Jump to content
Friday 19 July 2024

Braempa

Medlemmar
 • Content Count

  149
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

12 Trovärdig

About Braempa

 • Rank
  Örlogskapten

Profile Information

 • Location
  Stockholm

Mina båtar

 • Båtens namn
  Karla

Recent Profile Visitors

1,218 profile views
 1. Jag har stött på ett litet problem med min installation. Har LiFePO4 till förbrukning och har kvar blybatterier för start och bogis. Laddas parallellt via en laddfördelare. Problemet är att generatorn (och även landströmsladdaren) går över i float-läge efter ett tag och laddar då bara 13.6V vilket inte räcker för att ladda LiFePO4-banken i topp. Jag trodde att Li-banken skulle sluta ta laddning när den når samma spänning som generatorn laddar med. MEN den fortsätter att ta emot 20A laddström ändå, fast laddningen ökar inte, och batterierna drar iväg i temperatur. Vad är det som händer?
 2. Braempa

  Sterling proAltC

  Så här tänkte jag min lösning (som jag håller på och kopplar in nu). Se bild nedan. Har jag tänkt fel någonstans? (text på engelska för att jag tänkte skicka den till EV Power för koll) Orosmoment är: 1. BMS-relät klipper ju laddströmmen när batteriet fullt, kan den stegförändringen ge spänningsspikar från generatorn (som ju är en spole) eller skada likriktardioderna i generatorn? Eller jämnas det ut av de andra batterierna? 2. Kommer LiFePO4-batteriet ta så mycket laddström att startbatteriet & bogisbatteriet inte får tillräckligt? 3. Var bäst ansluta solcellsregulatorn? Innan laddfördelaren (som på bilden), eller så att den bara driver LiFePO4-banken?
 3. Braempa

  Sterling proAltC

  Slog till nu. Winston 300Ah och BMS123 fr EV-Power samt Sterling BB1260. Kopplingsfest nästa helg :-)
 4. Braempa

  Sterling proAltC

  Sorry jag tänkte nu på BB1260
 5. Braempa

  Sterling proAltC

  Säker? På bilden på apparaten ser det ju ut som den har float på 14.4V.
 6. Braempa

  Sterling proAltC

  Den uttryckliga rekommendationen fr EV-Power är att laddaren skall själv kunna styra laddningen av batteriet, och BMSens överspänningsskydd skall endast ses som en försäkring om detta skulle fallera. Men får väl leva med att lita på BMSen då... BB verkar ju ha floatläge och det vill man ju absolut INTE ha på LiFePO4. Kan man jobba runt detta på ngt sätt? Tex att BMS stänger av laddningen innan man kommer till float? Anjens, vad tycker du om deras BMS123 förresten?
 7. Braempa

  Sterling proAltC

  Tack för det. Intressantaste lösningen jag sett såhär långt. Sitter med fingret på köpknappen... En fråga som jag inte kunde lura ut från Sterlings (anskrämliga!!) manual är hur BB1260 laddkurva för Li-batteri ser ut. Vill ju ha max ström hela vägen till fulladdat och sedan inget mer (ingen float etc), men jag har läst någonstans att Sterling ev inte riktigt har en korrekt hantering av detta. Har du testat hur den beter sig på Li-batterisidan? Och finns det inställningar man kan göra för detta, eller är det hårdkodat? Det man skulle vilja ha är att kunna ställa att laddningen skall avbrytas vid en spänning som motsvarar typ 90% SOC, och sedan inte starta igen förrän vid typ 50-60% SOC (så man inte ligger och toppladdar). Sedan funderar jag på var man skulle ansluta solpanelsladdare... Jag tänker att till samma punkt som landströmsladdaren? Min anpassning av din design bifogas (utan säkringar, huvudbrytare, BMS-reläer). Om detta håller så blir det ju en mycket enklare lösning än allt jag sett innan. LiFePO4.pdf
 8. Braempa

  Sterling proAltC

  Satt just och funderade på just detta så ditt inlägg kom perfekt 🙂 Mycket intressant design! Har funderat i liknande banor men inte hittat ngn lämplig DC-DC-laddare, men BB1260 ser ju bra ut. Köpte du från England? Ang din fundering om parallellkoppla start- och husbanken. Om endast för nödbruk dvs urdraget startbatteri så är det ju ingen risk för överladdning av li-banken eftersom så snart motorn går igång så separerar man ju bankarna igen. För min del så behöver jag ett blybatteri till i fören för bogpropellern, och hur skulle jag kunna passa in det i denna designen? BB1260 verkar ju bara ha EN utgång. Kanske ansluta bogisbatteriet till startbatteriet med ett vanligt skiljerelä? Sedan undrar jag lite hur landströmsladdningen av ditt startbatteri kommer bli. När spänningen kommer upp till 13.3V så skulle ju laddaren normalt börja gå över i float-laddning, men då börjar ju BB1260 dra ström och då stannar väl laddaren kvar i bulkläge? Kan det ge problem med att startbatteriet tar skada? Eller kan det bli så att laddaren går ned i float och därmed inte matar på tillräckligt till BB1260?
 9. Korrekt du kan inte ladda tex LiFePO4 och blybatteri i samma krets utan man separarerar dem på diverse kluriga sätt. Finns gott om diskussioner om just detta i andra trådar i forumet, sök på LiFePO4.
 10. I mitt fall så sitter 12V-bogisen fint där sedan många år så inte aktuellt att byta. Som jag skrev ovan så kör alla Side-Powers bogpropellrar mellan 4 och 6.6kW på 12V och de används originalmonterade av tex Arcona, Hallberg-Rassy, Malö, Najad, Oyster etc. Så även om det låter galet med sådana effekter ur 12V-batteri så verkar det ju fungera bra :-) Side-Powers system för 220V och hydraul är som sagt för betydligt större system, och dessutom inte aktuellt att byta. Så för min del kan vi släppa den tråden (även om den är spännande).
 11. Side-Powers större bogisar är mycket riktigt AC-drivna (220 el 400V) eller hydrauliska, men då pratar vi system med 40 - 120 Hkr. Det kunde ju i och för sig vara roligt, borde kunna snurra runt båten rätt fort 😆
 12. Bhemac nu var det ju som sagt 4.4kW och inte 6. Men detta är den minsta av Side-Powers modeller i denna serien så nog inget konstigt (den största är på 6.5kW). Standardmonteras på denna båttypen (Salona 44).
 13. Hej hej ursäkta tystnaden jag har av ngn anledning fått felleddelande på siten i flera dagar men nu äntligen gick det. Tack för ert engagemang och glada inspel i denna viktiga fråga 🙂 Javisst kan lösningen jag frågade om ha vissa nackdelar, och säkerligen för dyr... Kanske var det inte heller 10kV utan ngt lägre, men även det bara var ett par hundra V så skulle det ju göra stor skillnad på kabeln. En (kunnig) bekant var bestämd på att den skall ha funnits och tom vunnit designpriser mm. Om den dessutom varit originalmonterad i båtar så måste den ju ha nåt rätt i alla fall. Men kan inte hitta den så var mest nyfiken på om någon sett den... Bogisen är på 4.4kW och drar enl Sleipner 550A, och rekommenderad kabel är 140mm2. Idag sitter ett 170Ah batteri där framme och det (samt övriga batterier) behöver bytas så tänkte då att en fet LiFePO4-bank skulle klara allt istället för ha flera batterier utspridda över båten.
 14. Dags att byta batterier i förbrukningsbanken och även till bogpropeller och ankarspel. Tänkte satsa på LiFePO4-batterier så håller lite längre. För att förenkla systemet mm så skulle jag vilja ta bort batteriet som sitter framme i fören (för bogisen) och koppla bogpropeller och ankarspel direkt till den stora LiFePO4-banken. Men bogpropellern drar ju typ 500A så blir ju en orimligt tjocka kablar att dra genom hela båten (typ 140 mm2). Jag har hört att skall finnas någon form av lösning med en inverter som skapar 10 000 volt växelström som man kan köra fram genom en då ganska tunn kabel och sedan transformera ned till 12 V igen där framme. Lär ha använts av X-yachts? Har googlat vilt men kan inte hitta något dock. Har jag drömt, eller finns faktiskt lösningen?
 15. Alltid använt sika och alltid fått svära när det börjar bli svart mögel i materialet efter några år. Sika är baserat på polyuretan men det finns en ny typ av tätmassa baserat på MSP som skall vara mindre känsligt för mögel. Tex Simson MSR CA. Jag använder det nu men för tidigt att säga om bättre.
×
×
 • Create New...