Gå till innehåll
tisdag 19 mars 2024

breckan

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    380
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

breckan senast vann den dag 30 Januari 2019

breckan hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

19 Trovärdig

1 följare

Om breckan

  • Placering
    Kommendör

Profile Information

  • Plats
    Göteborg
  • Interests
    Segling

Mina båtar

  • Båtens namn
    Seijla

Senaste Profilbesöken

1 763 profilvisningar
  1. Testade tacksamt alla förslag ovan, men det som till sist fick upp skruven var en idé från svågen. Under drevet ställde jag en domkraft, på den en regel 7,5x7,5 och på den lade jag hylsnyckelhandtaget, med en 8 mm hylsa på och i den en bred plattmejsel-bit. Hissade upp härligheten med domkraften, vred om och skruven gick upp lätt som en dans. Se bild.
  2. Ja, det fungerar utmärkt så länge jag begränsar laddströmmen och det är enkelt gjort med Victron. Att ladda ett båtbatteri är betydligt tyngre än ett datorbatteri, så även om datorladdaren ska klara 90W har jag begränsat laddströmmen till 3A för att inte riskera överbelastning av datorladdaren och vilka obehagliga saker det skulle kunna föra med sig.
  3. Din första fråga är precis det jag är osäker på, hjälper det ens? Det jag märkte var att strömmen från solcellen gick bakvägen in i datorladdaren och nådde inte Victron-laddaren. Precis samma för datorladdaren, strömmen gick bakvägen in i solcellen och det blev nästan kortslutning. Tänkte att dioderna skulle förhindra detta? Spänningsfallet borde inte vara något problem; datorladdaren har en spänning på lite drygt 19 volt och solcellen maxar på 22 volt.
  4. Rätt adress är https://yachtd.com/
  5. Hej, har en Victron solcellsladdare som laddar ett par Trojan förbrukningsbatterier. Batterierna behöver en laddare som lämnar lite högre spänning för toppladdning och lägre spänning för float, så Victron som är programmerbar passar perfekt. Nu på vintern levererar solcellerna inte så bra så jag har kompletterat med en datorladdare. Har märkt att jag inte kan ha både solceller och datorladdare parallellkopplade på Victron-laddarens ingång, så jag har installerat en trevägsbrytare för att välja solcell - off - datorladdare. Funderar på att sätta likriktardioder istället för trevägsbrytaren. Tror ni det funkar?
  6. Tack, det enda jag vet är att den är tysk på något vis. Kan inte se på honan utan att skära upp inplastningen. Får leta vidare!
  7. breckan

    Kontakt special

    Någon som vet vilket som ska vara blå, brun och gröngul i denna kontakt?
  8. Hade en kollega som köpte ny fock i Polen. Det var tydligen billigt i alla avseenden och han var nog inte så nöjd...
  9. Tack för påpekandet. Det är o-ringen på bilden och det är givetvis så att jag rörde till det för mig. Den är 55 mm i ytterdiamter och 52 mm i innerdiameter, d.v.s. ca 3 mm tjock. Mätt med skjutmått, inga avancerade grejer så lite felmarginal räknar jag med. Och ja, locket fungerar. Tack för bra länkar
  10. Hej igen! Är en lycklig ägare till ett Speedseal vattenpumplock. Det skyddar vattenpumpen från att bränna sönder när man glömt öppna kylvattenkranen till motorn vilket jag ofta gjorde förr (före jag köpte speedseal för efter det har jag f-n aldrig glömt det igen). Man beställde på telefon till England och ägaren svarade själv med en underbar brittisk accent, men blev sjuk så rörelsen är nedlagd. Men jag behöver reservdelar i form av ny packning och glidbricka. Någon som har en idé var man kan köpa en o-ring i marin gummikvalitet som är 5,5 mm i ytterdiameter och 5,2 mm i innerdiameter? Allts 0,3 mm tjock. Och en plastbricka i nylon eller kanske teflon eller liknande glatt plast som är 41 mm i ytterdiamter, 12 mm i inre hålet och 2 mm tjock?
  11. Ska byta olja i mitt Volvo Penta 130s drev men pluggen i botten sitter fast. Järnet. Vågar inte testa mer med vanlig mejsel av rädsla för att skada spåret, men funderar på om en slagskruvmejsel kan göra jobbet? Typ en från Biltema eller Jula. Det är dumt nog rakt spår i skruven. Tacksam för varje tanke...
  12. Det skulle jag aldrig gjort. Bästa tidpunkten att "efterdra" kölbultarna är när skrovet pressar mot kölen.
  13. Skälet till att man skaffar AIS är att man vill synas och då är väl vhf-antennen viktigast. Men om den visar fel position? Jag hittade en öppen och lättmonterad plats vid ratten.
×
×
  • Skapa nytt...