Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

Draco_2000_DC_GT

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    8
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Draco_2000_DC_GT

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

381 profilvisningar
  1. Vad bra, då är de absolut ett framtida alternativ! Victron Orion XS 50 lär komma med tiden, den är ju väldigt ny just nu. Spännande, får se om det blir Winston. har funkat bra med "vanliga" celler än så länge men om valet landar på Winston är det väldigt bra att kunna beställa helt utan mellanhänder.
  2. Vad är din erfarenhet av NKON? Tycker de har ett intressant utbud av produkter och har övervägt dem för nästa inköp av litium, men har inte riktigt läst någon svensk erfarenhet/rekommendation om dem som butik. EVE är ju i alla fall kvalitetsceller, en av de största tillverkarna. 6:e störst i Kina: https://lifepo4.se/aterforsaljare-av-litiumbatterier/ Lintott: vart köpte du dina Winston?
  3. En BMS kopplar i regel bara bort laddningen om dina celler är obalanserade eller helt urladdade. En bra BMS balanserar dina celler löpande. Något som också sker i färdiga litiumlösningar, som t.ex. batteriet jag länkade till: Den billigaste lösningen är att koppla bort generatorn från din litiumbank och ladda med solceller. Förutsatt att du inte kör mer för motor än du befinner dig i solen är det också en bra långt bättre energikälla än en generator. Har du 6,5A laddning med solceller får du 65Ah på 10 timmar med litium, vilket är en bra sommardag med en 150w solcell. Har du en 65A generator får du ingen 65A laddning om du väljer att behålla blybatterierna. Generator är inte så fantastisk som många tror, du skulle behöva brumma runt ett par timmar med ordentlig gas för att få ut dina 65A till ett blybatteri. Därför kommer du inte märka någon större förlust i att skippa generatorn till din litiumbank vid en konvertering och istället ersätta den med solceller. Om du verkligen har behov utöver solceller är en DC-DC-laddare din räddare i nöden. t.ex. vid dåligt väder.
  4. Nu är du väl ändå lite paranoid gällande ditt elsystem? Att ta upp BMS som ett problem har du tidigare i texten avhandlat som ett okomplicerat moment och köper du färdiga batterier är det inget du behöver oroa dig för då du redan har en BMS i batteriet. Spänninsspikar bör du vara avsäkrad mot och det kan lika väl uppstå när du vrider på en huvudströmbrytare till ett blybatteri. Sedan skall man undvika litium till startbatteriet som jag förstår det. Då kan du se till att ha de flesta induktiva laster till startbatteriet och samtidigt ta bort generatorn från husbanken, som istället laddar med solceller alt DC-DC-laddare.
  5. Kostnaden för inköp av litium sjunker och nu är den snart nere på samma nivå som motsvarande AGM och då tar jag inte ens hänsyn till litiumbatteriets höga nyttjandegrad och extrema livslängd. Länkarna nedan är bara några exempel av många, men det är de för stunden mest prisvärda jag hittat än så länge. Vad föredrar ni som haft litium en längre tid, kompletta batterier eller lösa celler? 200Ah med 120A BMS. Pris 8000kr För den som vill komma ner ytterligare i pris är det precis som förr lösa celler som gäller.
×
×
  • Skapa nytt...