Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

breckan

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    380
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av breckan

  1. Testade tacksamt alla förslag ovan, men det som till sist fick upp skruven var en idé från svågen. Under drevet ställde jag en domkraft, på den en regel 7,5x7,5 och på den lade jag hylsnyckelhandtaget, med en 8 mm hylsa på och i den en bred plattmejsel-bit. Hissade upp härligheten med domkraften, vred om och skruven gick upp lätt som en dans. Se bild.
  2. Ja, det fungerar utmärkt så länge jag begränsar laddströmmen och det är enkelt gjort med Victron. Att ladda ett båtbatteri är betydligt tyngre än ett datorbatteri, så även om datorladdaren ska klara 90W har jag begränsat laddströmmen till 3A för att inte riskera överbelastning av datorladdaren och vilka obehagliga saker det skulle kunna föra med sig.
  3. Din första fråga är precis det jag är osäker på, hjälper det ens? Det jag märkte var att strömmen från solcellen gick bakvägen in i datorladdaren och nådde inte Victron-laddaren. Precis samma för datorladdaren, strömmen gick bakvägen in i solcellen och det blev nästan kortslutning. Tänkte att dioderna skulle förhindra detta? Spänningsfallet borde inte vara något problem; datorladdaren har en spänning på lite drygt 19 volt och solcellen maxar på 22 volt.
  4. Rätt adress är https://yachtd.com/
  5. Hej, har en Victron solcellsladdare som laddar ett par Trojan förbrukningsbatterier. Batterierna behöver en laddare som lämnar lite högre spänning för toppladdning och lägre spänning för float, så Victron som är programmerbar passar perfekt. Nu på vintern levererar solcellerna inte så bra så jag har kompletterat med en datorladdare. Har märkt att jag inte kan ha både solceller och datorladdare parallellkopplade på Victron-laddarens ingång, så jag har installerat en trevägsbrytare för att välja solcell - off - datorladdare. Funderar på att sätta likriktardioder istället för trevägsbrytaren. Tror ni det funkar?
  6. Tack, det enda jag vet är att den är tysk på något vis. Kan inte se på honan utan att skära upp inplastningen. Får leta vidare!
  7. breckan

    Kontakt special

    Någon som vet vilket som ska vara blå, brun och gröngul i denna kontakt?
  8. Hade en kollega som köpte ny fock i Polen. Det var tydligen billigt i alla avseenden och han var nog inte så nöjd...
  9. Tack för påpekandet. Det är o-ringen på bilden och det är givetvis så att jag rörde till det för mig. Den är 55 mm i ytterdiamter och 52 mm i innerdiameter, d.v.s. ca 3 mm tjock. Mätt med skjutmått, inga avancerade grejer så lite felmarginal räknar jag med. Och ja, locket fungerar. Tack för bra länkar
  10. Hej igen! Är en lycklig ägare till ett Speedseal vattenpumplock. Det skyddar vattenpumpen från att bränna sönder när man glömt öppna kylvattenkranen till motorn vilket jag ofta gjorde förr (före jag köpte speedseal för efter det har jag f-n aldrig glömt det igen). Man beställde på telefon till England och ägaren svarade själv med en underbar brittisk accent, men blev sjuk så rörelsen är nedlagd. Men jag behöver reservdelar i form av ny packning och glidbricka. Någon som har en idé var man kan köpa en o-ring i marin gummikvalitet som är 5,5 mm i ytterdiameter och 5,2 mm i innerdiameter? Allts 0,3 mm tjock. Och en plastbricka i nylon eller kanske teflon eller liknande glatt plast som är 41 mm i ytterdiamter, 12 mm i inre hålet och 2 mm tjock?
  11. Ska byta olja i mitt Volvo Penta 130s drev men pluggen i botten sitter fast. Järnet. Vågar inte testa mer med vanlig mejsel av rädsla för att skada spåret, men funderar på om en slagskruvmejsel kan göra jobbet? Typ en från Biltema eller Jula. Det är dumt nog rakt spår i skruven. Tacksam för varje tanke...
  12. Det skulle jag aldrig gjort. Bästa tidpunkten att "efterdra" kölbultarna är när skrovet pressar mot kölen.
  13. Skälet till att man skaffar AIS är att man vill synas och då är väl vhf-antennen viktigast. Men om den visar fel position? Jag hittade en öppen och lättmonterad plats vid ratten.
  14. Vi byter alltså inte p.g.a. missnöje med vår Jabsco som fungerar bra. Avlagringar av urinsten är dock ett problem med Jabscos "gummilock" i kröken. Slipper man sådant med franska Sanimarin?
  15. Tänkte byta till en toastol med större ring och ser att det finns erbjudande på både Johnson och Jabsco, men att Jabsco är dyrare. Någon som har erfarenhet av Johnson och har åsikter om den? Har Jabsco nu och undrar om det är värt prisskillnaden.
  16. Har en bekant som köpte en billig fock därifrån och den var verkligen billig i ordets alla bemärkelser. Han var nog lite besviken. Deras dyrare segel är säkert bra. Underskatta inte att du får någon att ställa alla dina frågor till. Du lägger ut en hel del pengar och vill inte gå och ångra dig efteråt. Själv köpte jag från Elvstrøm och är mer än nöjd. Köpte på hösten och fick därför all den tid jag behövde (vilket var en hel del) och ett gott bemötande. Håller med Mackey ovan om prioriteringar, men föreslår också genomgående lattor till storseglet, som gör att det kommer hålla längre. Ett ytterligare alternativ är att inte köpa båda nya seglen samma säsong...
  17. Du behöver väl ett sjövattenfilter, så det inte kommer in så mycket skit i värmeväxlaren.
  18. Vis av skadan vet jag att det inte går att måla VC17 ovanpå Sika, då blir den alldeles kletig och torkar aldrig. Vet inte hur det är med andra bottenfärger. Jag spacklade en fog med Plastic Padding spackel elastic och den såg fin ut år 2. År 2 tvättade och slipade och täckte sedan in den med en fet fog NM Spackel elastic och detta paket har suttit i 3 år
  19. Finns två bra typer av flexibel epoxi, som båda är prisvärda och jag har båda i min kölinfästning. Den ena är Nils Malmgren NM Spackel Elastic 705 Flex och den andra är Plastic Paddings epoxispackel Elastic. Att man som Hybro säger kan acceptera lite vatteninträngning är säkert ok så länge man bara tänkt äga båten ett par tre år. Men det inte svårt att föreställa sig vad som händer med det inträngda vattnet under vintern när det fryser... Oskeboske, jag tycker du tänker helt rätt som vill göra något åt saken. Plastic padding säger inte att deras spackel fungerar under vatten, men jag har haft det på min kölinfästning i sju säsonger och det fungerar än så länge iaf.
  20. Därför att epoxi är extremt allergiframkallande.
  21. Hej, Det finns inga specifika saker med den. Som med alla segelbåtar måste du ta reda på om den varit på grund. Om den har det är nästa fråga om den togs upp på varv i anledning av det. Omvänt, en båt som vart på grund och inte tagits om hand efter det ska du inte köpa, oavsett vad säljaren säger. Det är väl bra också om säljaren kan visa servicebok för motorn.
  22. Montera en zink-anod, det har många Bavaria-ägare gjort. Virvelbildningen i en kropp i vatten tilltar med längden, så montera den mer än halvvägs från kölens framkant så stör den vattenflödet minst. Borra med 3,5 mm borr avsett för rostfritt stål på låg hastighet, t.ex. HSS borr från Biltema. Kyl och smörj med gängskärningsvätska. Tryck riktigt hårt under borrningen så borret skär i materialet ordentligt, annars ryker eggarna direkt. Gå på samma sätt upp till 5,5 mm borr. Använd sedan en gängtapp M6 av bra kvalite, använd fett för gängskärning, ta ett kvarts varv i taget framåt och ett 1/8 bakåt (för att bryta spånorna). Sätt fast anoderna. Bifogar bild på min.
×
×
  • Skapa nytt...