämma detta ekipage. Jag ser inte vad det är för båtmodell. Om det är en klassisk båtmodell så finns det säkert entusiaster som kan tänka sig att betala även för båten. Båten har ju fina linjer. Annars ser jag inget ekonomiskt värde i båten så som den ser ut just nu. Det krävs för många timmar för att få den i bra skick. Kanske att npgra av tillbehören går att sälja så som dävertarmarna, ratt, instrument mm. Motor och drev ser väldigt fina ut på utsidan iaf. Dock kan man ju se till att motorn funkar och sen bara hyggligt försöka få båten i bruksskick och använda för egen räkning.
 24. Wtf. Nu tycker jag synd om dig på riktigt. Hoppas du repar mod snart och i samarbete med dina båt-fixar-vänner kommer på något smart sätt att lösa detta på. Annars är det väl bara.... att göra om. en tuffing som du fixar det på ett kick. Själv hade jag fått gå i terapi för längesedan.
 25. Gammal tråd men försöker väcka den till liv. Någon som har lyckats hitta ett vettigt alternativ?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy